Vraagje over join met 2 tabellen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Dennis Jongerden

Dennis Jongerden

05/04/2007 18:24:00
Quote Anchor link
Beste Allemaal,

Ik loop even vast bij het koppelen van gegevens uit twee tabellen. Het is waarschijnlijk ontzettend simpel, maar ik wordt een beetje duizelig van alle mogelijkheden met join. Ik heb de volgende twee tabellen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
<?php

// Een klanten tabel

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klanten` (
  `klant_id` int(10) unsigned NOT NULL auto_increment,
  `geslacht` char(1) NOT NULL default '',
  `voorletters` varchar(40) NOT NULL default '',
  `tussenvoegsel` varchar(15) default NULL,
  `achternaam` varchar(40) NOT NULL default '',
  `straatnaam` varchar(22) NOT NULL default '',
  `huisnr` varchar(8) NOT NULL default '',
  `pc_cijfers` varchar(4) NOT NULL default '',
  `pc_letters` char(2) NOT NULL default '',
  `woonplaats` varchar(35) NOT NULL default '',
  `telefoon` varchar(15) default NULL,
  `email` varchar(40) NOT NULL default '',
  `afname` char(1) NOT NULL default '',
  `active` varchar(32) default NULL,
  `datum` datetime NOT NULL default '0000-00-00 00:00:00',
  PRIMARY KEY  (`klant_id`)
)
ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=73 ;

// Een tabel waar het geslacht in staat

CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klanten_geslacht` (
  `kg_id` bigint(20) NOT NULL auto_increment,
  `geslacht` varchar(255) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`kg_id`)
);


?>


Bij geslacht in de eerste tabel staat een 1 voor Dhr. en een 2 voor Mevr.

Nu wil ik graag een lijst uitdraaien van alle klanten, waarbij de 1 en 2 bij geslacht netjes vervangen worden door ofwel Dhr. ofwel Mevr.

Iemand een goede suggestie voor een query hiervoor??
 
PHP hulp

PHP hulp

06/05/2024 18:44:29
 
Mebus  Hackintosh

Mebus Hackintosh

05/04/2007 18:26:00
Quote Anchor link
Geslacht kan toch gewoon bij je tabel klanten?:S
 
Dennis Jongerden

Dennis Jongerden

05/04/2007 18:29:00
Quote Anchor link
Ja, dat kan, maar ik dacht dat het handig was om e.e.a. te normaliseren.
De afname moet bijvoorbeeld ook gekoppeld worden aan een nieuwe tabel.
En ondertussen staat de database al aardig gevuld..

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
// Dit is de tabel voor de afname
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `klanten_afname` (
  `ka_id` bigint(20) NOT NULL auto_increment,
  `afname` varchar(255) NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (`ka_id`)
);


INSERT INTO `klanten_afname` VALUES (1, '1 stapel');
INSERT INTO `klanten_afname` VALUES (2, '2 stapels');
INSERT INTO `klanten_afname` VALUES (3, '3 stapels');
INSERT INTO `klanten_afname` VALUES (4, 'Meer stapels, neem contact met mij op!');

?>
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Dennis Jongerden
 
Robert Deiman

Robert Deiman

05/04/2007 18:40:00
Quote Anchor link
Geslacht Kan je gewoon in de tabel bij klanten zetten, daar heeft mebus gelijk in. -> Er zijn maar 2 mogelijkheden, man en vrouw en het scheelt (bijna) niets als je m/v in je tabel gebruikt. (evt kan je in een case clausule in je query dan bepalen of er Dhr. Of Mevr. moet komen te staan.
Normaliseren is vooral voor het voorkomen van dubbele gegevens, wat dat betreft kan ik me jou keuze wel voorstellen, maar wat ik het belangrijkste voordeel vind van normaliseren is dat je zonder "grote" veranderingen ook items kan toevoegen.

