Recursief menuscript uitbreiden

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Frontend Developer Vue Nuxt HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever levert elke dag betere digitale gebruikerservaringen. Ben jij geschikt als frontend Developer? Heb je ervaring met Vue en Nuxt? Vaste baan: Front-End Developer HBO €3.100 - €4.600 Zij bieden opdrachtgevers een complete dienstverlening op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van websites, zoekmachine optimalisatie, online adverteren, content marketing en conversie verbetering. Zij werken met een eigen ontwikkeld CMS. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot

Bekijk vacature »

Als Front-end developer bijdragen aan het onderwij

Functie Als front-end developer om je terecht in een team van goede en ervaren developers, en ga je werken aan de software die door miljoenen mensen gebruikt wordt. Je bent in staat om designs effectief te vertalen naar werkende feautures en hebt oog voor een goede UX van het product. Je staat voor clean code en goede documentatie. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit software en code. Je dagelijkse werk bestaat uit het werken aan componenten in de Storybook. Het verbeteren en refactoren van de huidige

Bekijk vacature »

C#.NET Developer

Functieomschrijving We are looking for a dutch native speaker In deze uitdagende functie ga je werken als onderdeel van het development team, in de functie van C#.NET Developer, Je gaat maatwerk software bouwen voor diverse klanten. Ook optimaliseer je bestaande software en bouw je API koppelingen. Je bent vooral met back-end development bezig. Je krijgt veel vrijheid in deze functie en je krijgt de kans om mee te denken in bedrijfsprocessen. Deels thuiswerken is geen enkel probleem! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van

Bekijk vacature »

Software Developer

Functie omschrijving Heb jij affiniteit met ICT en een WO diploma in de pocket? Dan ben je hier aan het juiste adres. Voor een opdrachtgever in Amsterdam zijn wij op zoek naar kandidaten die (enige) ervaring hebben met Java, Javascript, C of C++. Je zal door middel van trainingen worden opgeleid tot een volwaardige Software Developer. Er wordt tijdens de training natuurlijk veel aandacht besteedt aan de vaktechnische aspecten, maar er gaat ook veel aandacht uit naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Bedrijfsprofiel Bij deze opdrachtgever in de omgeving van Amsterdam zoeken ze meerdere enthousiaste kandidaten die hun carrière willen starten met

Bekijk vacature »

.NET Developer Azure

Dit ga je doen Het ontwerpen en bouwen van diverse applicaties (C#, ASP.NET, MVC); Het ontwikkelen van Webservices (WCF); Het meewerken aan de transitie naar Azure; Het samenwerken met collega's binnen een Scrumteam en meedenken over de User Stories; Het bouwen van unittesten; Meedenken over nieuwe tooling, ontwikkelingen en technologieën in de markt. Hier ga je werken Je komt te werken bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van verschillende portalen. Deze portalen worden gebruikt door diverse partijen en jouw taak is om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneren. Je wordt onderdeel van een Scrumteam en werkt

Bekijk vacature »

.NET software developer

Functie omschrijving Voor een gewilde werkgever in omgeving Roosendaal zijn wij op zoek naar een back-end software developer met een aantal jaar werkervaring. Je krijgt een plekje in het workflow team en je zal betrokken worden bij het bouwen van nieuwe software, en het optimaliseren van bestaande code. Je werkt bij dit bedrijf in een Scrum team waarin je soms klantcontact hebt. Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit zien: Je krijgt een plekje op de in-house IT afdeling. Deze afdeling bestaat uit zo'n 12 collega's, verdeeld over verschillende specialisaties (BI, Beheer, Business software & workflow). De vacature staat open

Bekijk vacature »

Senior Java developer

Als Senior Developer bij Sogeti ben je onderdeel van onze toonaangevende best-gecertificeerde Java community. Deze bestaat uit ruim 100 gepassioneerde professionals. In teamverband lever je mooie prestaties. Daarmee draag je aan bij de meerwaarde die wij leveren aan onze top-opdrachtgevers. Geen werkdag is hetzelfde! Je bent voortdurend bezig met het oplossen van allerlei complexe vraagstukken binnen bedrijfskritische systemen. Een voorbeeld hiervan is een cliënt-volgsysteem bij Reclassering Nederland. Andere klanten waar wij onder andere voor werken: KPN, Philips, Nationale-Nederlanden, Kamer van Koophandel, ABN AMRO, Bovemij, Aval en de Nationale Politie. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je verder te certificeren in dit vakgebied. We

