Sessie beveiligen tegen hijacken

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET Developer

Functie omschrijving .NET developer met ervaring gezocht! Voor een softwarebedrijf in de regio Veenendaal zijn wij op zoek naar een .NET developer met een aantal jaar ervaring. Jij bent zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Verder ben je bezig met nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en productspecialisten om zo mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken is een snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Deze organisatie heeft zowel klanten die

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Front-end PHP Developer

Dit ga je doen Bouwen van de frontend van een nieuwe applicaties; Verbeteren van de user experience; Opstellen van een style guide; Schakelen met collega developers over de te bouwen oplossing; Je speelt een belangrijke rol in het neerzetten van het nieuwe systeem; Werken met o.a. Symfony 6, API Platform, Twig, Javascript, Redis Automatiseren van processen; Koppelen van verschillende functionaliteiten; Unit tests, integration tests, end-to-end tests; In de toekomst ga je nog werken aan andere projecten. Hier ga je werken Voor onze vaste opdrachtgever in de regio Breda zijn wij op zoek naar een Frontend Developer. Het betreft een organisatie

Bekijk vacature »

Senior Java developer

Als Senior Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende best-gecertificeerde Java community. Deze bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Aval en de Nationale Politie. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We

Bekijk vacature »

Senior Developer Betty Blocks Blauwe Haven Rotterd

Functieomschrijving Voor de Politie zijn wij opzoek naar een Senior Developer Betty Blocks Blauwe Haven Rotterdam. De politieorganisatie heeft jaarlijks te maken met een aanzienlijk aantal politiemedewerkers die vanwege mentale overbelasting niet of beperkt inzetbaar zijn. De Blauwe Haven Rotterdam ondersteunt deze politiemedewerkers in hun herstel en re-integratieproces. De huidige digitale systemen van de Politie bieden onvoldoende ondersteuning in het herstel- en re-integratieproces van politiemedewerkers. Zowel voor de politiemedewerkers als voor de organisatie. Politiemedewerkers worden buitengesloten, waardoor zij eigen regie verliezen. Begeleiders kunnen de voortgang van de medewerkers niet goed monitoren. Management beschikt niet over de mogelijkheid trends te signaleren

Bekijk vacature »

Java Front-end Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten in Java met tools als Springboot, MS SQL Server (T-SQL) en JavaScript; Het onderhouden van de (web-)applicaties binnen een complexe omgeving; Werken aan de migratie van een monolithisch systeem naar een architectuur gebaseerd op Kubernetes; Code reviews met collega's en actieve kennisuitdelingsessies voeren; Het uitvoeren van unit- en systeemtests Experimenteren met nieuwe tools en technieken. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen

Bekijk vacature »

Freelance JAVA / C# Developer

Functieomschrijving Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar ervaren JAVA of C# Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid

Bekijk vacature »

Medior/senior front end developer

Functie Vanwege de groei binnen het bedrijf zijn we op zoek naar versterking in het development team. Als back-end developer bouw je aan de bedrijfssoftware die ons helpt bij de primaire processen. Een leuk (intern) project dus waarbij je de software continu doorontwikkeld! Je werkt in een klein team, we hebben dagelijks stand-ups en iedere twee weken een scrum-sessie, begeleid door onze Scrum Master. Hierin krijg je uitgebreid de kans om je ideeën te presenteren, en te overleggen met je mede-ontwikkelaars en de Product Owner. Binnen de ontwikkelteams gebruiken we Trello, Gitlab, Jiira, Confluence en Boockstack. Hiernaast werken ze met

Bekijk vacature »

Java Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Eindhoven Vacature ID: 12946 Introductie We are looking for a Java Developer! Our client is one of the most innovation companies located within the Netherlands. We provide high quality software in a high-tech and challenging market. Functieomschrijving The department is specialized in creating and developing high quality software for manufacturing automation in a high tech environment. We strive to provide our clients with high quality software and deliver state of the art solutions in a variety of ways. Creating software infrastructure using Java SE / EE Create applications to fine tune manufacturing processes

Bekijk vacature »

Lasrobotprogrammeur/operator

Heb je interesse in trekkers en beschik je overvlijmscherpse precisie? Solliciteer dan op deze vacature! Als Lasoperator ben je vooral bezig met het maken van nieuwe lasrobotprogramma’s en het optimaliseren van bestaande programma’s, zowel online als offline (incl. het bedienen van de Lasrobots). Daarnaast draag je bij aan een optimaal rendement van de las robots. Verder heb je de volgende werkzaamheden: Het meewerken als operator c.q. Robotlassen niveau 2 (van complexe samenstellingen/halffabricaten), het om- en instellen van de diverse stations van lasmallen (productdragers), het afwerken van laswerk (verwijderen lasspetters en oxiden), het bewaken van de machineplanning (op bewerkingen) incl. de

Bekijk vacature »

PHP developer (Symfony, Doctrine)

