OOP

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior Front end developer

Functie Wij zijn op zoek naar een ambitieuze, zelfsturende Front-end Expert die ons (internationale) team komt versterken. Onze huidige software development afdeling bestaat uit 7 developers en designers. Wij zijn een écht softwarehuis, dus ervaring in software development is wel echt een must. Er wordt tegelijkertijd aan meerdere projecten gewerkt, voor mooie toonaangevende klanten. Je hebt dus regelmatig te maken met deadlines en opleveringen. Een deel van onze omgeving is in Angular.JS. Dit deel wordt langzamerhand omgebouwd naar de nieuwste versie van Angular. Jouw werkzaamheden zullen bestaan uit: Het aansturen en begeleiden van jouw collega’s Het implementeren van visuele elementen

Bekijk vacature »

Junior Fullstack Developer

Functie omschrijving Heb jij je universitair diploma Informatica afgerond en ben jij op zoek naar een startersfunctie waar jouw ontwikkeling in een hoog vaandel staat? Voor een softwarebedrijf in Amsterdam zijn wij op zoek naar een Junior Fullstack Developer. Je begint met een op maat gemaakte training om de kennis bij te spijkeren die jij nog mist. Uiteraard leer je het meeste tijdens je werk, maar de training geeft je hiervoor alvast de juiste handvatten. Je kunt het volgende verwachten! Jij ontwikkelt in technieken als Java, Javascript en SQL. Je werkt hierbij volgens de Agile/Scrum methode; Na het afronden van

Bekijk vacature »

Software developer - C Sharp

Functie omschrijving Heb jij interesse in het programmeren en ontwikkelen van software? En heb jij enige ervaring met Oracle databases en PL/SQL? Wij zijn voor een leuke opdrachtgever in omgeving Naaldwijk op zoek naar een software ontwikkelaar die graag werkt met C#, JAVA of Oracle. Wij zoeken iemand die breed inzetbaar is en die aan veel verschillende applicaties wilt werken. Als software developer werk je met je collega's samen in een leuk en informeel team aan het (her)ontwerpen van bedrijfssystemen. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van REST API's en je onderhoudt applicaties in Oracle PL/SQL en APEX. Vind

Bekijk vacature »

C# .NET Software Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen software development waar je gaat werken voor een jong en flexibel bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Software Developer met ervaring binnen C# .NET die enthousiast wordt van het aansluiten en begeleiden van (complexe) nieuwe klanten. Verder begeleid je complexe projecten, ben jij iemand die altijd kansen ziet? Dan zoeken wij jou! In deze functie ga jij je bezighouden met: Meedenken in oplossingsrichtingen; Werken aan de architectuur; Het verbeteren van functionaliteiten binnen het dataplatform; Ontwikkelen van nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel Waar ga je aan de

Bekijk vacature »

Front-End React Developer

Als Front-End React Developer verbeter je de user experience van onze eigen webapplicaties voor onze collega's binnen Coolblue. Wat doe je als Front-End React Developer bij Coolblue? Als Front-end React Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten met React.js. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Front-end React Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

C# Developer Research and Development - Delft

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Delft Vacature ID: 6307 Introductie C# Developer Research and Development - Delft - Onze klant is één van de meest innovatieve bedrijven in de region van Delft. Op dit moment zijn ze voor het innovatie centrum. In het innovatie centrum wordt gewerkt aan de nieuwste technieken voor navigatie software. R&D / C# / Pattern Recognition / Algorithms / 3d Data / DotNET Functieomschrijving Als C# Developer kom je te werken in een innovatief scrumteam. We ontwikkelen en door ontwikkelen de nieuwste technieken op het gebied van navigatie software. Deze software wordt onder andere

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Om half 9 kom jij binnen en pak jij als eerst natuurlijk een bakje koffie of thee. Vervolgens ga jij je voorbereiden op de stand-up van kwart voor 9. Zijn er bijvoorbeeld dingen waar jij nog tegen aan loopt? Of is er nog code die getest of gereviewd moet worden? Vervolgens starten jullie met de stand up en na de stand up zoeken jullie elkaar op en gaan jullie aan de slag. Als team met 6 developers werken jullie in drie wekelijkse sprints. Het einde van een sprint is altijd op een donderdag zodat jullie op vrijdag de demo

Bekijk vacature »