Bekijk vacature »

Back-end Developer C#

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Ben jij een ervaren back-end developer, die graag in een in-house functie wil werken? Passen de woorden innovatie, programmeren en teamspeler bij jou? Zoek niet verder en lees snel verder. Voor een echt familiebedrijf in de regio van Uden ben ik op zoek naar een back-end developer, die met name kennis heeft van C# en .NET. Jij gaat de interne applicaties verder optimaliseren en nieuwe features ontwikkelen. Verder ga je de volgende werkzaamheden uitvoeren: Ondersteunen gebruikers; Uitvoeren van analyses van de software/applicaties; Maken van functionele ontwerpen en deze door vertalen

Bekijk vacature »

C# Developer

Dit ga je doen De requirements in kaart brengen van de klant; Implementeren van functionele en technische specificaties bij opdrachtgevers; Oplossen van bugs; Meewerken aan maatwerksoftware voor nieuwe opdrachtgevers; Het testen en uitleveren van nieuwe functionaliteiten naar de acceptatie en productieomgeving De database ontwikkelen en onderhouden; Hier ga je werken Onze klant is gevestigd in het westen van Nederland en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor de levensmiddelen industrie. De software die het team maakt optimaliseert voornamelijk de administratieve processen, maakt deze meetbaar en zorgt ervoor dat de data zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Binnen een van

Bekijk vacature »

C#.NET ontwikkelaar

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf in de omgeving van Veghel zijn we op zoek naar een C# developer. Word jij blij van ontwikkelen in C# en .NET? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit gaan zien: Op basis van de wensen van de klant ga je samen met je collega's ga je op zoek naar de juiste oplossingen en je gaat dit uitwerken tot een mooi eindproduct. Je bouwt webshops, webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Framework en C#. Je zorgt voor de optimalisering van bestaande software en de automatisering van

Bekijk vacature »

Java developer

Functie Je gaat aan de slag als Tester voor een aantal mooie projecten. Je komt terecht in een DevOps team waar jij aan de slag gaat om de kwaliteit te waarborgen omtrent de maatwerk software voor de klanten. Je draait je hand er niet voor om de adviserende rol te bekleden op het gebied van testautomatisering en het opzetten van testframeworks. Zoals aangegeven ga je daadwerkelijk in het eigen team aan de slag en is het daarnaast ook gebruikelijk bij de klanten op locatie te komen om te werken aan de opdrachten. Je krijgt zodoende echt een mooie kijk in

Bekijk vacature »

Mendix Developer

Functie Wat ga je doen als Mendix Developer? We leven in een wereld die snel ontwikkelt en veranderd, ook nemen bedrijfsbelangen toe en blijken risico’s moeilijker in te schatten, daarom wij op zoek naar Junior, Medior en Senior Developers die bedrijven kunnen helpen met hun screeningproces en zorgen dat deze efficiënt en 100 procent AVG compliant is. Het concept achter Mendix is duidelijk. De klant heeft een vraag/probleem. Dit kunnen we door middel van slimme software oplossen. In plaats van te werken met de nieuwste technieken en tools, wordt er gekozen voor het implementeren en maken van software dat op

Bekijk vacature »

Front-End Developer

Als Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Front-End Developer bij Coolblue? Als Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Je krijgt energie van het bedenken van creatieve oplossingen en presenteert dit graag binnen het team. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te

Bekijk vacature »

PHP Developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Developer! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder! Voor een organisatie in de regio Utrecht die zich bezighoud met het verbeteren van de medicatieveiligheid zoeken wij een Software Developer. In deze functie zijn wij op zoek naar een slimme en enthousiaste Developer die interesse heeft in farmacie, logistiek en ICT. Daarnaast beschik je over een goed analytisch vermogen en ben je van nature gestructureerd en resultaatgericht. Je moet in deze functie daadkrachtig, flexibel en communicatief goed zijn. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: Object georiënteerd programmeren; Werken in

Bekijk vacature »

