portrait wordt getoond in landscape

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 18:41:42
Quote Anchor link
Ik ben geen beginner maar dit probleem is zo stom simpel dat ik het maar bij de beginners neerzet.
Er is een foto en dit staat op schijf in portrait.
Je kan dit zien door hem direct te benaderen.
https://test.zwerfspin.nl/20190425_132024.jpg

In https://test.zwerfspin.nl/test.html
heb ik de volgende code gelegd:

<img src="https://test.zwerfspin.nl/20190425_132024.jpg" width="600px" />

Verder niets ook geen stylen of iets dergelijks.
Alleen wat ik hier schrijf.

Hier wordt de foto in landscape getoond.

Ik ben uren bezig geweest en wanhopig heb ik op een gegeven moment het subdomein test.zwerfspin.nl aangelegd met daarin 1 html bestand en 1 foto om zeker te weten dat het nergens anders aan kon liggen dan aan deze code.

Wie kan me vertellen waarom de tag img hier mijn foto in landscape vertoond terwijl hij in portrait op de schijf ligt?
Gewijzigd op 04/05/2019 21:48:42 door - Ariën -
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 20:38:18
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

04/05/2019 19:31:52
Quote Anchor link
Foto staat in portrait.

Zoek ook naar een oplossing. Probleem is niet uniek.

https://www.google.com/search?q=photo+shown+landscape+instead+of+portrait
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 19:38:03
Quote Anchor link
Nope, dit gaat over een ander probleem. Het heeft niets met de camera te maken.
Zoals je kunt zien staat hij goed op de server namelijk in portrait.
https://test.zwerfspin.nl/20190425_132024.jpg
de tag img toont hem in landscape.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 19:46:03
Quote Anchor link
Het heeft wel met de camera te maken, omdat deze foto een EXIF-tag heeft meegekregen voor 'portrait', en de browser leest deze niet, waardoor hij het als landscape toont.

Oplossing: In een fatsoenlijk fotobewerkingsprogramma even opnieuw opslaan, of de EXIF-waarde wissen.
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

04/05/2019 20:27:41
Quote Anchor link
Je kunt het ook via CSS transform: rotate(90deg); doen, maar daar maak je het jezelf niet makkelijker mee. Als dit om een enkele foto gaat zou ik het inderdaad even "met de hand" doen (in een grafisch programma). Zijn het er meer, dan kun je ook via PHP de EXIF informatie uitlezen en op basis daarvan roteren. Zie bijvoorbeeld https://stackoverflow.com/questions/7489742/php-read-exif-data-and-adjust-orientation Zelf heb ik hier gemengde resultaten mee - niet elke camera slaat het op zoals bedoeld.
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 20:35:37
Quote Anchor link
Hoi Rob Doemaarwat of is het zegmaarwat? Grapje hoor.
Natuurlijk gaat het niet om één foto en een grafisch programma is zinloos want hij staat al in portrait (dus goed) op de schijf. Zo even doe ik een foto uploaden naar een site waar ik stukjes voor schrijf en ineens gebeurd daar hetzelfde. Ik denk dus dat het een gegeven in de foto is die php doet acteren. Ik ga verder zoeken.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

04/05/2019 21:15:00
Quote Anchor link
Edward Butter op 04/05/2019 20:35:37:
want hij staat al in portrait (dus goed) op de schijf

Nope.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
ExifTool Version Number         : 10.40
File Name                       : 20190425_132024.jpg
...
Orientation                     : Rotate 90 CW
...
Image Width                     : 4032
Image Height                    : 1960
...

Je browser toont de afbeelding goed als je deze rechtstreeks aanroept omdat afbeeldingen waarschijnlijk een andere rendermethode gebruiken (en ook de metadata lezen en toepassen) dan wanneer je de afbeelding in een HTML-pagina weergeeft.

Simpelweg omdat iets op een bepaalde manier getoond wordt wil niet zeggen dat het ook zo op de schijf staat. De twee verschillende presentaties zouden dat al duidelijk moeten maken.

Je zou dit eventueel ook met CSS kunnen oplossen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
transform: rotate(90deg);

(edit: dit stelde @Rob ook al voor)
Maar de afbeelding zelf aanpassen is wellicht handiger.
Gewijzigd op 04/05/2019 21:19:54 door Thomas van den Heuvel
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 21:27:05
Quote Anchor link
Ik kan me dat niet voorstellen en handmatig of met css is geen optie.
Ik heb deze afbeelding neergezet als voorbeeld maar het gaat om honderden afbeeldingen.
Sommigen staan in landscape en anderen in portrait. Met php maak ik thumbnails die eveneens fout gaan staan.
Het is enkele jaren geleden dat ik websites maakte maar destijds liet een img tag gewoon de foto zien.
Nu schijnbaar niet meer en ik vind dat maar vreemd.
Die foto's staan gewoon op de server via Filezilla geupload en ik wil ze met de img tag laten zien.
Zie https://www.zwerfspin.nl/ed-photo/
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 21:43:19
Quote Anchor link
Ik zou zeggen: 'EXIF Purge' to the rescue, of een andere oplossing achter die link.

