Sessie beveiligen tegen hijacken

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Technical Asset Specialist Substations

TenneT is growing fast to realize its strategic ambitions. We play a leading role in driving the energy transition. We are looking for a passionate Technical Asset Specialist for substations (onshore and offshore) at our location in Arnhem who will contribute to this and that might be you? Your contribution to TenneT We are searching for a motivated and engaged colleague as a technical asset specialist (onshore and offshore) for instrument transformers and surge arresters, with preferably a strong background in the area of insulation coordination. As a specialist for insulation coordination you are responsible for overarching topics regarding insultation

Bekijk vacature »

REMOTE - Front-end Angular developer

Functie Het IT-team bestaat momenteel uit de IT Manager, 2 back-end developers, 1 fullstack developer, 1 designer en een DevOps engineer. Ze zijn momenteel op zoek naar een ervaren Front-end developer die autonoom en gedisciplineerd aan de slag gaat, en bij aanvang als enige developer met hun Front-end applicaties bezig is. Wel hebben ze de ambitie om hier snel een 2e developer bij te vinden die jij dan ook zal kunnen aansturen/begeleiden. Je zult aan de slag gaan met het doorontwikkelen van hun bestaande UI in Angular. Maar ook het ontwikkelen van een mobiele app. Hierbij hechten ze veel waarde

Bekijk vacature »

Back-end Software Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende development functie bij een klein gespecialiseerd softwarebedrijf? Wil jij graag hybride werken (combi tussen thuis + kantoor), loop jij warm voor maatwerk software en voel jij je prettig in een informele cultuur? Zoek dan niet verder! Reageer direct! Voor een gewilde werkgever in omgeving Tilburg zoeken wij een back-end software developer met een aantal jaar werkervaring. Je gaat werken voor een klein softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van integratiesoftware. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: In een klein team met 4 ontwikkelaars houd jij je bezig met afwisselende

Bekijk vacature »

Senior PHP developer/ Software Architect

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »

C# Developer

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf in de omgeving van Veghel zijn we op zoek naar een C# developer. Word jij blij van ontwikkelen in C# en .NET? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit gaan zien: Door middel van ASP.NET, MVC Framework en C# ga je webshops, websites en webapplicaties ontwikkelen. Je zorgt voor de optimalisatie van bestaande software en de automatisering van bedrijfsprocessen. Op basis van de wensen van de klant ga je samen met je collega's ga je op zoek naar de juiste oplossingen en je gaat dit uitwerken tot een mooi eindproduct. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

API Developer Red Hat Fuse

Dit ga je doen Als API Developer zal je verantwoordelijk zijn voor het: het maken van API's en het correct laten draaien van de API's op het platform. Hierdoor kom je in aanraking met Red Hat Fuse, Springt Boot, 3Scale, Red Hat SSO, Openshift en Azure DevOps; zorgen voor de kwaliteit van de ontwikkeling, integratie en prestaties van de API's; zorgen voor een stabiel integratieplatform. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap dat hoofdzakelijk op OpenShift, Azure en

Bekijk vacature »

Full stack developer

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Front end ontwikkelaar

Functie Het huidige team bestaat uit momenteel uit 5 back end developers verdeeld van senior tot junior. Omdat de gehele front end van applicaties anders gaan insteken zijn ze op zoek naar een ervaren Front end developer die hen kan helpen de juiste keuzes te maken. Je krijgt veel vrijheid om te bepalen hoe je dit wilt ontwikkelen en vrijheid in welke techniek je hiervoor wilt gebruiken. Je zult je dus bezighouden met architectuur, documentatie en natuurlijk ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten binnen de verschillende applicaties. natuurlijk heb jij ook mogelijkheden om te sparren binnen het team, maar ze gaan uit

Bekijk vacature »

Medior PHP developer

Functie Het team bestaat inmiddels uit zo’n 25 collega’s met specialisten op het gebied van development, data(analyse), marketing, infrastructuur en finance. Ze hebben een supermodern pand en bieden hiernaast veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze doen er alles aan om jou op te gemak te stellen. Zo kun je je eigen werkplek inrichten naar persoonlijke wensen, maar gaan ze bijvoorbeeld ook jaarlijks met elkaar wintersporten en zijn er andere leuke uitjes. Als onderdeel van één van de scrumteams ga je aan de slag, samen ben je medeverantwoordelijk voor het doorontwikkelen van hun business applicatie waar het traffic team dagelijks mee werkt.