Infrastructure Developer

Vacature details Vakgebied: Software/IT Opleiding: Senior Werklocatie: Eindhoven Vacature ID: 12945 Introductie Our client is one of the most innovative companies within the Netherlands. Currently we are looking for an Infrastructure Platform Engineer. Within this role you will be developing the infrastructure. Functieomschrijving Within this role you are responsible in the development of our distributed data and compute platform infrastructure. You will design, develop and implement new features and fixes. Next to this you will integrate and configurate other packages that supports the development of tuning applications within the organisation. You will support customer sites remotely. Design and implement the

Bekijk vacature »
Snelle Jaap

Snelle Jaap

27/06/2019 13:35:53
Quote Anchor link
Ik heb een recursief menu script dat oneindig niveau's diep kan gaan aan de hand van parents en subs maar nu loop ik tegen een probleem aan.

Dit is de situatie:

Momenteel is het menu opgebouwd uit categorieën, dat houd in, hoofdcategorieen en subcategorieen, je kan die oneindig door linken onder elkaar. Dat werkt prima maar nu heb ik in mijn CMS ook `artikelen` dit zijn pagina's die alleen maar onder categorieën kunnen hangen en dus niet oneindig diep, deze gaan maar 1 niveau diep, altijd onder een categorie.

parent_id is het id waarmee een categorie aan een andere categorie is gekoppeld
catid is het id waarmee een artikel aan een categorie is gekoppeld

Het lukt mij niet dit artikelen te tonen in mijn menu.

Momenteel is dit de hoofdquery die alle categorieen ophaalt:

SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
FROM snm_categories cat
LEFT JOIN snm_content cnt
ON cnt.catid = cat.id
WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
AND cat.published = 1
GROUP BY cat.id
ORDER BY cat.rgt ASC

Op de volgende manier stop ik dan alles in een menu:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';

                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';
            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>


Nu probeer ik de artikelen op deze manier erbij te plaatsen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
<div id="main-menu" class="main-nav zn_mega_wrapper ">
  <ul id="menu-main-menu" class="main-menu zn_mega_menu">
    <li><a href="home">Home</a></li>
    <?PHP
    $alias
= $_GET['alias'];
    //Haal alle categorieen en check gelijk of de desbetreffende categorie artikelen onder zich heeft hangen.
    $menu = "
    SELECT cat.id as cat_id, cat.level, cat.parent_id, cat.title as cat_title, cat.alias as cat_alias, cat.published, cat.rgt, cnt.state, cnt.id as content_id, cnt.catid, cnt.title as content_title, cnt.alias as content_alias
    FROM snm_categories cat
    LEFT JOIN snm_content cnt
    ON cnt.catid = cat.id
    WHERE cat.id NOT IN (1, 2, 3, 4, 5, 7, 8)
    AND cat.published = 1
    GROUP BY cat.id
    ORDER BY cat.rgt ASC"
;
    $menuconn = $conn->query($menu);
    // Maak een nieuwe array om te vullen met onderstaand resultaat
    $menuData = array(
        'items' => array(),
        'parents' => array()
    );

    // Maak een nieuwe array met simpelweg items en parents, welke gekoppeld zitten aan cat_id/parent_id
    while($menu = $menuconn->fetch_assoc())
    {

        $menuData['items'][$menu['cat_id']] = $menu;
        $menuData['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];

        // Hier haal ik de artikelen onder de juiste categorie
        $submenu = "SELECT * FROM snm_content WHERE catid = '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' AND catid NOT IN (8) AND state = 1 ORDER BY ordering";
        $submenuconn = $conn->query($submenu);
        while($submenu = $submenuconn->fetch_assoc()){
          $artikelsubs = '<li class="menu-item"><a href="info/'.$submenu['alias'].'">'.$submenu['title'].'</a>';
        }
    }


    // Functie om menu te maken, $parentId is 1 (de categorieen die geen parent hebben)
    function buildMenu($parentId, $menuData)
    {

        $html = '';
        if (isset($menuData['parents'][$parentId]))
        {

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat) anders een ul
            if($parentId == '1'){
              $html = '<li>';
            }
else{
              $html = '<ul class="sub-menu">';
            }

            foreach ($menuData['parents'][$parentId] as $itemId)
            {

                $html .= '<li class="menu-item"><a href="info/'.$menuData['items'][$itemId]['cat_alias'].'">'.$menuData['items'][$itemId]['cat_title'].'</a>';
                // Voer deze functie uit binnen de functie loop (recursief)
                $html .= buildMenu($itemId, $menuData);

