abstract private method?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ervaren Software Developer

Functie omschrijving Ben jij een ervaren Software Developer, en heb je ervaring met technieken zoals C#, MS Access & SQL? Vind jij het leuk om maatwerk software te ontwikkelen voor klanten in een specifieke branche? Dan is dit de baan voor jou! Als ontwikkelaar ben jij samen met een team van 12 collega’s verantwoordelijk voor het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het uitbreiden van de core applicatie. Belangrijk is dat je ervaring hebt met C# en MS Access. Je bent flexibel en klantvriendelijk ingesteld, omdat het belangrijk is om de klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Thuiswerken

Bekijk vacature »

PHP/Symfony developer

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in omgeving Bergen op Zoom ben je als PHP/Symfony Developer niet alleen bezig met software ontwikkeling. Je bent buiten ontwikkeling ook continu bezig met het zoeken naar nieuwe trends en ontwikkelingen die van waarde kunnen zijn voor de efficiëntie van software ontwikkeling. Techstack: PHP, Symfony & mySQL. Jouw takenpakket ziet er als volgt uit: Het ontwerpen en implementeren van webapplicaties met het Symfony-framework; Het testen van ontwikkelde applicaties om te zorgen dat ze goed functioneren en voldoen aan de eisen van de klanten; Het schrijven van een schone en efficiënte code volgens het Symfony framework; Onderhouden

Bekijk vacature »

Medior/senior front end developer React Sportsoftw

Functie Voor deze functie ben ik op zoek naar een enthousiaste front end developer die communicatief vaardig is. Jij wordt onderdeel van een enthousiast jong team dat werkt aan grote websites. Binnen jouw rol ben jij diegene die de vertaling maakt van design naar functionele code en zorg jij voor goede experience op meerdere platformen. Dit doe je natuurlijk door gebruik te maken van onze stack; Javascript, HTML, CSS en React. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van Webcomponents en verschillende authenticatie tools. Doordat er hier gestreefd wordt naar de beste gebruikerservaringen, wordt het product constant doorontwikkeld. Hierdoor blijven ze voor

Bekijk vacature »

Als Lead PHP developer bijdragen aan het onderwijs

Functie Als Lead PHP developer zet je samen met het team en de andere lead developers de technische lijnen uit als het gaat om het ontwikkelen van de applicaties en bepaal je samen met de PO waar elke sprint aan gewerkt zal worden. Je kunt op basis van een user story een goede aanpak formuleren en een planning opstellen, en andere hierin meenemen. Wanneer je team code schrijft verwacht je degelijke oplossingen, bij voorkeur gebruik makend van Domain Driven Design. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

Als Front-end developer werken aan apps voor het o

Functie Als Front-end developer werk je intensief samen met 1 van de UX-designers en denk je mee over de gebruiksvriendelijkheid en design van onze web- en mobile apps. Je bent betrokken bij sessies met gebruikers om designs te valideren en usability van de app-in-wording te testen. Vervolgens gebruik je dit om samen met je team waarin ook back-end (.NET) developers zitten, te zorgen voor de realisatie van de best mogelijke apps voor studenten en docenten. Eisen • Je hebt een hands-on development en coding mind-set en werkt graag aan een high quality code base welke je consequent onderhouden kan worden

Bekijk vacature »

.Net Ontwikkelaar

Dit ga je doen Het ontwerpen en ontwikkelen van software voor klanten; Het bijdragen van kennis en ervaring; Het integreren van van de software en afstemmen met klanten; Het functioneel testen van de ontwikkelde software. Hier ga je werken Voor onze relatie zijn wij momenteel op zoek naar een .Net Developer die wilt werken aan software die draait op machines wereldwijd. De organisatie produceert software voor applicaties die gebruikt worden in verschillende branches. De software wordt geleverd aan fabrikanten van verschillende robotica en machines. Als .Net ontwikkelaar ben je intern onderdeel van het team wat de applicatie omgevingen ontwikkeld en

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Ben jij een senior .NET developer en heb jij tevens ervaring als teamlead? Ben jij iemand met een helikopterview en denk jij graag mee met de klanten? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een geweldig bedrijf zijn wij namelijk op zoek naar een ervaren .NET developer. Het bedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen en bouwen van websites, portalen en applicaties voor met name zorg- en onderwijsinstellingen en overheidsinstanties. Jouw taken: Het fungeren als Lead Developer; Het meedenken met de business (dit vergt commercieel inzicht); Het begeleiden van diverse projecten (van klein tot groot); Het ontwerpen

