Advies gevraagd

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Fullstack developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

.NET Developer Shared Driving

Bedrijfsomschrijving Onze klant richt zich op het toegankelijker maken van steden, een fantastisch mooi streven. Hoe ze dat doen? Met eigen ontwikkelde software, waarmee vervoersmiddelen gedeeld kunnen worden. Deze inspirerende werkgever maakt een maatschappelijke impact en dat doen ze nu al zo'n 25 jaar! Het bedrijf is gevestigd in het centrum van Rotterdam en kent ongeveer zo'n 90 medewerkers. Het personeel is lekker gewoon gebleven! Iedereen kleedt zich zoals hij of zij dat zou willen en de sfeer is er erg fijn. Een leuke werkgever om voor te werken, en bovendien zijn er voor jou als Software Developer veel mooie

Bekijk vacature »

Delphi developer

Functie Als Delphi developer ga jij aan de slag in een team met twee andere ervaren Delphi programmeurs waaronder de Hoofd programmeur. Als team zijn jullie verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van jullie bestaande applicatie. Daarnaast zijn jullie verantwoordelijk voor het onderhouden van deze applicatie en het oplossen van eventuele bugs. Eisen - HBO werk en denk niveau; - Minimaal één jaar ervaring met Delphi; - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift; - Jij bent zelfstandig, maar kan ook in team verband werken. Aanbod - €3000,-- €4000,- op basis van jouw kennis en ervaring; - 8% vakantiegeld;

Bekijk vacature »

Als Front-end developer werken aan apps voor het o

Functie Als Front-end developer werk je intensief samen met 1 van de UX-designers en denk je mee over de gebruiksvriendelijkheid en design van onze web- en mobile apps. Je bent betrokken bij sessies met gebruikers om designs te valideren en usability van de app-in-wording te testen. Vervolgens gebruik je dit om samen met je team waarin ook back-end (.NET) developers zitten, te zorgen voor de realisatie van de best mogelijke apps voor studenten en docenten. Eisen • Je hebt een hands-on development en coding mind-set en werkt graag aan een high quality code base welke je consequent onderhouden kan worden

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als .NET ontwikkelaar ga jij aan de slag bij een van onze klanten actief in de High Tech Industrie. Onze klanten zijn voornamelijk gelokaliseerd in de omgeving van Eindhoven. Wij zijn erg selectief als het gaat om de projecten die wij accepteren en richten ons dan ook alleen op innovatieve en complexe projecten. Omdat onze klanten voornamelijk gespecialiseerd zijn in de machinebouw, werk jij ook vaak dicht tegen de machines aan. Ons team bestaat momenteel uit Embedded engineers, IOT developers en Cloud engineers. Wij werken voornamelijk aan Microsoft projecten waar er gebruik wordt gemaakt van WPF, UWP, .NET Core

Bekijk vacature »

Software ontwikkelaar

Ben jij graag bezig met verschillende projecten? Vind jij beleving van klanten én medewerkers ook belangrijk? Wij zijn vanwege de doorontwikkeling van het applicatielandschap van onze opdrachtgever op zoek naar een fulltime software ontwikkelaar. Omschrijving Jij en jouw collega’s zijn verantwoordelijk voor de continuïteit en waarborging van het applicatielandschap. Om de processen vloeiend te laten verlopen is software ontwikkeling daarom van essentieel belang. Onze opdrachtgever doet dit voornamelijk zelf, met door hun eigen ontwikkelde applicaties. Dit betekent dat jij: functionele eisen vertaalt naar gebruiksvriendelijke software; tijdens SCRUM sessies advies geeft over het te bouwen ontwerp; nieuwe software ontwikkelt en het

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar .NET te Zaandam

Bedrijfsomschrijving Je komt hier terecht bij een door-en-door softwarebedrijf, waarbinnen meerdere SaaS pakketten worden ontwikkelt voor diverse sectoren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de logistieke en medische branche. Deze organisatie kenmerkt zich door de hoge mate van complexiteit in de applicaties, wat betekent dat jij je hier niet zal gaan vervelen. Integendeel: Jij gaat hier elke dag ontzettend veel leren en je in razend tempo ontwikkelen als C# .Net Developer met focus op back-end. Het team bestaat uit ongeveer 20 personen personen, waarvan het grootste deel zich richt op software development. De sfeer is informeel en professioneel. De producten

