Variabel aantal eigenschappen opslaan

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. 50% van jullie werkzaamheden is maatwerk en de overige 50% is

Bekijk vacature »

Fullstack developer - medior

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie willen werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Dordrecht zijn wij op zoek naar versterking voor op de afdeling Software Development! Als Fullstack developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Werkzaamheden Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook regelmatig met

Bekijk vacature »

Low-Code Expert/Developer: Power Platform Speciali

Bedrijfsomschrijving Als Low-Code Expert/Developer bij ons innovatieve bedrijf, neem je een cruciale rol op je in de creatie, ondersteuning en implementatie van diverse oplossingen met behulp van het veelzijdige Power Platform. Dit platform omvat Power Apps, Power BI, Power Automate, Power Virtual Agent en Azure Logic Apps. Het Power Platform biedt je de mogelijkheid om klanten te voorzien van naadloze integraties door op maat gemaakte oplossingen te creëren die compatibel zijn met (bijna) alle bestaande software-infrastructuren. Dankzij het uitgebreide scala aan toepassingen, krijg je de kans om als architect en projectleider van je eigen oplossing te fungeren. Dompel jezelf onder

Bekijk vacature »

Junior Back end developer PHP, Symfony

Functie Wij hebben onlangs onze eerste collega’s aangenomen, waardoor ons development team momenteel uit 4 personen bestaat. We bouwen onze software op basis van een PHP-framework (wat op zichzelf een Symfony framework is). Qua ontwikkeling focussen wij ons op 3 focus velden; – API-ontwikkeling/ Component Creatie – Implementatie – Framework ontwikkeling; het toevoegen van nieuwe functionaliteit of interne microservices Onze senior software engineer focust zich momenteel op de laatste twee punten, maar wij komen handen te kort op het eerste veld. Daarom zijn wij op zoek naar een enthousiaste junior software engineer die graag de kneepjes van het vak wil

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Technical Asset Specialist Substations

TenneT is growing fast to realize its strategic ambitions. We play a leading role in driving the energy transition. We are looking for a passionate Technical Asset Specialist for substations (onshore and offshore) at our location in Arnhem who will contribute to this and that might be you? Your contribution to TenneT We are searching for a motivated and engaged colleague as a technical asset specialist (onshore and offshore) for instrument transformers and surge arresters, with preferably a strong background in the area of insulation coordination. As a specialist for insulation coordination you are responsible for overarching topics regarding insultation

Bekijk vacature »

Senior Fullstack Developer (GOLang, TypeScript)

Bedrijfsomschrijving Our client is one of the large worldwide accounting firms. Functieomschrijving We are looking for a senior (all-round) developer (Project On Demand / Tax Technology) Uses as much as possible technology in support of the development process: Git, Jenkins, Docker, npm, skaffold, helm, etc. We are looking for a real hands-on developer; ie not a team lead or other managerial-style role; Acts with integrity both internally and externally and takes personal responsibility in this respect; Curious about the developments within their field and driven to make a difference with the team; Able to empathize with colleagues and stakeholders and

Bekijk vacature »

Junior Front end developer

Functie Als Front end developer binnen onze organisatie ga jij je bezig houden met het bouwen van de user experience van de webapplicaties. Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van concepten, briefings en designs naar werkende functionaliteit. Hierbij zorg je ervoor dat applicaties betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig zijn en een goede architectuur hebben en behouden. Verder denk je actief na- en mee over nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten om zo elke dag de klantervaring weer te verbeteren. Dit doe je natuurlijk niet alleen maar in een development team. Het team bedraagt momenteel 4 man bestaande uit 2 devops engineers en 2

Bekijk vacature »

Software programmeur

Functieomschrijving Voor een erkende werkgever in de regio van Goes zijn wij op zoek naar een enthousiaste software programmeur met PHP/Symfony ervaring. Een gedreven persoon die het development team komt versterken met het aanpakken van complexe projecten. Ben jij op zoek naar een baan met veel uitdaging binnen een snelgroeiend e-commerce bedrijf, waar je de tijd en ruimte krijgt voor zowel professionele als persoonlijke groei? Lees dan snel verder! Dit ga je doen: Beheer en ontwikkeling van de serviceportal in Symfony en de webshops in de tweede versie van Magento; Testen en door ontwikkelen van software; Ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten;