Front-end Angular developer

Functie In jouw rol als Front-End developer werk je samen met de backend developers om middels tweewekelijkse sprints het platform naar een hoger niveau te tillen. Hiernaast heb je affiniteit met data en werk je graag samen met het team om de gegevensintegriteit en -beveiliging te waarborgen, om ervoor te zorgen dat de gebruiker wereldwijd de beste SaaS-services heeft. Deze organisatie heeft meer dan 100 mensen in dienst, waarvan er 45 in Nederland werken. Het ontwikkelteam bestaat uit 10 mensen en is verdeeld in 2 scrumteams. Het eerste team bestaat uit Java en Scala ontwikkelaars. Het tweede team, waar jij

Bekijk vacature »

Senior .NET developer

Functie As a Senior .NET developer you will work in our Research & development team. Our team consists of 17 colleagues! We are currently busy setting up a completely new architecture for a new product. We use VS2022 and .NET 6.0 for our new product. Your function is therefore mainly backend oriented. Since we develop measuring equipment for the chemical industry, it is also very important to develop high-quality software for its control. You are also responsible for designing, implementing and testing new features. For this position its also very important to ensure future-proof and sustainable architecture. Eisen - A

Bekijk vacature »

Medior C# Developer

You'll build modern applications for Coolblue's back office. We have a lot of friends, and they crave well-structured data and user-friendly, task-focused applications. How do I become a Medior C# Developer at Coolblue? You regularly participate in brainstorm sessions about user experience, data, and task flow with the UX Designer, Product Owner, and Data Scientists in your team. Besides that you will create disconnected, highly congruent, and testable code that can easily be maintained and is future-proof. Want to become C# Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Working with various types of

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie As a .NET developer you work together in a multidisciplinary development team with 1-2 Senior .NET developers, two front-end developers, Data Scientists and one UX designer. As a team you work on developing a Cloud based application and making this application more stable. Unit testing will also become very important in your new position. Together with the Senior .NET developer you will be responsible for developing the API. You work with a lot of data and occasionally there will also be data issues and some queries will have to be run. This means that you will work a lot

Bekijk vacature »

Software Programmeur

Functie omschrijving Voor onze opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij opzoek naar een software programmeur die goed kan schrijven in de talen C of C++ en die het leuk vind om te werken met Linux! Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed verloopt. Je zult klanten ondersteunen. Verder zul je technische ontwerpen en gebruikersdocumentaties schrijven en deze onderhouden. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf wil de klanten een volledige oplossing kunnen bieden, waarbij ze een

Bekijk vacature »

Junior .NET Developer

Dit ga je doen Ontwikkelprocessen verder optimaliseren en verder ontwikkelen met C#; CI/CD-pipelines automatiseren; Ontwikkelen van herbruikbare componenten; Front-end pagina's gebruiksvriendelijk maken. Hier ga je werken Als junior .NET Developer kom je terecht binnen een grote en internationale organisatie. Zij streven naar een positieve impact op de mens, milieu en maatschappij. Het bedrijf is oorspronkelijk een familiebedrijf en werkt aan de productie van hoogwaardige en technische systemen voor de gezondheidszorg. Momenteel willen zij betere ontwikkelprocessen creëren op internationaal gebied en staat kwaliteit en veiligheid voor hun op nummer 1! Als junior .NET Developer werk je aan het ontwikkelen van verbeterde

Bekijk vacature »

Senior developer (PHP en VB.NET)

Functie De development afdeling bestaat uit 2 teams. Het productteam (10 developers) is verantwoordelijk voor verschillende applicaties met als doel om zoveel mogelijk te automatiseren en uit te werken tot standaard software. Met diverse Solutions Architecten en ervaren developers denken ze voortdurend mee met hun klanten en bouwen ze de basis van het uiteindelijke maatwerk dat wordt geleverd. Hiernaast hebben ze een maatwerk/projectteam. Dit team bestaat momenteel uit 8 developers (junior tot senior) en is verantwoordelijk voor het maatwerk in hun klantprojecten. Momenteel zijn ze op zoek naar een senior developer die aan de slag gaat in het productteam. Hierin

Bekijk vacature »
- Rob -

- Rob -

14/02/2017 17:38:09
Quote Anchor link
Hallo!

Ik was weer aan het experimenteren met OOP maar ik stuiterde op een vraag waar ik niet uit kwam en het niet precies op Google kon vinden..