Bekijk vacature »

Low Code Developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Voor een leuke opdrachtgever in omgeving Capelle aan den IJssel zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten in heel het land! Wat ga je hier zoal doen? Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je

Bekijk vacature »

Full stack developer

Functie Binnen een ontzettend stimulerende werkomgeving kom jij te werken in een software team van 14 developers. Met ontzettend stimulerend bedoel ik een modern pand, wat voorzien is van alle nodige soft- en hardware, zodat jij jouw werk goed kan uitvoeren. Daarnaast zitten ze in een bos, waardoor je in een groene omgeving rustig kunt werken. Het team bestaat uit front end, back end en full stack developers. Jij krijgt dus de keuze hier waar jij jezelf het liefst op zou richten, maar de voorkeur gaat uit naar back end. Er wordt hier Scrum (agile) gewerkt in multidisciplinaire teams met

Bekijk vacature »

PHP Developer

Dit ga je doen Je werkt nauw samen met het websitebureau aan de ontwikkeling en optimalisering van het internationale platform; Je ziet nieuwe webshops op en voert optimalisaties door; Je bouwt aan technische, functioneel en commercial resultaat; Je vindt het leuk om zelfstandig binnen een internationale organisatie te werken, maar krijgt ook energie om samen met collega's te werken. Hier ga je werken Voor een bedrijf in de regio Rotterdam zijn wij opzoek naar een PHP Developer. Je wordt onderdeel van het communicatieteam en gaat je bezighouden met het optimaliseren van de website van dit internationale bedrijf. Je schakelt veel

Bekijk vacature »

Frontend Developer Vue Nuxt HBO Javascript

Samengevat: Deze werkgever levert elke dag betere digitale gebruikerservaringen. Ben jij geschikt als frontend Developer? Heb je ervaring met Vue en Nuxt? Vaste baan: Front-End Developer HBO €3.100 - €4.600 Zij bieden opdrachtgevers een complete dienstverlening op gebied van ontwerpen en ontwikkelen van websites, zoekmachine optimalisatie, online adverteren, content marketing en conversie verbetering. Zij werken met een eigen ontwikkeld CMS. Bij bij hun werk je aan onze eigen bedrijfsapplicaties. Je ontwikkelt met ons de meest nieuwe software. Wij blinken uit als het gaat om de inzet van technologie. Deze werkgever staat open voor elke nieuwe trend. Onze systemen zijn groot

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Fullstack Developer TOTO

Do you want to work with the latest technologies on the development of new systems and applications? Get moving and strengthen Nederlandse Loterij as a Fullstack Developer TOTO. Thanks to your efforts, complex business critical applications are always running smoothly. In this way, you directly contribute to a happy, healthy and sporty Netherlands. As a Fullstack Developer you score by: Taking ownership of the development cycle of an application in a large scale, high availability, geo redundant landscape Coaching your peer developers and safeguarding code quality Integrating the application with other components of the system using the available API’s Managing

Bekijk vacature »

Fullstack JavaScript developer (ReactJS, NodeJS, T

Functie Het team bestaat momenteel uit ruim 15 collega’s, waarvan ruim de helft in het ontwikkelteam werkzaam is. Er zijn gave plannen om het platform ook te gaan toepassen op bijv. vliegvelden, maar ook internationale groei zit in het verschiet en daarom zijn ze op zoek naar versterking. Als Fullstack JavaScript developer werk je nauw samen met 9 fullstack (Python en .NET) developers. Binnen het team ga jij je toespitsen op het creeren van de optimale toegankelijkheid en user experience. Om dit voor elkaar te krijgen zul je ontwerpen, programmeren, testen en implementeren. Het hele proces dus! Maar ook bijvoorbeeld

Bekijk vacature »
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 10:40:49
Quote Anchor link
Hallo,