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Net afgestudeerd en op zoek naar een leuke baan als developer? Zoek niet verder! Ik heb een functie beschikbaar als back-end developer, bij een leuk familiebedrijf. Je gaat werken met de Microsoft stack en de technieken C# en .NET. Verder maak je gebruik van MVC en Entity framework. SQL kent ook geen geheimen voor jou. Jouw verantwoordelijkheden: Nieuwe maatwerk software bouwen; API koppelingen bouwen; Applicaties en software optimaliseren; Back-end programmeren. Een erg uitdagende functie, met veel vrijheid. Je kan meerdere dagen thuis werken en als je op kantoor werkt wordt de lunch verzorgd. Heb je interesse, reageer dan

Bekijk vacature »

Lead developer (PHP, Symfony, DDD)

Functie Als Lead developer zorg je ervoor dat het team (bestaande uit zowel junior als ervaren developers) in staat is om de kwaliteit van de software (en code) verder te verhogen. In samenwerking met het team, de product owner en de andere lead developers zet je technische lijnen uit en bepaal je de prioriteiten per sprint. Lijkt het jou interessant om complexe problemen op te lossen en bijvoorbeeld een nieuwe applicatiestructuur in Symfony op te zetten? Dan komen wij graag met je in contact. Eisen • HBO werk- en denkniveau (ze kijken niet naar papieren, maar naar denkniveau, motivatie en

Bekijk vacature »

PHP developer

Functie omschrijving Voor een klein bedrijf in de buurt van Nieuwegein zijn wij per direct op zoek naar een talentvolle PHP developer. Er wordt veel ruimte geboden voor eigen initiateven, waardoor je een mooie stempel kan drukken op jouw eigen werkzaamheden (zowel operationeel als strategisch). Het bedrijf heeft middels externe programmeurs een multimedia platform ontwikkeld, maar willen geleidelijk de ontwikkeling naar binnen halen. Om die reden zoeken zij een communicatieve interne PHP developer die graag meebouwt aan het succesvolle product. Je gaat de volgende werkzaamheden verrichten: Platform beheren en programmeren (PHP, MySQL, JQuery, Javascript, XML & HTML); Communicatie en aansturing

Bekijk vacature »

Software Developer (Junior functie)

Functieomschrijving Wij zijn op zoek naar een Software Developer! Sta jij in de startblokken om je carrière te beginnen en kan je niet wachten om toffe software te gaan ontwikkelen? Kortom, ben je onlangs afgestudeerd of sta je op het punt om je papiertje te behalen? Voor een IT dienstverlener dat gespecialiseerd is in Microsoft technologie zijn wij op zoek naar C#.NET Developers. Het bedrijf heeft meerdere klanten in regio Utrecht waar je permanent kan komen te werken. Kom je liever te werken bij een klein softwarebedrijf of bij een groot consultancy bureau? Dat is helemaal aan jou de keuze!

Bekijk vacature »

Als Front-end developer bijdragen aan het onderwij

Functie Als front-end developer om je terecht in een team van goede en ervaren developers, en ga je werken aan de software die door miljoenen mensen gebruikt wordt. Je bent in staat om designs effectief te vertalen naar werkende feautures en hebt oog voor een goede UX van het product. Je staat voor clean code en goede documentatie. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit software en code. Je dagelijkse werk bestaat uit het werken aan componenten in de Storybook. Het verbeteren en refactoren van de huidige

Bekijk vacature »

Front end developer React

Functie Wij zijn van origine een wordpress bureau, maar sinds 2006 zijn wij dit wel redelijk ontgroeid. Naar mate de jaren verstreken zijn we gegroeid in omvang, maar ook in de complexiteit van opdrachten waarin wij onze klanten kunnen bedienen. Momenteel bestaat onze organisatie uit 4 front end developers, 12 back end developer 3 projectmanagers en een 2 koppig management. Wij zijn een hele informele, bijna familiaire organisatie. Geen strak pak of overhemd, nee gewoon dragen waar jij je prettig bij voelt. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 25 en 30 en wij doen er veel aan om onze hechte

