Kleurbeheer deel 1

Door Hendel Berg, 18 jaar geleden, 7.118x bekeken

Wat is kleur en wat doen kleuren met elkaar

Gesponsorde koppelingen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Wat is kleur
  3. Kleuren
  4. Kleurencirkel
  5. Kleurcontrasten
  6. Kleurcontrasten: kleur-tegen-kleur contrast
  7. Kleurcontrasten: licht-donker contrast
  8. Kleurcontrasten: warm-koud contrast
  9. Kleurcontrasten: complementair contrast
  10. Kleurcontrasten: simultaan contrast
  11. Kleurcontrasten: kwantiteitscontrast
  12. Kleurcontrasten: kwalititeitscontrast

 

Er zijn 17 reacties op 'Kleurbeheer deel 1'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
PHP Newbie
PHP Newbie
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Pagina 1 t/m 4 boeien me niet en ik heb ook niet het idee dat ik daar iets van leer wat ik kan gebruiken bij het ontwerpen van een website.

Pagina 6 t/m 12 zijn wel interessant, mits je daarbij wat voorbeelden opneemt. Even wat plaatjes die duidelijk maken wat de verschillende contrasten precies inhouden.

Dus.. iets minder technisch, wat meer praktisch en we hebben een leuke tut.
Hendel Berg
Hendel Berg
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@PHP Newbie
Dank voor je reactie. Voorbeelden heb ik hier, zal ze morgen even toevoegen. Pagina 1 t/m 4 is bedoeld om kleur uit te leggen, waardoor men het -hopelijk- meer zal gaan begrijpen.
Mitchell
Mitchell
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Mee eens met PHP Newbie. Snap overigens zo en zo al niet wat dit doet op een website dat origineel voor PHP coding was gemaakt, maar ok.
Robert Deiman
Robert Deiman
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Het zou ook wel leuk zijn als je op de pagina's met de verschillende contrasten ook (kort, ik neem aan dat er een deel 2 komt) aanhaalt waar je bij een website op moet letten met dat type contrast.

Verder pagina 6 t/m 12, leuk en interessant.
Hendel Berg
Hendel Berg
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Mitchell
Volgens mij wordt deze discussie steeds weer aangehaald bij iets wat niet-php is. Zo plaats ik ook nog wel eens JavaScripts, waarbij ik dezelfde reactie's ontvang. De categorie?n Overige, HTML, Databases bestaan toch niet voor niets? Daarbij kunnen deze onderdelen m.i. onderling niet zonder elkaar. PHP niet zonder HTML. HTML niet zonder opmaak.

@Robert Deiman
Wacht maar rustig af... ;) Er komt nog een deel aan.
- -
- -
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Mijn leven zal niet drastisch veranderen door deze tutorial, maar wel moet ik zeggen dat je het erg duidelijk uitlegt. Ik ben benieuwd naar de volgende twee delen!
Toby hinloopen
toby hinloopen
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Je hebt er wel verstand van :P
klinkt alsof je leraar natuurkunde bent :P

Ik mis echt wat voorbeelden.

van 'simultaan contrast' heb ik 0,0% begrepen, rest is duidelijk.
Hipska BE
Hipska BE
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Kon dat van die contrasten niet op 1 pagina? Nu moeten we allemaal opnieuw klikken om enkel een miniem stukje tekst te kunnen lezen..
Robin de Vries
Robin de Vries
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Quote:
'Het kwaliteitscontrast is ook vrij eenvoudig. Het gaat hier om de zuiverheid van de kleur. Geel kan heel fel zijn maar ook heel dof. Dit hangt af van hoeveel wit of zwart er aan de kleur is toegevoegd. Een doffe tegenover een felle kleur geeft een kwaliteitscontrast.

