OOP gedachtengang

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Developer Angular & Kotlin

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van mobiele apps en webapplicaties; Het opstellen van technisch ontwerp en het bespreken van ontwerpen met de software architect; Het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van technisch testen; Het in de gaten houden van nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied en het adviseren van de organisatie hierover. Hier ga je werken Het gaat om een bekend internationaal handelsbedrijf met ruim 800 medewerkers, verdeeld over verschillende deelbedrijven. Deze organisatie is van oorsprong een familiebedrijf, er wordt hard gewerkt, er heerst een no nonsense en doeners mentaliteit, een informele sfeer en er is een mix van

Bekijk vacature »

Software Developer Mendix / Maatschappelijk Betrok

Dit ga je doen Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Werken met Scrum methodiek; Ontwikkelen van vooruitstrevende oplossingen; Meedenken over nieuwe applicaties en ontwikkelingen; On the job eigen maken van de Mendix omgeving. Hier ga je werken Deze dynamische en snelgroeiende organisatie begeeft zich in de recyclingbranche. Zij nemen op duurzame en efficiënte manier de recycling op zich. Vanwege hun snelle groei zijn zij op zoek naar een young professional die zich graag wilt ontwikkelen als Mendix Developer. Je komt te werken binnen een IT team van +/- 15 medewerkers. Het huidige ‘vaste’

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET developer werk jij samen in een multidisciplinair ontwikkel team met 1-2 Senior .NET developers, twee front-end developers, Data Scientists en één UX designer. Als team werken jullie aan het ontwikkelen van een Cloud based applicatie en aan het stabieler maken van deze applicatie. Ook unit testing gaat erg belangrijk worden in jouw nieuwe functie. Samen met de Senior .NET ontwikkelaar wordt jij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de API. Jullie werken met veel data en incidenteel komen er ook data vraagstukken en zullen er wat queries gedraaid moeten worden. Dit betekend dat jij veel gaat werken met

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Wij hebben drie scrumteams. Het eerste team focust zich op het stukje hardware wat wij in huis doen. Zij maken als team o.a. gebruik van C++. De andere twee scrumteams zijn allebei bezig met data verwerking en maken hierbij in de backend gebruik van C# .NET / .NET Core. Het verschil tussen deze teams is dat één team de data verwerking doet voor de mobiele applicatie. Zij werken hierbij dus ook met Xamarin. Het andere team focust zich op de webapplicaties en maakt hierbij ook gebruik van ASP.NET MVC. Op basis van jouw ambities en kwaliteiten kijken wij samen

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Het team bestaat uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers met passie voor hun vak. De consultants en ontwikkelaars werken volgens de Design Thinking methode waarbij de eerste stappen van ontwerp en ontwikkeling zullen samenkomen in een proof of concept. Nadat is vastgesteld dat de oplossing voldoet aan de belangrijkste behoeftes worden producten of services gevalideerd door middel van korte iteraties. Hiermee zorgen ze ervoor dat het werk voldoet aan de technische vereisten en gebruikersbehoefte. Door het inzetten van de nieuwste technologieën die toekomstbestendig zijn weten ze klanten omver te blazen. Ook geven en organiseren ze veel

Bekijk vacature »

Medior/senior Fullstack developer

Functie Onder begeleiding van 3 accountmanagers waarvan er 1 binnen jouw expertise je aanspreekpunt zal zijn ga je aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Hij of zij helpt je bij het vinden van een passende en uitdagende opdracht. Hierin houden ze uiteraard rekening met jouw situatie, ervaring en (technische) ambities. De opdrachten duren gemiddeld één tot 2 jaar. Hierdoor kun je je ook echt vastbijten in een project en als consultant impact maken. Naast de opdracht ben je regelmatig met je collega’s van de IT-afdeling om bijvoorbeeld onderlinge kennis te delen, of nieuwe trends te bespreken. Ook worden er regelmatig

Bekijk vacature »

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

SQL ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gave werkgever in regio Breda zijn wij per direct op zoek naar een SQL ontwikkelaar/ functioneel consultant. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Je test de ontwikkelde oplossingen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de functionele specificaties en de behoeften van de organisatie; Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Je stelt op

Bekijk vacature »