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Dit ga je doen Je komt in een DevOps-cultuur te werken waarbij je met je team werkt aan de front-end van diverse brand websites; Het ontwerpen van functionele en grafische ontwerpen die worden geïmplementeerd; Draagt zorg voor het maken van analyses; Je werkt nauw met je collega’s samen en geeft elkaar feedback en suggesties waar nodig; Het uitwerken van vraagstukken die afkomstig zijn van verschillende klanten; Hier ga je werken Deze marktleider op gebied van fietsen en fietservaring is gevestigd in twee provincies, verspreid over meerdere locaties. Jij zult voornamelijk in regio Joure aan de slag gaan. De organisatie doelt

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/11/2013 20:25:27
Quote Anchor link
Ola,

Ik heb een basis-class Foo. Ik wil dat iedere class die class Foo extend de private method foobar() heeft.

Nu heb ik van de class Foo een abstract class gemaakt, waarin staat:

abstract private function foobar();

Nu krijg ik een foutmelding:

abstract function foobar() cannot be declared private in...

Waarom kan ik geen private abstracte methods maken? Of doe ik iets verkeerd?
 
PHP hulp

PHP hulp

13/05/2024 12:17:58
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

01/11/2013 21:14:43
Quote Anchor link
Hum het zou toch ook geen zin hebben? Je kunt immers geen private functie overschrijven. Privé is privé en daar blijft de rest van de wereld af.

Waarom gebruik je geen interface?
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/11/2013 21:39:21
Quote Anchor link
Dat was mijn eerste idee ook Frank, maar ook hier kan ik geen private methods declareren (ook wel logisch eigenlijk). Dus daarom dacht ik een abstract class te gaan gebruiken.

Maar als ik het dus goed begrijp kan ik nooit een private method forceren?
 
Wouter J

Wouter J

01/11/2013 21:42:35
Quote Anchor link
Interfaces en abstracte methods moeten worden gezien als een contract. Een klaase houdt zich aan het contract door ten minste de benodigde methods te hebben.

Nu wil jij een contract maken voor een private method. Een private method, wweet je nog? Die kun je alleen via de klasse zelf aanroepen. Je gaat dus een contract met jezelf maken. Alsof je een contract zou maken voor het werk dat jij nu doet voor je framework. Dat doe je niet, want dat is pure onzin. Zo is het in PHP ook.

En PHP helpt je gelukkig om onzin code te voorkomen door een error te gooien.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/11/2013 21:50:46
Quote Anchor link
>> Een private method, wweet je nog? Die kun je alleen via de klasse zelf aanroepen

Oke, dat was ook exact mijn bedoeling :) Ik wil dus forceren dat ik in iedere class die specifieke method moet hebben staan, zodat ik die niet vergeet. Ik zie dat het wel werkt als ik de method protected maak.

Om nog even terug te komen op wat jij zegt... waarom is het zo raar eigenlijk om een private method te forceren? Ik wil die method vanuit de constructor triggeren... ja natuurlijk, ik kan de code ook meteen in de constructor zetten, maar ik vind het duidelijker als ik het in een aparte method zet. Dat PHP dat niet toestaat... vooruit, maar dat jij het bestempelt als pure onzin.. mwa.. vind ik een beetje overdreven.

Stel dat ik een autobouwer ben van het merk BMW, en we beschouwen de auto als een class. Dan zou ik willen forceren dat iedere auto van het merk BMW een startonderbreker heeft. Dit apparaat is uitsluitend vanuit de auto (class) zelf bereikbaar. Het is dan heel prettig als er een blauwdruk ligt waarin staat dat iedere auto een startonderbreker heeft, zodat die nooit kan worden vergeten.

Anyhow... wat ik wil gaat dus niet. En dat was eigenlijk mijn vraag.
Gewijzigd op 01/11/2013 21:52:29 door Ozzie PHP
 
Ger van Steenderen
Tutorial mod

Ger van Steenderen

01/11/2013 22:27:16
Quote Anchor link
Weet je wel wat je nu zegt?
Stel BMW heeft ook fietsen, maar een fiets heeft een protected class fietsbel. Vul het zelf maar in....
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/11/2013 22:39:07
Quote Anchor link
Hehehe, Ger... ik denk dat je een punt probeert te maken, alleen ik volg ff niet welk punt :)

>> Stel BMW heeft ook fietsen

Euhhh... oke... :P

>> maar een fiets heeft een protected class fietsbel

Een protected class??? Tja, ehh...
(Er van uitgaande dat je een method bedoelt... een fietsbel moet je van buitenaf bij kunnen, dus die maak je uiteraard public.)

