[oop] abstracte class, invulling methods

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Team Lead/ Lead developer gezocht (Hands-on, PHP,

Functie Als Team Lead ben je de leider van één van de ontwikkelteams binnen de organisatie. Je leidt als lead developer een goed draaiend team dat werkt aan complexe en duurzame applicaties en API’s. Vanuit je kennis en ervaring ben je in staat het grote plaatje te blijven overzien, en kritisch mee te denken over bijvoorbeeld de architectuur, maar ook de algehele aanpak binnen het project. Je laat je team niet alleen technisch goed functioneren maar ben ook betrokken bij het menselijke aspect. Zo weet jij je collega’s te motiveren en begeleiden in hun dagelijkse werk. Buiten het team ben

Bekijk vacature »

Airport Developer / System engineer

De functie Als onze nieuwe Airport Developer / System Engineer is je doel om uit nieuwbouw- en onderhoudsprojecten maximale waarde te creëren voor Schiphol Group en haar stakeholders. Vanuit je visie en expertise, maar ook (technologische) ontwikkelingen, wetgeving en beleid vertaal je klantwensen naar een gedegen programma van eisen. In de planontwikkelingsfase werk je nauw samen met Plan Ontwikkelaars om je kennis in te brengen ten behoeve van de kwaliteit van het investeringsvoorstel. Je overlegt met diverse partijen, stelt de vraag achter de vraag en verbindt zo de belangen van de luchthaven, proceseigenaar en asseteigenaar om tot een gedragen ontwikkelopgave

Bekijk vacature »

Java Developer

Functie Wat ga je doen als Java developer? Jij komt terecht binnen een informeel team waarin je verantwoordelijk bent voor de backend systemen voor grote klanten als Ziggo en KPN. Als Medior Java developer werk je in teamverband en soms individueel. Gedurende de werkweek zal je veelvuldig sparren met je collega’s voor een goede implementatie van de software. Ben jij een echte Java developer? Ben je geïnteresseerd in de nieuwste technieken en de laatste ontwikkelingen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Eisen Wat wordt er van jou verwacht? • Minimaal HBO/WO denk- en werkniveau; • Analytisch sterk, open

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

Als Senior Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Senior Front-End Developer bij Coolblue? Als Senior Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Senior Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Nadenken

Bekijk vacature »

Medior PHP Developer

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Wil jij als developer werken bij een interne organisatie en de eigen software verder helpen ontwikkelen? Lees dan snel verder! In deze functie ga je werken als PHP Developer en de interne software en applicaties verder ontwikkelen. In het kort houdt dit in: Je gaat de interne applicaties en software verder optimaliseren. Verder bouw je verschillende API's en koppelingen tussen systemen. Je gaat het CRM-systeem door middel van PHP verder ontwikkelen. Ook ga je collega's ondersteunen bij vragen over de software en applicaties. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf is actief in het

Bekijk vacature »

SQL database ontwikkelaar

Functie omschrijving Ben jij niet bang voor complexe algoritmes? Schikt het schrijven van procedures in T-SQL jouw niet af en heb jij al de nodige informatie in SQL, dan is functie precies wat voor jou! Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je gaat werken aan de complexere projecten waar jij van A tot Z bij betrokken bent. Je gaat zorg dragen voor het ontwerp, de ontwikkeling en het updaten van SQL databases. Dit doe je op basis van T-SQL. Jij bent van start tot finish betrokken bij de projecten die jij leidt. Je houdt contact met klanten en

Bekijk vacature »

Junior Software Developer C# Verhuursector Verhuur

Samengevat: Wij ontwikkelen en leveren softwaresystemen voor de logistieke sector en de verhuursector. Ben jij geschikt als Junior Software Developer? Heb je ervaring met Delphi? Vaste baan: C# Software Developer Logistiek HBO €2.500 - €3.900 Deze werkgever is een software ontwikkelaar, gericht op software voor de logistieke sector. Deze werkgever heeft eigen producten ontwikkelen en leveren ook maatwerk. Ons bedrijf kent een boeiende en inspirerende werkomgeving met een open cultuur en mogelijkheden voor je verdere ontwikkeling. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om