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Binnen de functie van Front-end developer werk je mee aan uitdagende klantprojecten. In teamverband werk je aan de voorkant van onze state-of-the-art portaal oplossingen en apps. Dit alles gebeurt in een multidisciplinaire omgeving waarbij je de ruimte hebt om te sparren, je ideeën scherp te stellen, en waar je met de benodigde kennis en ervaring om je heen altijd terecht kunt bij je collega’s voor vragen en ondersteuning. Meestal werk je vanuit ons kantoor maar we bieden ook alle faciliteiten om thuis te kunnen werken. Voor sommige projecten ga je mee naar de klant, wellicht zelfs in het buitenland!

Bekijk vacature »

PHP Developer Symfony

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail. Hier ga je werken Als PHP Developer kom je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development teams welke ieder verantwoordelijk zijn voor hun 'eigen' klanten. Jouw team bestaat uit 6 backend

Bekijk vacature »

Medior/Senior Python developer

Functie Jij als Senior Python developer hebt al ruime ervaring opgedaan. Bedrijven komen bij de organisatie om technische vraagstukken op te lossen. Jij als specialist bent dus de representatie van deze kwaliteit. Je zult de keuze krijgen tussen lange of korte projecten waarin je komt te werken in multidisciplinaire teams. Projecten die je gaat uitvoeren zijn zeer uitlopend. Zodoende kun je aan de ene kant kiezen voor een greenfield project en stroom je bij een ander project midden in een migratietraject in. Voor de ene klant ontwikkel je ene nieuwe portal en voor het andere project duik je veel meer

Bekijk vacature »

Software Programmeur

Functie omschrijving Voor een informele club in omgeving Delft zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Als ontwikkelaar kom je terecht op een afdeling van 6 medewerkers. Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed verloopt. Je zult klanten ondersteunen. Verder zul je technische ontwerpen en gebruikersdocumentaties schrijven en deze onderhouden. Er wordt voornamelijk gewerkt met PHP, Java en

Bekijk vacature »

.NET developer

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Senior front-end developer (React)

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren front-end developer. Als senior werk je nauw samen met 5 collega developers. Een klein scrum team dus, met korte lijnen waardoor jouw ideeën snel tot uitvoering gebracht kunnen worden. De huidige applicaties worden veelal ontwikkeld met o.a. React, Redux, TypeScript. Ze zijn echt op zoek naar een kartrekker in het team. Naast het meedenken over, opzetten en uitvoeren van bijvoorbeeld de architectuur of toepassing van nieuwe technieken krijg je ook veel tijd om de meer junior (front-end) developers te begeleiden. Hierin nemen ze graag de tijd om mensen de ruimte te

Bekijk vacature »
Mark PHP

Mark PHP

20/08/2010 20:20:22
Quote Anchor link
Aangezien het opslaan van een variabel aantal eigenschappen, behorende bij een bepaald record, in SQL geen simpele taak is, ben ik benieuwd hoe jij dit aanpakt.

Eerst zal ik het probleem verduidelijken met een klein voorbeeld.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
companies
 - id
 - name
Elk record uit deze tabel heeft een aantal (optionele!) eigenschappen. Denk hierbij aan een adres, factuuradres, contactpersoon, email, website, twitter, feed, historie, oprichtingsdatum, aantal werknemers, etc.

Het grote probleem is hoe je dit het beste kan opslaan. Denk erom dat er onderscheid gemaakt dient te worden tussen een datum, getal en tekst(veld).

