Wat installeert /configureer je na Linux installatie?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior, Medior and Junior SAP HANA Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Medior Werklocatie: Veldhoven Vacature ID: 12696 Introductie Our client is the world's leading provider of lithography systems for the semiconductor industry, manufacturing complex machines that are critical to the production of integrated circuits or chips. Our purpose is “unlocking the potential of people and society by pushing technology to new limits”. We do this guided by the principles “Challenge”, “Collaborate” and “Care”. Wat verwachten we van jou? SAP Certified Application Associate - SAP HANA Cloud Modeling (training and/or certification) Bachelor degree or higher Excellent understanding of SAP HANA (2.0 / Cloud), Data Modelling and writing

Bekijk vacature »

- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

30/08/2021 12:58:54
Quote Anchor link
Ik ga komende week weer een webservertje herinstalleren met CentOS (of een fork daarvan).
Een kwestie van het gratis hostingpanel VestaCP erop, maar wat zijn jullie dingen wat jullie altijd nog uitvoeren of installeren na een standaard installatie?

Belangrijkste is SSH-keys installeren en root-access via SSH uit.
Atop installeren, voor grafisch overzicht in de commandline over de load en processen.
Fail2ban installeren
ClamAV (antivirus) installeren
Composer installeren
git client, al is het maar voor het clonen van projecten uit GitHub-repo's

Zijn er verder nog dingen die van belang kunnen zijn?
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 09:10:42
 
Ivo P

Ivo P

30/08/2021 22:12:41
Quote Anchor link
Apache, PHP en een database :-)
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

30/08/2021 22:28:46
Quote Anchor link
Ivo P op 30/08/2021 22:12:41:
Apache, PHP en een database :-)

Zit inbegrepen in het hostingpanel ;-)
 
Ad Fundum

Ad Fundum

31/08/2021 09:17:38
Quote Anchor link
Ik heb Apache2 meteen vervangen voor nginx, is sneller en meer lichtgewicht.
Daarbij nano, php-fpm (7.4, tenzij PHP 8 via sury ook prima is)
PostgreSQL 13, phpPgAdmin.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/08/2021 09:37:24
Quote Anchor link
Dankjewel voor de tips, maar het gaat mij niet om de installatie en configuratie van de webserver zelf, maar de additionele tools, executables en eventuele tips.

De webserver kan ik immers helemaal naar smaak inrichten via het hostingpanel.
Gewijzigd op 31/08/2021 09:37:49 door - Ariën -
 
B a s
Beheerder

B a s

31/08/2021 16:47:00
Quote Anchor link
Welke versie van CentOS ga je installeren? Versie 8 is super buggy naar mijn en mijn collega's ervaring.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

31/08/2021 16:53:34
Quote Anchor link
Ik denk CentOS 7, die is voorlopig nog niet end-of-life.
Maar misschien kies ik ook voor AlmaLinux, als VestaCP er geen problemen mee heeft en OVH het aanbiedt.

Wat zijn de bugs in CentOS 8 dan?
Gewijzigd op 31/08/2021 16:53:50 door - Ariën -
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

03/09/2021 11:42:08
Quote Anchor link
Kickety-kick? Iemand die nog tips heeft voor een standaard server wat zeker niet mag ontbreken?
Gewijzigd op 03/09/2021 11:43:16 door - Ariën -
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

03/09/2021 12:32:41
Quote Anchor link
COBOL?
Voor als je niks te doen hebt :

https://askubuntu.com/questions/287180/how-to-compile-and-run-a-cobol-program
http://www.csis.ul.ie/cobol/

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
DENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO-WORLD.
    AUTHOR. Michael Coughlan.
*> https://askubuntu.com/questions/287180/how-to-compile-and-run-a-cobol-program
PROCEDURE DIVISION.
    DISPLAY 'Hello world!'.
    DISPLAY 'https://askubuntu.com/questions/287180/how-to-compile-and-run-a-cobol-program'.
    DISPLAY 'How to compile and run a cobol program'.
    DISPLAY 'cobc -free -x -o helloworld helloworld.cbl'.
    DISPLAY './helloworld'.
    DISPLAY 'https://www.tutorialspoint.com/cobol/'.
STOP RUN.

cobc -free -x -o helloworld helloworld.cbl


Dan in PHP

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
exec('files/helloworld', $output2, $retval2);
echo '<pre>' . print_r( $output1, TRUE ) . '</pre>';