Database developer - SQL

Functie omschrijving Kan jij goed overweg met complexe algoritmes en het schrijven van procedures in T-SQL? Heb jij al wat ervaring opgedaan met SQL en vind je het tijd voor de volgende stap? Lees dan snel verder! Dit software bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistieke software, is op zoek naar een ervaren SQL database developer. Jouw werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit: Je sluit aan bij meetings en brengt het gehele logistieke proces in kaart. Vervolgens ga je als lead developer aan de slag om de klus te klaren. Je stuurt het junior developer team en helpt, zo nodig,

Bekijk vacature »

PHP Laravel developer

Functie omschrijving Weet jij alles van Laravel en krijg je energie van het ontwikkelen van software hiermee? Laat snel wat van je horen want wij zoeken een PHP/Laravel developer in regio 's-Hertogenbosch. Jouw taken zullen bestaan uit: Softwareapplicaties ontwikkelen en verder optimaliseren in veel diverse projecten op basis van Agile/Scrum. Uitleg geven over software en applicaties Klantcontact hebben over bestaande applicaties. Documentatie schrijven over applicaties. Techstack: PHP, Laravel, HTML, CSS, Javascript. Bedrijfsprofiel Deze organisatie zit in de regio van 's-Hertogenbosch en is een klein softwarebedrijf. Er werken ongeveer 15 medewerkers, verdeeld in meerdere teams, zoals back-end en front-end development, projectmanagement

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Alblasserdam zijn wij op zoek naar versterking op de afdeling Software Development! Als Fullstack react.js developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook regelmatig met de back

Bekijk vacature »

Fullstack developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en zou jij graag bij een platte maar informele organisatie werken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar versterking op de afdeling Software Development! Als Fullstack react.js developer wordt je bij dit bedrijf onderdeel van de volledige ontwikkeling van requirement tot oplevering! Onderdelen van jouw functie: Jouw focus ligt op de front end en alles wat daarbij komt kijken. Je gaat ontwerpen, ontwikkelen, testen en valideren. Je zult voornamelijk werken met React.js en Typescript. Maar ook Javascript, HTML en CSS komen aanbod. Daarnaast zal je ook

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:25:49
Quote Anchor link
Maar waarom staat deze regel daar nu in die functie?
 
PHP hulp

PHP hulp

29/04/2024 18:44:05
 
Jeroen VD

Jeroen VD

06/06/2012 15:29:50
Quote Anchor link
hetzelfde als met gewoon database gebruik:

bij procedurele queries moet je eerst fetchen, en komt er een array uit, of een object, of net wat je zelf wilt. je zult dan wel nog jouw benodigde gegevens uit die array of object moeten halen.

hetzelfde hier, $result is alleen nog maar gefetcht. en is een array. dus met $result['id'] haal je het id uit de array.
 
Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:30:36
Quote Anchor link
en waarom zou ik dat willen doen in die desbetreffende functie?
 
Jeroen VD

Jeroen VD

06/06/2012 15:36:31
Quote Anchor link
hmm das inderdaad gek ja. ik dacht dat je de regel niet begreep, maar ik snap zelf het nut eigenlijk ook niet, nee.
 
Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:42:11
Quote Anchor link
Ik begreep de syntax en de inhoud wel maar de bedoeling niet. ;)
 
Erwin H

Erwin H

06/06/2012 15:55:29
Quote Anchor link
Zo te zien komt het omdat het id niet wordt opgehaald uit de database:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT name, password, email, logged_in FROM users WHERE id = ?

Het id is namelijk al bekend en hoef je dus niet uit de database te halen, maar kan je direct in het object zetten. Anders zou je in het select ook 'id' moeten opnemen in de kolomnamen.
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 16:29:34
Quote Anchor link
Erwin's uitleg klopt inderdaad. Ik heb altijd het gevoel alsof de manier die ik hier gebruik sneller is als het ophalen uit de DB en dus doe ik het altijd zo, maar kan er ook naast zitten.

Tevens, waarom de id niet in de constructor? Omdat een User niet verplicht een ID heeft. Als je een nieuwe user aanmaakt weet je nog geen ID, je hebt immers alleen het object. Pas als je het in de DB plaats met de UserMapper weet je het ID en die moet je dus apart kunnen zetten. (dat zie je ook automatisch gebeuren in UserMapper::create(). Daar zie je dat na het aanmaken van de User de User::setId() method wordt aangeroepen en de user het laatst aangemaakte ID krijgt (weet niet of die regel helemaal klopt in het script, maar gaat om het idee).

