Firefox bestaat 8 jaar

Toegevoegd door - Ariën -, 14 jaar geleden

Firefox bestaat 8 jaarAfgelopen vrijdag kon softwarebouwer Mozilla de vlag uithangen en de taart opdienen, want FireFox bestond op die dag namelijk 8 jaar. Al vanaf het begin in 2004 kreeg de browserfabrikant het al voor elkaar om 20% van de browsermarkt te kunnen veroveren. "Tegenwoordig vertrouwen honderden miljoenen mensen Firefox met hun online leven en moedigen ze vrienden en familie aan om hetzelfde te doen", zegt Johnathan Nightingale de vicepresident Firefox Engineering.

Jonathan vervolgt: "We zetten mensen nog steeds op de eerste plek, met de ondersteuning van onze Firefox-fans, sturen we het web naar openheid en interoperabiliteit." De vicepresident van het bedrijf kon concluderen dat Firefox het afgelopen jaar flink is verbeterd. Dit is met name te zien in de snelheid, de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid.

Historie
Firefox is gebaseerd op de source van de oude Netscape-browser, welke de eerste commerciële browser die internationale belangstelling kreeg. Nadat Netscape in 1998 over werd genomen door AOL(America Online) en de broncode door AOL werd vrijgegeven, besloot een aantal vrijwilligers om de code hiervan volledig te herschrijven, waarna uiteindelijk een nieuwe ontwikkeling voor een browser van start ging.

Oorspronkelijk was de werktitel 'mozilla/browser'. De term browser gaf aan dat er ook andere ontwikkelingen bij Mozilla plaatsvonden, zoals de bouw van een e-mailclient welke nu Mozilla Thunderbird heet.

In 2003 kwam de eerste 0.1-versie van Firefox uit, toen nog Phoenix genoemd. Vanwege een merkenconflict met de gelijknamige fabrikant die BIOS'sen voor PC's ontwikkelt is de naam vervolgens gewijzigd in Firebird, en als dat nog niet voldoende was werd vanwege een een zelfde soort naamconflict met dit maal een open-source database de naam van de browser vervolgens weer omgedoopt tot Firefox.

In het jaar 2003 werd vervolgens de Mozilla Foundation opgericht en maakten we toen kennis met Firefox. "Firefox is een fantastisch product, maar ook een expressie van Mozilla's waarden en visie. Die visie is nooit relevanter geweest voor het web dan vandaag de dag", vervolgt de vicepresident.

Bron: http://www.security.nl/artikel/43861/1/Mozilla_Firefox_is_8_jaar.html

Gerelateerde nieuwsberichten

30/11/2023 Androidversie van Firefox krijgt beschikking voor meer extenties
13/09/2023 Lek aangetroffen in WebP-functionaliteit
28/04/2023 Firefox stopt met VPN-achtige dienst

 

Er zijn 6 reacties op 'Firefox bestaat 8 jaar'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
- Raoul -
- Raoul -
14 jaar geleden
 
Firefox is inderdaad een geweldige browser, maar de laatste tijd merk ik echt op dat FF vaker en vaker crasht. Voornamelijk met flash maar ook gewoon op andere random momenten
Niels K
Niels K
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik vind dat Firefox sinds de laatste versies juist beter wordt?

Eerder versies waren ***, sinds versie 10 gaat het een stuk beter. (vind ik)
Jaron T
Jaron T
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik heb eigenlijk nooit last van crashes o.i.d. @Raoul, zorg ervoor dat je de laatste versie van FF gebruikt en natuurlijk ook van Adobe
Chris PHP
Chris PHP
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Mijn Firefox crashed ook met de regelmaat, voornamelijk door de vlc plugin. Zodra die uit staat heb ik weinig last.

@Raoul, Draai jij de vlc plugin toevallig ook?
- Mark -
- Mark -
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Veel plugin makers hebben moeite met het bijhouden van het versnelde release tempo van FireFox. Ik heb mijn plugin gebruik ook tot het minimum terug gebracht om problemen te voorkomen. Tot nu toe loopt het weer allemaal soepeltjes.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Stefan WM
Stefan WM
14 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Gebruik al jaren FF en wil niet anders meer :)
Al mijn collega's zijn dan weer helemaal weg van Chrome.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.