Bekijk vacature »

Software ontwikkelaar ASP .Net / C#

Functie omschrijving Gezocht! Software ontwikkelaar. Ben jij bekend met termen als ASP .Net, C# en SQL? Ben jij op zoek naar een afwisselende en uitdagende IT-functie binnen de agrarische sector? En omschrijf jij jezelf als zelfstandig, enthousiast en proactief? Dan hebben wij de perfecte functie voor jou! Als Software ontwikkelaar binnen deze organisatie ben je samen met één andere collega verantwoordelijk voor de ontwikkeling en modificatie van het support en controle programma dat binnen dit bedrijf gebruikt wordt. Je gaat hierbij bijdragen aan de vertaling van klantwensen naar effectieve softwareoplossingen. Verder bestaan je werkzaamheden uit: Technische uitwerking van de business

Bekijk vacature »

Senior Fullstack developer wanted! (C#, Java, Angu

Functie Under the guidance of 3 account managers, one of whom will be your point of contact within your expertise, you will start working for various clients. He or she will help you find a suitable and challenging assignment. Naturally, they will take your situation, experience and (technical) ambitions into account. The assignments last one to two years on average. This allows you to really commit to a project and make an impact as a consultant. Besides the assignment, you will regularly meet your colleagues from the IT department to share knowledge or discuss new trends, for example. Master classes

Bekijk vacature »

SQL Developer

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Jij gaat in deze functie aan de slag met uitdagende projecten en het creëren van maatwerk software, vooral middels SQL. Iedere klant/project is weer anders, maar dat maakt dit bedrijf en de functie erg uniek & uitdagend. Verder heb je de volgende taken: Ontwikkelen en ontwerpen van SQL databases. T-SQL wordt hierbij gebruikt als programmeer laag; Optimalisatie van query's, voor een verbeterde efficiency; Begeleiden van junior developers, mits je dit leuk vindt; Heb je meer interesse in een rol als consultant, dan is dit ook mogelijk. Je heb hier meer

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

PHP Software Developer

Functie omschrijving PHP Software Developer gezocht! Voor een organisatie in de regio Zeist die zich bezighoud met het verbeteren van de medicatieveiligheid zoeken wij een Software Developer. In deze functie zijn wij op zoek naar een slimme en enthousiaste Developer die interesse heeft in farmacie, logistiek en ICT. Daarnaast beschik je over een goed analytisch vermogen en ben je van nature gestructureerd en resultaatgericht. Je moet in deze functie daadkrachtig, flexibel en communicatief goed zijn. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: Object georiënteerd programmeren; Werken in een scrumteam aan de ontwikkeling van een medicatiebewakingssysteem; Meedenken over de mogelijkheden en onmogelijkheden van projecten;

Bekijk vacature »
Jaws

Jaws

19/11/2006 17:24:00
Quote Anchor link
Ik ben al een tijdje bezig met een inlogscript. Ik heb her en der gelezen dat het mogelijk is een sessie te hijacken, door in je headers de sessieid te plaatsen van de persoon die op dat moment legaal in dezelfde sessie zit.

Maar ik kom er maar niet uit hoe ik dit nou kan oplossen? En als ik dan iets zou hebben weet ik niet hoe ik kan testen of mijn eigen sessie nou wel of niet te hijacken is met het huidige script ;)

Wie kan me een beetje opgang helpen?
 
PHP hulp

PHP hulp

28/04/2024 08:23:48
 

19/11/2006 17:30:00
Quote Anchor link
Maak een database tabel aan en sla hiering de sessie id en het ip adres op.
Controleer steeds of de combinatie van sessie id en ip nog juist is.
Zoniet:
exit("Jammer, maar deze site is dus wel beveiligd.");
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 18:47:00
Quote Anchor link
Zet bij het inloggen het ip-adres in de sessie met behulp van sha1() en een salt. Op alle vervolg pagina's ga je controleren of de hash die in de sessie staat nog steeds gelijk is aan de hash die je op de vervolgpagina's berekent op basis van het ip-adres dat daar wordt gebruikt:
salt.inc.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$salt
= '1w5Rb$l[Pf'; // geheime salt, kun je beter buiten de webroot zetten
?>

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
// bij het inloggen:
require_once('salt.inc.php');

$_SESSION['hash'] = sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR'];
?>

En dan de volgpagina's:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
session_start();
require_once('salt.inc.php');

if(isset($_SERVER['REMOTE_ADDR'])){
  $check =  sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']);

  if(isset($_SESSION['hash']) && $_SESSION['hash'] == $check){
    echo 'session is niet gehackt.';
  }

  else {
    die('Er is een fout opgetreden.'); // Wees ze vaag mogelijk! Geen melding is nog beter.
  }
}

else {
  header('Location: login.php'); // terug naar de login-pagina
  exit(); // stop de rest van het script
}
?>

Zet deze check even in een functie, wel zo handig, je hebt hem op iedere beveiligde pagina nodig.