Ik heb een simpel gastenboek gemaakt.
Mijn vraag is of jullie hier naar willen kijken en kunnen aangeven wat er eventueel verbeterd kan worden.
Alvast bedankt!!

connect.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
    $host
= "localhost";
    $user = "root";
    $pass = "";
    $db = "gastenboek";
    
    $connError = "Er kan op dit moment geen verbinding met de database worden gemaakt!<br />
                Probeert u het later nog eens.<br />"
;
    $dbError = "De database is op dit moment niet beschikbaar!<br />
                Probeert u het later nog eens."
;
                            
    mysql_connect($host, $user, $pass) or die($connError);
    
    if(!mysql_select_db($db)) {
        echo $dbError;
    }

?>


functies.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php    
    //geeft de tijd terug in nederlandse notatie    
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }

?>


gastenboek.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
<?php ob_start(); ?>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <?php
            session_start();
            
            include("include/connect.php");
            include("include/functies.php");
        ?>

        
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php
                $result
= select_query("items", "datum", "5");
                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_array($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array[3])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array[1])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array[2])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                }

            ?>

        </table>
        
        <form method = "post" action = "<?php $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">
            <table>
                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters!</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
        <?php
            define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
            define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
            
            if(isset($_SESSION['naam']) || isset($_SESSION['bericht'])) {
                unset($_SESSION['naam']);
                unset($_SESSION['bericht']);
            }

            
            if(isset($_POST['verzenden'])) {                                            
                $naam = $_POST['naam'];
                $bericht = $_POST['bericht'];
                $datum = date("c");

                $_SESSION['naam'] = $naam;
                $_SESSION['bericht'] = $bericht;
                
                if(empty($naam)) {
                    echo "Vul aub uw naam in!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(strlen($naam) > MAX_SIZE_NAAM) {
                    echo "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(empty($bericht)) {
                    echo "Typ aub eerst een bericht!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(strlen($bericht) > MAX_SIZE_BERICHT) {
                    echo "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters!";
                    header("Refresh: 3");    
                }

                elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $naam)) {
                    echo "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan!<br>";
                    echo "Gebruik alleen letters, cijfers en underscore!";
                    header("Refresh: 3");
                }

                else {
                    $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($naam));
                    $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($bericht));
                    $date = date("Y-m-d, H:i:s");
                    
                    $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
                    $result = mysql_query($query);
                    
                    //sessie verwijderen
                    session_destroy();
                    
                    header("Refresh: 0");
                }
            }

        ?>

    </body>
</html>
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 14:08:06
 
Maikel  B

Maikel B

14/07/2011 10:44:27
Quote Anchor link
heb je ook ergens een voorbeeld online zodat we kunnen testen?

- Gebruik geen tables als opmaak maar gebruik div's en css
Gewijzigd op 14/07/2011 10:47:59 door Maikel B
 
Joris van Rijn

Joris van Rijn

14/07/2011 10:45:39
Quote Anchor link
Dit kan natuurlijk niet:
Eerst output naar de browser, en dan een header().

Lees even tutorials door waarom dat niet kan!
 
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 11:02:26
Quote Anchor link
@Maikel
Nee ik heb geen voorbeeld online. Het is een klein project voor mijzelf waarmee ik mijn (web)programmeer vaardigheden wil verbeteren.

Welke redenen zijn er om div's in de plaats van tables als opmaak te gebruiken?

@Joris
Het werkt wel, dus ik neem aan dat het slechte programmeer stijl is?
Ik zal eens opzoek gaan naar waarom dit niet kan.
 
Bram Boos

Bram Boos

14/07/2011 11:07:42
Quote Anchor link
* Eerst de verwerking, dan pas HTML.
* Gebruik nooit ob_start, stop of flush.
* Waar is je foutafhandeling?

