Google geeft licentievrije WebM-videoformaat vrij

Toegevoegd door Chris -, 13 jaar geleden

Google geeft licentievrije WebM-videoformaat vrijGoogle heeft zijn VP8-codec vrijgegeven onder de naam WebM. De videocodec zal onder andere ondersteund worden in de browsers van Mozilla en Opera, evenals IE9 van Microsoft. Adobe doet ook mee met zijn Flash-plugin.

Het vrijgeven van de VP8-codec werd woensdag aangekondigd tijdens de eerste keynote op Google I/O, een jaarlijkse bijeenkomst voor ontwikkelaars. Er gingen al langer geruchten over de mogelijkheid dat Google de VP8-codec, oorspronkelijk een creatie van On2, zou vrijgeven. De Free Software Foundation vroeg in februari al aan Google om de VP8 opensource te maken, zodat het naast het reeds open Ogg Theora-formaat gebruikt zou kunnen worden.

De VP8-codec moet volgens Google een licentievrij en breed toegepast alternatief gaan vormen voor de h.264-codec, die op grote schaal wordt gebruikt om hd-video's via internet te streamen. Ook kondigde Google aan dat vanaf woensdag op YouTube alle geüploade video's met een resolutie van 720p en hoger in het nieuwe WebM-formaat gecomprimeerd zullen worden.

De VP8-codec, voorzien van een licentie die op die van BSD lijkt, zal opgaan in de WebM-standaard. Als bestandscontainer is voor het opensource Matroska-formaat gekozen, terwijl audiostreams volgens de eveneens licentievrije Vorbis-codec gecomprimeerd dienen te worden. Volgens Google vereist de codec relatief weinig rekenkracht en levert het hierdoor ook goede prestaties op mobiele apparatuur.

Google stelde op de I/O-bijeenkomst dat ook hardwarefabrikanten, waaronder AMD en Nvidia, WebM zullen ondersteunen. Daarnaast maakte zowel Opera als Mozilla bekend dat ze op korte termijn WebM-afspeelmogelijkheden aan hun browsers zullen toevoegen, terwijl Adobe heeft toegezegd dat het WebM-ondersteuning in zijn Flash-plugin zal opnemen. Ook Microsoft heeft laten weten dat Internet Explorer 9 met het nieuwe videoformaat, dat binnen html5 via de video-tag zal worden aangesproken, uit de voeten zal kunnen.

Met het vrijgeven van de VP8-codec moet er een door iedereen vrij te gebruiken alternatief komen voor h.264, een codec die met name voor hd-video breed gebruikt wordt maar in bepaalde gevallen wel licentiekosten met zich meebrengt. Onder andere Mozilla weigerde daarom het h.264-formaat in Firefox te ondersteunen.

Gerelateerde nieuwsberichten

11/12/2018 Google sluit Google Plus na nieuw datalek
04/05/2018 Google introduceert Maps-API met 'pay as you go'-model
08/09/2016 Google geeft webmasters informatie over schadelijke content

 

Er zijn 2 reacties op 'Google geeft licentievrije webmvideoformaat vrij'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Marien xD
Marien xD
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Een goede ontwikkeling dat er eindelijk duidelijkheid gaat ontstaan welke videocodec nu 'de standaard' gaat worden.

Met z'n allen voor een gestandariseerd web :)
Steff   an
Steff an
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Ma rien, dat is natuurlijk nog de vraag of het dè standaard wordt. Het is in iedergeval een stap in de goede richting. :P

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.