>> Vul het zelf maar in....

Misschien kun jij dat beter even doen :) Jouw kennende zul je zeker een goed punt hebben, alleen ik zie het niet... dus vertel, wat bedoel je te zeggen?
Gewijzigd op 01/11/2013 22:57:10 door Ozzie PHP
 
Reshad F

Reshad F

01/11/2013 23:07:26
Quote Anchor link
Als je het vanuit de constructor aanroept waarom dan niet

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php

public abstract class foo {

public function construct() {
 bar();
}


private function bar() {
 //
}

}

?>


en dan vanuit je child klasses je parent construct aanroepen?
 
Wouter J

Wouter J

01/11/2013 23:19:21
Quote Anchor link
Ozzie, vanuit de abstracte class kun je geen private method aanroepen. Dus "ik roep hem aan in de constructor" betekend dat je die method in de constructor van de child class aanroept. Dan is het volledig zijn zorgen. De contracten in OO zijn bedoeld voor de buitenwereld. Stel je voor een abstracte class gebruikt ergens de getRegex method, deze zal moeten worden geïmplementeerd door de child class. Dan maak je deze method abstract, zodat je zeker weet dat je geen 'undefined method getRegex' error krijgt.
Hetzelfde werkt met interfaces, zodra ik weet dat een object een bepaalt interface heeft kan ik er altijd van uitgaan dat die methods bestaan en ik die methods kan gebruiken zonder dat ik 'undefined method' errors krijg.

Hoe die methods er uitzien en wat die klasse vanbinnen doet maakt het andere object niks uit, daar mag hij zelfs helemaal niks over weten. Hij mag alleen weten dat die methods die in het contract staan aanwezig zijn.

Geef eens een echt voorbeeld waarin je dit wilt toepassen. Want ik ben bang dat je of het woord abstract of het woord private niet begrijpt...
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/11/2013 00:05:50
Quote Anchor link
Ik zal het voorbeeld geven. Ik heb dus een eigen "default" exception class, voor het gemak noem ik die nu even MyDefaultException. Deze extend de PPH Exception class.

Nu was mijn bedoeling om met custom Exception classes te gaan werken, bijv. een FileSystemException. Deze extend dan de MyDefaultException class.

Wat ik wilde doen is mezelf verplichten om voor iedere custom Exception class een "mooi" bericht te maken, op basis van de message die wordt meegegeven aan de constructor. Eigenlijk hetzelfde wat jij ook doet, alleen jij doet dit in de constructor:

Even jou gequote uit een ander topic:

Wouter J op 01/11/2013 14:58:29:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
class FileNotFoundException extends FileException
{
    public function __construct($filename, $message = '', $code = 0, \Exception $previous = null)
    {

        parent::__construct(
            sprintf('Cannot find file "%s"%s', $filename, ';'.$message ?: ''),
            $code,
            $previous,
        );
    }
}

?>

Wat jij hier doet in de constructor... sprintf('Cannot find file "%s"%s', $filename, ';'.$message ?: '') ... dat wil ik in een method stoppen die door de constructor wordt aangeroepen. Waarom? Om het voor mezelf wat overzichtelijker te houden wat er in de code gebeurt. Mijn idee was dus (grofweg) zeg maar dit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
class FileSystemException extends MyDefaultException {

  public function __construct($message, $code = 0, Exception $previous = null)
    parent::construct($this->setMessage($message), $code, $previous);
  }


  // Set the message.
  private function setMessage($message) {
    $message = 'The FileSystem experienced an exception:<br>' . $message;
    return $message;
  }

}


// en dan ergens in de filesystem class...
if ('bestand kan niet worden geschreven') {
  throw FileSystemException('The file ' . $file . ' could not be written.');
}


?>

Ik wil dus een setMessage() method forceren zodat ik altijd verplicht ben om een mooie/nette "message" op te stellen. Door deze method te verplichten, kan ik het ook nooit vergeten. En waarom deze method private is... omdat ik die niet van buitenaf wil kunnen aanroepen.

