Probleem met Radio button validatie

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Sebas V

Sebas V

10/08/2012 13:58:10
Quote Anchor link
Hallo,

Ik wil in mijn formulier aangeven dat men een radio button verplicht moet kiezen.

Bij de overige invoervelden werkt de validatie correct, alleen bij mijn radio buttons kom ik problemen tegen.

Op dit moment werkt de validatie wel, maar overschrijft de foutmelding de eerste antwoord optie. Hoe kan ik deze correct stijlen?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
    
/* Vraag 2 Validation */
if(!$vraag2_antwoorden || mb_strlen($vraag2_antwoorden = trim($vraag2_antwoorden)) == 0)
$this->setError('vraag2_antwoorden', 'Selecter een antwoord a.u.b.');



Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<table width="400px" cellpadding="0" cellspacing="0">
<tr>
<td><input type="radio" name="vraag2_antwoorden" id="vraag2_antwoorden" value="A" /><label for="vraag2_antwoorden">A) Antwoord</label></td>
<td><input type="radio" name="vraag2_antwoorden" id="vraag2_antwoorden" value="C" /><label for="vraag2_antwoorden">C) Antwoord</label></td>
</tr>
<tr>
<td><input type="radio" name="vraag2_antwoorden" id="vraag2_antwoorden" value="B" /><label for="vraag2_antwoorden">B) Antwoord</label></td>
<td><input type="radio" name="vraag2_antwoorden" id="vraag2_antwoorden" value="D" /><label for="vraag2_antwoord_D">D) Antwoord</label></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="2"><span name="vraag2_antwoorden" id="vraag2_antwoorden" class="foutmelding_antwoorden" style="display:none;"></span></td>
</tr>
</table>



Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
$(document).ready(function() {
    contact.initEventHandlers();
});
var contact = {
    initEventHandlers    : function() {
        /* clicking the submit form */
        $('#send').bind('click',function(event){
            $('#loader').show();
            setTimeout('contact.ContactFormSubmit()',500);
        });
        /* remove messages when user wants to correct (focus on the input) */
        $('.inplaceError, .foutmelding_antwoorden',$('#ContactForm')).bind('focus',function(){
            var $this         = $(this);
            var $error_elem = $this.next();
            if($error_elem.length)
                $error_elem.fadeOut(function(){$(this).empty()});
            $('#success_message').empty();    
        });
        /* user presses enter - submits form */
        $('#ContactForm input,#ContactForm textarea').keypress(function (e) {
            if ((e.which && e.which == 13) || (e.keyCode && e.keyCode == 13)) {  
                $("#send").click();
                return false;  
            }
            else  
                return true;  
        });
    },
    ContactFormSubmit    : function() {
        $.ajax({
               type        : 'POST',
               url        : 'php/contact.php?ts='+new Date().getTime(),
               dataType    : 'json',
               data        : $('#ContactForm').serialize(),
               success    : function(data,textStatus){
                              //hide the ajax loader
                              $('#loader').hide();
                              if(data.result == '1'){
                                  //show success message
                                $('#midden').remove();
                                $('#success_message').empty().html('<strong>Quiz</strong><br /><br />Bedankt voor uw participatie.');
                              }
                              else if(data.result == '-1'){
                                  for(var i=0; i < data.errors.length; ++i ){
                                      if(data.errors[i].value!='')
                                          $("#"+data.errors[i].name).next().html('<span class="foutmelding_antwoorden">'+data.errors[i].value+'</span>').fadeIn();
                                  }
                              }                          
                          },
               error    : function(data,textStatus){}
        });
    }  
};


Afbeelding
Gewijzigd op 10/08/2012 15:12:58 door Sebas V
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 11:51:05
 
- SanThe -

- SanThe -

10/08/2012 14:03:58
Quote Anchor link
Sebastian Veldman op 10/08/2012 13:58:10:
.. maar komt de foutmelding bij de eerste radio button terecht ..


Waar anders?
 
Sebas V

Sebas V

10/08/2012 14:07:53
Quote Anchor link
Onder de antwoord opties, nu overschrijft hij de waarde van het eerste antwoord (zie foto hierboven)
 
- SanThe -

- SanThe -

10/08/2012 14:15:09
Quote Anchor link
Aha, ik snap je.
Echter ben ik geen Javascript expert, dus misschien iemand die wel een antwoord weet?
 
Kris Peeters

Kris Peeters

10/08/2012 15:35:23
Quote Anchor link
Om te beginnen: een id hoort uniek te zijn. Anders kan je het element niet identificeren ... en gaat het principe van het id volledig verloren.

