BEM denkwijze

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Software Ontwikkelaar

Functie omschrijving Voor een echt familiebedrijf in de omgeving van 's-Hertogenbosch ben ik op zoek naar een Software Developer. Jij gaat in de functie van Software Developer werken met C# en .NET framework Jij gaat maatwerk software ontwikkelen en softwareoplossingen creëren. Daarnaast optimaliseer je de bestaande software. Oplossingen waar de klant echt iets aan heeft, jij krijgt er energie van op dit te realiseren. Je gaat werken in een Microsoft omgeving(ASP.NET) en gebruikt daarnaast C# en MVC. Samen met het huidige IT team binnen deze organisatie verwerk je de wensen van de klant tot een (eind)product. Bedrijfsprofiel Deze organisatie is

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Senior Cobol Applicati

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 7 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: In de applicatie ETM zijn nu de inningsvoorzieningen voor ongeveer 25 aangifte- en aanslagmiddelen opgenomen. ETM is een extern aangeschafte service en het huidige contract met leverancier Oracle loopt af op 31-12-2022. Het programma uitfaseren ETM heeft als doel om vervanging te realiseren waarmee alle nu in gebruik zijnde ETM ondersteuning wordt overgenomen in nieuwe Inningsvoorzieningen om de continuïteit van de inningsprocessen te waarborgen. Eén van de inningsvoorzieningen die voor het einde van 31-12-2022

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET ontwikkelaar start jij in een ontwikkelteam met 7 .NET developers. In ons team werken er drie senior .NET developer, twee medior .NET developers en twee junior .NET developers. Er is dan ook genoeg senioriteit in ons team om jou te kunnen bieden wat jij nodig hebt! Wij werken in scrum en hebben drie wekelijkste sprints. Daarnaast doen wij minimaal vier keer per jaar een release. Ons platform is ontzettend complex en groot. Het is dan ook in het begin belangrijk dat jij de processen gaat begrijpen. Jij krijgt dan ook een cursus om beter te begrijpen

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Dit ga je doen Het onderhouden, ontwikkelen en testen van front-end software van diverse klant- en medewerkersapplicaties; Het ontwikkelen van maatwerk front-end oplossingen in Vue.js en participeren in een scrumteam; Mede-verantwoordelijk voor het begeleiden en coachen van drie junior front-end developers; Verantwoordelijk voor code-reviews en het opstellen van de juiste documentatie zoals userstories en API ontwerp; Participeren in diverse projecten t.b.v. optimalisatie van diverse applicaties; Het opzetten van API koppelingen met externe applicaties. Hier ga je werken Betreffende organisatie is gevestigd in de regio van Swifterbant en is al ruim 20 jaar lang bedreven in het ontwikkelen en aanbieden van

Bekijk vacature »

Laravel developer

Zie jij mogelijkheden om onze tooling technisch te verbeteren en uit te bouwen? Over Jobmatix Jobmatix is een innovatieve en internationale speler op het gebied van jobmarketing. Onze jobmarketing automation tool helpt organisaties bij het aantrekken van nieuw talent door vacatures digitaal, geautomatiseerd en op een efficiënte manier te adverteren en onder de aandacht te brengen bij de doelgroep op 25+ jobboards. Volledig performance-based, waarbij organisaties betalen op basis van cost per click of cost per applicant. Maandelijks wordt onze jobmarketing automation tool al gebruikt door vele directe werkgevers, intermediairs en mediabureaus, waaronder Picnic, Rijkswaterstaat, AdverOnline, Schiphol, DPA, Teleperformance en

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar C# .NET

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Amersfoort gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk dataplatform ontwikkelt voor de agrarische sector.

