OOP gedachtengang

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

PHP developer

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Leiden zijn wij op zoek naar een PHP developer die affiniteit heeft met C++. Ben jij reeds afgestudeerd of heb je al een paar jaar ervaring? Lees snel verder en kijk of dit iets voor jou is! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten goed verlopen. Je gaat klanten ondersteunen op het gebied van

Bekijk vacature »

Lead C++ Developer

De rol van Lead C++ Developer Als Lead C++ developer bij KUBUS word je verantwoordelijk voor het implementatie design van requirements en de software architectuur van de desktop applicaties van BIMcollab, ons platform voor 3D model-validatie en issue-management bedoeld om de kwaliteit van 3D design-modellen voor gebouwen te verbeteren. Betere 3D modellen leiden tot betere gebouwen, dus zo draag je bij aan verduurzaming van de gebouwde omgeving met slimmer gebruik van materialen, minder verspilling en energie-efficiënte gebouwen. Een goede gebruikerservaring staat bij ons hoog in het vaandel; we gaan in onze ontwikkeling voor innovatie en kwaliteit. In je rol als

Bekijk vacature »

Senior Organisatieontwikkelaar

Als Organisatieontwikkelaar zorg je ervoor dat we in het magazijn van Coolblue altijd vooruit voetballen op het gebied Medewerker en Organisatie Ontwikkeling. Zo draag je bij aan een toekomstbestendig magazijn waar we klanten én medewerkers elke dag blijven verwonderen. Wat doe je als Senior Organisatieontwikkelaar bij Coolblue? Als Organisatieontwikkelaar werk je voor het magazijn van Coolblue. Je krijgt er energie van om continue te bouwen aan een toekomstbestendige organisatie. Dat doe je samen met 17 collega's in het HR-team, ieder met een eigen specialisme. Je werkt graag zelfstandig en je weet snel je weg te vinden als verandermanager. Ook ben

Bekijk vacature »

PHP Developer Symfony

Dit ga je doen Ontwikkelen van Product Informatie Management (PIM) systemen; Werken aan zowel grotere als kleine projecten voor toonaangevende klanten binnen o.a. de retail. Hier ga je werken Als PHP Developer kom je te werken binnen een vooruitstrevende organisatie die Product Informatie Management (PIM) systemen levert aan hun klanten. Hun klanten zijn toonaangevende bedrijven binnen o.a. de retail. De organisatie zit gevestigd in regio Zwolle en bestaat uit zo'n 35 medewerkers, waarvan 30 IT. Je komt te werken binnen één van de zelfsturende development teams welke ieder verantwoordelijk zijn voor hun 'eigen' klanten. Jouw team bestaat uit 6 backend

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Senior Developer Betty Blocks Blauwe Haven Rotterd

Functieomschrijving Voor de Politie zijn wij opzoek naar een Senior Developer Betty Blocks Blauwe Haven Rotterdam. De politieorganisatie heeft jaarlijks te maken met een aanzienlijk aantal politiemedewerkers die vanwege mentale overbelasting niet of beperkt inzetbaar zijn. De Blauwe Haven Rotterdam ondersteunt deze politiemedewerkers in hun herstel en re-integratieproces. De huidige digitale systemen van de Politie bieden onvoldoende ondersteuning in het herstel- en re-integratieproces van politiemedewerkers. Zowel voor de politiemedewerkers als voor de organisatie. Politiemedewerkers worden buitengesloten, waardoor zij eigen regie verliezen. Begeleiders kunnen de voortgang van de medewerkers niet goed monitoren. Management beschikt niet over de mogelijkheid trends te signaleren

Bekijk vacature »

Front-end developer (Angular)

Functie Het team bestaat uit een architect, fullstack developers, app developers, de product owner en projectmanager. Eenieder draagt vanuit zijn discipline bij aan een complete oplossing voor de klant. Uiteraard zul je hierin nauw samenwerken met je collega’s. Jij wordt verantwoordelijk voor de front-end implementatie en fungeert als lead op dit gebied binnen het team. Je kunt helder formuleren, ideeën uitdragen en overbrengen aan je collega’s. Qua technische stack is het vooral van belang dat je ervaren bent met Angular, HTML5, CSS en TypeScript. Verder is ervaring in NgRx, Bootstrap, BEM en Cypress een pré, evenals affiniteit met UX/UI Design!