Bekijk vacature »

Intern - Junior PHP ontwikkelaar in fris en jong t

Bedrijfsomschrijving Werk jij graag een in fris, flexibel en jong team? Bij ons ben jij vrij om te bepalen waar jij het liefst werkt en op de vrijdag komen wij gezellig bij elkaar op kantoor. Flexibiliteit en vrijheid zijn bij ons de norm en dat geeft jou de ruimte en energie om het beste uit jezelf te halen! Ons team bestaat uit vijf enthousiaste collega's die jou graag ondersteunen in zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Met twee ervaren Senior Developers als mentoren ben jij in goede handen. Wij zien onszelf als een vriendengroep die gezamenlijk werken aan iets moois

Bekijk vacature »

Medior front-end developer gezocht (€3.300 -

Functie Wat ga je doen? Jij als front-end developer gaat werken binnen de teams van/voor onze klant. Je werkt in een team met starters en ervaren ontwikkelaars met allemaal 1 overeenkomst; passie voor het vak. Maak je een fout? Geen probleem, leer ervan en ga dan weer door. Door de variëteit aan werk kun je in verschillende omgevingen een kijkje nemen en jezelf dus snel ontwikkelen. Wat hebben we jou te bieden? • Uitdagende projecten bij mooie klanten (bij jou in de buurt, of binnenkort intern vanuit ons kantoor!) • Een jonge organisatie met talentvolle collega’s • Veel ruimte voor

Bekijk vacature »

Senior PHP developer/ Software Architect

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »

Senior pega developer

You work on software that makes colleagues and customers happy! Thanks to your IT skills, De Mandemakers Groep really makes a difference for its customers. Do coding, testing and deployments make your heart beat faster? Then apply today as Senior Pega Developer at De Mandemakers Groep! Wat ga je doen? The job title gives it away: You will be developing Pega software. This ranges from technical design, coding and testing to test automation, deployments and bug fixing. Your goal is to continuously improve our systems so that colleagues can work efficiently and customers receive optimal service. You don't have to

Bekijk vacature »

SQL beheerder / ontwikkelaar

Functie omschrijving Voor een klant in omgeving Tiel zijn wij op zoek naar een SQL beheerder met affiniteit met technisch applicatiebeheer. Je krijgt een fijne in-house werkplek waar je gaat werken aan diverse projecten. Dit bedrijf doet het beheer van databases voor een aantal bancaire klanten. Op dit momenten hebben zij ruim 1500 databases in beheer. Jouw werkzaamheden gaan er als volgt uit zien: Je gaat de development afdeling ondersteunen bij het ontwikkelen van MS SQL Scripts. Je zal zowel zelfstandig als in teamverband MS SQL databases installeren & beheren. Je monitort en onderzoekt incidenten en de achterliggende oorzaken. Je

Bekijk vacature »

Fullstack Software Developer

Bedrijfsomschrijving Functieomschrijving Java ontwerpen, bouwen en testen (T-shaped). Als senior ontwikkelaar ben je bekend in zowel de back-end als de frontend van een applicatie. Angular, Continious Delivery / Integration. Een ervaren iemand die de leiding kan nemen, een weg vindt in nieuwe situaties, en in oude applicaties. Initiatiefrijk, bekend met de (technische) omgevingen die we bij duo gebruiken, niet te beroerd om collega’s te helpen. Als senior programmeur in staat om op te treden als lead programmeur. Ondersteunt de testers bij de testautomatisering en minder ervaren programmeurs bij dagelijks werkzaamheden. Dit laatste met name op het gebied van Angular. Achtergrond

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

.NET Developer Medior Senior

Dit ga je doen Ontwikkelprocessen verder optimaliseren en verder ontwikkelen met C#; CI/CD-pipelines automatiseren; Herbruikbare componenten maken; Testen; Front-end pagina's gebruiksvriendelijk maken. Hier ga je werken Als .NET Developer kom jij terecht binnen een grote en internationale organisatie. Zij streven naar een positieve impact op de mens, milieu en maatschappij. Het bedrijf is oorspronkelijk een familiebedrijf en werkt aan de productie van hoogwaardige en technische systemen voor de gezondheidszorg. Momenteel willen zij betere ontwikkelprocessen creëren op internationaal gebied en staat kwaliteit en veiligheid voor hun op nummer 1! Als .NET Developer werk jij aan het ontwikkelen van verbeterde software voor

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:42:12
Quote Anchor link
Ola,

Een vraag. Ik heb 3 classes die dezelfde abstracte class extenden.