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »

SQL developer

Functieomschrijving Voor een erkende werkgever in de omgeving van Tilburg zijn wij op zoek naar een ervaren SQL ontwikkelaar. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt er als volgt uit te zien: Het ontwerpen en implementeren van databaseschema's: Je bent in staat om een database te ontwerpen en de structuur van tabellen, relaties, indexen en andere objecten te definiëren; Het schrijven van complexe SQL-query's: Je kunt complexe query's schrijven om gegevens uit de database

Bekijk vacature »

Junior Software Developer (HBO / WO)

Functie omschrijving Voor een leuke opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Junior Software Developer! Sta jij aan het begin van je carrière en heb je net je HBO of WO-diploma in de richting van ICT of Techniek mogen ontvangen? En heb jij grote affiniteit met software development? Dan hebben wij bij Jelling IT Professionals de perfecte opdrachtgever in de omgeving van Hoofddorp. Binnen deze functie vervul je een onsite learning programma waarbij je aan de slag gaat met PHP en Laravel. Hierbij ben je voornamelijk werkzaam op verschillende klantlocaties en is het jouw taak om hun wensen en eisen

Bekijk vacature »

Low Code Developer

Functie omschrijving Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Voor een leuke opdrachtgever in omgeving Rotterdam zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten in heel het land! Wat ga je hier zoal doen? Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je kunt denken aan

Bekijk vacature »

Software Developer

Longship.io gaat de wereld veroveren met baanbrekende software en legendarische... pizza-avonden! Lees hier de vacature van Software Developer! Bij Longship werken we met een team van 5 mensen aan software voor laadpaal operators. Longship is ontstaan in 2020 met als doel om de elektrische mobiliteitstransitie aan te jagen. We zijn nu al een wereldwijde speler doordat we continu voorop lopen in innovatie. Ons platform helpt het versneld elektrificeren van wagenparken, internationaal! Wij zijn een startup met grote ambities die we willen bereiken met een relatief klein en efficiënt team. Je krijg de kans om ontzettend veel te leren van ervaren

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET Core developer wordt jij onderdeel van ons team met drie breed ontwikkelde software engineers en een flexibele schil met zes ervaren freelancers. Jij gaat mee in de visie van onze organisatie om als IoT partner in deze branche specifieke markt “het” platform te blijven innoveren en deze ook steeds slimmer te maken. Wij hopen dan ook zeker dit in de toekomst te kunnen realiseren met bijvoorbeeld Artificial Intelligence. De architectuur van ons platform is opgemaakt uit een deel eigen protocol, een interface laag en een laag welke de protocollen van derde partijen vertaald naar het eigen

Bekijk vacature »

Functioneel Applicatiebeheerder

Wij van CNB zijn op zoek naar een leergierige Functioneel Applicatiebeheerder CNB is de grootste dienstverlener in de markt van bloembollen en vaste planten. In deze markt verricht CNB de volgende diensten: bemiddeling, veilen en het koelen en prepareren van bloembollen. Vanuit ons hoofdkantoor in Lisse werken bijna 100 collega’s dag in dag uit aan de bemiddeling van bloembollen. In Bovenkarspel vindt het koelen en prepareren van de bloembollen plaats. Wij zijn op zoek naar een enthousiaste Functioneel Applicatiebeheerder die naast een applicatie, ook sfeer kan bouwen! Jij: Vindt het leuk om binnen een klein IT-team aan de slag te

Bekijk vacature »

Medior C# Developer

Samen met het development team zorg je ervoor dat alle systemen achter de schermen vlekkeloos werken. Wat doe je als Medior C# Developer bij Coolblue? Als C# developer doe je regelmatig mee aan brainstormsessies over user experience, data en task flow met de UX Designer, Product Owner en Data Scientist in je team. Daarnaast schrijf je op zichzelf staande, consistente en testbare code die goed onderhoudbaar en toekomstbestendig is. Ook C# Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Werken met verschillende soorten data-opslag, zoals Oracle of AWS. Problemen oplossen

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Lord Gaga

Lord Gaga

08/08/2016 18:25:58
Quote Anchor link
Hallo,

Op het internet zie ik vaak voorbeelden van BEM die als volgt zijn opgebouwd:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
.list {}
.list__item {}
.list__item--selected {}