Quote:
En moet er telkens aangeduid worden welk type? Ik dacht dat dat in php niet hoefde in tegenstelling tot andere programmeertalen zoals java en C.

Dat klopt. Alleen ik hou altijd van controle. In een klasse wil ik zeker weten dat de waarde van de properties de waarde hebben die ik verwacht, vandaar dat ik ze allemaal typecast. Ik noem het maar een goede gewoonte.
 
Roel -

Roel -

06/06/2012 19:43:11
Quote Anchor link
Wouter, heb je misschien een voorbeeld in de praktijk van hoe je nu bijv. je User class verwerkt i.c.m. een form en validatie? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk namelijk.
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 19:50:31
Quote Anchor link
Het is eigenlijk gewoon heel simpel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
<?php
if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') {
    $errors = array();

    if (!(isset($_POST['name'])) || ($_POST['name'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een username in te vullen.';
    }

    if (!(isset($_POST['password'])) || ($_POST['password'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een wachtwoord in te vullen.';
    }

    if (!(isset($_POST['email'])) || ($_POST['email'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een email adres in te vullen';
    }


    if (count($errors) > 0) {
        // geen fouten, registreer user
        // maak een User object aan

        $user = new User($_POST['name'], $_POST['password'], $_POST['email']);
        $userMapper = new UserMapper();

        $user = $userMapper->create($user);

        $message = 'Hallo '.$user->getName().', welkom op deze website!';
    }
}

// ...
?>


Eventueel zou je het formulier validatie ook kunnen laten doen door een Form klasse, maar dat gaat wel erg ver voor dit topic (en om eerlijk te zijn heb ik dat zelf ook nog niet helemaal door...).
 
Roel -

Roel -

06/06/2012 20:03:26
Quote Anchor link
Je gebruikt dus geen try ... catch constructies? Het is me nu een stuk duidelijker.
Bedankt :-)
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 22:46:24
Quote Anchor link
Niet voor foutafhandeling van dingen de de gebruiker verkeerd doet. Of nou, nu ik het zeg. Het kan natuurlijk ook:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
if (...) {
    $errors = array();
    if (!isset(...)) {
        $errors[] = 'Je moet nog een naam invullen';
    }

    // ...

    if (count($errors) > 0) {
        throw RunTimeException(implode(', ', $errors));
    }
}

?>


Maar het lijkt me handiger om RunTime fouten af te handelen met gewone normale error systemen, omdat je meerdere fouten tegelijkertijd wilt tonen.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 17:31:13
Quote Anchor link
Nu ben ik mij aan het afvragen hoe ik de login functie maak. Eerst en vooral ga ik niet opslaan in de database of mijn user ingelogged is aangezien dat in mijn applicatie niet belangrijk is.

Nu was ik aan het denken om aan mijn User class een functie login() toe te voegen en aan mijn UserMapper een functie getByNameAndPass(). In de login functie word de sessie dan aangemaakt en de getByNameAndPass() checkt of de user bestaat en populate() hem als die bestaat zodat ik kan inloggen.

Zit ik juist?
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 17:52:47
Quote Anchor link
Heel strict genomen mag een User object zelf geen login uitvoeren en heb je daar een eigen klasse voor nodig. Maar ik denk dat het in dit geval wel goed zou zijn.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 19:06:44
Quote Anchor link
@Wouter, er loopt toch iets mis in mijn logica.

PRODUCELE CODE:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?php
try
{
    $db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=visit_report','root','***');
    $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); // Set Errorhandling to Exception
}    
catch(PDOException $e)
{

    echo 'Caught exception: ',  $e->getMessage(), "\n";
}

    
$userMapper = new UserMapper($db);
$user = new User('jasper' , sha1('test'));
echo $userMapper->getByNameAndPass($user);
echo 'Id: ' . $user->getId();
echo '<br/> Name: ' . $user->getName();
echo '<br/> Password: ' .$user->getPassword();
?>


UserMapper->getByNameAndPass(User $user)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
public function getByNameAndPass(User $user)
    {

        $stmt = $this->db->prepare("SELECT COUNT(gebruikersid) AS tel, gebruikersid, naam, wachtwoord FROM gebruikers WHERE naam = :name and wachtwoord = :password");

        $stmt->execute(array(
            ':name' => $user->getName(),
            ':password' => $user->getPassword()
        ));