Bekijk vacature »

Backend Developer Scrummaster .NET

Samengevat: Deze werkgever is een ambitieus internetbedrijf met een passie voor digitale communicatie. Ben jij geschikt als Backend Developer? Heb je ervaring met .NET platform? Vaste baan: Backend Developer / SCRUM Master Scrum HBO WO €3.800 - €6.000 Deze werkgever is een innovatief bedrijf met enthousiaste mensen die jarenlang ervaring hebben met het ontwikkelen internet- en intranetoplossingen. Wij houden van korte lijnen en open en eerlijke communicatie. Wij zetten graag onze jarenlange ervaring in om perfect werkende oplossingen te ontwikkelen. Wij ondersteunen dienstverlenende organisaties bij het ontwikkelen en realiseren van een effectief, adaptief communicatieplatform. Je ontwikkelt met ons de meest

Bekijk vacature »

Als Front-end developer samenwerken met de beste c

Functie Momenteel zijn we voor één van de projecten bij hun key partner, een voorloper in de energiesector, op zoek naar gedreven Front-end developers. Ze nemen de lead in dit project en werken uitsluitend met vooruitstrevende technologieën. Ze verwachten dat de technologie die hier wordt ontwikkeld uiteindelijk door veel meer grote corporates, in verschillende sectoren zal worden toegepast. Dit is dan ook een heel uitdagend project om aan mee te gaan werken. Het team bestaat o.a. uit User Experience designers, Data Scientists en Software Engineers. De consultants en ontwikkelaars werken volgens de Design Thinking methode waarbij de eerste stappen van

Bekijk vacature »

Senior pega developer

You work on software that makes colleagues and customers happy! Thanks to your IT skills, De Mandemakers Groep really makes a difference for its customers. Do coding, testing and deployments make your heart beat faster? Then apply today as Senior Pega Developer at De Mandemakers Groep! Wat ga je doen? The job title gives it away: You will be developing Pega software. This ranges from technical design, coding and testing to test automation, deployments and bug fixing. Your goal is to continuously improve our systems so that colleagues can work efficiently and customers receive optimal service. You don't have to

Bekijk vacature »

Airport Developer / System engineer

De functie Als onze nieuwe Airport Developer / System Engineer is je doel om uit nieuwbouw- en onderhoudsprojecten maximale waarde te creëren voor Schiphol Group en haar stakeholders. Vanuit je visie en expertise, maar ook (technologische) ontwikkelingen, wetgeving en beleid vertaal je klantwensen naar een gedegen programma van eisen. In de planontwikkelingsfase werk je nauw samen met Plan Ontwikkelaars om je kennis in te brengen ten behoeve van de kwaliteit van het investeringsvoorstel. Je overlegt met diverse partijen, stelt de vraag achter de vraag en verbindt zo de belangen van de luchthaven, proceseigenaar en asseteigenaar om tot een gedragen ontwikkelopgave

Bekijk vacature »

Laravel PHP developer in een jong team

Bedrijfsomschrijving Als je op zoek bent naar een werkplek waar plezier en uitdaging hand in hand gaan, dan is dit bedrijf de juiste keuze voor jou. Hier kun je werken aan uitdagende projecten en krijg je als developer veel verantwoordelijkheid. Het bedrijf waardeert kwaliteit boven kwantiteit en richt zich op het ontwikkelen van hoogwaardige applicaties en websites waar klanten enthousiast over zijn. Dit bedrijf is vooruitstrevend en streeft naar het leveren van de best mogelijke resultaten voor hun klanten. Als medior PHP ontwikkelaar met 3 jaar ervaring ben jij de persoon die we zoeken. Je krijgt hier de kans om

Bekijk vacature »

Frontend Developer Vue Nuxt HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever levert elke dag betere digitale gebruikerservaringen. Ben jij geschikt als frontend Developer? Heb je ervaring met Vue en Nuxt? Vaste baan: Front-End Developer HBO €3.100 - €4.600 Zij bieden opdrachtgevers een complete dienstverlening op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van websites, zoekmachine optimalisatie, online adverteren, content marketing en conversie verbetering. Zij werken met een eigen ontwikkeld CMS. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot

Bekijk vacature »