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<ul class="list">
    <li class="list__item list__item--selected">Item 1</li>
    <li class="list__item">Item 2</li>
</ul>


Nu snap ik de logica, want het ziet er logisch uit en het voorbeeld is redelijk simpel. Maar houdt dit in dat je CSS enkel nog *mag* toepassen op BEM classes en niet op elementen? Wat zou bijvoorbeeld een logische opbouw zijn in de volgende situatie:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<nav>
    <ul>
        <li>
            <a href="/">Home</a>
        </li>
        <li>
            <a href="/contact">Contact</a>
        </li>
    </ul>
</nav>


Want het onderstaande lijkt me nogal vergezocht:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<nav class="navigation">
    <ul class="navigation-list">
        <li class="navigation-list__item navigation-list__item--selected">
            <a href="/" class="navigation-list-item__anchor">Home</a>
        </li>
        <li class="navigation-list__item">
            <a href="/contact" class="navigation-list-item__anchor">Contact</a>
        </li>
    </ul>
</nav>


Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
.navigation {}
.navigation-list {}
.navigation-list__item {}
.navigation-list__item--selected {}
.navigation-list-item__anchor {}


Wat is jullie kijk hier op?

Alvast bedankt!
Gewijzigd op 08/08/2016 18:43:52 door Lord Gaga
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 15:00:22
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

08/08/2016 18:32:51
Quote Anchor link
>> Maar houdt dit in dat je CSS enkel nog *mag* toepassen op BEM classes en niet op elementen?

Ja.

Ik had aanvankelijk precies dezelfde bedenkingen bij BEM: waarom zou je zo veel "classitis" toevoegen met een class .navigation-list__item als je al een element li hebt. Dat is echter nou juist precies de gedachtegang achter BEM: je moet iets ook kunnen stylen als een list-item wanneer het géén li is.
Gewijzigd op 08/08/2016 18:33:24 door Ward van der Put
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

08/08/2016 18:41:35
Quote Anchor link
- Ariën -:
Zou je de titel van dit topic kunnen aanpassen naar iets wat je vraag- / problemmstelling weergeeft?
Alvast bedankt!
Gewijzigd op 08/08/2016 18:41:54 door - Ariën -
 
Lord Gaga

Lord Gaga

08/08/2016 18:43:34
Quote Anchor link
Oke, dan had ik dat in ieder geval juist, maar wat doe ik dan in het volgende geval:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
<section class="panel">
    <h1>Sign up</h1>
    <p>Enter your details below.</p>
    
    <form method="post" accept-charset="UTF-8">
        <fieldset>
            <legend>Information</legend>
            
            <label for="username">Username</label>
            <input type="text" name="username" id="username" />
            
            <label for="password">Password</label>
            <input type="password" name="password" id="password" />
            
            <label for="password_confirm">Password (confirm)</label>
            <input type="password" name="password_confirm" id="password_confirm" />
        </fieldset>
        
        <fieldset>
            <legend>Submit</legend>
            
            <input value="Sign up" type="submit" name="sign-up" />
        </fieldset>
    </form>
</section>


De enige BEM class in bovenstaande code is "panel". Zou ik "panel", "form" en "fieldset" als 3 aparte blocks moeten zien?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

08/08/2016 19:35:31
Quote Anchor link
Lord Gaga op 08/08/2016 18:43:34:
De enige BEM class in bovenstaande code is "panel". Zou ik "panel", "form" en "fieldset" als 3 aparte blocks moeten zien?

Nee, dan is <section class="panel"> je Block, dus de B van BEM.
Alle afhankelijke Elements daaronder of daarbinnen zijn dan de E van BEM.
 
Lord Gaga

Lord Gaga

08/08/2016 21:11:13
Quote Anchor link
Ah, oke, dankjewel!