Zoals je tabel nu gemaakt is, zal er inderdaad weinig werken.

Een span moet ook geen name hebben.

Ik stel voor dat je dat stuk HTML eens herschrijft.
Dan acht ik de kans groot dat je geen letter javascript moet veranderen.

----

Houd de id van de span zoals ze nu is. Verander alle andere id's en zorg dat ze allemaal uniek zijn. Pas ook de "for" van de labels aan aan de nieuwe id-namen
Gewijzigd op 10/08/2012 15:39:54 door Kris Peeters
 
Sebas V

Sebas V

10/08/2012 15:55:19
Quote Anchor link
Bedoel je zoiets?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<table width="400px" cellpadding="0" cellspacing="0">
                                    <tr>
                                        <td><input type="radio" name="vraag1_A" id="vraag1_A" value="A" /><label for="vraag1_A">A) Geen eis</label></td><td><input type="radio" name="vraag1_C" id="vraag1_C" value="C" /><label for="vraag1_C">C) 1 Ohm</label></td>
                                    </tr>
                                    <tr>
                                        <td><input type="radio" name="vraag1_B" id="vraag1_B" value="B" /><label for="vraag1_B">B) 10 Ohm</label></td><td><input type="radio" name="vraag1_D" id="vraag1_D" value="D" /><label for="vraag1_D">D) 0,1 ohm</label></td>
                                    </tr>
                                    <tr>
                                        <td colspan="2"><span name="vraag1_antwoorden" id="vraag1_antwoorden" class="foutmelding_antwoorden" style="display:none;"></span></td>
                                    </tr>
                                </table>



Hoe zit het dan met mijn contact.php daarin staat nu (hieronder)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
    
/* Vraag 1 Validation */
if(!$vraag1_antwoorden || mb_strlen($vraag1_antwoorden = trim($vraag1_antwoorden)) == 0)
$this->setError('vraag1_antwoorden', 'Selecteer een antwoord a.u.b.');
 
Kris Peeters

Kris Peeters

10/08/2012 16:16:47
Quote Anchor link
De id moet uniek zijn.
De name niet.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<table width="400px" cellpadding="0" cellspacing="0">
  <tr>
    <td><input type="radio" name="vraag1_antwoorden" id="vraag1_A" value="A" /><label for="vraag1_A">A) Geen eis</label></td><td><input type="radio" name="vraag1_antwoorden" id="vraag1_C" value="C" /><label for="vraag1_C">C) 1 Ohm</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td><input type="radio" name="vraag1_antwoorden" id="vraag1_B" value="B" /><label for="vraag1_B">B) 10 Ohm</label></td><td><input type="radio" name="vraag1_antwoorden" id="vraag1_D" value="D" /><label for="vraag1_D">D) 0,1 ohm</label></td>
  </tr>
  <tr>
    <td colspan="2"><span id="vraag1_antwoorden" class="foutmelding_antwoorden" style="display:none;"></span></td>
  </tr>
</table>


Zie eens of het hiermee werkt.
Gewijzigd op 10/08/2012 16:17:51 door Kris Peeters
 
Sebas V

Sebas V

10/08/2012 16:25:51
Quote Anchor link
De tabel heb ik aangepast, aleen de validatie verschijnt nu niet meer. Dit zal met het onderstaande script te maken hebben neem ik aan? Wat moet ik hierin veranderen?


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
public function processNewMessage(){
        
        $contactpersoon        = $_POST['contactpersoon'];        
        $bedrijfsnaam        = $_POST['bedrijfsnaam'];
        $telefoon            = $_POST['telefoon'];
        $email                = $_POST['email'];
        $vraag1_antwoorden    = $_POST['vraag1_antwoorden'];
        $vraag2_antwoorden    = $_POST['vraag2_antwoorden'];
        
            
        /* Server Side Data Validation */
        
        /* Contactpersoon Validation */
        if(!$contactpersoon || mb_strlen($contactpersoon = trim($contactpersoon)) == 0)
            $this->setError('contactpersoon', 'Vul uw contactpersoon in');
        else if(mb_strlen(trim($contactpersoon)) > 120)
            $this->setError('contactpersoon', 'Te lang! 120 karakters max.');
                
        /* Bedrijfsnaam Validation */
            if(!$bedrijfsnaam || mb_strlen($bedrijfsnaam = trim($bedrijfsnaam)) == 0)
            $this->setError('bedrijfsnaam', 'Vul uw bedrijfsnaam in');
        else if(mb_strlen(trim($bedrijfsnaam)) > 120)
            $this->setError('bedrijfsnaam', 'Te lang! 120 karakters max.');
            
