Nederland al 25 jaar op internet

Toegevoegd door Ozzie PHP, 13 jaar geleden

Nederland al 25 jaar op internetZondag 17 november 2013 is het 25 jaar geleden dat Nederland, als tweede land in de wereld, werd aangesloten op de voorloper van het huidige internet. Piet Beertema van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) kreeg op 17 november 1988 om half twee 's middags een trans-Atlantische e-mail waarin dit werd bevestigd. Na de Verenigde Staten was Nederland het tweede land met toegang tot NSFnet, de voorloper van het huidige Internet.

Het internet was destijds vooral bedoeld voor wetenschappelijke doeleinden en in de VS werd het ook veel gebruikt door het leger.

Inmiddels heeft 94 procent van alle Nederlandse huishoudens toegang tot het internet. De gemiddelde snelheid ligt op 10,1 Mbps waarmee Nederland wereldwijd op de zesde plek staat.

Het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) registreerde in oktober 2013 maar liefst 512 duizend terabyte aan dataverkeer. In december 2011 was dat nog driehonderdduizend terabyte.

XS4ALL was een van de eerste providers die in 1993 internettoegang aanbood via een inbelverbinding. XS4ALL was toen nog een projectnaam van de hackersgroep Hacktic. In 1999 betaalde je voor een ADSL internetabonnement met 1 Mbps downloadsnelheid maar liefst 99 gulden per maand. Voor de aansluitkosten moest 650 gulden worden afgerekend.

Gerelateerde nieuwsberichten

21/05/2024 Informatie op internet verdwijnt langzaam
17/10/2022 Internetknooppunt AMS-IX haalt nieuw record
23/01/2020 Microsoft waarschuwt voor lek in Internet Explorer

 

Er zijn 2 reacties op 'Nederland al 25 jaar op internet'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Reshad F
Reshad F
13 jaar geleden
 
Wauw en dan klagen wij over die 50 euro in de maand en meestal geen aansluitkosten voor grofweg 60mb gemiddeld? ( en dan heb je nog telefonie en tv erbij )
- Ariën  -
- Ariën -
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Mja, ADSL stond in 1999 nog behoorlijk in de kinderschoenen, en als een DSLAM - de switch waarop je aan bent gesloten voor je snelle verbinding - behoorlijk duur is, en kan dat inderdaad wat kosten.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.