Let trouwens wel op! Het gaat bij kwaliteitscontrast niet om de hoeveelheid kleurstof. Dof geel is een andere kleur dan fel geel. Stel dat je water toevoegt aan de gele verf, dan spreek je niet van een lagere kwaliteit, maar wel van een lichtere tint. Tinten zijn geen andere kleuren.'


dit is voor mij echt hokus spokus
Jurgen assaasas
Jurgen assaasas
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Omdat het een "design" tutorial is verwacht ik wel wat afbeeldingen/voorbeelden. Voor de rest de delen die ik wel snap, prima uitleg.
Robert Deiman
Robert Deiman
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Robin de Vries

Heel simpel gezegd, geel met zwart erdoor (je krijgt dan een echt andere kleur, een beetje een donkerdere kleur geel) tegenover geel met wit (echt een lichtere geeltint) geeft een kwaliteitscontrast. Het is eigenlijk de tegengestelde kleur geel van elkaar.
Een tint is een bepaalde kleur geel, hoe dun je dat maakt (met water, een kleurloze stof veranderd de kleur op zich niet, alleen de dekking van die kleur) maakt daarvoor niet uit.

@Jonathan
Volgens mij bedoeld de maker van de tutorial met simultaan contrast dat we bij een geel vlak automatisch bijvoorbeeld het paars erbij zoeken. Dus paars op een groot geel vlak trekt aandacht van ons.

Na enig speurwerk :P (viel mee) kwam ik erachter (wikipedia) dat het inderdaad zo is dat wij de complemente kleur erbij zoeken. Bij een grijs vlakje binnen een bepaalde kleur, zien wij (terwijl dat er niet is) er een vage gloed overheen in de complementaire kleur van het omliggende vlak.
Eigenlijk is het een ilusie, want we zien iets wat er niet is.
Justin S
Justin S
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Leuke tutorial, maar zitten wat schoonheidsfoutjes in. Leuk is wellicht ook om uit te leggen dat beeldschermkleuren er anders uitkomen op papier. Dit is namelijk een fout die veel mensen maken die in photoshop wat vormgeven etc. Ik snap dat het bedoelt is voor websites, maar miss kan je ook kort wat DTP mee kunnen pakken (appart deel?). Moet zeggen dat ik het heel interessant vind hoe je de tutorial opbouwt alleen vind ik het een beetje teveel technisch geneuzel en wordt er een beetje teveel jargon gebruikt.

Probeer een iets lager instapniveau te cre?eren voor je lezers.
Verder is het misschien leuk om wat do's en don'ts weer te geven, zoals de kleurencombinatie zwart/rood/blauw: kan ?cht niet, maar er zijn uitzonderingen! Ik kijk uit naar deel II !
Hendel Berg
Hendel Berg
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Allemaal
Dank voor jullie feedback! Ik ga proberen de verbeterpunten zo veel mogelijk te verwerken.

Excuus dat ik even niets van mij liet horen, even wat andere -belangrijkere- priv? zaken aan de hand gehad... Zojuist heb ik plaatjes geplaatst bij de contrasten, de kleurencirkel en 'Wat is kleur'.

Nu moet ik eerst even voor school aan de slag en 2 vergaderingen voorbereiden, daarna ga ik even naar de teksten van mijn tutorial kijken.
Robert Deiman
Robert Deiman
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
@Hendelberg

Mij wordt de simultaancontrast totaal niet verduidelijkt door je plaatje, misschien als je wat meer uitlegt wat we zien en zouden moeten zien?

Misschien heb je hier dan ook wel wat aan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurcontrast
Yorick17
yorick17
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
waneer komt deel 2?
Midas
Midas
18 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Nooit geweten dat kleurgebruik zoveel namen had. :-)

Maar het is inderdaad erg belangrijk op je site, je maakt of breekt hem ermee.
PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Iris
Iris
17 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Dit is nou eens een heel goede, beknopte tutorial over kleur! Ik kan me de bovenstaande vragen en commentaren echter indenken als de tutorial zich beperkt tot theorie. Dat geldt zowel voor toepassing op de computer als voor kleurgebruik met verf. Volgens mijn ervaring is praktijkbegeleiding voor bijna iedere non-professional noodzakelijk.
Je tutorial wil ik gebruiken voor mijn kleurlessen in mijn atelier. Is dat okay?
Ik moet wel een paar aanvullingen en aanpassingen maken en wil je die graag toesturen als je ge?nteresseerd bent.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.