https://www.google.com/search?q=delete+rotate+exif+batch

En ja, die rotate-tags in EXIF zijn een ware 'pain-in-the-ass' die je beter bij de bron moet bestrijden.
Gewijzigd op 04/05/2019 21:44:38 door - Ariën -
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

04/05/2019 21:50:39
Quote Anchor link
Vroeger sloegen de camera's de afbeelding gewoon precies op zoals je die gemaakt had (portrait/landscape). Dan kwam ie ook altijd goed in beeld (portrait/landscape). Tegenwoordig slaan de camera's de foto's vaak gewoon precies op zoals ze 'm uitlezen van de sensor (ongeacht de stand van je camera - mobieltje kun je heel eenvoudig "op z'n kop" vasthouden), en geven ze via de EXIF aan hoe de camera op dat moment stond (dit scheelt waarschijnlijk wat rekenwerk). Het weergave programma voert de rotatie dan uit, waardoor je toch precies te zien krijgt wat je voor ogen had. Maar dus niet bij een <img> in een stuk HTML. Dan zul je dus zelf die rotatie moeten doen. En aangezien het hier om 100-en foto's gaat zou ik het dus maar geautomatiseerd doen (eenmalig met "een programma" - zou niet weten welke, maar d'r is vast iets wat zo even een batch aan afbeeldingen voor je "recht zet"), of gewoon on-the-fly via PHP (of bij het uploaden, maar ik begrijp dat je d'r boel er zelf op FTP-t, dan heb je niet echt een "upload moment" waar je met PHP op in kunt haken).
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 22:00:12
Quote Anchor link
Omdat het topic niet enkel raakvlak met PHP heeft, heb ik dit topic verhuisd naar 'Techtalk', en een dubbel topic gesloten.
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 22:01:47
Quote Anchor link
Ik vind het maar vreemd RobDoemaarwat.
Net bekijk ik een foto in de verkenner (windows10) en daar staat hij in portrait. Ik zet hem in FB en die zet hem netjes in portrait. Ik zet hem in apeldoorndirect (Wordpress) en daar gaat hij in landscape. Ik laad hem in PSP9 en daar komt hij in landscape. Ik roteer hem een kwartslag en dan staat hij in PSP goed maar in de verkenner ineens in landscape. Dat kan toch allemaal de bedoeling niet zijn?
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 22:06:13
Quote Anchor link
En als je nou die EXIF-tags verwijdert?
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 22:16:16
Quote Anchor link
Wat zijn EXIF tags? Ik zie ze niet.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 22:22:45
Quote Anchor link
Die verborgen tags geeft je camera aan de foto's mee met het juiste perspectief volgens de beeldsensor ervan. Er zijn zeker tools om dat uit te lezen of (deels) te verwijderen. Zie mijn post van 21:43.
Gewijzigd op 04/05/2019 22:23:13 door - Ariën -
 
Edward Butter

Edward Butter

04/05/2019 22:38:10
Quote Anchor link
Maar dan ben ik dus ook de locatie kwijt en dat is dan weer jammer. Maar bedankt.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

04/05/2019 22:54:52
Quote Anchor link
Niet als je enkel de oriëntatie tags verwijdert.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

05/05/2019 00:04:42
Quote Anchor link
Probeer dit eens toe te voegen aan je CSS:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
img {
  image-orientation: none;
}
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

05/05/2019 00:17:51
Quote Anchor link
Meh, dat lijkt helaas niet breed te worden ondersteund @Ozzie. Beter om de afbeeldingen zelf te fixen waarschijnlijk.
 
Edward Butter

Edward Butter

05/05/2019 00:54:46
Quote Anchor link
Nee werkt niet "Ozzie" vond wel ergens "This property is likely to be deprecated in the near future".
Maar Thomas ook dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik moet gewoon een foto kunnen plaatsen die gewoon getoond wordt.
Zoals ik al zei als ik hem bij FB plaats gaat het goed. Plaats ik hem bij apeldoorndirect (wordpress) dan gaat het fout. Maar ik leer steeds meer ook dankzij jullie hulp en zodra ik de oplossing heb laat ik het zeker hier weten. Dus blijf helpen met denken en zoeken.

Toevoeging op 05/05/2019 00:58:11:

Trouwens Arien windows10 defender wil niet dat ik ExifPurge.zip installeer.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

05/05/2019 08:23:03
Quote Anchor link
Er zijn wel meer tooltjes voor...
Volgens VirusTotal is het ongevaarlijk. Dus kan je het Windows laten accepteren.
Gewijzigd op 05/05/2019 08:43:05 door - Ariën -
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.