Array
(
    [0] => Hello world!
    [1] => https://askubuntu.com/questions/287180/how-to-compile-and-run-a-cobol-program
    [2] => How to compile and run a cobol program
    [3] => cobc -free -x -o helloworld helloworld.cbl
    [4] => ./helloworld
    [5] => https://www.tutorialspoint.com/cobol/
)


Of

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
echo str_replace("\n", '<br />', shell_exec('./helloworld') );

Hello world!
https://askubuntu.com/questions/287180/how-to-compile-and-run-a-cobol-program
How to compile and run a cobol program
cobc -free -x -o helloworld helloworld.cbl
./helloworld
https://www.tutorialspoint.com/cobol/
Gewijzigd op 03/09/2021 12:34:44 door Adoptive Solution
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

03/09/2021 12:52:03
Quote Anchor link
Heb je dat vaak nodig dan?
Het gaat mij puur on tips en binairies die onmisbaar zijn.

Ik ga in ieder geval ook Docker op mijn lijstje zetten.
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

03/09/2021 14:17:34
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

03/09/2021 14:28:46
Quote Anchor link
Mja, het gaat mij echt om toolsen tips die standaard zijn en niet mogen ontbreken op een standaard server.

De webserver zelf komt uit VestaCP en is vrij in te stellen naar eigen wil. Zijn er bepaalde (easy) onderhoudstools die mensen gebruiken? Of handige bash-scripts? Daar doel ik meer op.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

03/09/2021 20:31:39
Quote Anchor link
Iets wat op mijn webserver niet zou ontbreken is CertBot.

En voor de rest.. Is de server headless? Anders kan je iets als VNC installeren.
Iets van Office, voor de documentatie van je server, of iets van Apache Directory, Cockpit, Zenmap, Shorewall of Modsecurity als je dan toch met Apache HTTPD bezig bent. Nagios, puppet, waar je maar tijd voor hebt.
 
Willem vp

Willem vp

04/09/2021 00:16:26
Quote Anchor link
- Ariën - op 31/08/2021 16:53:34:
Wat zijn de bugs in CentOS 8 dan?

Dat vraag ik me ook af. Ik heb nu een stuk of 20 productie-servers op CentOS 8 draaien en ben nog geen noemenswaardige problemen tegengekomen. De problemen die ik ben tegengekomen heb ik min of meer zelf veroorzaakt doordat ik niet de meegeleverde MariaDB gebruik, maar de versie uit de MariaDB-repository. Dat gaf aanvankelijk problemen met de MySQL-backend van Icinga, maar die lijken inmiddels te zijn opgelost. En ik krijg mytop niet geïnstalleerd door een package conflict met MariaDB, maar dat gebruikte ik eigenlijk toch vrijwel nooit.

Wat ik wel jammer vind, is dat RedHat de stekker uit de stable-distributie van CentOS heeft getrokken en dat er nu alleen nog maar een upstream branch beschikbaar is. Dat geeft niet alleen veel meer updates, maar ik heb het ook een keer meegemaakt dat CentOS daardoor zover voorliep op de EPEL-repository, dat ik enkele packages vanwege een dependency-probleem niet kon updaten.

Een ander probleem met CentOS 8, maar dat kan ik geen bug noemen, is dat enkele oudere SCSI RAID-controllers niet meer worden ondersteund (3Ware, LSI MegaRAID, Adaptec 54xx). Dat is met een elrepo-kernel wel op te lossen, maar dan werken evengoed de CLI-tools niet omdat er wat oude libraries missen, zodat je je disks niet kan monitoren. Onder CentOS 7 werkt het over het algemeen nog wel. En op een virtueel systeem heb je er helemaal geen last van.

Om weer even on-topic te gaan: het eerste wat ik installeer op een Linux-systeem is perlbrew en een recente Perl. Zonder dat voel ik me echt ellendig. ;-) Een (debugging-)utility die ik nogal eens gebruik is strace. Daarmee kun je system calls monitoren, zodat je bijvoorbeeld kan zien welke gegevens er over een socket worden verstuurd.

Een van de tools die ik ook standaard installeer is screen. Langdurige jobs (ik werk overigens alleen via de command line) doe ik altijd in een screen-sessie. Als dan de netwerkverbinding even wegvalt, of ik wil gewoon mijn laptop afsluiten, blijft de sessie met de job gewoon doorlopen.

Als je veel met JSON werkt, is jq wellicht ook handig om te installeren.

O ja, ncdu is wellicht nog een handige utility om inzichtelijk te krijgen welke mappen de meeste diskruimte in beslag nemen.
Gewijzigd op 04/09/2021 00:25:47 door Willem vp
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.