Trage query. Kan ik die sneller maken?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ventilatiesysteem Productontwikkelaar HBO WO Verwa

Samengevat: Zij bieden flexibele ventilatiematerialen, geluidsdempers, rookgasafvoer producten en industrieslangen. Ben jij een technisch productontwikkelaar? Heb jij ervaring met het ontwikkelen van nieuwe producten? Vaste baan: Technisch Productontwikkelaar HBO WO €3.000 - €4.000 Zij bieden een variëteit aan flexibele ventilatiematerialen, geluiddempers, rookgasafvoer producten, industrieslangen en ventilatieslangen voor de scheepsbouw. Met slimme en innovatieve materialen zorgen wij voor een gezonde en frisse leefomgeving. Deze werkgever is een organisatie die volop in ontwikkeling is met hardwerkende collega's. Dit geeft goede ontwikkelingsmogelijkheden. De branche van dit bedrijf is Techniek en Engineering. Functie: Voor de vacature als Technisch Productontwikkelaar Ede Gld HBO WO ga

Bekijk vacature »

George van Baasbank

George van Baasbank

17/12/2012 14:08:49
Quote Anchor link
Hallo allemaal,

Voor mijn website maak ik o.a. gebruik van de volgende query:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
$sql = "SELECT
            n.givn AS voornaam,
            n.spfx AS tussenvoeg,
            n.surn AS achternaam,
            e.value AS beroep,
            e.date AS periode,
            i.sex AS geslacht,
            i.begi_datec AS geboortedatum,
            i.iid AS relatie,
            f.plac AS woonplaats
        FROM
            ftphp__indi_name AS n
        JOIN
            ftphp__indi AS i
        ON
            i.iid = n.iid
        JOIN
            ftphp__even AS e
        ON
            e.ifid = n.iid
        JOIN
            ftphp__fam AS f
        ON
            f.husb = i.iid OR f.wife = i.iid
        WHERE
            e.type = '*occu*' AND e.value != ''
        ORDER BY
            n.surn
        LIMIT " . $nStart . "," . $nMaxRecords;
    $cResultaatOverzicht = mysql_query($sql);


Mij lijkt deze query nogal "zwaar" want ik moet toch zo'n 15 tot 20 seconden wachten voor ik het resultaat op het scherm zie. Dit vind ik te lang duren, zeker bij het bladeren.

Is deze query efficiënter te maken?


George
 
PHP hulp

PHP hulp

29/04/2024 11:14:35
 
Ama saril

ama saril

17/12/2012 15:24:01
Quote Anchor link
Probeer de query is uit in phpmyadmin (of een ander pakket) waar je de daadwerkelijke querytijd kan zien als je hem uitvoert. Dan kan je controleren of je query echt zo traag is OF dat het voornamelijk het opmaken van je resultaten zo lang duurt.
 
John D

John D

17/12/2012 15:30:22
Quote Anchor link
Indexen aanmaken op niet-sleutel velden kan aanzienlijk versnellen. Analyseer je query met EXPLAIN. Vermijd full table scanns.
 
George van Baasbank

George van Baasbank

19/12/2012 09:07:58
Quote Anchor link
Ik krijg bij explain het volgende te zien:


id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE n ALL NULL NULL NULL NULL 7519 Using temporary; Using filesort
1 SIMPLE i ALL NULL NULL NULL NULL 7519 Using where; Using join buffer
1 SIMPLE f ALL NULL NULL NULL NULL 3539 Using where; Using join buffer
1 SIMPLE e ALL NULL NULL NULL NULL 22514 Using where; Using join buffer

Wat kan ik hiermee?
 
Henk Verhoeven

Henk Verhoeven

19/12/2012 11:57:58
Quote Anchor link
Heb je wel indexen op de foreign keys die je gebruikt?
- ftphp__indi.iid
- ftphp__even.ifid
- ftphp__fam.husb
- ftphp__fam.wife

En natuurlijk moeten de keys (.iid) steeds PRIMARY zijn.
 