Developer Angular & Kotlin

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van mobiele apps en webapplicaties; Het opstellen van technisch ontwerp en het bespreken van ontwerpen met de software architect; Het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van technisch testen; Het in de gaten houden van nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied en het adviseren van de organisatie hierover. Hier ga je werken Het gaat om een bekend internationaal handelsbedrijf met ruim 800 medewerkers, verdeeld over verschillende deelbedrijven. Deze organisatie is van oorsprong een familiebedrijf, er wordt hard gewerkt, er heerst een no nonsense en doeners mentaliteit, een informele sfeer en er is een mix van

Bekijk vacature »

Software developer (Python)

Functie Je komt te werken in het IT-team bestaande uit de Lead developer en 4 (medior/senior) developers. Gezamenlijk werken jullie aan de verbetering en uitbreiding van de software. Binnen het development team is er veel vrijheid en zelfstandigheid, zonder dat ze hiermee afdoen aan de kwaliteit. Zo hebben ze elke ochtend een korte stand-up (10:00 uur) en houden ze zo nu en dan pair-programming sessies. Ook is er een hele professionele ontwikkelcyclus waarbij code altijd eerst door een collega wordt getest voordat het naar deployement gaat. Je hebt in je werk oog voor kwaliteit, risico’s en het klantbelang. Communicatie met

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:25:49
Quote Anchor link
Maar waarom staat deze regel daar nu in die functie?
 
PHP hulp

PHP hulp

16/05/2024 17:43:02
 
Jeroen VD

Jeroen VD

06/06/2012 15:29:50
Quote Anchor link
hetzelfde als met gewoon database gebruik:

bij procedurele queries moet je eerst fetchen, en komt er een array uit, of een object, of net wat je zelf wilt. je zult dan wel nog jouw benodigde gegevens uit die array of object moeten halen.

hetzelfde hier, $result is alleen nog maar gefetcht. en is een array. dus met $result['id'] haal je het id uit de array.
 
Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:30:36
Quote Anchor link
en waarom zou ik dat willen doen in die desbetreffende functie?
 
Jeroen VD

Jeroen VD

06/06/2012 15:36:31
Quote Anchor link
hmm das inderdaad gek ja. ik dacht dat je de regel niet begreep, maar ik snap zelf het nut eigenlijk ook niet, nee.
 
Jasper DS

Jasper DS

06/06/2012 15:42:11
Quote Anchor link
Ik begreep de syntax en de inhoud wel maar de bedoeling niet. ;)
 
Erwin H

Erwin H

06/06/2012 15:55:29
Quote Anchor link
Zo te zien komt het omdat het id niet wordt opgehaald uit de database:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT name, password, email, logged_in FROM users WHERE id = ?

Het id is namelijk al bekend en hoef je dus niet uit de database te halen, maar kan je direct in het object zetten. Anders zou je in het select ook 'id' moeten opnemen in de kolomnamen.
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 16:29:34
Quote Anchor link
Erwin's uitleg klopt inderdaad. Ik heb altijd het gevoel alsof de manier die ik hier gebruik sneller is als het ophalen uit de DB en dus doe ik het altijd zo, maar kan er ook naast zitten.

Tevens, waarom de id niet in de constructor? Omdat een User niet verplicht een ID heeft. Als je een nieuwe user aanmaakt weet je nog geen ID, je hebt immers alleen het object. Pas als je het in de DB plaats met de UserMapper weet je het ID en die moet je dus apart kunnen zetten. (dat zie je ook automatisch gebeuren in UserMapper::create(). Daar zie je dat na het aanmaken van de User de User::setId() method wordt aangeroepen en de user het laatst aangemaakte ID krijgt (weet niet of die regel helemaal klopt in het script, maar gaat om het idee).

Quote:
En moet er telkens aangeduid worden welk type? Ik dacht dat dat in php niet hoefde in tegenstelling tot andere programmeertalen zoals java en C.

Dat klopt. Alleen ik hou altijd van controle. In een klasse wil ik zeker weten dat de waarde van de properties de waarde hebben die ik verwacht, vandaar dat ik ze allemaal typecast. Ik noem het maar een goede gewoonte.
 