Zoiets zou het moeten worden denk ik in jou geval (niet getest, zo uit het hoofd):

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
SELECT
   klanten.naam,
   kg.geslacht
FROM
   klanten
INNER JOIN
   klanten_geslacht AS kg
ON
   kg.geslacht=klanten.geslacht


En zoiets wanneer je bijvoorbeeld 1 als man en 2 als vrouw wilt, en je de hele tabel met de namen van geslachten weg zou halen: (wederom niet getest, zo uit het hoofd!)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
SELECT
   naam,
   CASE geslacht
         WHEN 1 THEN 'Dhr.'
         WHEN 2 THEN 'Mevr.'
      END CASE
   AS aanhef
FROM tabel;

Edit:

Verder merk ik dat je opzet niet helemaal lekker is uitgewerkt, Wat nou als ik als klant 2 keer een bestelling plaats? Het id in je klanten_afname tabel lijkt mij overeen te moeten komen met het klantenid, maar dit kan je beter zo oplossen:

klanten_afnames:
- id
- klantid
- afname
- datum (om ook bij te houden of het om oude of nieuwe afnames gaat. Kan je een mooi overzicht ook nog maken elk jaar)

Als je aan zoiets gaat beginnen, bedenk dan eerst goed wat wel en niet mogelijk moet zijn, en bepaal zo precies mogelijk wat voor gegevens er in de tabellen moeten komen. Ik heb het gevoel dat je meer "gewoon" bent begonnen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Robert Deiman
 
Dennis Jongerden

Dennis Jongerden

05/04/2007 19:22:00
Quote Anchor link
Beste Robert,

Bedankt dat je met me meedenkt. Ik ben enigszins gewoon begonnen, maar een klant schrijft zich maar 1 keer in en geeft hierbij aan hoeveel hij wil afnemen. Dus er komen geen herhaalaankopen ofzo. het is puur bedoeld als inschrijvingsdatabase.

Ik ben even jouw suggesties aan het testen. Zelf kwam ik overigens, naar aanleiding van jouw suggestie met CASE op de volgende query:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?php
$sql
    =    "SELECT
                        klant_id,
                        ELT(geslacht,
                            'Dhr.',
                            'Mevr.')
                        AS geslacht,
                        voorletters,
                        tussenvoegsel,
                        achternaam,
                        straatnaam,
                        huisnr,
                        pc_cijfers,
                        pc_letters,
                        woonplaats,
                        afname
                        FROM klanten"
;
?>
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Dennis Jongerden
 
Dennis Jongerden

Dennis Jongerden

05/04/2007 20:06:00
Quote Anchor link
Beste Allemaal,

Bovenstaande query met ELT() werkt op zich prima. Dan heb ik geen meerdere tabellen nodig. Maar toch wil ik graag eens kijken of er toch een query mogelijk is met een JOIN(). Maar ik krijg het gewenste resultaat er niet uit.

Dit is wat ik nu heb:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
<?php

$sql
    =    "SELECT
                k.klant_id,
                kg.geslacht AS geslacht,
                k.voorletters,
                k.tussenvoegsel,
                k.achternaam,
                k.straatnaam,
                k.huisnr,
                k.pc_cijfers,
                k.pc_letters,
                k.woonplaats
            FROM klanten AS k
            LEFT JOIN klanten_geslacht AS kg ON kg.geslacht=k.geslacht"
;        
                        
// Fetch and display the results
$result=$db->query($sql);

$content     .=     "<table class=\"datagrid\" cellspacing=\"0\">\n";
$content     .=     "<tr><th>Id</th><th>Naam</th><th>Adres</th><th>Postcode</th><th>Plaats</th><th>Datum</th></tr>\n";

while ( $row=$result->fetch() )
{

    $content     .=     "<tr>\n";
    $content     .=     "<td>".$row['klant_id']."</td>\n";
    $content     .=     "<td>".$row['geslacht']." ".$row['voorletters']." ".$row['tussenvoegsel']." ".$row['achternaam']."</td>\n";
    $content     .=     "<td>".$row['straatnaam']." ".$row['huisnr']."</td>\n";
    $content     .=     "<td>".$row['pc_cijfers']." ".$row['pc_letters']."</td>\n";
    $content     .=     "<td>".$row['woonplaats']."</td>\n";
    $content     .=     "<td></td>\n";
    $content     .=     "</tr>\n";
}


$content     .=     "</table>\n";

?>


Alles gaat goed, alleen geeft ie geen resultaat voor geslacht. Overigens ook geen foutmelding ofzo, maar geslacht blijft gewoon leeg..
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.