George van Baasbank

George van Baasbank

22/12/2012 12:06:19
Quote Anchor link
Goedemiddag allemaal,

Nog even een vraag over het gebruik van indexen:

Ik gebruik nogal wat (ingewikkelde) queries die de nodige tijd vragen om getoond te worden. Dus een goedeopzet van de tabellen en indexen is dus belangrijk.
Uit bovenstaande reacties (o.a. Henk Verhoeven) blijkt dat ik snelheid kan halen door JUISTE indexen aan te maken. Is het nu zo dat bij gebruik van JOIN indexen aanwezig moeten zijn op de zgn. "ON"-velden?


George
 
John D

John D

22/12/2012 13:19:35
Quote Anchor link
George van Baasbank op 22/12/2012 12:06:19:
Is het nu zo dat bij gebruik van JOIN indexen aanwezig moeten zijn op de zgn. "ON"-velden?George
Ja, dat is in ieder geval een goed uitgangspunt. Indexen kan je ook plaatsen op attributen die vaak achter de where voorkomen.
 
Eddy E

Eddy E

22/12/2012 13:43:21
Quote Anchor link
Mijn gedachte dan: welk nadeel heeft het als je op elke kolom (behalve lange teksten) zet?
Dus praktisch op elke kolom een index?
 
John D

John D

22/12/2012 14:40:43
Quote Anchor link
Eddy Erkelens op 22/12/2012 13:43:21:
Mijn gedachte dan: welk nadeel heeft het als je op elke kolom (behalve lange teksten) zet?Dus praktisch op elke kolom een index?
Daar zijn weldegelijk nadelen aan verbonden: Bij een insert of update moeten al die indexen bijgewerkt (herschikt) worden om snelle index-scans te blijven waarborgen. Indexen moet je bouwen op basis van query analyse en bijvoorbeeld EXPLAIN gebruiken. De full-table-scans analyseren en proberen om te buigen naar index-range scans of index-unique scans. Indexen bijwerken is vele malen zwaarder dan het inserten van een record, hou dat in gedachten.
Gewijzigd op 22/12/2012 14:43:21 door John D
 
Eddy E

Eddy E

22/12/2012 15:03:02
Quote Anchor link
Logisch, dus insert worden trager, maar ophalen sneller.
Dus bij veel data (die niet vernieuwd/aangevuld wordt): bijna alles INDEXeren.
Bij ook veel nieuwe data (en weinig lezen): minimale indexen?

Uiteraard alleen relevante kolommen-indexeren.
 
John D

John D

22/12/2012 15:29:57
Quote Anchor link
@Eddy Inderdaad, in DataWarehouses zie je dat veel terug, bijna alles indexen en die indexen worden dan voorafgaand aan een nieuwe load gedropped en later weer aangemaakt. In een OLTP systeem weinig indexen en precies op de juiste attributen om performance te waarborgen.
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

22/12/2012 19:01:34
Quote Anchor link
George van Baasbank op 19/12/2012 09:07:58:
Ik krijg bij explain het volgende te zien:


id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE n ALL NULL NULL NULL NULL 7519 Using temporary; Using filesort
1 SIMPLE i ALL NULL NULL NULL NULL 7519 Using where; Using join buffer
1 SIMPLE f ALL NULL NULL NULL NULL 3539 Using where; Using join buffer
1 SIMPLE e ALL NULL NULL NULL NULL 22514 Using where; Using join buffer

Wat kan ik hiermee?

Heel veel, je ziet dus dat het allemaal full table scans zijn.
Ik heb even terug gekeken in één van je andere topics waarin je de opbouw van de tabellen hebt uiteengezet, en ik vraag me af of je daar nog invloed kan hebben.
Wat ik daar zie dat een aantal tabellen samengestelde primary keys hebben, waar dat (naar ik vermoed) niet nodig is.
Ook kan je in de ftphp__indi_name tabel beter één index zetten op de achternaam, voornaam en tusenvoegsel.

Ook kan je de query zelf beter optimaliseren door een subquery (inline view) te gebruiken door eerst de tabel met de namen en de beroepen te selecteren en daar de limit op te zetten.
Gewijzigd op 22/12/2012 19:26:38 door Ger van Steenderen
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.