Recursief menuscript uitbreiden

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Software Programmeur

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een organisatie waar je samen met een team werkt aan iets moois en waar je naast hard werken ook hard kunt lachen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Voor een informeel IT-bedrijf in omgeving Wassenaar zijn wij op zoek naar versterking. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als Software Programmeur lees dan snel verder! Werkzaamheden Programmeur Je bent bezig met het ontwikkelen van software en webapplicaties. Je kunt technische klussen uitvoeren op locatie. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een project goed

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie The position we have for you As a .NET developer you will work for one of our customers active in the High Tech Industry. Our customers are mainly located in the Eindhoven area. We are very selective when it comes to the projects we accept and therefore only focus on innovative and complex projects. Because our customers are mainly specialized in machine construction, you often work close to the machines. Our team currently consists of Embedded engineers, IOT developers and Cloud engineers. We mainly work on Microsoft projects where WPF, UWP, .NET Core and Microsoft Azure are used. Eisen

Bekijk vacature »

PHP Developer - Draag bij aan de maatschappij!

Bedrijfsomschrijving Wil jij als applicatieontwikkelaar deel uitmaken van een gedreven ontwikkelteam en werken aan innovatieve producten? Dan hebben wij dé uitdaging voor jou! Wij zijn op zoek naar een enthousiaste collega die samen met ons de technische ondergrond van onze producten verder wil ontwikkelen met behulp van PHP. Met jouw expertise geef je de finishing touch aan onze producten om jezelf steeds opnieuw weer te verrassen. Functieomschrijving Bij ons staan innovatie en creativiteit centraal. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste PHP ontwikkelaar die nieuwe ideeën en inzichten kan inbrengen en daarmee zichzelf en het team verder kan laten groeien.

Bekijk vacature »

.NET developer

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Welke technologieën gaan schuil achter de dagelijkse energievoorziening? Als senior .NET developer bij Kenter maak jij samen met je team het verschil, zowel voor de interne organisatie als voor eindklanten. Samen bouwen jullie aan innovatieve dienstverlening met behulp van de nieuwste technologieën en tools. Het is een functie met veel vrijheid, goede arbeidsvoorwaarden én je draagt jouw steentje bij aan de energietransitie. Klinkt dit als iets voor jou? Lees dan verder of solliciteer direct! Wat ga je doen als senior .NET developer? Als senior .NET developer bij Kenter (onderdeel van Alliander) ben je van onschatbare

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

PHP Developer

Dit ga je doen Je werkt nauw samen met het websitebureau aan de ontwikkeling en optimalisering van het internationale platform; Je ziet nieuwe webshops op en voert optimalisaties door; Je bouwt aan technische, functioneel en commercial resultaat; Je vindt het leuk om zelfstandig binnen een internationale organisatie te werken, maar krijgt ook energie om samen met collega's te werken. Hier ga je werken Voor een bedrijf in de regio Rotterdam zijn wij opzoek naar een PHP Developer. Je wordt onderdeel van het communicatieteam en gaat je bezighouden met het optimaliseren van de website van dit internationale bedrijf. Je schakelt veel

Bekijk vacature »

Android developer

De functie Schiphol is een plek om te reizen, te verblijven en te werken. Door middel van data en technologie richten we op al deze gebieden het leef- en werkklimaat optimaal in en zorgen we voor een slimmere en efficiëntere operatie. Wij ontwikkelen nieuwe producten en diensten vanuit de wensen en behoeften van onze klanten, voorspellen passagier flows en testen digitale oplossingen om rijen en andere pijnpunten in het proces te verminderen. Met slimme feedback van sensortechnologie maken we zelfs data van toiletten en stoelen inzichtelijk en bruikbaar. Het Commercial Platform bestaat uit multidisciplinaire teams met een end-2-end verantwoordelijkheid voor

Bekijk vacature »

Webshop beheerder / Fullstack developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een full stack developer die zich bezig gaat houden met het uitbreiden en verbeteren van de online webshop. Een onderdeel van jouw werkzaamheden is naast het beheren van de webshop ook om de processen en structuren te stroomlijnen. Ben jij een leergierige en ambitieuze junior developer met technische skills? Ben jij op zoek naar een werkgever die jouw de volledige vrijheid geeft om jezelf tot een volwaardige senior te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Werkzaamheden Onderhouden van de webshop (denk aan het bijhouden van de voorraad); Nieuwe functies toevoegen aan de product configurator

Bekijk vacature »