Edit: Code gecorrigeerd n.a.v. opmerking Blanche, bedankt!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Frank -
 
Kalle P

Kalle P

19/11/2006 18:49:00
Quote Anchor link
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 18:52:00
Quote Anchor link
Kalle schreef op 19.11.2006 18:49:
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
Durf je wel? Zo maar met bruut geweld een open deur intrappen? Zeker weer zo'n lompe Amsterdammer! ;)
 
- SanThe -

- SanThe -

19/11/2006 18:57:00
Quote Anchor link
Frank schreef op 19.11.2006 18:52:
Kalle schreef op 19.11.2006 18:49:
zet geen wachtwoorden e.d. in je session.
Durf je wel? Zo maar met bruut geweld een open deur intrappen? Zeker weer zo'n lompe Amsterdammer! ;)

Lol ;-)
 
Paul K

Paul K

19/11/2006 19:30:00
Quote Anchor link
Als je een foutje maakt bij een veld of een text dan kan je gwoon zo de sessies druit halen;)
kijk ook daarma uit
 
Frank -

Frank -

19/11/2006 19:34:00
Quote Anchor link
Paul schreef op 19.11.2006 19:30:
Als je een foutje maakt bij een veld of een text dan kan je gwoon zo de sessies druit halen;)
kijk ook daarma uit
Geef eens een voorbeeldje, ik snap hier niets van.
 
Jaws

Jaws

19/11/2006 20:20:00
Quote Anchor link
Ok thx voor de voorbeelden Frank. Heb alleen nog wat vragen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<?php $_SESSION['hash'] = sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']; ?>

Hier zet je dus een Hash van Sha1 met als combinatie je ip + een salt.

Ik deed dit nu dus met een $_SESSION['user'] = $gebruikersnaam. De gebruikersnaam kwam binnen met $_POST via een form. Ik vond dit handig omdat ik telkens als ik later een query wilde maken ik gewoon iets deed in de trand van "select blablab from tabel where user = '$_SESSION['user']'".
Hoe kan ik dit anders oplossen nu als ik een hash als sessie id gebruik? Of snap ik het niet helemaal?

Dan het stukje erna (zie mijn extra commentaar):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
<?php
session_start();
require_once('salt.inc.php');

if(isset($_SERVER['REMOTE_ADDR'])){
  $check =  sha1($salt.$_SERVER['REMOTE_ADDR']);

  if(isset($_SERVER['hash']) && $_SERVER['hash'] == $check){ //Moet dit niet zijn $_SESSION['hash'] ipv. $_SERVER['hash']???
    echo 'session is niet gehackt.';
  }

  else {
    die('Er is een fout opgetreden.'); // Wees ze vaag mogelijk! Geen melding is nog beter.
  }
}

else {
  header('Location: login.php'); // terug naar de login-pagina
  exit(); // stop de rest van het script
}
?>


En tot slot vroeg ik me af hoe ik die "salt" dan buiten de publieke www map zet? en hoe ik die dan doe includen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jaws
 
Jaws

Jaws

21/11/2006 12:15:00
Quote Anchor link
Laat ik het dan even anders stellen.

Nu zet ik de gebruikersnaam in de sessie dus $_SESSION['user'] = $gebruikersnaam. Dit gebeurd pas als ik de gebruikersnaam die ingevoerd werd in het form overeenkomt met de gebruiker-ww combinatie in mijn database.

maar als ik nu, zoals Frank in zijn script laat zien, een hash als Sessie id gebruik dan weet mijn sessie alleen welke hash hij heeft maar niet meer de gebruiker, toch? Hoe kan ik die gebruikersnaam laten meesturen in de sessie? Of is de enige oplossing de Hash in een DB plaatsen met de gebruikersnaam en daarna weer uitlezen voor controle? Ik zou liever niet de DB erbij betrekken alleen als het niet op een andere manier veilig zou kunnen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jaws
 
Joren de Wit

Joren de Wit

21/11/2006 12:42:00
Quote Anchor link
Je kunt toch meerdere variabelen in een sessie zetten? Je gebruikt die hash om te controleren of je sessie niet gehackt is en de gebruikersnaam om het voor jou makkelijk te maken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$_SESSION
['hash'] = 'je gegenereerde hash';
$_SESSION['user'] = $gebruikersnaam;
?>


Wat betreft het script van Frank: er staat nog wel een fout in. De twee $_SERVER's op regel 7 moeten $_SESSION zijn.
 
Frank -

Frank -

21/11/2006 12:52:00
Quote Anchor link
Code gecorrigeerd! Toch maar goed dat er meerdere mensen naar kijken, had de fout zelf namelijk niet gezien en had hem niet getest...
 
Jaws

Jaws

21/11/2006 13:23:00
Quote Anchor link
Het foutje in Franks script was me toevallig ook opgevallen, zie maar mijn post hiervoor in het commentaar van het script ;)

Oh Dank u Blanche!
Ik wist niet dat je gewoon meerdere variabelen in een sessie kon plaatsen. Ik denk dat ik het PHPsessie ID verwisselt heb met een gewone variabele. Ben nog niet zo veel bezig geweest met sessies namelijk.

Dan rest me alleen nog die "salt" wat buiten de webroot moet komen te staan.
Welke map kun je daar normaal voor gebruiken als je gewoon een Linux webhoster hebt voor je site? Komt die dan in de private_html map bijv.? Ik neem aan dat ik niet gewoon in het wilde weg een bestandje kan plaatsen in een map.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.