Ik hoop dat je het nu beter begrijpt.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

02/11/2013 10:58:22
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 02/11/2013 00:05:50:
Ik wil dus een setMessage() method forceren zodat ik altijd verplicht ben om een mooie/nette "message" op te stellen. Door deze method te verplichten, kan ik het ook nooit vergeten. En waarom deze method private is... omdat ik die niet van buitenaf wil kunnen aanroepen.

Maak dan $message in de constructor een vereist argument. Zoals in example #2 in de PHP Manual.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php
throw new FileSystemException('File not found.', 404);

class FileSystemException extends Exception
{
    public function __construct($message, $code = 0, \Exception $previous = null)
    {

        parent::__construct($message, $code, $previous);
    }
}

?>

Hoewel $message slechts de string 'File not found.' bevat, krijg je een gedetailleerde melding inclusief stack trace. Heb je hier echt niet genoeg aan?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<br />
<b>Fatal error</b>:  Uncaught exception 'FileSystemException' with message 'File not found.' in C:\pad\naar\index.php:2
Stack trace:
#0 {main}
  thrown in <b>C:\pad\naar\index.php</b> on line <b>2</b><br />
Gewijzigd op 02/11/2013 11:01:45 door Ward van der Put
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/11/2013 14:37:01
Quote Anchor link
Ward, dankjewel, maar die stack trace die krijg jij toch alleen maar te zien omdat jij de Exception niet hebt opgevangen? Als je de Exception correct opvangt krijg je die stack trace niet te zie.

Maar je moet het meer zien in de lijn met het voorbeeld van Wouter. Bijv. een InvalidInputException. Als je die Exception gooit, wil je eigenlijk maar 2 parameters doorgeven: throw new InvalidInputException('foo', 'integer');

De message moet dan uiteindelijk zoets worden:

Invalid input was given: 'foo' is not an integer.
Exception occured in file ... on line ...

En het opstellen van die message, daar wil ik dus een setMessage method voor gebruiken. Om af te dwingen dat ik die method niet vergeet, wilde ik 'm dus opnemen als abstract private method.

Snappen jullie wat ik bedoel?
 
Wouter J

Wouter J

02/11/2013 14:50:35
Quote Anchor link
Ja, maar dan is het heeeeeel erg fout om dat met interfaces of abstracte methods te doen. Die zijn voor OO contracten, dingen die niet met programmeren te maken hebben. Dat jij je zelf wilt afdwingen iets in een method te doen, wat trouwens volkomen zinloos is, moet je jezelf gewoon net zo hard afdwingen als dat je classnamen met een hoofdletter begint. Dat moet je niet in de code afdwingen, maar gewoon in je hoofd.

Zo is het in veel gevallen ook volkomen doelloos om het mooi maken van een message af te dwingen. Bijv. in het geval die jij hier gaf. De exception is "The file ' . $file . ' could not be written." dat het een FileSystemException is weet je al dat het een exception van de FileSystem is. Dat je er dan in de logs "The FileSystem experienced an exception:" erbij wilt hebben staan moet je in het catch gedeelte (het handle gedeelte) oplossen.

Je zit een exception nog steeds verkeerd naar mijn mening en ik vind het je heel moeilijk om je wel op het goede spoor te krijgen. Laten we nog maar een vergelijking starten, kijken of je het dan wel door krijgt:

Een Exception is vertaald "uitzondering". Er gebeurd iets wat een uitzondering is op de verwachte gebeurtenissen. In programmeren is iets wat anders is dan dat je verwachte fout.
Deze fout wil je doorgeven aan de rest van je applicatie. Dat doe je dus door alleen die uitzondering naar iedereen door te gooien, niet door allerlei andere informatie erbij te stoppen. Pas degene die de uitzondering van jouw aanhoort (catched) gaat beslissen wat hij er mee gaat doen.