Nu heb ik een verplcihte method foo(). Bij 2 van deze classes is de invulling van die method foo() precies hetzelfde. Bij de 3e class zit er een verschil in.

Wat is nu gebruikelijker?

optie 1)

We bouwen de overkoepelende foo() method van class 1 en 2 als abstracte method in de abstracte class. Class 1 en 2 gebruiken dus de foo() method uit de abstracte class. Class 3 krijgt z'n eigen foo() method.

optie 2)

In de abstracte class declareren we een lege abstracte foo() method en iedere class vult zelf deze method in. In class 1 en 2 is deze method exact hetzelfde.

Wat is juist?
Gewijzigd op 19/06/2014 23:43:18 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 22:37:33
 
Reshad F

Reshad F

19/06/2014 23:46:45
Quote Anchor link
je gebruikt die abstractie wanneer je weet dat ELKE klas die het overneemt de zelfde implementatie gebruikt van die methode. wanneer je dit dus verschillend hebt dan kan je het beter leeg laten. Overigens is het beter te programmeren naar een interface dan naar een implementatie.

vb
http://stackoverflow.com/questions/383947/what-does-it-mean-to-program-to-an-interface
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:50:31
Quote Anchor link
Oké, leeglaten dus. Thanks.

>> Overigens is het beter te programmeren naar een interface dan naar een implementatie.

Bedoel je met interface in dit geval een abstracte method, of bedoel je een opzichzelf staande interface (in plaats van een abstracte class)?
 
Reshad F

Reshad F

19/06/2014 23:54:31
Quote Anchor link
Het 2e.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

19/06/2014 23:58:09
Quote Anchor link
Oké... maar dat ben ik niet helemaal met je eens. Een op zichzelf staande interface (het 2e dus) gebruik je met name om naar bepaald "gedrag" te programmeren. Je kunt er mee aangeven dat een object zich op een bepaalde manier gedraagt (met de daarbij behorende methods). Een abstracte class is óók een interface, maar beschrijft een kant-en-klaar object.
 
Reshad F

Reshad F

20/06/2014 00:09:52
Quote Anchor link
Naar mijn mening zijn abstracte klasses alleen goed wanneer je kan zeggen

een mercedes IS_EEN auto
een volvo IS_EEN auto

voor al het andere raad ik de interface aan. Waarom is de abstracte klasse niet altijd optimaal? Je kan het maar weinig gebruiken ( alleen in een IS_EEN relatie ) en verder is de code al geïmplementeerd waardoor je niet flexibel kan zijn met je implementatie.

p.s. overigens zijn jou voorbeeldjes vaag altijd waardoor je niet echt een tegenargument kan geven want wat is een foo? ^^
Gewijzigd op 20/06/2014 00:10:42 door Reshad F
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 00:16:17
Quote Anchor link
>> p.s. overigens zijn jou voorbeeldjes vaag altijd waardoor je niet echt een tegenargument kan geven want wat is een foo? ^^

Hehe... lol. Het maakt in dit geval niet uit wat foo is omdat de vraag daar niet over ging :)
In dit geval gaat het inderdaad om een IS_EEN relatie, dus dat klopt. Het ging me alleen dus even om hoe ik moet omgaan met een method die meerdere keren voorkomt maar niet overal. Maar daar had je me al antwoord op gegeven. Ik maak er dus een lege abstracte method van, en dan zal ik dus moeten accepteren dat die method in 2 classes op precies dezelfde manier wordt ingevuld.
 
Wouter J

Wouter J

20/06/2014 00:18:04
Quote Anchor link
Ook interfaces moeten een IS_EEN relatie hebben.