Front end developer binnen het onderwijs

Functie Het doel van dit team is om te zorgen dat de studenten altijd op de hoogte zijn van relevante informatie en de mogelijkheid hebben om online vragen te stellen. Hiervoor hebben ze een portal ontwikkeld. De app is echt een greenfield project met een eigen inrichting middels cloud. De ontwikkeling wordt gedaan door gebruik te maken van oa. Javascript, React, CSS, Next.js, GraphQL in een Azure Cloud omgeving. Daarnaast gebruiken ze tooling als Figma, storybook, Jest en Github. De complexiteit in deze rol zit hem in het feit dat data uit verschillende bronsystemen komt waarbij er zowel gekoppeld wordt

Bekijk vacature »

Front end developer Zorgplatform

Functie Jij als Front end ontwikkelen zult komen te werken samen met 1 PHP ontwikkelaar, 1 Python developer en een flexibele schil aan ontwikkelaars . Samen ga je ervoor zorgen dat de huidige producten doorontwikkeld worden. De Marketplace is geschreven in PHP Laravel en in de front end React. De roostersoftware is ontwikkeld in Python in combinatie met React in de front end. Jij zult als Front ender dus voornamelijk bezig zijn met het verbeteren van onze interfaces op onze verschillende producten. Momenteel ligt de uitdaging in het feit dat de roostersoftware breder schaalbaar moet worden zodat het voor meerdere

Bekijk vacature »

Softwareontwikkelaar Cleopatra

Functieomschrijving Voor de gemeente Amsterdam zijn wij op zoek naar een softwareontwikkelaar Cleopatra. De directie Verkeer en Openbare ruimte van de gemeente Amsterdam beschikt over een softwareapplicatie, "Cleopatra", waarmee geautomatiseerde handhaving plaatsvindt (op basis van kentekenherkenning) van bepaalde gebieden waarin toegangseisen worden gesteld aan het verkeer. Voorbeelden ervan zijn de milieuzones, de zone zwaar verkeer, handhaving van brom- en snorfietser op het fietspad en autoluwe gebieden. Voor de doorontwikkeling en uitbreiding ervan zijn gespecialiseerde softwareontwikkelaars nodig die helpen bij het programmeren van de handhavingsmodules voor nieuwe gebieden en het verbeteren en bijwerken van de bestaande onderdelen van de softwareapplicatie. Functie

Bekijk vacature »

SQL ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gave werkgever in regio Breda zijn wij per direct op zoek naar een SQL ontwikkelaar/ functioneel consultant. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Je test de ontwikkelde oplossingen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de functionele specificaties en de behoeften van de organisatie; Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Je stelt op

Bekijk vacature »

Database Developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als Database Developer met MS SQL of een vergelijkbare database? Wil jij werken voor een ambitieuze werkgever in regio Tilburg waar jij volledig de mogelijkheid krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je gaat projecten gedurende het hele proces begeleiden. Je sluit aan bij afspraken met klanten om hun processen helder te krijgen. Vervolgens voer jij het project uit en zorgt dat dit zo goed mogelijk verloopt; Je werkt aan nieuwe softwareoplossingen die de logistieke processen verbeteren of vernieuwen; Je houdt je bezig met het ontwikkelen van

Bekijk vacature »

.NET Developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een .NET Developer! Wil jij werken voor een internationaal bedrijf waar je legio mogelijkheden krijgt als Software Ontwikkelaar? Grijp nu je kans en kijk snel of jouw vaardigheden aansluiten bij onderstaand profiel! Je kunt een uitdagende rol gaan vervullen als .NET Developer binnen een internationaal bedrijf dat gevestigd is in omgeving Bergen. Dit bedrijf is zeer vooruitstrevend en verricht betekenisvol werk. Binnen dit bedrijf wordt gewerkt aan de productie en ontwikkeling van medische middelen. Als .NET Developer ga jij je bezig houden met het volgende: Je wordt betrokken bij alle fasen van software

Bekijk vacature »

C++ Ontwikkelaar

Functieomschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en werk je graag en goed in C++ en C#? Dan zijn we op zoek naar jou! Dit bedrijf is dé specialist op het gebied van automatiseringssoftware voor een specifieke branche en ze zijn per direct op zoek naar versterking in hun development team. Wat jij gaat doen binnen jouw rol als C++ ontwikkelaar; Je vertaalt de wensen van gebruikers naar een functioneel ontwerp. Je houdt je bezig met het ontwerpen, programmeren en testen van product aanpassingen. Je gaat nieuwe product releases implementeren in de projectteams. Je gaat de effecten van nieuwe

Bekijk vacature »
Snelle Jaap

Snelle Jaap

27/06/2019 13:35:53
Quote Anchor link
Ik heb een recursief menu script dat oneindig niveau's diep kan gaan aan de hand van parents en subs maar nu loop ik tegen een probleem aan.