Er zijn mij de volgende 'oplossingen' bekend:
- EAV. Het idee hierachter wordt hier uitstekend geschetst. Mijn insziens schiet deze benadering zijn doel voorbij, het heeft niets meer met een relationele database te maken.
- Key/pair tabel. Hierbij kan geen rekening gehouden worden met een kolomtype, wat voor problemen gaat zorgen indien je wilt gaan rekenen met data of getallen.
- Eén properties tabel aanmaken, met kolommen voor elke eigenschap. Dit schaalt echter niet, en bovendien (aangezien het optionele eigenschappen betreft) kan het vol komen te staan met NULL. Ook niet echt een schoolvoorbeeld van een goede relationele database.

Alle bovenstaande keuzes maken mij niet blij. Ik ben geïnteresseerd hoe jij dit probleem oplost en welke aanpak je hierbij gebruikt.
 
PHP hulp

PHP hulp

06/05/2024 14:35:59
 
Ruben Vastenhoudt

Ruben Vastenhoudt

20/08/2010 20:35:43
Quote Anchor link
Ik gebruik voor dit soort grapjes meestal een andere database namelijk CouchDB, daar plemp je de hele mik in en via views haal je ze er uit. Schaalt als een gek en je hebt er geen omkijken meer naar.

Daarnaast is het vaak (heb ik gemerkt) zo dat dat dit probleem vooral op papier bestaat. Vaak wil je zsm je data hebben en zijn er maar een paar velden niet ingevuld. Als het dan ook nog eens om een 1 op 1 relatie gaat kies je gewoon voor optie 3. Vele malen sneller.

Als daar bezwaren voor zijn dan krijg je al snel optie 1. Optie 2 is de slechtste van het hele verhaal maar wel makkelijker te modelleren van optie 1

Ruben
(edit typo)
Gewijzigd op 20/08/2010 20:36:46 door Ruben Vastenhoudt
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

20/08/2010 20:47:55
 
Mark PHP

Mark PHP

20/08/2010 21:08:14
Quote Anchor link
Ruben Vastenhoudt op 20/08/2010 20:35:43:
Ik gebruik voor dit soort grapjes meestal een andere database namelijk CouchDB, daar plemp je de hele mik in en via views haal je ze er uit. Schaalt als een gek en je hebt er geen omkijken meer naar.
Ik was inderdaad op de hoogte van het feit dat er gespecialiseerde tools zijn om dit probleem op te lossen. Ik vraag me echter af wat de beste manier is om dit in (My)SQL af te handelen.

Ruben Vastenhoudt op 20/08/2010 20:35:43:
Daarnaast is het vaak (heb ik gemerkt) zo dat dat dit probleem vooral op papier bestaat. Vaak wil je zsm je data hebben en zijn er maar een paar velden niet ingevuld. Als het dan ook nog eens om een 1 op 1 relatie gaat kies je gewoon voor optie 3. Vele malen sneller.
Goed punt. Voorlopig zit ik met het idee om de verschillende tabellen te maken (adres, contact, company_properties voor de eigenschappen die niet in eerdergenoemde tabellen passen). Probleem hier is echter dat je niet zonder je tabel aan te passen eigenschappen bij kunt maken. Dit is iets wat je in de praktijk zeker gaat gebruiken.

Noppes Homeland op 20/08/2010 20:47:55:
Je dient gewoon datbase normalisatie toe te passen
Normalisatie is zeker niet het probleem. Ik vraag me juist af hoe je een variabel aantal optionele eigenschappen het best (genormaliseerd) kan opslaan.
Gewijzigd op 20/08/2010 21:09:30 door Mark PHP
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

20/08/2010 22:13:15
Quote Anchor link
"Stel een bepaald bedrijf heeft een twitter, feed, website, terwijl een ander bedrijf dit allemaal niet heeft"

Dit is niet z'n best voorbeeld, er is niets op tegen om deze velden op te nemen in de main tabel - situatie 1 -.
Een andere optie is om de eigenschappen te groeperen naar soort en daarvoor een tabel aan te maken - situatie 2 -.

In dit geval kan je dus gewoon een tabel InternetCommunicatie maken
id (companies)
internetcommunicatietype
description

InternetCommunicatieTypen
name
description

En kom ik terug op:
"vraag me juist af hoe je een variabel aantal optionele eigenschappen het best (genormaliseerd) kan opslaan."