                $html .= '</li>';

            }

            //Als parent_id gelijk is aan 1 gooi een li eromheen (want het is geen subcat)
            if($parentId == '1'){
              $html .= '</li>';
              $html .= $artikelsubs;
            }
else{
              $html .= '</ul>';
            }
        }

        return $html;
    }

    // Echo het resultaat van de functie en geef 1 mee als parent_id
    echo buildMenu(1, $menuData);
    ?>

  </ul>
</div>
Maar helaas zie ik niks in de broncode staan of op de website qua artikelen. Weet iemand waar het misgaat?

Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.
 
PHP hulp

PHP hulp

09/05/2024 21:35:06
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

27/06/2019 14:10:14
Quote Anchor link
Quote:
Als ik de query in phpmyadmin test met bijvoorbeeld '9' op de plaats van '".$conn->real_escape_string($menu['cat_id'])."' dan krijg ik de juiste data te zien.

Dit laatste vertelt je alleen dat de oorspronkelijke data die je ophaalt goed / volledig is.

Vervolgens stop je dit in een datastructuur.

En deze datastructuur voer je aan een functie.

Dit zijn dus meerdere stappen.

Controleer de datastructuur $menuData, bijvoorbeeld door deze naar het scherm te dumpen.

Deze regel:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
<?php
$menuData
['parents'][$menu['parent_id']][] = $menu['cat_id'];
?>

Is wellicht correct, maar dat zijn geen parents, maar children. Je voegt namelijk het huidige item toe als child van de parent :). En waarom zou je dat uberhaupt compliceren met twee subarrays? Nu kopieer je gewoon de "rauwe" kolomnamen van een recordrij ($menu) naar een array, maar je zou ook nettere/beter leesbare kolommen kunnen definiëren.

De naam $menuconn is ook misleidend. Dit is een result-object, geen connectie-object.

En dan de constructie van regel 23 t/m 34. Een query in een while-loop is vrijwel altijd een "code smell".

Ook het if-statement van regel 40 is niet nodig:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if (isset($menuData['parents'][$parentId])) { ... }

Je roept namelijk buildMenu() aan in een loop waarin je precies deze items doorloopt, die hoef je dan na aanroep niet nogmaals te controleren...

Als je $menuData nu eens wat zinniger had gestructureerd, bijvoorbeeld door de keys van dit array simpelweg het categorie-id te laten zijn, dan had je met een array_keys() de keys van het array hierop direct (met één query) alle relevante artikelen op kunnen halen.

En als je van dit alles een class had gemaakt, dan hoef je ook niet elke functie-aanroep het hele array mee te geven, de datastructuur kun je opslaan als klasse-variabele.

Ik heb een deja vu. Ik weet vrij zeker dat ik je (mogelijk in een ver verleden) als eens heb voorgesteld om het bouwen van de datastructuur en het weergeven van deze structuur in een HTML-menu beter in afzondering kan doen. Sterker nog, de hele bovenstaande aanpak passeerde daarin volgens mij de revue.

Ik zou dus die datastructuur ($menuData) eens onder de loep nemen en herstructureren zodat je hier handiger gebruik van kunt maken.

Functie om een en ander in leesbare vorm te dumpen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
// escape functie
function escape($in) {
    return htmlspecialchars($in, ENT_QUOTES, 'UTF-8'); // aangenomen dat je UTF-8 gebruikt
}

// veilige dump functie (alles wordt weergegeven als tekst en wordt niet geinterpreteerd als HTML/JS)
function dump($in) {
    if (is_array($in)) {
        $in = print_r($in, true);
    }

    echo '<pre>'.escape($in).'</pre>';
}

?>
Gewijzigd op 28/06/2019 12:43:56 door Thomas van den Heuvel
 
Snelle Jaap

Snelle Jaap

02/07/2019 13:47:51
Quote Anchor link
@Tomas van heuvel,

Klopt ik heb al een keer eerder iets gevraagd over dit script. Bedankt voor de uitleg ik ga proberen er iets mee te doen.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.