Dit is de situatie:

Momenteel is het menu opgebouwd uit categorieën, dat houd in, hoofdcategorieen en subcategorieen, je kan die oneindig door linken onder elkaar. Dat werkt prima maar nu heb ik in mijn CMS ook `artikelen` dit zijn pagina's die alleen maar onder categorieën kunnen hangen en dus niet oneindig diep, deze gaan maar 1 niveau diep, altijd onder een categorie.

parent_id is het id waarmee een categorie aan een andere categorie is gekoppeld
catid is het id waarmee een artikel aan een categorie is gekoppeld

Het lukt mij niet dit artikelen te tonen in mijn menu.

Momenteel is dit de hoofdquery die alle categorieen ophaalt:

SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
FROM snm_categories cat
LEFT JOIN snm_content cnt
ON cnt.catid = cat.id
WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
AND cat.published = 1
GROUP BY cat.id
ORDER BY cat.rgt ASC

Op de volgende manier stop ik dan alles in een menu:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';

                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';
            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>


Nu probeer ik de artikelen op deze manier erbij te plaatsen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];

        // Hier haal ik de artikelen onder de juiste categorie
        $submenu = "SELECT * FROM snm_content WHERE catid = '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' AND catid NOT IN (8) AND state = 1 ORDER BY ordering";
        $submenuconn = $conn->query($submenu);
        while($submenu = $submenuconn->fetch_assoc()){
          $artikelsubs = '<li class="menu-item"><a href="info/'.$submenu['alias'].'">'.$submenu['title'].'</a>';
        }
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';
                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';

            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
              $html .= $artikelsubs;
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>
Maar helaas zie ik niks in de broncode staan of op de website qua artikelen. Weet iemand waar het misgaat?

Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.
 
PHP hulp

PHP hulp

09/05/2024 14:33:09
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

27/06/2019 14:10:14
Quote Anchor link
Quote:
Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.

Dit laatste vertelt je alleen dat de oorspronkelijke data die je ophaalt goed / volledig is.

Vervolgens stop je dit in een datastructuur.

En deze datastructuur voer je aan een functie.

Dit zijn dus meerdere stappen.

Controleer de datastructuur $menuData, bijvoorbeeld door deze naar het scherm te dumpen.

Deze regel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$menuData
['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
?>

Is wellicht correct, maar dat zijn geen parents, maar children. Je voegt namelijk het huidige item toe als child van de parent :). En waarom zou je dat uberhaupt compliceren met twee subarrays? Nu kopieer je gewoon de "rauwe" kolomnamen van een recordrij ($menu) naar een array, maar je zou ook nettere/beter leesbare kolommen kunnen definiëren.

De naam $menuconn is ook misleidend. Dit is een result-object, geen connectie-object.

En dan de constructie van regel 23 t/m 34. Een query in een while-loop is vrijwel altijd een "code smell".

Ook het if-statement van regel 40 is niet nodig:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if (isset($menuData['parents'][$parentId])) { ... }

Je roept namelijk buildMenu() aan in een loop waarin je precies deze items doorloopt, die hoef je dan na aanroep niet nogmaals te controleren...

Als je $menuData nu eens wat zinniger had gestructureerd, bijvoorbeeld door de keys van dit array simpelweg het categorie-id te laten zijn, dan had je met een array_keys() de keys van het array hierop direct (met één query) alle relevante artikelen op kunnen halen.

En als je van dit alles een class had gemaakt, dan hoef je ook niet elke functie-aanroep het hele array mee te geven, de datastructuur kun je opslaan als klasse-variabele.

Ik heb een deja vu. Ik weet vrij zeker dat ik je (mogelijk in een ver verleden) als eens heb voorgesteld om het bouwen van de datastructuur en het weergeven van deze structuur in een HTML-menu beter in afzondering kan doen. Sterker nog, de hele bovenstaande aanpak passeerde daarin volgens mij de revue.

Ik zou dus die datastructuur ($menuData) eens onder de loep nemen en herstructureren zodat je hier handiger gebruik van kunt maken.

Functie om een en ander in leesbare vorm te dumpen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
// escape functie
function escape($in) {
    return htmlspecialchars($in, ENT_QUOTES, 'UTF-8'); // aangenomen dat je UTF-8 gebruikt
}

// veilige dump functie (alles wordt weergegeven als tekst en wordt niet geinterpreteerd als HTML/JS)
function dump($in) {
    if (is_array($in)) {
        $in = print_r($in, true);
    }

    echo '<pre>'.escape($in).'</pre>';
}

?>
Gewijzigd op 28/06/2019 12:43:56 door Thomas van den Heuvel
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

02/07/2019 13:47:51
Quote Anchor link
@Tomas van heuvel,

Klopt ik heb al een keer eerder iets gevraagd over dit script. Bedankt voor de uitleg ik ga proberen er iets mee te doen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.