Het bestaat niet dat iets een optionele eigenschap heeft. Iets heeft een eigenschap of geen eigenschap. Dus als je op correcte wijze normaliseert, dan hoef je je hoofd daar ook niet over te breken.

Note: "optionele eigenschappen" bestaan in een database niet
situatie 1: een eigenschap heeft dan geen waarde in de tabelveld
situatie 2: er is geen record aanwezig
Gewijzigd op 21/08/2010 12:18:36 door Noppes Homeland
 
Ruben Vastenhoudt

Ruben Vastenhoudt

20/08/2010 22:45:10
Quote Anchor link
@Noppes, ik vraag me ook of wat je bedoelt. Wat zou volgens jou concreet een goed design zijn ?

@Mark, ik heb het ook wel eens duaal opgelost. Dus het belangrijke, doorzoekbare, join-bare en snel beschikbare informatie in een enkele table en de rest in een key pair opzet.

Bedrijven
BedrijfId
Naam
Telefoon
etc

BedrijfsEigenschappen
BedrijfId
Key
Value

In de meeste gevallen is de data supersnel op te vragen (SELECT * FROM Bedrijven WHERE ..) en ook vrij simpel te modelleren als er meer info opgevraag wordt

public function __get(){
if(array_key_exists()){
// return value uit Bedrijven database
} else if($this->isLoaded('Bedrijfseigenschappen')){
// check if key value exist if loaded
} else {
$this->load('Bedrijfseigenschappen');
//load key par values and check if key exist
}
}

Zo kun je gewoon dit gebruiken
$Bedrijf->EenofAndereVariabele;
(edit typo)
Gewijzigd op 20/08/2010 22:45:50 door Ruben Vastenhoudt
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

20/08/2010 23:41:10
Quote Anchor link
Dit

BedrijfsEigenschappen
BedrijfId
Key
Value

is dus echt foute boel!!
 
Ruben Vastenhoudt

Ruben Vastenhoudt

21/08/2010 08:23:55
Quote Anchor link
Niet per se Noppes. Lees eens verder dan je eerste studieboek, regel wat praktijkervaring en kom dan nog eens terug.
 
Nicoow Unknown

Nicoow Unknown

21/08/2010 10:33:47
Quote Anchor link
@Ruben,
Dat is zeker niet handig,
In een tabel naam zal geen fout voorkomen,
Als je met key's gaat werken, kan het voorkomen dat de key net even iets anders is als eerst, waardoor je daar niet meer op kan zoeken.
Hoewel het misschien een doem scenario blijkt, die niet vaak voorkomt, mag je deze risico's niet nemen.

En je mag nooit uitgaan van "in de meeste gevallen", maak iets dat ALTIJD werkt.
Anders word je net zo goed als de makers van de OV-Chipkaart, en of je daar nou trots op moet zijn.
 
Ruben Frijns

Ruben Frijns

21/08/2010 11:37:13
Quote Anchor link
Een optie die ik hier nog niet voorbij heb zien komen, maar wel al heb gezien in een PIM systeem: dynamisch eigenschappen tabellen uitbreiden

Als je een tabel op dezelfde manier bekijkt als een object in php dat je kunt extenden, dan kun je hetzelfde principe toepassen.
Dus een basis tabel, die je dynamisch uitbreid. Uiteraard met de nodige controles en middels een database init. De ORM laag kan hiervoor zorgen.
Misschien geen constructie om toe te passen in een kleine database maar iets dat wel kan werken in een grotere omgeving.
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

21/08/2010 11:47:52
Quote Anchor link
Ruben Vastenhoudt op 21/08/2010 08:23:55:
Niet per se Noppes. Lees eens verder dan je eerste studieboek, regel wat praktijkervaring en kom dan nog eens terug.


Ik denk eerder dat jij een cursus intrepeteren nodig hebt.

In de openings post:
"Het grote probleem is hoe je dit het beste kan opslaan. Denk erom dat er onderscheid gemaakt dient te worden tussen een datum, getal en tekst(veld)."