Dan is er nog 1 ding dat ik niet helemaal snap.

https://codepen.io/anon/pen/RRqjgq

In bovenstaand voorbeeld staan een anchor en een button die allebei een button voor moeten stellen. Het anchor ziet er goed uit, maar de button niet. Als je hier CSS aantoevoegt speciaal om die button er uit te laten zien als het anchor, heeft het anchor toch juist onnodige CSS. Of zie ik dit verkeerd?
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

08/08/2016 21:25:20
Quote Anchor link
Wat een vreemde manier om generieke elementen te voorzien van een class ... lijkt me overkill.
 
Lord Gaga

Lord Gaga

08/08/2016 21:29:29
Quote Anchor link
Dat dacht ik ook, maar toch lijkt BEM me een heel gestructureerde manier om te werken. :P
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

08/08/2016 21:36:45
Quote Anchor link
Dat kan, maar het lijkt me ook een hoop overkill. Als voorbeeld een list is een container-element. Alles wat daar in zit kun je prima uniek stijlen aan de hand van een class of id op die list.

Stel dat je een lijst hebt met 50 items, dan zit je dus al 50x onnodig een <li> een class te geven. Lijkt me niet zinvol, nog even ongeacht van de data die je daarmee extra moet oversturen.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

09/08/2016 07:50:03
Quote Anchor link
Veel code is niet altijd overkill. Dat is zoiets als zeggen dat Van Gogh overdreven veel verf gebruikte. Het maakt BEM juist een enorm expressieve taal voor front-end development.

Als je bijvoorbeeld deze hiërarchie hebt van blokken en elementen, zijn er (a) afhankelijkheden met (b) impliciete en verborgen opmaak, die in een verborgen volgorde wordt bepaald door overerving van eigenschappen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<html>
  <body>
    <main>
      <div>
        <form>
          <p>
            <label>
              <input ...>
            </label>
          <p>
        </form>
      </div>
    </main>
  </body>
</html>

BEM (Block-Element-Modifier) doet in hoofdlijnen twee dingen: (a) de afhankelijkheden enorm reduceren en (b) de opmaak expliciet maken, door die uit te drukken in de naamgeving van klassen. BEM beperkt de hiërarchie tot een blok (de B van BEM) dat één of meer elementen (de E van BEM) kan bevatten. Je hoeft, in pseudo-code, overal en altijd alleen nog maar met deze structuur rekening te houden:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<block>
  <element>
    ...
  </element>
</block>

Het maakt daardoor bijvoorbeeld niet meer uit of een lijstitem <li> nu in een <ol>, <ul>, <nav> of <menu> staat. En het maakt niet meer uit of die lijst vervolgens in een <header>, een <footer>, een <aside> of een <whatever> staat.

Op blokken elementen kun je modifiers (de M van BEM) toepassen, die hun opmaak of 'rol' veranderen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<block>
  <element class="foo-modifier bar-modifier">
    ...
  </element>
</block>

In het eerste geval moet je eindeloos zoeken in HTML en CSS waar een bepaalde opmaak vandaan komt. En wijzig je de opmaak van één ding voor één pagina, dan kan de hiërarchie van gestapelde afhankelijkheden leiden tot onverwachte en ongewenste wijzigingen in andere pagina's die hetzelfde stylesheet gebruiken. Door de hiërarchie van afhankelijkheden kun je bovendien moeilijk elementen verplaatsen. Bij BEM heb je daarvan geen last. Iedereen die de syntaxis van BEM begrijpt, doorziet in HTML-code én in CSS-code wat er overal gebeurt.

Voor wie meer over BEM van wil weten, zijn deze artikelen aan te bevelen:

Connie Chan - Keeping the Front-End Modular with BEM
CSS-Tricks - BEM 101
Smashing Magazine - A New Front-End Methodology: BEM
MindBEMding – getting your head ’round BEM syntax

Toen ik voor het eerst in BEM werkte, had ik vergelijkbare bezwaren als Ozzie. Ik vond BEM overdreven uitgebreid. En ik vond BEM een overbodig dialect, want we hebben immers al gewoon HTML5 en CSS3.

