Nieuwe URL-verkorter voorkomt dode links

Toegevoegd door - Ariën -, 10 jaar geleden

Nieuwe URL-verkorter voorkomt dode linksEen groot probleem op het internet zijn verwijzingen die eindigen in een 'Not found' pagina. Hier heeft een URL-shortener wat op gevonden. Een nieuwe dienst genaamd Perma.cc, heeft een nieuw soort URL-shortener ontwikkeld. Zodra er een URL bij perma.cc wordt ingevoerd als verkortte link, dan wordt de inhoud van die pagina gearchiveerd, en wordt er bij het aanroepen van de pagina gekeken of de verwachtte inhoud nog beschikbaar is. Indien dit niet het geval is zal de gearchiveerde inhoud worden opgehaald.

Oplossing tegen verdwenen juridische documenten
De dienst is een uitstekende oplossing voor verwijzingen uit Amerikaanse uitspraken. Hierin lijkt de helft van de verwijzingen uit te komen op een dood spoor, waarin ze verwijderd of gewijzigd zijn.

Als iemand een pagina oproept is er de mogelijkheid om te kiezen voor de huidige versie, mits deze beschikbaar is, of anders te kiezen voor de gearchiveerde versie.

De dienst richt zich in tegenstelling met andere URL-shorteners zoals bijvoorbeeld bit.ly nu nog meer op jurisprudentie en verkeert deze nog in bèta-versie. De bedoeling is om ook uitgevers over te gaan halen om gebruik van de dienst te maken. Echter is het nog zo zeer de vraag of zij hier gehoor aan zullen geven, doordat steeds meer nieuwssites achter een betaalmuur terecht komen om inkomstenderving te voorkomen.

Alternatieven
Perma.cc is overigens niet de eerste dienst die de strijd met 'linkrot' aangaat. Zo heeft The Internet Archive zelf de dienst Archive-It voor het bewaren van online (multimedia-)collecties. Ook bestaat er de commerciële dienst Mummify.it, hoewel deze dienst niet vlekkeloos schijnt te werken.

Meer nieuws

08/10/2021 Veel certificaten van Let's Encrypt onbruikbaar door verlopen root-certificaat
02/09/2021 Lek gevonden in Gutenberg add-on voor Wordpress
30/08/2021 Argeweb gaat verder als Yourhosting
30/05/2021 4 WordPress Security Plugins die je moet installeren
16/04/2021 Hackers maken gegevens 3,6 mln klanten buit bij Allekabels.nl
02/04/2021 XS4ALL stopt met webhosting
01/04/2021 Aanvallers plaatsten exploit in PHP-source
26/03/2021 Firefox stript vanaf nu Referrers
18/03/2021 VNG haalt verkiezingssite offline wegens lekken van uitslagen
10/03/2021 Grote brand verwoest OVH-datacenters in Straatsburg

 

Er zijn 16 reacties op 'Nieuwe urlverkorter voorkomt dode links'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
B a s
B a s
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Handig!
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Uhm... en als een site niet gearchiveerd wil worden? Dus als je in de meta tags "noarchive" aangeeft, houdt deze url shortener daar dan rekening mee?
- Ariën -
- Ariën -
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Hopelijk wel, maar het is geen zoekmachine. Als je het opgeeft als 'Link en archieveer dit bestand', dan geef je al toestemming om de boel te archiveren.
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik snap je Aar, maar toch lullig als iemand dan ineens

www.jouw-aar-site.nl/dit-mag-nooit-gearchiveerd-worden

er in opslaat!
Chris -
Chris -
10 jaar geleden
 
simpel, had je het niet online moeten zetten.. iedere willekeurige bezoeker slaat het toch al op, als je niet wilt dat een zoekmachine erachter komt moet je geen website online zetten :P
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Leuk bedacht Chris, en er zit een kern van waarheid in. Echter, je gaat iets te kort door de bocht. Je vergeet namelijk het aspect COPYRIGHT.

Als ik een website maak, dan berust het copyright bij mij. Als ik expliciet aangeef dat iets niet gearchiveerd (ofwel gekopieerd) mag worden en dat gebeurt toch, dan wordt er dus inbreuk gemaakt op mijn copyright. En dan heeft die dienst toch wel een probleem lijkt mij zo.
- Ariën -
- Ariën -
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik weet het niet zozeer Ozzie. Want websiteeigenaren die hun content graag 'oneindig' lang bewaard zien, geven zelf die URL's op.

Ik denk dat er op grond van de copyright alleen eigen pagina's geïndexeerd kunnen worden. Denk aan een authenticatie met bijv. een speciaal tekstbestand welke je in de webroot moet parkeren, en waar de site op checkt.

Ik vraag me alleen af hoe het met de Archive.org zit, want die indexeert ook diverse websites. Maar... wat doet Google nou precies met die plaatjes als je daarop zoekt? Zelfde verhaal.... ;-)
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Aar, ik snap niet helemaal wat je bedoelt, maar dat zal wel aan mij liggen.

Op het moment dat een (zoek)machine mijn website bezoekt en ik geef aan dat hij niks met mijn content mag doen, dan mag dat dus ook niet. Sterker nog, ik denk dat als plaatjes van jouw website op Google staan, en jij wilt dat niet, dat je dan gewoon een mailtje naar ze kunt sturen en dat ze dan verplicht zijn om de plaatjes eraf te halen.
- Ariën -
- Ariën -
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
En daarvoor is de robots.txt ook weer bedoelt (en de metatags enzo...)

Met Google Webmaster Tools heb je een hoop mogelijkheden als het om URL's verwijderen uit de zoekmachine gaat.
Yoran Kuiper
Yoran Kuiper
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik blijf bij het feit, wanneer je iets op internet plaatst, moet je niet zeuren over 'copyrights' want alle script versies zijn free source, en iedereen mag dus als hij of zij wilt het zelfde script schrijven... of zie ik hier iets over het hoofd?
- Ariën -
- Ariën -
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
...het gaat hier over content van een site. Zoals teksten en plaatjes, niet over scripts!
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Quote:
... want alle script versies zijn free source ...

Natuurlijk zijn niet alle scripts free source. En een website bestaat niet alleen uit scripts (technisch) maar ook uit grafische elementen en inhoud.

Het feit dat wanneer je iets op Internet plaatst het copyright ineens niet meer zou gelden, raakt kant nog wal. Ook op deze website die je nu bekijkt zit copyright. Jij mag niet zomaar deze site kopiëren en onder een andere naam, bijvoorbeeld www.phpkennis.nl, op internet zetten.
- Raoul -
- Raoul -
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Je kunt er niks tegen doen Ozzie. Alles wat je op internet plaatst blijft er voor altijd op staan, maakt niet uit of je het verwijderd. Zo werkt het gewoon.
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Raoul: het gaat erom of het mag. Als er copyright rust op mijn website en ik geef aan dat mijn website niet mag worden gekopieerd, dan heeft een bedrijf een probleem als ze dat toch doen.
 - Diov  -
- Diov -
10 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Misschien handig om te lezen Ozzie:
http://perma.cc/copyright-policy
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Aha, thanks... ze hebben er dus in ieder geval wel over nagedacht.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.