Ik heb een heel stuk van je code verbeterd:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
<?php
session_start();
//Connect
$db = array (
    'host' => 'localhost',
    'user' => 'root',
    'pass' => '',
    'dbname' => 'gastenboek'
);

if(!mysql_connect($db['host'], $db['user'], $db['pass']))
{

    trigger_error('Fout bij verbinden: '.mysql_error());
}

elseif(!mysql_select_db($db['dbname']))
{

    trigger_error('Fout bij selecteren database: '.mysql_error());
}
                          


//Functies
  
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }



             define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
            define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
            $error = array();
            if($_SERVER['request_method'] == 'POST') {    

            if(isset($_SESSION['naam']) || isset($_SESSION['bericht'])) {
                unset($_SESSION['naam']);
                unset($_SESSION['bericht']);
            }

                                        
                $datum = date("c");

                $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
                $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
                
                if(strlen($_POST['naam']) < 3) {
                    $error[] = "Vul aub uw naam in!";  
                }

                elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
                    $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters!";
                }

                elseif(empty($_POST['bericht'])) {
                    $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";
                }

                elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
                    $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters!";  
                }

                elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
                    $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan!<br>";
                    $error[] = "Gebruik alleen letters, cijfers en underscore!";
                }

                else {
                    $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($naam));
                    $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($bericht));
                    $date = date("Y-m-d, H:i:s");
                    
                    $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
                    $result = mysql_query($query);
                    
                    //sessie verwijderen
                    session_destroy();
                    
                }
            }



                $result = select_query("items", "datum", "5");
?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php

                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_array($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array[3])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array[1])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array[2])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                }

            ?>

        </table>
        <?php foreach($error as $melding) {echo $melding.'<br />'; } ?>
        
        <form method = "post" action ="">
            <table>
                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters!</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
    </body>
</html>


Hopelijk kun je zelf een nette foutafhandeling in de query's inbouwen. Graag verwijs ik je door naar deze tutorial.
 
Wouter J

Wouter J

14/07/2011 11:08:01
Quote Anchor link
- Gebruik niet die viese ob_start(). Programmeer gewoon goed, dat betekend afhandeling boven het doctype en na het doctype alleen wat echo's.
- Lees ook eens deze tutorial.
- Al die headers als je iets fout hebt gedaan moet je weghalen. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens gewist worden.
- Regel 60-63 en regel 89,90 zijn onnodig variabelen kopiëren.
- Haal variabelen uit de quotes.
- Kijk of een query is gelukt en of er iets is verandert met mysql_affected_rows
- De uitroeptekens bij foutafhandeling komt heel opdringerig over.
- Gebruik niet elseif maar gewoon if. Het is voor de gebruiker beter om meteen alle fouten te zien.
- Maak je HTML op met divs en css, niet met tables.
- $_SERVER['PHP_SELF'] is XSS gevoelig. Vul bij action gewoon niks in.
- Kijk of een form verzonden is met
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
<?php
if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')
{

// verzonden
}
?>

- Gebruik geen *, selecteer welke velden je wilt.
- Gebruik goede foutafhandeling en niet or die.
- Gebruik geen fetch_array maar mysql_fetch_assoc
 
Danny Dillema

Danny Dillema

14/07/2011 11:22:24
Quote Anchor link
@Bram en Wouter
Bedankt!
Zodra ik tijd heb zal ik er mee aan de slag gaan.


Toevoeging op 14/07/2011 19:49:51:


Ok, ik heb het één en ander veranderd aan het script.
De tables heb ik nu nog even gelaten voor wat het is.
Ik ben benieuwd naar jullie mening.

debug_mode.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
    define('DEBUG_MODE', true);
    
    if(DEBUG_MODE)
    {

        error_reporting(E_ALL | E_STRICT);
        ini_set('display_errors', 1);
    }

    elseif(!DEBUG_MODE)
    {

        error_reporting(0);
        ini_set('display_errors', 0);
    }

?>

connect.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<?php    
    $db
= array (
        'host' => 'localhost',
        'user' => 'root',
        'pass' => '',
        'dbname' => 'gastenboek'
    );
        
    $mysql = mysql_connect($db['host'], $db['user'], $db['pass']);
    
    if(!$mysql){
        $error[] = "Er kan geen verbinding met de server worden gemaakt.";
        
        if(DEBUG_MODE) {
            $error[] = "<br>".mysql_error();
        }
    }

    else {
        $select_db = mysql_select_db($db['dbname']);
        
        if(!$select_db) {
            echo "Er kan geen geen verbinding met de database worden gemaakt.";
        
            if(DEBUG_MODE) {
                $error[] = "<br>".mysql_error();
            }
        }
    }
                          
