Vijf grote mediabedrijven doen onderzoek naar 'datakluis'

Toegevoegd door - Ariën -, 1 jaar geleden

Vijf grote mediabedrijven doen onderzoek naar 'datakluis'DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network gaan samenwerken om een nieuwe data-infrastructuur te onderzoeken: een persoonlijke datakluis. De media-organisaties delen de visie dat persoonsgegevens en gebruiksgegevens over enkele jaren niet langer worden opgeslagen in centrale systemen van aanbieders, maar in een persoonlijke omgeving van gebruiker zelf. Met een datakluis kan de gebruiker de volledige controle over de toegang tot zijn of haar gegevens krijgen, stellen de organisaties. Een datakluis zorgt voor betere privacybescherming en kan tegelijk zorgen voor veel betere personalisatie van diensten en advertenties omdat de gebruiker echt zelf kan bepalen wat hij of zij wil delen met wie, wanneer en voor hoe lang.

De media-organisaties verwachten dat deze nieuwe visie op data en decentralisatie van het internet binnen enkele jaren gemeengoed wordt en willen daarom nu het gezamenlijk onderzoek starten. Om het onderzoek en ontwikkeling te kunnen financieren, zal een aanvraag worden voorbereid voor het Nationaal Groeifonds. Het Groeifonds van de Rijksoverheid is bedoeld om samenwerkingen te ondersteunen die kunnen bijdragen aan het groeivermogen van de Nederlandse economie en die positieve maatschappelijke effecten hebben. De samenwerking krijgt vorm in de stichting Nederlandse Datakluis die onder meer wordt voorzien van specialisten uit alle vijf de betrokken organisaties.

Martijn van Dam: "Door de datakluis krijgen gebruikers de controle terug over hun eigen gegevens. Dat is een grote innovatie voor de digitale wereld. Nederlandse publieke en commerciële organisaties kunnen ervan profiteren en worden minder afhankelijk van de grote techbedrijven. Ik heb deze ontwikkeling al heel lang in mijn vizier en vind het een unieke kans om samen met de vijf grote media-organisaties van Nederland deze ontwikkeling te gaan vormgeven. Ik stop dan ook als bestuurder bij NPO om me hier volledig voor in te kunnen zetten."

Gerelateerde nieuwsberichten

18/05/2012 Twitter steunt privacy initiatief
04/04/2012 Publieke omroep koopt NPO.nl
27/01/2012 Google past privacy policy aan

 

Er zijn geen reacties op 'Vijf grote mediabedrijven doen onderzoek naar datakluis'

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.