    
        $result = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
        
        if($result['tel'] < 1)
        {

            return 'Geen resultaat gevonden';
        }

        else
        {
            return $this->populate($result);
        }    
    }

?>


Zoals je ziet return mijn functie 'Geen resultaat gevonden' als de gegevens niet kloppen maar als het wel klopt returnt de functie de populate functie die op zijn beurt een volledig object return waardoor ik volgdende fout krijg.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
Catchable fatal error: Object of class User could not be converted to string in C:\xampp\htdocs\testjes\User.class.php on line 150
 
Jurgen B

Jurgen B

07/06/2012 20:16:03
Quote Anchor link
Je probeert op regel 14 getByNameAndPass($user) te echoen, wat niet gaat omdat deze functie een User object teruggeeft. Het zou wel kunnen maar dan moet je een toString functie maken (dit kan bij Java, neem aan ook bij PHP).

Dus je wilt de return asignen aan een variabele welke je vervolgens kan echoen zoals je in de regels daaronder al deed. Echter echo je daar de gegevens van de $user die je zelf aanmaakt (jasper) ipv het resultaat van je query.
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 20:18:02
Quote Anchor link
Jurgen, in PHP heb je de __toString magic method.

Jasper, ik zou het wat anders doen. Als er iets fout gaat return je false en anders de User object. Errors handel je met Exceptions af.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 22:37:40
Quote Anchor link
Dan veronderstel ik op deze manier:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
public function getByNameAndPass(User $user)
    {

        $stmt = $this->db->prepare("SELECT COUNT(gebruikersid) AS tel, gebruikersid, naam, wachtwoord FROM gebruikers WHERE naam = :name and wachtwoord = :password");

        $stmt->execute(array(
            ':name' => $user->getName(),
            ':password' => $user->getPassword()
        ));

    
        $result = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
        
        if($result['tel'] < 1)
        {

            return false; // Geen resultaat gevonden
        }
        else
        {
            return $this->populate($result);
        }    
    }

?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?php
/* Login testen */

try
{
    $db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=visit_report','root','jasper');
    $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); // Set Errorhandling to Exception
}    
catch(PDOException $e)
{

    echo 'Caught exception: ',  $e->getMessage(), "\n";
}

    
$userMapper = new UserMapper($db);
$user = new User('jasper' , sha1('test'));
if($userMapper->getByNameAndPass($user) == false)
{

    echo 'Uw gegevens zijn niet correct.';
}

echo 'Id: ' . $user->getId();
echo '<br/> Name: ' . $user->getName();
echo '<br/> Password: ' .$user->getPassword();
?>
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 22:39:20
Quote Anchor link
Ja, alleen doe je nu niks met de geretourneerde user klasse. Sla deze op in $user.
 
Jasper DS

Jasper DS

11/06/2012 21:13:01
Quote Anchor link
Zo, nu heb ik eigenlijk een simpel "inlog systeempje" in de OOP vorm. :-)
Dan nu het degelijk opslaan van mijn classes. Ik heb voorlopig 2 classes. De User en de Usermapper. Zet ik deze in 2 apparte bestanden of wat doe ik daarmee? Moet ik dan ook telkens al mijn classes inladen of laad ik deze in in één bestand dat ik nadien inlaad in mijn andere pagina's?
 
Wouter J

Wouter J

11/06/2012 21:54:18
Quote Anchor link
Jasper, je plaats elk bestand in een aparte bestand en ook in aparte mappen op categorie. Dus zeg maar zoiets:
/project/
/project/lib/User/User.php
/project/lib/User/UserMapper.php
/project/lib/Post/Article.php
/project/lib/Post/PostMapper.php
/project/lib/Post/PostFactory.php
/project/lib/Post/BlogPost.php

Dan kun je mooi en makkelijk gaan werken met autoloaders. Zorg dat je klassennamen de PSR-0 standaard volgen en je kunt heel simpel hun spl autoloader gebruiken. Dat werkt dan ong. zo:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
function my_spl_autoloader($class)
{

    // functie wordt elke keer bij het aanmaken van
    // een onbekende klasse aangeroepen, zodat je de
    // klasse kunt laden

    // do some fancy stuff

    // laad het bestand

    require __DIR__.DIRECTORY_SEPARATOR.$class;
}


// registreer de autoloader
spl_autoload_register('my_sql_autoloader');
?>
 

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.