Ruben Frijns op 21/08/2010 11:37:13:
Een optie die ik hier nog niet voorbij heb zien komen, maar wel al heb gezien in een PIM systeem: dynamisch eigenschappen tabellen uitbreiden

Als je een tabel op dezelfde manier bekijkt als een object in php dat je kunt extenden, dan kun je hetzelfde principe toepassen.
Dus een basis tabel, die je dynamisch uitbreid. Uiteraard met de nodige controles en middels een database init. De ORM laag kan hiervoor zorgen.
Misschien geen constructie om toe te passen in een kleine database maar iets dat wel kan werken in een grotere omgeving.



En hiermee sla je de plank helemaal mis! Het komt er dan dus opneer dat er niet goed is nagedacht over de database opzet
Gewijzigd op 21/08/2010 11:57:12 door Noppes Homeland
 
Mark PHP

Mark PHP

21/08/2010 11:52:29
Quote Anchor link
Noppes Homeland op 20/08/2010 22:13:15:
Het bestaat niet dat iets een optionele eigenschap heeft. Iets heeft een eigenschap of geen eigenschap. Dus als je op correcte wijze normaliseert, dan hoef je je hoofd daar ook niet over te breken.
Niet helemaal waar. Stel een bepaald bedrijf heeft een twitter, feed, website, terwijl een ander bedrijf dit allemaal niet heeft. In een groter plaatje kan het dus zo zijn dat het ene bedrijf 5 eigenschappen heeft, en een ander 50. Hoe zou jij dit modelleren in SQL?

Ruben Vastenhoudt op 20/08/2010 22:45:10:
@Mark, ik heb het ook wel eens duaal opgelost. Dus het belangrijke, doorzoekbare, join-bare en snel beschikbare informatie in een enkele table en de rest in een key pair opzet.
Zoiets had ik ook in gedachten, maar dan een scheiding op gebied van type. Dus een adrestabel, websitetabel (met Twitter, feed etc.), en wellicht een tabel met overige eigenschappen. Zie mijn vorige post.
Uiteraard wil je, zoals Nico suggereert, wel de keys in een aparte tabel gaan bijhouden.

Ruben Frijns op 21/08/2010 11:37:13:
Een optie die ik hier nog niet voorbij heb zien komen, maar wel al heb gezien in een PIM systeem: dynamisch eigenschappen tabellen uitbreiden

Als je een tabel op dezelfde manier bekijkt als een object in php dat je kunt extenden, dan kun je hetzelfde principe toepassen.
Dus een basis tabel, die je dynamisch uitbreid. Uiteraard met de nodige controles en middels een database init. De ORM laag kan hiervoor zorgen.
Misschien geen constructie om toe te passen in een kleine database maar iets dat wel kan werken in een grotere omgeving.
Krijg je dan op gegeven moment niet hetzelfde als punt 3 in mijn eerste post? Immers, als je de tabel dynamisch uitbreidt (dus een extra kolom aanmaakt), heeft dit invloed op alle records.

Noppes Homeland op 21/08/2010 11:47:52:
In de openings post:
"Het grote probleem is hoe je dit het beste kan opslaan. Denk erom dat er onderscheid gemaakt dient te worden tussen een datum, getal en tekst(veld)."
Wat dus betekent dat ik me afvraag hoe je dit op correcte wijze kan normaliseren. Wellicht kan je een voorbeeld geven van hoe jij dit probleem zou oplossen?
Gewijzigd op 21/08/2010 11:53:22 door Mark PHP
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

21/08/2010 12:22:21
Quote Anchor link
"Stel een bepaald bedrijf heeft een twitter, feed, website, terwijl een ander bedrijf dit allemaal niet heeft"

Dit is niet z'n best voorbeeld, er is niets op tegen om deze velden op te nemen in de main tabel - situatie 1 -.
Een andere optie is om de eigenschappen te groeperen naar soort en daarvoor een tabel aan te maken - situatie 2 -.

In dit geval kan je dus gewoon een tabel InternetCommunicatie maken
id (companies)
internetcommunicatietype
description

InternetCommunicatieTypen
name
description

En kom ik terug op:
"vraag me juist af hoe je een variabel aantal optionele eigenschappen het best (genormaliseerd) kan opslaan."