Programmeren naar een interface doelt niet zozeer op het werkelijk gebruiken van een interface. Het doelt er meer op dat je niet moet programmeren naar 1 specifieke implementatie, maar liever het globaler aan moet pakken. Of dat globale nou een andere overkoepelende klasse is, een abstracte klasse of een interface maakt niet zo heel veel uit.

Overigens zou ik deze regel zeker niet altijd aan raden. Heb je bijv. een Factory klasse, dan is het programmeren naar een interface vrij zinloos.

Jouw voorbeeldje met mercedes en volvo zou ik overigens niet met inheritance oplossen (een van de meest misbruikte use cases van inheritance), maar met composition (bijv. het Strategy pattern).

Om op Ozzie's vraag goed te antwoorden hebben we eigenlijk meer context nodig. We zouden in dit geval namelijk voor 3 dingen kunnen kiezen: (1) inheritance, (2) composition of (3) copy/past. Voor alle 3 is wat te zeggen en alle 3 zijn ze juist, in hun eigen context. Welke er hier opgaat is dus volledig afhankelijk van die context.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 00:26:12
Quote Anchor link
Wouter, het gaat in dit geval om verschillende autoloaders. Die extenden een abstracte basis-class. Bij sommige autoloaders wil ik bij het toevoegen van de namespace een slash achter de namespace plakken (om ze naderhand op de juiste manier met de fqcn te kunnen vergelijken). Dit is echter niet bij alle autoloader classes nodig. En om die reden verschilt de add_namespace method dus. Bij 2 clases is die hetzelfde, bij 1 class moet die slash worden toegevoegd. Maar wie weet komen er ooit autoloaders bij waarbij ook die slash moet worden toegevoegd. Ik denk dus dat het antwoord van Reshad wel correct is om de invulling per class te regelen.

Toevoeging op 20/06/2014 00:28:09:

P.S.

>> Ook interfaces moeten een IS_EEN relatie hebben.

Als je een "op zichzelf staande" interface bedoelt is dit niet helemaal waar.

Je kunt bijv. een interface Drivable hebben, die geimplementeerd wordt door een Car en een Bike class. Zowel een Car als een Bike !IS_EEN Drivable. Drivable beschrijft GEDRAG wat in de implementerende classes voorkomt.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 07:11:43
Quote Anchor link
>> Bij sommige autoloaders wil ik bij het toevoegen van de namespace een slash achter de namespace plakken (om ze naderhand op de juiste manier met de fqcn te kunnen vergelijken).

Een slash achter een namespace?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
namespace DontTryThisAtHomeFolks/;
?>


Of een backslash?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
namespace MoreFooLishNess\;
?>


Die slash of backslash hoort er niet in. Oplossing (4) weg ermee.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 09:02:49
Quote Anchor link
Een backslash, maar ik merk dat je niet helemaal begrepen hebt wat ik bedoel ;) Doet voor de vraagstelling overigens niet terzake.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 09:55:23
Quote Anchor link
Offtopic:

Het doet in zoverre wel terzake dat je add_namespace() methode iets aan een namespace toevoegt dat niet in een namespace thuishoort. Of je zou de methode anders moeten noemen.


Als het om een kleine aanvulling op de abstracte klasse gaat, kun je de parent-methode aanroepen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
<?php
abstract class AbstractAutoloader
{
    protected $Namespaces;

    public function add_namespace($name, $path)
    {

        $this->Namespaces[$name] = $path;
    }
}


class OrdinaryAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Blanco: implementeert AbstractAutoloader()
}

class SlashingAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    public function add_namespace($name, $path)
    {

        // Voeg die backslash toe ...
        $name = rtrim($name, '\\') . '\\';
        // ... en implementeer de rest
        parent::add_namespace($name, $path);
    }
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 10:02:20
Quote Anchor link
"SlashingAutoloader"

Hehe... lol :)