Functie Als PHP developer wordt er een hoge mate van zelfstandigheid verwacht, maar ook dat je goed opereert in een team waar kennis wordt gedeeld en dingen als codereviews erg veel voorkomen. Kwaliteit staat voorop, mede hierom werken ze bijvoorbeeld zonder echte deadlines in hun sprints. De SaaS-applicatie wordt volledig ontwikkeld in PHP en Symfony. De module bestaat uit een stuk informatie verrijking en intelligentie wat resulteert in een medische check. De logica wordt daarom in de code geïntrigeerd. Je bent onder andere bezig met complexe databases waar meer dan 80.000 medicijnen op verschillende niveaus in staan, die maandelijks worden

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functie omschrijving Als PHP Developer ga jij aan de slag met uitdagende software projecten. Jij gaat in deze functie software applicaties ontwikkelen. Deze software projecten zijn heel divers, en deze organisatie maakt software, van A tot Z. Klanten kunnen in elke sector werkzaam zijn, van profit tot non-profit. Deze software bouw je vooral in PHP en specifiek Laravel. Dit framework kent dus geen geheimen voor jou. De software die jij gaat ontwikkelen is heel divers, van urenregistratiesystemen tot compleet geautomatiseerde tools. In deze veelzijdige functie ga jij je zeker niet vervelen, elke dag bestaat weer uit nieuwe uitdagingen. Bedrijfsprofiel Deze

Bekijk vacature »

Senior .Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij dit jaar Microsoft Partner of the year geworden. Sogetisten staan klaar voor elkaar, hebben lol met elkaar en daarmee behalen we de mooiste resultaten! Werken bij Sogeti

Bekijk vacature »

Robot Programmeur

In het kort Drie redenen waarom deze vacature uniek is! Programmeren van zelflerende robots Werken op kantoor en testen in de bedrijfshal Je krijgt verantwoordelijkheid, vrijheid en je mag werken naar eigen inzicht De organisatie Hier ga je aan de slag Een bedrijf dat innovatieve robottoepassingen ontwerpt en bouwt voor onder andere de staal industrie, energie- bouw- en agrarische sector. De robots die vaak in combinatie met diverse randapparatuur geleverd worden vormen een totaaloplossing voor de klant. Dit zijn klanten over de hele wereld, van België en Duitsland tot China, India, maar ook in Nederland. Projecten waar momenteel aan wordt

Bekijk vacature »

BizTalk/ Azure Developer

Dit ga je doen •Understanding the scope of required functionality, translate them within context of way of working of the team into developed solutions, whilst safeguarding documentation; •Planning based on assigned sprint tasks; •Acting as an expert in estimation techniques and planning; •Understanding your role in the agile process and act in this way; •Facilitating internal communication and effective collaboration; •Working closely with scrum master to handle backlogs and new requests; •Providing information to the third parties about activities and needs for compliance. Hier ga je werken Our client is a leading organization focusing on animal nutrition, offering solutions that

Bekijk vacature »
Jaws

Jaws

19/11/2006 17:24:00
Quote Anchor link
Ik ben al een tijdje bezig met een inlogscript. Ik heb her en der gelezen dat het mogelijk is een sessie te hijacken, door in je headers de sessieid te plaatsen van de persoon die op dat moment legaal in dezelfde sessie zit.

Maar ik kom er maar niet uit hoe ik dit nou kan oplossen? En als ik dan iets zou hebben weet ik niet hoe ik kan testen of mijn eigen sessie nou wel of niet te hijacken is met het huidige script ;)

Wie kan me een beetje opgang helpen?
 
PHP hulp

PHP hulp

11/05/2024 23:35:42
 

19/11/2006 17:30:00
Quote Anchor link
Maak een database tabel aan en sla hiering de sessie id en het ip adres op.
Controleer steeds of de combinatie van sessie id en ip nog juist is.
Zoniet:
exit("Jammer, maar deze site is dus wel beveiligd.");
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 18:47:00
Quote Anchor link
Zet bij het inloggen het ip-adres in de sessie met behulp van sha1() en een salt. Op alle vervolg pagina's ga je controleren of de hash die in de sessie staat nog steeds gelijk is aan de hash die je op de vervolgpagina's berekent op basis van het ip-adres dat daar wordt gebruikt:
salt.inc.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$salt
= '1w5Rb$l[Pf'; // geheime salt, kun je beter buiten de webroot zetten
?>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
// bij het inloggen:
require_once('salt.inc.php');

$_SESSION['hash'] = sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR'];
?>

En dan de volgpagina's:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
session_start();
require_once('salt.inc.php');

if(isset($_SERVER['REMOTE_ADDR'])){
  $check =  sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']);

  if(isset($_SESSION['hash']) && $_SESSION['hash'] == $check){
    echo 'session is niet gehackt.';
  }

  else {
    die('Er is een fout opgetreden.'); // Wees ze vaag mogelijk! Geen melding is nog beter.
  }
}

else {
  header('Location: login.php'); // terug naar de login-pagina
  exit(); // stop de rest van het script
}
?>

Zet deze check even in een functie, wel zo handig, je hebt hem op iedere beveiligde pagina nodig.