Het bestaat niet dat iets een optionele eigenschap heeft. Iets heeft een eigenschap of geen eigenschap. Dus als je op correcte wijze normaliseert, dan hoef je je hoofd daar ook niet over te breken.

Note: "optionele eigenschappen" bestaan in een database niet
situatie 1: een eigenschap heeft dan wel of geen waarde in het tabelveld
situatie 2: er is wel of geen record aanwezig
 
Mark PHP

Mark PHP

21/08/2010 17:53:39
Quote Anchor link
Om misverstanden te voorkomen zal ik in deze post nogmaals het probleem schetsen, op een wat abstractere manier.

De essentie van het probleem is het correct vastleggen van een dynamisch aantal eigenschappen (key/value pairs). Aangezien een value, afhankelijk van de key, een bepaald type heeft, zal dit moeten worden gerespecteerd door de database. De verschillende keys hebben geen (duidelijke) onderlinge relatie.

Hoe dit het beste te modelleren? De post van Noppes Homeland hierboven zou prima voldoen als we van tevoren weten welke eigenschappen we precies hebben. Echter, dit weten we dus niet.

Ik geef toe dat de term optionele eigenschappen wat slecht gekozen is en de lading niet afdoende dekt. De term dynamische eigenschappen past meer bij dit probleem.
Gewijzigd op 21/08/2010 17:53:48 door Mark PHP
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

21/08/2010 18:42:54
Quote Anchor link
Stap nu eens af van het idee dat je in een database model een dynamisch aantal eigenschappen kan vastleggen!

"De post van Noppes Homeland hierboven zou prima voldoen als we van tevoren weten welke eigenschappen we precies hebben. Echter, dit weten we dus niet."

Als je dat niet weet, dan kan je er dus ook niets mee! Alleen door een goede analyse te maken van de mogelijke eigenschappen kan je een correct genormaliseerde database opzetten.

Je kan later altijd nog tabellen uitbreiden sq aanmaken om te voorzien in bepaalde eigenschappen.


Een andere optie is, om deze onbekende eigenschappen vast te leggen in een xml file. De data die in de database staan transformeer je dan ook naar xml en dan kan je mooi met xsl(t) doen en laten wat je wilt
Gewijzigd op 21/08/2010 18:49:14 door Noppes Homeland
 
Nicoow Unknown

Nicoow Unknown

21/08/2010 19:23:43
Quote Anchor link
Ik denk dat ik ondertussen een soort doel begin te begrijpen wat je wilt.
Het zo bijvoorbeeld mogelijk zijn dat een Administrator van een website, en veld wilt toevoegen in het registratie formulier, en dat dit dan in de DB word opgeslagen.

Dan zou ik het zelf iets dan als:
-Keys
--id
--name
--type (kan je misschien op checken bij de invoer)

-KeyValues
--keyId
--value

Alleen dan zou value van het type text moeten zijn om alles kunnen af te vangen, dus dat word aardig lastig.
Misschien dat MySQL een soort typeOf() functie kent?
 
Ruben Frijns

Ruben Frijns

22/08/2010 15:45:16
Quote Anchor link
Quote:
Ruben Frijns op 21/08/2010 11:37:13:
Als je een tabel op dezelfde manier bekijkt als een object in php dat je kunt extenden, dan kun je hetzelfde principe toepassen.
Dus een basis tabel, die je dynamisch uitbreid. Uiteraard met de nodige controles en middels een database init. De ORM laag kan hiervoor zorgen.
Misschien geen constructie om toe te passen in een kleine database maar iets dat wel kan werken in een grotere omgeving.

Krijg je dan op gegeven moment niet hetzelfde als punt 3 in mijn eerste post? Immers, als je de tabel dynamisch uitbreidt (dus een extra kolom aanmaakt), heeft dit invloed op alle records.