            /* Telefoon Validation */
            if(!$telefoon || mb_strlen($telefoon = trim($telefoon)) == 0)
            $this->setError('telefoon', 'Vul uw telefoonnummer in');
        else if(mb_strlen(trim($telefoon)) > 120)
            $this->setError('telefoon', 'Te lang! 120 karakters max.');
            
            /* Vraag 1 Validation */
            if(!$vraag1_antwoorden || mb_strlen($vraag1_antwoorden = trim($vraag1_antwoorden)) == 0)
            $this->setError('vraag1_antwoorden', 'Selecteer een antwoord a.u.b.');
                
            /* Vraag 2 Validation */
            if(!$vraag2_antwoorden || mb_strlen($vraag2_antwoorden = trim($vraag2_antwoorden)) == 0)
            $this->setError('vraag2_antwoorden', 'Selecteer een antwoord a.u.b.');
                
            /* Email Validation */
        if(!$email || mb_strlen($email = trim($email)) == 0)
            $this->setError('email','Vul uw e-mail in');
        else{
            if(!is_email($email))
                $this->setError('email', 'Vul een correct email adres in');
            else if(mb_strlen($email) > 120)
                $this->setError('email', 'Te lang! 120 karakters max.');
        }
    
        /* Errors exist */
        if($this->countErrors() > 0){
            $json = array(
                'result' => -1,
                'errors' => array(
                                array('name' => 'contactpersoon'    ,'value' => $this->error_value('contactpersoon')),
                                array('name' => 'bedrijfsnaam'    ,'value' => $this->error_value('bedrijfsnaam')),
                                array('name' => 'email'        ,'value' => $this->error_value('email')),                                
                                array('name' => 'telefoon'    ,'value' => $this->error_value('telefoon')),
                                array('name' => 'vraag1_antwoorden'    ,'value' => $this->error_value('vraag1_antwoorden')),
                                array('name' => 'vraag2_antwoorden'    ,'value' => $this->error_value('vraag2_antwoorden')),
                            )
                );                
            $encoded = json_encode($json);
            echo $encoded;
            unset($encoded);
        }
        /* No errors, insert in db*/
        else{
            if(($ret = $this->db->dbNewMessage($contactpersoon, $bedrijfsnaam, $email, $telefoon, $vraag1_antwoorden, $vraag2_antwoorden)) > 0){
                $json = array('result'         => 1);
                if(SEND_EMAIL)
                    $this->sendEmail($contactpersoon,$bedrijfsnaam,$email,$telefoon,$vraag1_antwoorden,$vraag2_antwoorden);
            }    
            else
                $json = array('result'         => -2); /* something went wrong in database insertion  */
            $encoded = json_encode($json);
            echo $encoded;
            unset($encoded);
        }
    }
Gewijzigd op 10/08/2012 16:45:04 door Sebas V
 
Kris Peeters

Kris Peeters

10/08/2012 17:02:59
Quote Anchor link
Okay, ik heb iets aangepast in de javascript code.

Wat gebeurt er?
Javascript zal nu kijken welk soort element $("#"+data.errors.name) is.
Wanneer dit element een tekst input is, blijft alles gelijk.
Wanneer het echter al een <span> is, gaan we gewoon die span zelf gebruiken, en niet die next(). ...

Lijnen 43 tot 48 (zoals ze staan in de eerste post) vervang je door dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
                              else if(data.result == '-1'){
                                  for(var i=0; i < data.errors.length; ++i ){
                                      if(data.errors[i].value!='') {
                                        var elm = $("#"+data.errors[i].name);
                                        // we gaan kijken welk soort element elm is.
                                        // wanneer dat element een span is, moeten we geen nieuwe span meer aanmaken...
                                        switch (elm[0].tagName.toLowerCase()) {
                                          case 'span':
                                            elm.html(data.errors[i].value).fadeIn();
                                            break;
                                          default:
                                            elm.next().html('<span class="foutmelding_antwoorden">'+data.errors[i].value+'</span>').fadeIn();
                                            break;
                                        }
                                      }
                                      
                                          
                                  }
                              }
Gewijzigd op 10/08/2012 17:03:54 door Kris Peeters
 
Sebas V

Sebas V

10/08/2012 17:06:13
Quote Anchor link
Super bedankt dit werkt.

Ik zeg proost, fijn weekend!
 
Kris Peeters

Kris Peeters

10/08/2012 17:22:59
Quote Anchor link
graag gedaan
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.