Stel ik heb mijn been gebroken en ik lig op straat. Dan zit ik niet te schreeuwen "Wouter heeft zijn been gesproken op de gemeenlandslaan in Huizen voor huisnummer 58." Nee, het enige wat je mij hoort schreeuwen is "Ik heb mijn been gebroken!". Dat is de Exception.
Vervolgens komt er een voorbijganger aangehold die mijn geschreeuw heeft gehoord en mij wil helpen (de catcher). Deze weet dat ik Wouter heet (wat iedereen heeft natuurlijk een naamkaartje, in de OO wereld in elk geval wel). Vervolgens gaat deze voorbijganger 112 bellen voor een ambulance, daarin geeft hij door "Ik ben op de gemeenlandslaan 58 en iemand heeft hier zijn been gebroken." Vervolgens belt hij ook mijn ouders en zegt: "Wouter heeft zijn been gebroken." Zie je het grappige? Deze voorbijganger (de catcher) geeft deze extra informatie wel door, aangezien degene aan wie hij het doorgeeft deze informatie nodig heeft.

Zo werkt het ook in de OO wereld. De FileSystem class ligt op straat te schreeuwen "Ik kan bestand $file niet ophalen!" Een catcher die voorbij komt denkt: "Hé, ik weet hoe ik hem kan helpen." Vervolgens zorgt hij dat de logger informatie krijgt over welke klasse de exception gooide, wat voor exception en wat het bericht was. Ook geeft hij, indien hij in de debug mode zit, door aan een exception printer dat er een exception is geweest, welke exception, de message en de stacktrace.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/11/2013 15:24:54
Quote Anchor link
Ha, kijk Wouter. Dat is een duidelijk voorbeeld. Alleen het heeft voor mij nog even wat verduidelijking nodig. Stel ik gooi een exception:

throw new Exception('The file ' . $file . ' could not be written'.);

Stel dat ik dit zou loggen. Dan zie ik in de log alleen staan: The file 'foo.php' could not be written.

Dan moet ik toch ook zien welke exception class die exception heeft gegooid? En moet ik dan vanuit de catch aangeven vanuit welke class dat is gebeurd?

Kun je anders eens een (heel simpel) voorbeeldje geven van wat jij in het catch-blok zou zetten?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
try {
  // bestand opslaan
} catch (FileSystemException $e) {

  // wat komt hier dan te staan?

}

?>
 
NOLot -

NOLot -

02/11/2013 15:46:56
Quote Anchor link
throw new Exception('The file ' . $file . ' could not be written\nStack: '. $e->getTraceAsString()); ?

Edit: waarom zou je de exceptie uberhaupt willen catchen? Als hij niet kan schrijven naar een bestand, en die logica is belangrijk voor het vervolg van mijn applicatie, zou ik juist willen dat hij op zn bek gaat
Gewijzigd op 02/11/2013 15:49:07 door NOLot -
 
Wouter J

Wouter J

02/11/2013 15:57:25
Quote Anchor link
Nolot, beide fout.

De stack trace kun je op halen uit de exception klasse, die hoort niet bij se exception. Zien welke klasse de exception gooit kun je uit de stack trace halen en als het goed is kun je dit zien aan de classname van de exception.

Deze exception wil je catchen omdat ik niet een hele app wil laten crashen omdat de cache niet werkte. Ik zal alleen willen opslaan dat het niet werkte, zodat ik het later kan gaan debuggen.

Ozzie, voorbeeldje komt eraan!
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/11/2013 16:01:21
Quote Anchor link
>> Ozzie, voorbeeldje komt eraan!

Top!
 
NOLot -

NOLot -

02/11/2013 16:30:13
Quote Anchor link
Wouter J op 02/11/2013 15:57:25:
Nolot, beide fout.

De stack trace kun je op halen uit de exception klasse, die hoort niet bij se exception. Zien welke klasse de exception gooit kun je uit de stack trace halen en als het goed is kun je dit zien aan de classname van de exception.

Deze exception wil je catchen omdat ik niet een hele app wil laten crashen omdat de cache niet werkte. Ik zal alleen willen opslaan dat het niet werkte, zodat ik het later kan gaan debuggen.

Ozzie, voorbeeldje komt eraan!


Eigenlijk was het hele punt dat elke exceptie een getTrace methode heeft.