Edit: Code gecorrigeerd n.a.v. opmerking Blanche, bedankt!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Frank -
 
Kalle P

Kalle P

19/11/2006 18:49:00
Quote Anchor link
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 18:52:00
Quote Anchor link
Kalle schreef op 19.11.2006 18:49:
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
Durf je wel? Zo maar met bruut geweld een open deur intrappen? Zeker weer zo'n lompe Amsterdammer! ;)
 
- SanThe -

- SanThe -

19/11/2006 18:57:00
Quote Anchor link
Frank schreef op 19.11.2006 18:52:
Kalle schreef op 19.11.2006 18:49:
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
Durf je wel? Zo maar met bruut geweld een open deur intrappen? Zeker weer zo'n lompe Amsterdammer! ;)

Lol ;-)
 
Paul K

Paul K

19/11/2006 19:30:00
Quote Anchor link
Als je een foutje maakt bij een veld of een text dan kan je gwoon zo de sessies druit halen;)
kijk ook daarma uit
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 19:34:00
Quote Anchor link
Paul schreef op 19.11.2006 19:30:
Als je een foutje maakt bij een veld of een text dan kan je gwoon zo de sessies druit halen;)
kijk ook daarma uit
Geef eens een voorbeeldje, ik snap hier niets van.
 
Jaws

Jaws

19/11/2006 20:20:00
Quote Anchor link
Ok thx voor de voorbeelden Frank. Heb alleen nog wat vragen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<?php $_SESSION['hash'] = sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']; ?>

Hier zet je dus een Hash van Sha1 met als combinatie je ip + een salt.

Ik deed dit nu dus met een $_SESSION['user'] = $gebruikersnaam. De gebruikersnaam kwam binnen met $_POST via een form. Ik vond dit handig omdat ik telkens als ik later een query wilde maken ik gewoon iets deed in de trand van "select blablab from tabel where user = '$_SESSION['user']'".
Hoe kan ik dit anders oplossen nu als ik een hash als sessie id gebruik? Of snap ik het niet helemaal?

Dan het stukje erna (zie mijn extra commentaar):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
session_start();
require_once('salt.inc.php');

if(isset($_SERVER['REMOTE_ADDR'])){
  $check =  sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']);

  if(isset($_SERVER['hash']) && $_SERVER['hash'] == $check){ //Moet dit niet zijn $_SESSION['hash'] ipv. $_SERVER['hash']???
    echo 'session is niet gehackt.';
  }

  else {
    die('Er is een fout opgetreden.'); // Wees ze vaag mogelijk! Geen melding is nog beter.
  }
}

else {
  header('Location: login.php'); // terug naar de login-pagina
  exit(); // stop de rest van het script
}
?>


En tot slot vroeg ik me af hoe ik die "salt" dan buiten de publieke www map zet? en hoe ik die dan doe includen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jaws
 
Jaws

Jaws

21/11/2006 12:15:00
Quote Anchor link
Laat ik het dan even anders stellen.

Nu zet ik de gebruikersnaam in de sessie dus $_SESSION['user'] = $gebruikersnaam. Dit gebeurd pas als ik de gebruikersnaam die ingevoerd werd in het form overeenkomt met de gebruiker-ww combinatie in mijn database.

maar als ik nu, zoals Frank in zijn script laat zien, een hash als Sessie id gebruik dan weet mijn sessie alleen welke hash hij heeft maar niet meer de gebruiker, toch? Hoe kan ik die gebruikersnaam laten meesturen in de sessie? Of is de enige oplossing de Hash in een DB plaatsen met de gebruikersnaam en daarna weer uitlezen voor controle? Ik zou liever niet de DB erbij betrekken alleen als het niet op een andere manier veilig zou kunnen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jaws
 
Joren de Wit

Joren de Wit

21/11/2006 12:42:00
Quote Anchor link
Je kunt toch meerdere variabelen in een sessie zetten? Je gebruikt die hash om te controleren of je sessie niet gehackt is en de gebruikersnaam om het voor jou makkelijk te maken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$_SESSION
['hash'] = 'je gegenereerde hash';
$_SESSION['user'] = $gebruikersnaam;
?>


Wat betreft het script van Frank: er staat nog wel een fout in. De twee $_SERVER's op regel 7 moeten $_SESSION zijn.
 
Frank -

Frank -

21/11/2006 12:52:00
Quote Anchor link
Code gecorrigeerd! Toch maar goed dat er meerdere mensen naar kijken, had de fout zelf namelijk niet gezien en had hem niet getest...
 
Jaws

Jaws

21/11/2006 13:23:00
Quote Anchor link
Het foutje in Franks script was me toevallig ook opgevallen, zie maar mijn post hiervoor in het commentaar van het script ;)

Oh Dank u Blanche!
Ik wist niet dat je gewoon meerdere variabelen in een sessie kon plaatsen. Ik denk dat ik het PHPsessie ID verwisselt heb met een gewone variabele. Ben nog niet zo veel bezig geweest met sessies namelijk.

Dan rest me alleen nog die "salt" wat buiten de webroot moet komen te staan.
Welke map kun je daar normaal voor gebruiken als je gewoon een Linux webhoster hebt voor je site? Komt die dan in de private_html map bijv.? Ik neem aan dat ik niet gewoon in het wilde weg een bestandje kan plaatsen in een map.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.