?>

functies.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php    
    //geeft de tijd terug in nederlandse notatie    
    function convert_time($time) {
        return $time = date("d-m-Y, H:i:s", strtotime($time));
    }
    
    function
select_query($tabel, $field, $limit) {
        if($limit > 0) {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC LIMIT $limit";    
        }

        else {
            $query = "SELECT * FROM $tabel ORDER BY $field DESC";
        }

        return mysql_query($query);
    }

?>

gastenboek.php
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
<?php
    session_start();

    $error = array();
    
    if(file_exists('include/debug_mode.php')) {        
        include("include/debug_mode.php");
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] = "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";        
    }

    
    if(file_exists('include/connect.php')) {        
        include("include/connect.php");
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/connect.php\' is niet gevonden.";
        }        
    }

    
    if(file_exists('include/functies.php')) {        
        include('include/functies.php');
    }

    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/functies.php\' is niet gevonden.";
        }      
    }

    
    if(isset($fatal_error) == 1) {
        foreach($error as $melding) {
            echo $melding."<br>";
        }

        exit();    
    }

      
    define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
    define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
    
    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') {                                            
        $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
        $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
        
        if(empty($_POST['naam'])) {
            $error[] = "Vul aub uw naam in.";
        }

        elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
            $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters.";  
        }

        elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
            $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan.<br>
                        Gebruik alleen letters, cijfers,underscore en single quotes."
;
        }

        else {
            $naam_ok = 1;
        }

        
        if(empty($_POST['bericht'])) {
            $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";    
        }

        elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
            $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters.";    
        }

        else {
            $bericht_ok = 1;
        }

        
        if(isset($naam_ok) == 1 && isset($bericht_ok) == 1){
            $naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['naam']));
            $bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['bericht']));
            $date = date("Y-m-d, H:i:s");
            
            $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', '$date')";
            $result = mysql_query($query);
            
            if(mysql_affected_rows() < 1) {
                $error[] = "Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van uw bericht.<br>
                        Probeert u het later nog eens."
;
                
                if(DEBUG_MODE) {
                    $error[] = "<br>".mysql_error();
                }    
            }

            //sessie verwijderen
            session_destroy();
        }
    }

?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css" />
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <h1>Simpel gastenboek</h1>
        
        <table width = "400">
            <tr><td><h3>Berichten</h3></td></tr>
            <tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>
            <?php
                $result
= select_query("items", "datum", "5");
                
                if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                    for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_assoc($result); $i++) {
                        echo "<tr><td><b>Gepost op ".convert_time($array['datum'])."";  
                        echo " door ".htmlspecialchars_decode($array['naam'])."</b></tr>";
                        echo "<tr><td> ".htmlspecialchars_decode($array['bericht'])." </td></tr>";
                        echo "<tr><td>------------------------------------------------------------------<tr><td>";    
                    }
                }

                else {
                    echo "<tr><td>Er zijn nog geen berichten geplaatst!</td></tr>";
                    echo "<tr><td>-----------------------------------------------------------------</td></tr>";
                    //bij een lege db wordt er geen error weergegeven
                    if(DEBUG_MODE) {
                        $error[] = "<br>".mysql_error();
                    }
                }

            ?>

        </table>
        
        <form method = "post" action = "">
            <table>
                <?php
                    foreach($error as $melding) {
                        echo "<tr><td>".$melding."</td></tr>";
                        }
                  
                ?>

                <tr><td><h3>Plaats een nieuw bericht</h3></td></tr>
                <tr><td><b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"></td></tr>
                <tr><td><b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "6"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea>
                <br>* maximaal 200 karakters</td></tr>
                <tr><td><input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden"></td></tr>  
            </table>
        </form>
    </body>
</html>
Gewijzigd op 15/07/2011 02:51:38 door Danny Dillema
 