Achteraf, nu ik meer gewend ben aan BEM, komen die bezwaren me echter heel bekend voor: ze zijn vergelijkbaar met de complicaties waar je tegenaan loopt als je van procedureel PHP overstapt naar OOP! BEM maakt de opmaak op vergelijkbare wijze modulair en objectgeoriënteerd.
Gewijzigd op 09/08/2016 07:53:04 door Ward van der Put
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

09/08/2016 11:44:44
Quote Anchor link
Maar hoe is dit anders dan een extreme vorm van een set elementen voorzien van een wrapper div?
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<div class="my-custom-form-style">
    <form class="form">
        ... doe je ding ...
    </form>
</div>

In .my-custom-form-style kun je alle afwijkingen ten opzichte van .form definiëren.

Negeert BEM de C in CSS niet nogal?
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

09/08/2016 13:51:30
Quote Anchor link
Dat is inderdaad bijna hetzelfde, alleen zou je het in BEM eerder zo doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<div class="foo">
  <form class="foo__bar">
    ...
  </form>
</div>


In de BEM-syntaxis is foo een block en foo__bar (met dubbele underscore) een bar-element van een foo. Daarmee heb je gelijk al meer duidelijkheid. Je ziet dat je foo__bar alleen binnen een foo kunt gebruiken — aan foo__bar zelf al, zonder hogerop te moeten zoeken. Dat geldt ook voor je CSS-bestand: daarin bepalen alleen .foo en .foo__bar de opmaak, niet een div of form, niet een div .my-custom-form-style en al helemaal niet een div .my-custom-form-style form. BEM negeert de cascade niet, maar maakt die explicieter.

Bovendien is niet gezegd dat foo een div moet zijn en foo__bar een form: je kunt meer objectgeoriënteerd ook andere elementen dezelfde 'functies', 'rollen' of 'taken' in je lay-out toebedelen. Om bij het eerdere voorbeeld van Ozzie te blijven: in een uitgebreidere lijst zou een <p> de BEM-rol van list-item op zich kunnen nemen, dat hoeft niet beperkt te blijven tot een <li>.

Derde voordeel is nog dat de blokken en elementen niet beperkt blijven tot de elementen van HTML. In BEM kun je bijvoorbeeld wat gemakkelijker uit de voeten met modulaire objecten zoals een .avatar of een .icon zonder die gelijk met een img.avatar of img.icon volledig afhankelijk te maken van een <img>.

(Ik zal overigens de laatste zijn die alleen de voordelen van BEM ziet, want ik heb me 2 weken lang in allerlei bochten moeten wringen om meer dan 100 K aan MDL-BEM in minder dan 50 K CSS voor een AMP-project te proppen.)
Gewijzigd op 09/08/2016 13:53:07 door Ward van der Put
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

09/08/2016 16:20:23
Quote Anchor link
>> Maar hoe is dit anders dan een extreme vorm van een set elementen voorzien van een wrapper div?

Dat is dus inderdaad ook precies mijn bezwaar.

Waarom zou je het zo doen (geen idee of dit correct BEM is maar het gaat om het idee):

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<ul class="my_ul">
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
  <li class="my_ul my_li">bla bla</li>
<\ul>

.my_ul my_li { color: red; }

Als je ook gewoon dit kunt doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<ul class="my_ul">
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
<\ul>

.my_ul li { color: red; }

Wat is het verschil? Behalve dat die laatste variant overzichtelijker is en minder data behelst?
Gewijzigd op 09/08/2016 16:20:57 door Ozzie PHP
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

09/08/2016 17:04:52
Quote Anchor link
>> Wat is het verschil?

Volgens mij had ik dat net uitgelegd, maar kennelijk had ik dat niet goed gedaan.