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
class Database {
  protected $_hostname = 'localhost';
  protected $_username = 'root';
  protected $_password = '';
  protected $_database = 'rob';


  public function connect() {
    $connection = mysqli_connect($this->_hostname, $this->_username, $this->_password, $this->_database);

    if(!$connection) {
      printf('Error met verbinding');
      exit();
    }
  }
}

class User extends Database {
  public $test = 'test';

  public function __construct() {
    $database = new Database;
    $database->connect()->real_escape_string($test);
  }
}

$database = new Database();
$database->connect();

$user = new User;


Hoe kan ik in de User class de variable $connection aanroepen voor bv. real escape string toe te passen?
Of zou ik hier in de Database class functions voor moeten aan maken of dergelijk?

Toevoeging op 14/02/2017 17:59:08:

UPDATE CODE:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
class Database {
  protected $_hostname = 'localhost';
  protected $_username = 'root';
  protected $_password = '';
  protected $_database = 'rob';

  public $connection;

  public function connect() {
    $this->connection = mysqli_connect($this->_hostname, $this->_username, $this->_password, $this->_database);

    if(!$this->connection) {
      printf('Error met verbinding');
      exit();
    }
  }
}

class User extends Database {
  public $test = 'test';

  public function __construct() {
    $database = new Database;
    $con = $database->connection;
    $con->real_escape_string($test);
  }
}


error bij de code is:
Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function real_escape_string() on null in C:\xampp\htdocs\index.php:28 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\index.php(35): User->__construct() #1 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\index.php on line 28
Gewijzigd op 14/02/2017 18:00:39 door - Rob -
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 18:03:50
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

14/02/2017 18:14:12
Quote Anchor link
2 punten:
1. Waarom extendt de User class de Database class? Wat denk je hiermee te bereiken?
2. Je zegt nergens $database->connect() dus zal $database->connection nooit gevuld zijn, zoals je foutmelding aangeeft.
 
- Rob -

- Rob -

14/02/2017 18:43:08
Quote Anchor link
1. Dit is gewoon even om te oefenen
2. Waar moet ik connect() dan aangeven? Als ik dat toevoeg, dus zo: $database->connect(); geef hij nog steeds de zelfde error?

Heeft iemand misschien een voorbeeld van hoe ik dit moet doen?

Toevoeging op 14/02/2017 18:45:19:

Laat het voorbeeld maar ;-)

Ik heb nog even goed ernaar gekeken en kwam hierop uit:
$database = new Database;
$database->connect();
$database->connection->real_escape_string($this->test);
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

14/02/2017 18:52:00
Quote Anchor link
Ik denk dat je inderdaad eens naar het data mapper pattern wilt kijken. Dan krijg je namelijk dit:

User <—> UserMapper <—> Database

Je moet véél abstracter leren denken als je de vergissing zoals class User extends Database begaat. De user is namelijk geen database. En de user vult de database ook niet aan. Klinkt raar, maar zo logisch is het wel.

In plaats daarvan krijg je:

• een user die een user is (en niet meer dan dat);
• een database om dingen in op te slaan en dingen uit te halen;
• een mapper die een user uit de database haalt of in de database opslaat.
 
- Rob -

- Rob -

14/02/2017 18:58:04
Quote Anchor link
aa, oké

Maar in de User class wil ik functions aan maken zoals givePromotion() moet dit dan ook via de mapper? Want ik had een paar oude bestanden een daar heette de Database class Object en werd het class User extends Object
Is dat dan wel goed gedaan? Of zit ik nu gewoon erg mis?
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

14/02/2017 19:34:37
Quote Anchor link
Het is niet logisch dat een gebruiker een database class extendt. Is een gebruiker een database? Nee.
Begin gewoon vanaf het begin, en ga niet zitten "oefenen" zonder dat je begrijpt wat je oefent. Er zijn boeken volgeschreven over OOP.
 
- Rob -

- Rob -

14/02/2017 19:49:37
Quote Anchor link
de class gebruiker is niet voor de gebruikers zelf, maar voor de functies voor de gebruikers en administrators voor de gebruikers zoals: Promoties geven, degraderen, etc.
 
Ben van Velzen

Ben van Velzen

14/02/2017 19:51:15
Quote Anchor link
Dan nog is het geen database. Vreemde opstelling, dat wel.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

14/02/2017 20:09:13
Quote Anchor link
>> de class gebruiker is niet voor de gebruikers zelf, maar ...