En als je goed leest dan zie je dat ik zeg "en die logica is belangrijk voor het vervolg van mijn applicatie". Ik wist niet dat het om een cache verhaal ging

@Ozzie waarom je je uberhaupt bezig houdt met het cachen van dingen terwijl je de basis van oo nog niet eens onder de knie hebt snap ik niet. Weet je wel dat zeker 90% van de vragen die je stelt opgelost zouden kunnen worden als je eens een weekje de tijd nam om object oriented programming te leren? Daarna zou je dan eens verder kunnen gaan met vette dingen maken
 
Wouter J

Wouter J

02/11/2013 16:36:04
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
<?php

class FileCacher extends AbstractCacher
{
    // ...

    public function doCache($data)
    {

        try {
            $this->filesystem->write($this->filename, $data);
        }
catch (FileSystemException $e) {
            // that's bad, all my speed optimalisation topics on phphulp are now useless...

            // let's log it, so Ozzie can start fixing this in a hurry

            $this->logger->warning(
                sprintf(
                    'The FileCacher experienced a problem with dataset %s and file %s: %s',
                    json_encode($data),
                    $this->filename,
                    $e->getMessage()
                )
            );


            ExceptionHandler::handle($e);
        }
    }
}


class ExceptionHandler
{
    static public function handle(\Exception $e)
    {

        if (self::$debug) {
            echo $this->templating->render('Ozzie:Core:exception.html.twig', array(
                'message' => $e->getMessage(),
                'stacktrace' => $e->getTraceAsString(),
                'exception_class' => get_class($e),
            ));


            exit();
        }
    }
}

?>
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

02/11/2013 21:07:41
Quote Anchor link
@Wouter: thanks voor het voorbeeld. Ik ben even benieuwd waar jij $this->logger vandaan tovert. Ik zou verwachten dat je een log functie in je "default" Exception class inbouwt en dat je dan dit doet:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
} catch (FileSystemException $e) {
  $e->log('... hier de log message');
}

?>

Als kritische opmerking vraag ik me wel af... waarom verwerk je "ExceptionHandler::handle($e);" niet in de log functie van de Exception class? Dus normaal gesproken loggen... maar op het moment dat je in debug-mode zit, toon je direct de error-message. Is dat niet handiger dan bij iedere Exception nog een keer die exception handler aan te roepen?

@NOLot: jammer dat je zegt dat ik de basis dingen niet onder de knie heb. Je kunt beter iets opbouwends en stimulerends zeggen. Ik heb nooit met Exceptions gewerkt, en wil graag het principe onder de knie krijgen. En aan je eigen voorbeeld te zien, heb je dat zelf ook nog niet helemaal onder de knie. Iedereen komt hier om iets te leren. Je advies zal best goed bedoeld zijn, maar ik schiet er niet veel mee op.
Gewijzigd op 02/11/2013 21:08:11 door Ozzie PHP
 
Wouter J

Wouter J

02/11/2013 23:24:50
Quote Anchor link
>> Ik zou verwachten dat je een log functie in je "default" Exception class inbouwt en dat je dan dit doet:

Oe, ozzie. Je begrijpt het nog steeds niet, dan maar over op de radicale methode: De exception klasse mag geen 1 actie uitvoeren, hij mag alleen data vasthouden over de error.

Ik die krijsend op de grond lig door mijn gebroken been ga je toch niet gebruiken om 112 te bellen? Nee, je gebruikt je eigen mobiel, die je zojuist bij het vertrekken van huis in je broekzak geïnjecteerd hebt.

Dus hoe kom ik aan de logger service? Juist ja, door te injecteren via de controller.

>> Je advies zal best goed bedoeld zijn, maar ik schiet er niet veel mee op.

Dan begrijp je zijn advies verkeerd, want er zit een hele grote kern van waarheid in. Je stelt nu al zo'n 1.5 jaar vragen over OO en eigenlijk schiet je niet heel veel op. De forum gebruikers steken veel tijd om jou 1 OO aspect te leren, waarna we dit over een half jaar weer precies hetzelfde mogen doen. Ik kan bijna al je OO vragen van nu beantwoorden met een linkje van een topic van jou vroeger, dat doe ik niet omdat de zoekfunctie van het forum zo slecht is.
Als je nou eens een maantje steekt in het lezen van een goed oo boek en het doorhebben van de basis principen en design patterns zal je over een jaar je framework afhebben. Op deze manier blijft het alleen bij nadenken.
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.