In jouw voorbeeld is er altijd een sterke afhankelijkheid tussen een ul.my_ul en een <ul class="my_ul"><li>. In BEM wordt die afhankelijkheid losgelaten. Dat betekent — bijvoorbeeld — dat ik langere lijsten ook zou kunnen stylen met een <p> in een <aside> zonder de regels voor de opmaak te breken, zolang je maar het juiste block en element noemt:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<aside class="my_ul">
  <p class="my_ul__list-item">bla bla</li>
  <p class="my_ul__list-item">bla bla</li>
  <div class="my_ul__list-item--unavailable">bla bla</li>
</aside>


Ik denk, overigens, dat je de voordelen pas ziet als je de syntaxis doorziet én BEM eens live in actie hebt gezien. Anders blijft het bij een theoretische Spielerei met hypothetische use cases.
Gewijzigd op 09/08/2016 17:05:53 door Ward van der Put
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

09/08/2016 17:46:31
Quote Anchor link
>> Volgens mij had ik dat net uitgelegd, maar kennelijk had ik dat niet goed gedaan.

Of ik had niet goed opgelet ;-)

>> Dat betekent — bijvoorbeeld — dat ik langere lijsten ook zou kunnen stylen met een <p> in een <aside>

Ja ... ware het niet dat je het dan symantisch verprutst. Je gaat nu een lijst 'namaken' door <p>'s onder elkaar te zetten. Iets wat je in de praktijk normaliter niet zult doen.

Besides that ... ook dit kun je weer keurig in je css oplossen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
.my_ul li, .my_ul p { color: red; }

Voilà, nu hebben we dezelfde opmaak voor echte list-items, en voor paragrafen ... En bovendien is dit nog netter omdat we de paragrafen niet als list-items betitelen.

Ander voorbeeldje dan nog:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<ul class="red_list">
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
  <li class="red_list red_li">bla bla</li>
<\ul>

.red_list red_li { color: red; }


versus ...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<ul class="red_list">
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
  <li>bla bla</li>
<\ul>

.red_list li { color: red; }


Wat nu als ik mijn red_list wil vervangen door een blue_list?? In de laatste variant is dat simpel:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<ul class="blue_list">

In de BEM methode moet ik echter iedere <li> ook nog gaan wijzigen. Lijkt me niet efficiënt.

Ik WIL de voordelen van BEM wel zien, maar ik zie ze in de praktijk nog niet.
 
Ramon van Dongen

Ramon van Dongen

09/08/2016 18:11:08
Quote Anchor link
Quote:
Ja ... ware het niet dat je het dan symantisch verprutst.
Precies wat ik ook denk.
Een <table> is voor een tabel, een <li> is voor een lijst. Om straks met een <p> ook een lijst te kunnen maken, klinkt heel raar.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

09/08/2016 21:46:16
Quote Anchor link
Laten we wel wezen: een ul.red_list definiëren voor een <ul class="red_list"> is sowieso al geen fris gebruik van klassen. In dat opzicht verschilt CSS eigenlijk nauwelijks van OOP PHP. En dat al helemaal niet als je dit doet omdat je dit "gemakkelijk" kunt vervangen door een ul.blue_list en een <ul class="blue_list">.

Met BEM heeft dat weinig van doen, want dit is ordinair slecht klassen toepassen — ongeacht welke taal en ongeacht welke methodologie je daarvoor gebruikt.

BEM is meer bedoeld om rollen en de logica van een gebruikersinterface uit te drukken.

Een menu is bijvoorbeeld een block (de B van BEM):

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
.menu { ... }


En dat menu kan opdrachten bevatten als elementen (de E van BEM):

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
.menu { ... }

.menu__command { ... }


Die elementen (E) binnen een bepaald block (B) kunnen tot slot worden gewijzigd met een modifier (de M van BEM). Een menuopdracht kan bijvoorbeeld uitgeschakeld worden getoond:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
.menu { ... }

.menu__command { ... }

.menu__command--disabled { ... }


Dit kun je inderdaad ook allemaal doen met CSS alleen, maar het grote verschil is dat ik hier een klein template heb geschreven dat in een groot project met meerdere developers kan worden hergebruikt door iedereen die BEM kan lezen. Is de CSS op orde, dan maakt het zelfs niet meer uit op welke HTML-elementen ze de B, de E of de M toepassen: het werkt altijd voorspelbaar en zoals verwacht.
Gewijzigd op 09/08/2016 21:49:13 door Ward van der Put
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

09/08/2016 22:39:33
Quote Anchor link
Dus het is vooral omdat het in jouw eigen toepassing handig is. Dat kan uiteraard.