De tabel die aanpasbaar is, is niet je hoofd tabel.
Je maakt dus naast een standaard tabel met eigenschappen, een nieuwe tabel met daarin de betreffende eigenschappen.
Dit zou je vooral gebruiken in een pakket dat voor verschillende klanten gebruikt wordt, waar je dus van tevoren een basis wil hebben.
 
Noppes Homeland

Noppes Homeland

22/08/2010 17:03:43
Quote Anchor link
@Ruben, jouw denkwijze is een kansloze missie, daar hangen zoveel nadelen aanvast dat je met z'n model niets kan aanvangen
 
Jens V

Jens V

22/08/2010 22:13:21
Quote Anchor link
Ik zou eens kijken naar het databasemodel van phpBB2. Daar moet je de configuratie tabel maar eens van bekijken. Die had dat ook geloof ik.

Groetjes,
Jens

edit:
Hier is dus de dump ervan:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `phpbb_config` (
  `config_name` varchar(255) NOT NULL,
  `config_value` varchar(255) NOT NULL,
  PRIMARY KEY (`config_name`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;

--
-- Gegevens worden uitgevoerd voor tabel `phpbb_config`
--

INSERT INTO `phpbb_config` (`config_name`, `config_value`) VALUES
('config_id', '1'),
('board_disable', '0'),
('sitename', 'yourdomain.com'),
('site_desc', 'A _little_ text to describe your forum'),
('cookie_name', 'phpbb2mysql'),
('cookie_path', '/'),
('cookie_domain', ''),
('cookie_secure', '0'),
('session_length', '3600'),
('allow_html', '0'),
('allow_html_tags', 'b,i,u,pre'),
('allow_bbcode', '1'),
('allow_smilies', '1'),
('allow_sig', '1'),
('allow_namechange', '0'),
('allow_theme_create', '0'),
('allow_avatar_local', '0'),
('allow_avatar_remote', '0'),
('allow_avatar_upload', '0'),
('enable_confirm', '1'),
('allow_autologin', '1'),
('max_autologin_time', '0'),
('override_user_style', '0'),
('posts_per_page', '15'),
('topics_per_page', '50'),
('hot_threshold', '25'),
('max_poll_options', '10'),
('max_sig_chars', '255'),
('max_inbox_privmsgs', '50'),
('max_sentbox_privmsgs', '25'),
('max_savebox_privmsgs', '50'),
('board_email_sig', 'Thanks, The Management'),
('board_email', 'bla bla bla bla'),
('smtp_delivery', '0'),
('smtp_host', ''),
('smtp_username', ''),
('smtp_password', ''),
('sendmail_fix', '0'),
('require_activation', '0'),
('flood_interval', '15'),
('search_flood_interval', '15'),
('search_min_chars', '3'),
('max_login_attempts', '5'),
('login_reset_time', '30'),
('board_email_form', '0'),
('avatar_filesize', '6144'),
('avatar_max_width', '80'),
('avatar_max_height', '80'),
('avatar_path', 'images/avatars'),
('avatar_gallery_path', 'images/avatars/gallery'),
('smilies_path', 'images/smiles'),
('default_style', '1'),
('default_dateformat', 'D M d, Y g:i a'),
('board_timezone', '0'),
('prune_enable', '1'),
('privmsg_disable', '0'),
('gzip_compress', '0'),
('coppa_fax', ''),
('coppa_mail', ''),
('record_online_users', '1'),
('record_online_date', '1282508845'),
('server_name', 'localhost'),
('server_port', '80'),
('script_path', '/phpBB2/'),
('version', '.0.23'),
('rand_seed', '50c24ffcc7bdc692607d98c122593feb'),
('board_startdate', '1282508829'),
('default_lang', 'english');
Gewijzigd op 23/08/2010 10:13:07 door Jens V
 
Mark PHP

Mark PHP

25/08/2010 13:19:26
Quote Anchor link
Dat is precies het probleem. Het datamodel van phpBB is een ramp, aangezien er geen onderscheid is tussen datatypes. Voorlopig heb ik nog niet echt een oplossing. De meeste eigenschappen zijn bekend en dus prima te normaliseren, alleen dekt dat de lading niet 100%.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.