De parent aanroepen zou kunnen, maar in jouw voorbeeld zou ik denk ik gewoon die regel code uit de parent in de method zelf zetten. Scheelt toch weer een method-call.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 10:08:24
Quote Anchor link
Dat zou ik niet doen: je wilt de methode in de abstracte klasse kunnen herschrijven of uitbreiden. Dat het nu maar één regel is, wil niet zeggen dat dat in de toekomst ook zo is. In de gekloonde methode wil je daarom liefst alleen de verschillen met het origineel vastleggen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 10:15:56
Quote Anchor link
Mja... dat is een persoonlijke keuze. Je kunt het ook zien dat je nu de taak van 1 method gaat spreiden over 2 methods. Als er daadwerkelijk complexe logica wordt uitgevoerd, dan zou ik het nog een ander verhaal vinden. Maar om enkel iets te setten een andere method aanroepen... hmmm, kweet het niet. Je kunt het ook andersom zien. Je past de parent method aan, en creëert daarmee mogelijk zonder dat je het in de gaten hebt een probleem voor de SlashingAutoloader. Het werkt dus 2 kanten op.
 
Dos Moonen

Dos Moonen

20/06/2014 10:19:43
Quote Anchor link
DRY, look it up
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 10:40:20
Quote Anchor link
Inderdaad.

Als je dergelijke verschillen met strings voor namen en paden vaker verwacht, zou je ook nog late static bindings kunnen gebruiken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
<?php
abstract class AbstractAutoloader
{
    const NAMESPACE_PREFIX  = '';
    const NAMESPACE_POSTFIX = '';

    protected $Namespaces;

    public function add_namespace($name, $path)
    {

        $name = static::NAMESPACE_PREFIX . $name . static::NAMESPACE_POSTFIX;
        $this->Namespaces[$name] = $path;
    }
}


class OrdinaryAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Blanco: implementeert AbstractAutoloader() volledig
}

class SlashingAutoloader extends AbstractAutoloader
{
    // Implementeert maar één verschil
    const NAMESPACE_POSTFIX = '\\';
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 11:21:43
Quote Anchor link
@Dos: ik ken DRY.

Ben jij het dan NIET eens met wat Reshad hierboven zegt?

Reshad F op 19/06/2014 23:46:45:
je gebruikt die abstractie wanneer je weet dat ELKE klas die het overneemt de zelfde implementatie gebruikt van die methode. wanneer je dit dus verschillend hebt dan kan je het beter leeg laten. ...


@Ward:

Daar ga ik eens over nadenken. Dat is wellicht een goede optie en wat minder "gevaarlijk" wat betreft het spreiden van code.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 11:31:17
Quote Anchor link
Ik ben het wel met Reshad eens: leeg laten is een duidelijke instructie die de verplichting om de methode te implementeren bij afgeleide klassen legt.

Alleen heb je hier een marginaal verschil in slechts één afgeleide klasse. Zoals ik daarom zei: "Als het om een kleine aanvulling op de abstracte klasse gaat ...". Daarom implementeer je uitsluitend die kleine aanvulling in de afgeleide methode en laat je het standaardprototype via parent:: de rest doen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/06/2014 11:37:22
Quote Anchor link
>> Daarom implementeer je uitsluitend die kleine aanvulling in de afgeleide methode en laat je het standaardprototype via parent:: de rest doen.

Maar is dat niet een "risico" dan? Als ik de method in de parent class invul is het geen abstracte method meer. Dan komt er een dag (enigszins geneuzel dat wel, maar het gaat even om het idee) dat ik besluit om in de parent class een slash toe te voegen aan de namespace. Het gevolg: die afwijkende class krijgt ineens 2 slashes achter een namespace. Dat is (denk ik) toch ook een risico? Is het dan niet veiliger om de method abstract te maken en de invulling aan de childs over te laten, waarbij je moet accepteren dat in 2 methods hetzelfde gebeurt?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

20/06/2014 11:44:45
Quote Anchor link
Risico is iets dat je incalculeert, kijk maar naar wat ik eerder deed:

$name = rtrim($name, '\\') . '\\';

Risico = kans × effect. Als de abstract class wordt verbeterd en dat niet met copy/paste wordt overgenomen, heeft dat ingrijpendere gevolgen. De kans is klein, maar het effect is groot. Daarom formaliseer je die copy/paste met parent::add_namespace().
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.