Echter, op het moment dat je op een <p> een class "my_li" gaat toepassen, dan denk ik wel dat je vanuit symantisch oogpunt iets niet goed doet.

Maar goed, voor sommigen geeft BEM misschien een soort van controle. Ik vind het prima als je het gebruikt, maar ik denk zeker niet dat het beter is dan normale css.
 
Wouter J

Wouter J

10/08/2016 01:31:43
Quote Anchor link
Quote:
Maar goed, voor sommigen geeft BEM misschien een soort van controle. Ik vind het prima als je het gebruikt, maar ik denk zeker niet dat het beter is dan normale css.

Het heeft mij in elk geval veel geholpen. Het stijlen van classes ipv tags is een hele handige stap om te maken. Of je dat nou als menu__item of .menu-item doet maakt hierin eigenlijk weinig uit, dat is slechts naamgeving. (het BEM principe helpt wel bij het definieren en hergebruiken van stijlen)

Ik weet nog hoe ik vroeger op mn blog altijd liep aan te modderen met mn post stijlen, omdat alles weer stijlen cascade van de hoofd site (bijv. een headline, linkje, etc.). Door alle hoofdstijlen met classes te definieren en niet met tags, en alleen de post stijlen (paragraphs, etc.) met tags te definieren ben je van al deze problemen af.

Overigens wat interessante linkjes:

* * http://csswizardry.com/2012/10/a-classless-class-on-using-more-classes-in-your-html/
* https://www.smashingmagazine.com/2016/06/battling-bem-extended-edition-common-problems-and-how-to-avoid-them/
* http://csswizardry.com/2012/11/code-smells-in-css/
* http://csswizardry.com/2015/08/bemit-taking-the-bem-naming-convention-a-step-further/ (bijna alle CSS wizardry artikelen zijn de moeite van het lezen waard overigens)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

10/08/2016 01:34:50
Quote Anchor link
>> Het stijlen van classes ipv tags is een hele handige stap om te maken.

Maar mijn vraag is nog steeds het waarom? Waarom zou je 100 <li>'tjes allemaal een class geven, terwijl je ze prima kunt benaderen via 1 class op de overkoepelende <ul>? Het komt op mij over als onnodig extra werk.
 
Wouter J

Wouter J

10/08/2016 02:20:06
Quote Anchor link
>> Maar mijn vraag is nog steeds het waarom? Waarom zou je 100 <li>'tjes allemaal een class geven, terwijl je ze prima kunt benaderen via 1 class op de overkoepelende <ul>? Het komt op mij over als onnodig extra werk.

100 li'tjes?! o.O Ik zal maar gewoon mijn eerste linkje quoten:

Quote:
Imagine a classroom full of children with no names. In order to organise and refer to them the teacher has a system; the guy two rows from the back, the kid next to the girl next to the kid under the light, the girl near the window, the first guy sat in the carpeted area…

Her seating plan reads like a board game. As soon as the guy next to the window swaps places with the girl next to the radiator then she has to remember that it’s now the guy near the window, and that the girl near the guy near the window is now near the girl near the window.

As soon as anything moves or changes she has to do a lot of rethinking and making sure things still check out. If the guy near the door is now the guy under the AC unit then is that definitely the right girl next to the guy who used to be the girl under the AC unit? Who knows?

When things aren’t explicitly named—and we try and rely on coincidental and circumstantial situations to try and refer to and target them—we find ourselves in a real mess where things quickly become invalid or break/fail. Things are hard to manipulate and work with. We have to try and remember the dependencies our references have on our structure. Things are basically unstable and chaotic.
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.