Danny Dillema

Danny Dillema

16/07/2011 08:11:21
Quote Anchor link
bump
 
Jelmer -

Jelmer -

16/07/2011 10:35:06
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
if(file_exists('include/functies.php')) {        
        include('include/functies.php');
    }
    else {
        $fatal_error = 1;
        $error[] =  "Er is een fout opgetreden in het script.<br> Excuses voor het ongemak.";
        
        if(DEDUG_MODE) {
            $error[] = "Het bestand \'include/functies.php\' is niet gevonden.";
        }      
    }

Goeie foutafhandeling is goed, maar dit is wel wat overdreven. Foutafhandeling goed hebben heeft twee doelen: je kan makkelijk zien wat er precies aan de hand is, en de bezoeker/gebruiker kan zien dat het niet zijn schuld is. De kans dat een include statement mislukt is nogal beperkt, en aangezien je die statements een heleboel gaat gebruiken lijkt het mij de moeite niet waard om per statement zo'n hele constructie eromheen te zetten.

Als je script zo afhankelijk is van dat externe bestand, gebruik dan require. Dan stopt PHP er vanzelf mee als het mislukt.
Als je dan ook in die uiterst zeldzame gevallen nog je gebruiker op de hoogte wilt stellen, kijk eens naar set_error_handler.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
isset($naam_ok) == 1

isset geeft al true of false terug, controleren of true true is, wat dan weer true oplevert, heeft geen zin. Gebruik geen isset() om te kijken of iets waar of niet waar is, alleen om te kijken of iets bestaat in een array zoals in $_POST. Sommige servers hebben nog een oude configuratie waarbij $naam_ok==1 ook waar is wanneer je je script aanroept als script.php?naam_ok=1. In jouw script zou je dan alsnog een berichtje kunnen plaatsen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
$naam = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['naam']));
$bericht = mysql_real_escape_string(htmlentities($_POST['bericht']));

htmlentities zou ik pas doen bij het weergeven. Sla je invoer zo rauw mogelijk op, dan kan je je data ook nog voor andere doeleinden gaan gebruiken waar html entities alleen maar in de weg zitten. (Zoals een RSS feed die je maakt met de XML functies. Die zetten zelf al entities om.)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
$date = date("Y-m-d, H:i:s");

Kan ook gelijk in je query:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', NOW())


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
session_destroy();

Als je nog een ander script had draaien op die website die ook sessies gebruikte, zijn die ook weg. Gewoon unset($_SESSION['naam'], $_SESSION['bericht']) is beter in dit geval.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
for($i = 0; $i < 20 && $array = mysql_fetch_assoc($result); $i++)

Waarom een for-lus wanneer je maar 5 resultaten ophaalt doordat je al een LIMIT in je query specificeert? Gewoon simpel while($array = mysql_fetch_assoc($result)) is de normale manier.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
echo " door ".htmlspecialchars_decode($array['naam'])."</b></tr>";

Wat? htmlspecialchars_decode?! Waarom! Juist liever de andere kant op: rauw uit de database halen (en dus rauw erin stoppen) en dan hier htmlspecialchars gebruiken om ervoor te zorgen dat mensen geen html in hun naam gaan gebruiken.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam'];

Als ik een "quote" in m'n naam heb zitten gaat het hier mis omdat ik het value-attribuut afsluit.

Klein detail waar je vast niet tegenaan gaat lopen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
if(file_exists('include/debug_mode.php')) {        
        include("include/debug_mode.php");

file_exists en include zoeken niet op dezelfde plek naar het bestand. file_exists kijkt alleen vanaf het pad waar je script draait (getcwd) terwijl include ook naar je include_path kijkt.
Gewijzigd op 16/07/2011 10:35:48 door Jelmer -
 
Danny Dillema

Danny Dillema

18/07/2011 12:41:38
Quote Anchor link
@Jelmer rrrr

Bedankt voor je input.