Roel -

Roel -

06/06/2012 19:43:11
Quote Anchor link
Wouter, heb je misschien een voorbeeld in de praktijk van hoe je nu bijv. je User class verwerkt i.c.m. een form en validatie? Dat is mij nog niet helemaal duidelijk namelijk.
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 19:50:31
Quote Anchor link
Het is eigenlijk gewoon heel simpel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
<?php
if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] === 'POST') {
    $errors = array();

    if (!(isset($_POST['name'])) || ($_POST['name'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een username in te vullen.';
    }

    if (!(isset($_POST['password'])) || ($_POST['password'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een wachtwoord in te vullen.';
    }

    if (!(isset($_POST['email'])) || ($_POST['email'] === '')) {
        $errors[] = 'Je bent vergeten een email adres in te vullen';
    }


    if (count($errors) > 0) {
        // geen fouten, registreer user
        // maak een User object aan

        $user = new User($_POST['name'], $_POST['password'], $_POST['email']);
        $userMapper = new UserMapper();

        $user = $userMapper->create($user);

        $message = 'Hallo '.$user->getName().', welkom op deze website!';
    }
}

// ...
?>


Eventueel zou je het formulier validatie ook kunnen laten doen door een Form klasse, maar dat gaat wel erg ver voor dit topic (en om eerlijk te zijn heb ik dat zelf ook nog niet helemaal door...).
 
Roel -

Roel -

06/06/2012 20:03:26
Quote Anchor link
Je gebruikt dus geen try ... catch constructies? Het is me nu een stuk duidelijker.
Bedankt :-)
 
Wouter J

Wouter J

06/06/2012 22:46:24
Quote Anchor link
Niet voor foutafhandeling van dingen de de gebruiker verkeerd doet. Of nou, nu ik het zeg. Het kan natuurlijk ook:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
if (...) {
    $errors = array();
    if (!isset(...)) {
        $errors[] = 'Je moet nog een naam invullen';
    }

    // ...

    if (count($errors) > 0) {
        throw RunTimeException(implode(', ', $errors));
    }
}

?>


Maar het lijkt me handiger om RunTime fouten af te handelen met gewone normale error systemen, omdat je meerdere fouten tegelijkertijd wilt tonen.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 17:31:13
Quote Anchor link
Nu ben ik mij aan het afvragen hoe ik de login functie maak. Eerst en vooral ga ik niet opslaan in de database of mijn user ingelogged is aangezien dat in mijn applicatie niet belangrijk is.

Nu was ik aan het denken om aan mijn User class een functie login() toe te voegen en aan mijn UserMapper een functie getByNameAndPass(). In de login functie word de sessie dan aangemaakt en de getByNameAndPass() checkt of de user bestaat en populate() hem als die bestaat zodat ik kan inloggen.

Zit ik juist?
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 17:52:47
Quote Anchor link
Heel strict genomen mag een User object zelf geen login uitvoeren en heb je daar een eigen klasse voor nodig. Maar ik denk dat het in dit geval wel goed zou zijn.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 19:06:44
Quote Anchor link
@Wouter, er loopt toch iets mis in mijn logica.

PRODUCELE CODE:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<?php
try
{
    $db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=visit_report','root','***');
    $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); // Set Errorhandling to Exception
}    
catch(PDOException $e)
{

    echo 'Caught exception: ',  $e->getMessage(), "\n";
}

    
$userMapper = new UserMapper($db);
$user = new User('jasper' , sha1('test'));
echo $userMapper->getByNameAndPass($user);
echo 'Id: ' . $user->getId();
echo '<br/> Name: ' . $user->getName();
echo '<br/> Password: ' .$user->getPassword();
?>


UserMapper->getByNameAndPass(User $user)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
public function getByNameAndPass(User $user)
    {

        $stmt = $this->db->prepare("SELECT COUNT(gebruikersid) AS tel, gebruikersid, naam, wachtwoord FROM gebruikers WHERE naam = :name and wachtwoord = :password");

        $stmt->execute(array(
            ':name' => $user->getName(),
            ':password' => $user->getPassword()
        ));

    
        $result = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
        
        if($result['tel'] < 1)
        {

            return 'Geen resultaat gevonden';
        }

        else
        {
            return $this->populate($result);
        }    
    }

?>


Zoals je ziet return mijn functie 'Geen resultaat gevonden' als de gegevens niet kloppen maar als het wel klopt returnt de functie de populate functie die op zijn beurt een volledig object return waardoor ik volgdende fout krijg.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
Catchable fatal error: Object of class User could not be converted to string in C:\xampp\htdocs\testjes\User.class.php on line 150
 
Jurgen B

Jurgen B

07/06/2012 20:16:03
Quote Anchor link
Je probeert op regel 14 getByNameAndPass($user) te echoen, wat niet gaat omdat deze functie een User object teruggeeft. Het zou wel kunnen maar dan moet je een toString functie maken (dit kan bij Java, neem aan ook bij PHP).

