PHP bestaat 15 jaar

Toegevoegd door Bram Boos, 16 jaar geleden

PHP bestaat 15 jaarAankomende dinsdag is het de 15 jaar geleden dat Rasmus Lerdorf de scripttaal publiceerde. De Deen annex Groenlander Rasmus Lerdorf gaf zijn Personal Home Page Tools op 8 juni 1995 vrij op de usenetgroep comp.infosystems.www.authoring.cgi. Rasmus had daarvoor al een jaar aan zijn in C geschreven tools gewerkt. De tools moesten een aantal Perl-scipts vervangen die Lerdorf gebruikte om zijn eigen webpagina te onderhouden. Hij voegde aan php al snel de mogelijkheid toe om met databases te communiceren. Het publiekelijk vrijgeven van de code moest ertoe leiden dat bugs sneller werden verholpen en de ontwikkeling in een stroomversnelling zou komen.

Php werd destijds onder de gpl-licentie uitgebracht, maar vanaf versie 4.0 gebeurt dit onder de php-licentie. In 1997 werd PHP/FI 2 uitgebracht, waarbij FI voor form interpreter staat, maar de grootste sprong voorwaarts kwam in het jaar daarna met PHP 3. Twee ontwikkelaars uit Israël hadden een nieuwe parser geschreven en voor versie 4.0 herschreven ze de core van PHP geheel, om deze als Zend Engine uit te brengen. De Zend Engine is een compiler en runtime-engine en deze virtual machine speelde een grote rol bij de popularisering van php.

Php 5 verscheen in 2004 en deze versie wordt door Zend Engine II aangedreven. Versie 5 bracht onder andere betere ondersteuning voor objectgeoriënteerd programmeren en de PHP Data Object-extensies. In juni 2009 verscheen versie 5.3, die verbeteringen als closures, late static binding en namespaces kreeg. Een komende versie van PHP zou aanvankelijk ondersteuning voor Unicode moeten brengen, maar de ontwikkeling van PHP 6 is stil komen te staan en er is daarop een ontwikkelversie op basis van versie 5.3 gestart waarin geen Unicode-ondersteuning is opgenomen.

Php draait op honderdduizenden webservers en wordt als belangrijk onderdeel van het officieuze LAMP-platform gezien, waarbij de eerste drie letters staan voor Linux, Apache en MySQL en de laatste voor php, hoewel ook Perl en Python worden genoemd. Lerdorf werkte tot november vorig jaar als programmeur bij Yahoo maar is eind april aan de slag gegaan bij Wepay.com.

Bron: Tweakers.net

Gerelateerde nieuwsberichten

08/05/2023 PHPhulp verhuisd
21/04/2023 Bug opgelost met traagheid PHPhulp
23/06/2022 QNAP waarschuwt voor lek in PHP in apparatuur

 

Er zijn 7 reacties op 'Php bestaat 15 jaar'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Erik Rijk
Erik Rijk
16 jaar geleden
 
Daar gaan we dinsdag avond maar een borreltje op drinken dan he ;)
Wolf Wolf
Wolf Wolf
16 jaar geleden
 
Dan zou ik maar opschieten want het is bijna de 9e en wellicht niet zoals jij denkt volgende week dinsdag ;-p
Jaron T
Jaron T
16 jaar geleden
 
0 +1 -1 -1
verkeerd gelezen.. faal :(
Erik Rijk
Erik Rijk
16 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
@ Wolf Wolf...

Ik was inderdaad te laat :( beter lezen dus voortaan..
Bas IJzelendoorn
Bas IJzelendoorn
16 jaar geleden
 
Nou, haal dan maar weer de champagne uit de koelkast. Misschien heb je er 8 Juni 2011 nog wat aan :P
Victor Php
Victor Php
16 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Dan ben je iniedergeval optijd:P

Edit: 8 juni ben ik jarig! ;-D
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Bart Scheltinga
Bart Scheltinga
16 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
damn...ik ben wel erg laat :D

frontpage updaten?

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.