Dan klopt de naamgeving van de class dus niet.
 
Bart V B

Bart V B

14/02/2017 20:23:50
Quote Anchor link
Ik denk dat je terug moet naar de tekentafel.
Kan een User promotie geven of een Administrator?

Je moet het zo zien:
Een auto is een object, die gebruikt benzine.
Maar is het benzinestation dan ook onderdeel van de auto?

Dus een database (het benzine station)
Is nooit een onderdeel can een User (auto).
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

15/02/2017 00:23:38
Quote Anchor link
Dit is een user class (wel een heel kleintje)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<?php
class User /* Ik weet enkel en alleen maar waar een user uit bestaat en van de rest van de wereld weet ik niets */
{
    private $name;
    private $email;

    /* dit noemen we ook wel een setter */
    public function setName($name)
    {

        $this->name = $name;
    }

    
    /* dit noemen we ook wel een getter */
    public function getName()
    {

        return $this->name;
    }


    /* hier nog een setter en getter voor $email */
    public function setEmail($email)
    {

        $this->email = $email;
    }

    
    public function getEmail()
    {

        return $this->email;
    }
}

?>


Hier een basis Mapper:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
class Mapper
{
    protected $db;

    /* de constructor */
    public function __construct($db)
    {

        $this->db = $db;
    }
}

?>


Dan een UserMapper die de eigenschappen van de basis Mapper overerft. (Handig als je later ook andere mappers wilt toevoegen)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php
class UserMapper extends Mapper
{
    public function __construct($db)
    {

        parent::__construct($db);
    }


    public function getUser($id)
    {

        $result = $this->db->query("SELECT * FROM users WHERE id=" . $id);
                
        if($result->num_rows == 1)
        {

            $row = $result->fetch_assoc();

            $user = new User();
            $user->setName($row['name']);
            $user->setEmail($row['email']);
                        
            return $user;
        }


        return null;
    }


    /* andere functies zoals getAllUsers(), createUser(), updateUser() en deleteUser() nog toe te voegen */
}
?>


test:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php

/* eigenlijk zou je ook een database class moeten hebben maar gemakshalve gebruiken we hier de standaard php mysqli class even */
$db = new mysqli("localhost", "db_user", "db_pass", "db_name");

/* check connection */
if ($db->connect_errno) {
    printf("Connect failed: %s\n", $db->connect_error);
    exit();
}


// maak een instantie van UserMapper aan
$userMapper = new UserMapper($db);

// laad user met id 1 uit de database
$user = $userMapper->getUser(1);

// testje
echo $user->getEmail();

?>


Let op: Dit is slechts een voorbeeld en verre van compleet. Maar het geeft je hopelijk een kickstart...

Er zijn nog allerlei zaken die je later moet toevoegen om het echt lekker te laten werken.
Gewijzigd op 15/02/2017 00:29:26 door Frank Nietbelangrijk
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

16/02/2017 10:57:10
Quote Anchor link
Alternatief: een referentie van het database-object rechtstreeks meegeven bij de constructie van een user-object (als het gaat om de "huidige gebruiker", zie hieronder)?

Het hangt ook af wat je verstaat onder (een object van of objecten van) de User class: vertegenwoordigt een object van de User class de huidige (ingelogde) gebruiker van een systeem of een generiek object die een willekeurige (en niet zozeer de huidige) gebruiker uit het systeem representeert waar je bewerkingen op uit kunt voeren. In dit laatste geval is de aanpak met een Mapper weer geschikter.

Oftewel: @Rob, waar wil jij een User (object) voor gebruiken? Of wat voor idee steekt er achter jouw User class?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

16/02/2017 11:41:10
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 16/02/2017 10:57:10:
Alternatief: een referentie van het database-object rechtstreeks meegeven bij de constructie van een user-object (als het gaat om de "huidige gebruiker", zie hieronder)?

Ik heb er zelf nog wat lagen tussen zitten:

• class Connection extends PDO
• abstract class AbstractModel uses Connection
• abstract class AbstractDAO extends AbstractModel
• class UserMapper extends AbstractDAO
• class User

Het Data Access Object (DAO) kan de vier standaardqueries uitvoeren: INSERT, SELECT, UPDATE en DELETE. Zo kun je er met efficiënt weinig extra code zo veel mappers aan hangen als je wilt.
Gewijzigd op 16/02/2017 11:44:09 door Ward van der Put
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.