PHP brengt versie 7 uit

Toegevoegd door - Ariën -, 10 jaar geleden

PHP brengt versie 7 uitAfgelopen 3 december 2015 is definitieve versie van PHP7 uitgekomen. Dit is de opvolgende versie en bevat naast een betere prestatie in de snelheid ook een hoop wijzigingen in de functies. Aan de definitieve lancering van PHP7 gingen maar liefst een hoop beta's en acht Release Candidates vooraf. Opvallend is dat het geheugengebruik van de parser 'significant' is teruggebracht, dit was tevens één van de wensen van PHP-ontwikkelaar Dmitry Stogov. De snelheid is maar liefst twee keer verdubbeld vergeleken met versie 5.6.

Aanpassingen
De functies van deze nieuwe PHP-versie zijn behoorlijk uitgebreid. Zo zijn er nieuwe operators toegevoegd, zoals een drieweg-logische operator, de combined-comparison of spaceship-operator. Ook een verrrijking is de 'null coalescing operator' die zich onderscheidt met "??". De werking van deze mogelijkheden wordt onder andere beschreven in een reeks artikelen die onderaan vermeld worden.

Naast toevoegingen is er ook het nodige verwijderd uit de broncode, waaronder functies die sinds de 5.x-versies gedeprecieerd waren zoals de mysql-functies. Ook is een flinke lijst aan oude en niet meer ondersteunde SAPI's (Server Application Programming Interfaces), verwijderd, waarmee men PHP kon gebruiken verouderde platforms zoals AOL, Apache 1.x en Microsoft IIS.

Geschiedenis
PHP 7 is gebaseerd op een nieuwe engine, welke voor snelheidoptimalisatie zorgt. Deze engine noemt zich 'phpng' of 'php Next Gen'. Ontwikkelaar Zend geeft als voorbeeld dat ten tijde van de introductie van phpng de CMS-tool Wordpress gemiddeld 9,4 miljard cpu-instructies nodig had om uitgevoerd te worden wat nu is teruggebracht tot 2,6 miljard.

Opvallend is ook dat het versienummer 6 wordt overgeslagen. Dit zou mogelijk te maken hebben met een tekort aan ontwikkelaars die zich wouden bezig houden met de optimalisatie en implementatie van unicode-functionaliteiten. Ook omdat het project niet stabiel genoeg was, werd een publieke lancering van versie 6 overgeslagen.

Wel bevat PHP 7.0 alsnog enkele unicode-wijzigingen vergeleken met de 5.x-versies waaronder de toevoeging van de unicode-escape-syntax \u. Niet alle grote wijzigingen die op de kaart stonden voor PHP 6.0 zijn alsnog in PHP7 geïmplementeerd.

Wat is er precies veranderd?
Één van onze vorige collega's heeft de afgelopen jaren als opwarmertje voor deze release een aantal artikelen geschreven met de nieuwe en gewijzigde functies in de meest gebruikte webprogrammeertaal.

1) PHP 7: Vanaf de start tot nu
2) PHP 7: Verbeterde variabele syntax
3) PHP 7: De coalesce operator
4) PHP 7: De planning
5) PHP 7: Return types
6) PHP 7: Scalar type hints

Gerelateerde nieuwsberichten

28/02/2024 LockBit website door politie gekraakt via mogelijk lek in PHP
08/05/2023 PHPhulp verhuisd
21/04/2023 Bug opgelost met traagheid PHPhulp

 

Er zijn 1 reacties op 'Php brengt versie 7 uit'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
10 jaar geleden
 
Bedankt voor het artikel Ariën en mooi ook met het overzicht van Wouter J (ook bedankt) erbij. Handig om snel even de belangrijkste wijzigingen terug te kunnen vinden.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.