Dus je wilt de return asignen aan een variabele welke je vervolgens kan echoen zoals je in de regels daaronder al deed. Echter echo je daar de gegevens van de $user die je zelf aanmaakt (jasper) ipv het resultaat van je query.
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 20:18:02
Quote Anchor link
Jurgen, in PHP heb je de __toString magic method.

Jasper, ik zou het wat anders doen. Als er iets fout gaat return je false en anders de User object. Errors handel je met Exceptions af.
 
Jasper DS

Jasper DS

07/06/2012 22:37:40
Quote Anchor link
Dan veronderstel ik op deze manier:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
<?php
public function getByNameAndPass(User $user)
    {

        $stmt = $this->db->prepare("SELECT COUNT(gebruikersid) AS tel, gebruikersid, naam, wachtwoord FROM gebruikers WHERE naam = :name and wachtwoord = :password");

        $stmt->execute(array(
            ':name' => $user->getName(),
            ':password' => $user->getPassword()
        ));

    
        $result = $stmt->fetch(PDO::FETCH_ASSOC);
        
        if($result['tel'] < 1)
        {

            return false; // Geen resultaat gevonden
        }
        else
        {
            return $this->populate($result);
        }    
    }

?>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?php
/* Login testen */

try
{
    $db = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=visit_report','root','jasper');
    $db->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION); // Set Errorhandling to Exception
}    
catch(PDOException $e)
{

    echo 'Caught exception: ',  $e->getMessage(), "\n";
}

    
$userMapper = new UserMapper($db);
$user = new User('jasper' , sha1('test'));
if($userMapper->getByNameAndPass($user) == false)
{

    echo 'Uw gegevens zijn niet correct.';
}

echo 'Id: ' . $user->getId();
echo '<br/> Name: ' . $user->getName();
echo '<br/> Password: ' .$user->getPassword();
?>
 
Wouter J

Wouter J

07/06/2012 22:39:20
Quote Anchor link
Ja, alleen doe je nu niks met de geretourneerde user klasse. Sla deze op in $user.
 
Jasper DS

Jasper DS

11/06/2012 21:13:01
Quote Anchor link
Zo, nu heb ik eigenlijk een simpel "inlog systeempje" in de OOP vorm. :-)
Dan nu het degelijk opslaan van mijn classes. Ik heb voorlopig 2 classes. De User en de Usermapper. Zet ik deze in 2 apparte bestanden of wat doe ik daarmee? Moet ik dan ook telkens al mijn classes inladen of laad ik deze in in één bestand dat ik nadien inlaad in mijn andere pagina's?
 
Wouter J

Wouter J

11/06/2012 21:54:18
Quote Anchor link
Jasper, je plaats elk bestand in een aparte bestand en ook in aparte mappen op categorie. Dus zeg maar zoiets:
/project/
/project/lib/User/User.php
/project/lib/User/UserMapper.php
/project/lib/Post/Article.php
/project/lib/Post/PostMapper.php
/project/lib/Post/PostFactory.php
/project/lib/Post/BlogPost.php

Dan kun je mooi en makkelijk gaan werken met autoloaders. Zorg dat je klassennamen de PSR-0 standaard volgen en je kunt heel simpel hun spl autoloader gebruiken. Dat werkt dan ong. zo:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
function my_spl_autoloader($class)
{

    // functie wordt elke keer bij het aanmaken van
    // een onbekende klasse aangeroepen, zodat je de
    // klasse kunt laden

    // do some fancy stuff

    // laad het bestand

    require __DIR__.DIRECTORY_SEPARATOR.$class;
}


// registreer de autoloader
spl_autoload_register('my_sql_autoloader');
?>
 

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.