PHP viert twintigste verjaardag

Toegevoegd door - Ariën -, 6 jaar geleden

PHP viert twintigste verjaardagDeze week heeft PHP zijn twintigste verjaardag gevierd. Op 8 juni 1995 kwam de eerste versie van PHP uit die zich richtte op de gebruikers met enkele CGI-scripts. De CGI-scripts die toen in de programmeertaal C waren geschreven, richten zich op het beheer van een website, en was nog geen eigen programmeertaal zoals we PHP nu kennen. Zo kon men toen heel wel heel gemakkelijk statistieken op je site loggen, formulieren bouwen en gebruikers verbannen op IP-basis. Op dit moment stond de afkorting PHP nog voor Personal Homepage Tools.

In datzelfde jaar waarin PHP 1.0 uitkwam, kwam ook PHP 2.0 uit. Deze richtte zich nog meer op de bouw van en verwerking van formulieren, en werd vervolgens omgedoopt tot Personal Home Page Construction Kit.

Uiteindelijk kwam in 1997 de uiteindelijke basis van PHP als programmeertaal tot stond nadat de twee Israëlische ontwikkelaars Zeev Suraski en Andi Gutmans de parser herschreven. Hiermee werd in juni van dat jaar PHP 3 uiteindelijk geboren.

In 1998 bleek PHP terrein te winnen door populariteit, want volgens onderzoekssite Netcraft bleek dat al 60.000 domeinen de headers met de term 'php' droegen.
Nadat PHP 3 werd uitgebracht gingen Suraski en Gurmans de parser opnieuw herschrijven, waarna deze in 1999 tot de Zend Engine werd gedoopt.

Op 22 mei 2000 kwam de eerste versie van PHP 4 uit, welke zich onderscheidde met nieuwe functies voor tijdens het programmeren. Nadat de populariteit steeds groter werd kwam in het jaar 2004 PHP 5 uit, welke zich onderscheidde met functies en methodes om op een hoger niveau object-georienteerd te kunnen programmeren.

Tot op de dag van vandaag is de PHP5-branche nog steeds actief, en is PHP 5.6.10 de nieuwste versie die nog de langste ondersteuning heeft. Op het moment van schrijven bestaan de 5.4.x-, 5.5.x- en 5.6.x-branches naast elkaar.

Na PHP5 zal er direct worden doorgenummerd naar PHP 7. De reden dat PHP 6 wordt overgeslagen is omdat de toekomstige ondersteuning voor unicode niet goed geimplementeerd was, waarna er werd besloten om deze te porten naar de inmiddels verouderde PHP 5.3-tak.

Er is wel discussie geweest of de volgende versie nou naar 6 of 7 moest worden genummerd, maar omdat het unicode-experiment gefaald is, en PHP 6 een bittere nasmaak kreeg bij sommige developers werd besloten om versie 6 over te slaan.

Gerelateerde nieuwsberichten

02/01/2020 PHP leren voor beginners: wat is het en past het bij jou?
27/10/2019 Lek ontdekt in PHP bij gebruik van Nginx
02/08/2018 PHP brengt eerste beta uit voor PHP 7.3

 

Er zijn 3 reacties op 'Php viert twintigste verjaardag'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
6 jaar geleden
 
Hiep hier hoeraaa!! :-)

(Leuk stukje Aar!)
Eschwin Moerkerken
Eschwin Moerkerken
6 jaar geleden
 
1 +1 -0 -1
Interessant stukje, leuk om te lezen!
John D
John D
6 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Kleine correctie:
Niet: afkorting PHP nog voor Personal Homepage Tools
Maar: Personal Home Page tools

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.