Mac makkelijk doelwit virussen

Toegevoegd door Eddy B, 12 jaar geleden

Mac makkelijk doelwit virussenDe "Virussen zijn voor PC" instelling komt Mac gebruikers duur te staan. Niet alleen de gebruikers van Apple's speeltjes denken dat, ook Apple zelf gaat de mist in.

Twee jaar geleden voegde Apple XProtect toe aan Mac OS X, "Een minimalistische signature scanner", vindt Alexander Gostev. De scanner werd af en toe geüpdatet maar sinds de uitbraak van de MacDefender scareware januari dit jaar, verschijnen er regelmatiger updates.

Apple spitst de oren voor een nieuw Trojaans Paard dat zich voordoet als een Adobe Flash Player update, het Trojaans Paard schakelt XProtect deels uit waardoor er geen updates meer binnenkomen. Volgens Gostev valt dit te verwijten aan Apple, die een goed beveiligingssysteem al lang op zich laat wachten.

Gostev verklaard: "Helaas schenken Mac OS X-gebruikers onvoldoende aandacht aan security en zijn er veel computers zonder virusscanner", ook zegt hij "De ingebouwde bescherming loopt al achter, waardoor Apple computers een eenvoudig doelwit voor virusschrijvers zijn.". Onderhand zijn er meer dan 50 varianten van het Trojaans Paard in roulatie.

Apple geeft geen reactie.

Gerelateerde nieuwsberichten

17/06/2019 Nieuwe Linux-worm verspreidt zich via mailprogramma Exim
22/09/2015 Eens kijken bij Google, Facebook en Apple?
27/05/2014 Apple ontwikkelt software slimme apparaten

 

Er zijn 8 reacties op 'Mac makkelijk doelwit virussen'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Jelmer -
Jelmer -
12 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Is dat niet dat trojaanse paard dat eerst lief om je wachtwoord vraagt?

Alle besturingssystemen zitten nu met hetzelfde beveiligingsprobleem: de gebruiker. Hoe informeer je je gebruiker goed genoeg om hem/haar de veilige keuze te laten maken? De gemiddelde gebruiker weet niet wanneer een programma legitiem om een wachtwoord (of 'autorisatie' in windows met z'n UAC) vraagt, en wanneer het verdacht is.

Juist Apple is heel hard dat probleem aan het oplossen, door de keuze gewoon weg te nemen en alle apps in een sandbox te laten draaien waar ze niets mogen. Zoals in iOS. Niet de prettigste methode voor power users, maar voor de gemiddelde gebruiker misschien net vrij genoeg.
Eddy B
Eddy B
12 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Ja, ik snap wat je bedoelt. Ik vraag me af wat voor oplossing dat gaat worden, ik denk een soort SSL achtig systeem.

Over de iOS App Store schreef ik toevallig gister een stukje: http://www.phphulp.nl/php/nieuws/ios-app-store-gehacked/91/
Ozzie PHP
Ozzie PHP
12 jaar geleden
 
Ach, komen de Apple gebruikers ook eens een keer aan de beurt. Misschien houdt dat typische "ik hoef geen virusscanner ik heb een Mac" geneuzel dan eens een keer op.
Eddy B
Eddy B
12 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Je haalt de woorden uit me mond.
Chris -
Chris -
12 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik heb zelf een (half werkende) MacBook, gewoon om af en toe eens iets te doen op een Mac. Hier heb ik een heel simpel virusje voor geschreven, gewoon een Backdoor. Plain Old C, maar ik kon vervolgens wel gewoon alles doen. Bind die ergens aan vast, en je komt overal binnen.

Het verspreiden van die virussen is overigens makkelijker dan je denkt. De meeste winkels hebben showmodellen staan, van zowel computers als mac's. De computers hebben over het algemeen een demo en zijn beveiligd met een wachtwoord. De mac's daarentegen, zijn er om mee te pronken en om mee te spelen, zodat je dat ding écht wilt gaan kopen. Je plugt een USB in, en klaar. Virus geinjecteerd. Simpele keylogger en je komt binnen een korte tijd achter een flink aantal usernames/passwords van mensen die even snel hun mail checken of even snel op facebook kijken.

Heb ik zelf overigens niet tot in detail uitgevoerd (behalve dan het schrijven van zo'n backdoor en keylogger), maar een beetje hacker zou dit met gemak kunnen doen.
Kees Schepers
kees Schepers
12 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Ik hoef geen virusscanner want ik heb een Ubuntu PC/laptop :+
Chris -
Chris -
12 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Kees, ook dáárvoor zijn gewoon virusjes hoor =)
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Daan s
Daan s
12 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
En ik heb al die verhalen aan moeten hoe goed en veilig de mac nou eigelijk is.
Maar nu ik tegenspraak kan bieden zit tie op een andere school :-(

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.