Toevoeging op 18/07/2011 18:01:08:

Zie hier het eindresultaat.
http://dannydillema.woelmuis.nl/index.php
En de nieuwe code:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
<?php
    session_start();

    $error = array();
          
    include("include/debug_mode.php");        
    include("include/connect.php");
    include('include/functies.php');
      
    define("MAX_SIZE_NAAM", 40);
    define("MAX_SIZE_BERICHT", 200);
    
    if($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST') {                                            
        $_SESSION['naam'] = $_POST['naam'];
        $_SESSION['bericht'] = $_POST['bericht'];
        
        if(empty($_POST['naam'])) {
            $error[] = "Vul aub uw naam in.";
        }

        elseif(strlen($_POST['naam']) > MAX_SIZE_NAAM) {
            $error[] = "Uw naam mag niet langer zijn dan 40 karakters.";  
        }

        elseif(preg_match('/[^0-9A-Za-z_\']/', $_POST['naam'])) {
            $error[] = "U heeft 1 of meer karakters in uw naam die niet zijn toegestaan.<br>
                        Gebruik alleen letters, cijfers,underscore en single quotes."
;
        }

        else {
            $naam_ok = 1;
        }

        
        if(empty($_POST['bericht'])) {
            $error[] = "Typ aub eerst een bericht!";    
        }

        elseif(strlen($_POST['bericht']) > MAX_SIZE_BERICHT) {
            $error[] = "Uw bericht mag niet langer zijn dan 200 karakters.";    
        }

        else {
            $bericht_ok = 1;
        }

        
        if($naam_ok == 1 && $bericht_ok == 1){
            $naam = mysql_real_escape_string($_POST['naam']);
            $bericht = mysql_real_escape_string($_POST['bericht']);
            
            $query = "INSERT INTO items(naam, bericht, datum)VALUES('$naam', '$bericht', NOW())";
            $result = mysql_query($query);
            
            if(mysql_affected_rows() < 1) {
                $error[] = "Er is een fout opgetreden tijdens het verwerken van uw bericht.<br>
                        Probeert u het later nog eens."
;
                
                if(DEBUG_MODE) {
                    $error[] = "<br>".mysql_error();
                }    
            }

            //sessie verwijderen
            unset($_SESSION['naam'], $_SESSION['bericht']);
        }
    }

?>

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html lang="en">
    <head>
        <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <meta name="Gastenboek" content="Gastenboek">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style/style.css">
        <title>Simpel gastenboek</title>
    </head>
    <body>
        <div id = "gastenboek_wrapper">
            <h1>Laat een berichtje achter</h1>
                <?php
                    $result
= select_query("items", "datum", "5");
                    
                    if(mysql_num_rows($result) > 0) {
                        while($array = mysql_fetch_assoc($result)) {
                            echo "
                                <div id = 'post'>
                                    <div id = 'post_info'>
                                        Gepost op "
.convert_time($array['datum'])."
                                        <br>door "
.htmlentities($array['naam'])."<br>
                                    </div>
                                    <div id = 'bericht'>"

                                        .htmlentities($array['bericht'])."<br><br>
                                    </div>
                                </div>
                            "
;        
                        }

                        echo "<div id = 'bericht_lijn_onder'></div>";
                    }
                
                    else {
                        echo "<br>Er zijn nog geen berichten geplaatst.";
                        //bij een lege db wordt er geen error weergegeven
                        if(DEBUG_MODE) {
                            $error[] = "<br>".mysql_error();
                        }
                    }

    
                    foreach($error as $melding) {
                        echo "<div id = 'error'><br>".$melding."</div>";
                    }
                  
                ?>

            <form method = "post" action = "">
                <h2>Plaats een nieuw bericht</h2>
                <b>Naam</b><br><input type = "text" name = "naam" value = "<?php if(isset($_SESSION['naam']))echo $_SESSION['naam']; ?>"><br>
                <b>Bericht</b><br><textarea name = "bericht" cols = "40" rows = "4"><?php if(isset($_SESSION['bericht']))echo $_SESSION['bericht']; ?></textarea><br>
                * maximaal 200 karakters<br>
                <input type = "submit" name = "verzenden" value = "Verzenden" class = "button">  
            </form>
        </div>
    </body>
</html>
Gewijzigd op 18/07/2011 18:14:02 door Danny Dillema
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.