Classes intro

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

SQL database developer

Functieomschrijving Heb jij ongeveer 3 jaar ervaring als SQL database developer? Dit bedrijf bouwt applicaties om processen in distributiecentra te optimaliseren. Ter uitbreiding van het development team zijn wij op zoek naar een SQL database ontwikkelaar. Wil jij werken voor een groeiende werkgever in regio Breda waar jij de ruimte en tijd krijgt jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! Hoe ziet jouw takenpakket eruit? Je houdt je bezig met het creëren en bouwen van MS SQL server databases; Je werkt aan innovatieve softwareoplossingen voor het verbeteren en/of vernieuwen van logistieke processen; Je gaat projecten vanaf het begin tot het

Bekijk vacature »

Medior/senior front end developer

Functie Vanwege de groei binnen het bedrijf zijn we op zoek naar versterking in het development team. Als back-end developer bouw je aan de bedrijfssoftware die ons helpt bij de primaire processen. Een leuk (intern) project dus waarbij je de software continu doorontwikkeld! Je werkt in een klein team, we hebben dagelijks stand-ups en iedere twee weken een scrum-sessie, begeleid door onze Scrum Master. Hierin krijg je uitgebreid de kans om je ideeën te presenteren, en te overleggen met je mede-ontwikkelaars en de Product Owner. Binnen de ontwikkelteams gebruiken we Trello, Gitlab, Jiira, Confluence en Boockstack. Hiernaast werken ze met

Bekijk vacature »

Back-end Developer Java

Dit ga je doen Het (door)ontwikkelen van een zelfgebouwde applicatie in Java, Spring Framework, SQL, HTML, CSS en Javascript; End-to-end beheer m.b.t. de applicatie en koppelen van applicaties binnen het landschap; Ontwikkelen van rapportages voor de interne organisatie; Ontwikkelen van aanvullende functionaliteiten m.b.t. de applicatie; Uitvoeren van testen en code reviews. Hier ga je werken Binnen deze organisatie kom je te werken op de afdeling die medische gegevens verzamelt vanuit het hele land. Denk hierbij aan vertrouwelijke persoonsgegevens. Het team verwerkt al deze data met als doel het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de zorg in heel Nederland.

Bekijk vacature »

Senior front end developer Digital Agency Amsterda

Functie Wij werken in multidisciplinaire teams aan verschillende projecten, echter blijf je niet gebonden aan 1 team. Dit houdt in dat wij verschillende specialisten in dienst hebben en deze door middel van een roulatiesysteem in multidisciplinaire teams laten werken. Het team bestaat vaak uit Frontend developer(s), Backend Developer(s), Designer(s), Tester(s) en Mobile Developer(s). Deze teams worden afgewisseld waardoor jij de mogelijkheid krijgt om met iedereen een keer samen te werken. Als Frontend Developer ben jij ónze Specialist op dit gebied. Jij werkt mee aan verschillende projecten voor verschillende klanten. Denk bijvoorbeeld aan klanten, zoals’; BAM, IDFA en Ultimaker. Hierbij zorg

Bekijk vacature »

Front End Developer React Vue

Dit ga je doen Meewerken aan de implementaties en ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten van de webapplicaties; Ontwikkelen met o.a. React en Vue en HTML/CSS, ook krijg je in verband met de samenwerking ook affiniteit met de backend Ruby on Rails; Ontwikkeling aan de front end voor de koppelingen tussen de diverse systemen; Ontwerpen van interfaces en een bijdrage leveren aan de gebruikerservaring; Zorgdragen voor hoge kwaliteit van code en jezelf (en anderen) blijven verbeteren; Als Senior Front End Developer begeleid je zelf ook FE-development projecten, hierin leid je de projecten en pak jij het initiatief op (bv integratieprojecten). Hier ga

Bekijk vacature »

Full stack Python developer

Functie Samen met andere collega’s (een product owner, een software manager en een ervaren ontwikkelaar) ga jij onze producten verder ontwikkelen. Jouw verantwoordelijkheden zullen bestaan uit: – Verder wil gaan met de ontwikkeling van onze bestaande producten; nieuwe features! – Meedenkt over de roadmap van onze producten – Als sparringpartner kan optreden op het gebied van development – Zelf ook nieuwe ideeën op tafel durft te leggen en deze van scratch af aan wilt bouwen Hieronder ook een paar voorbeelden van projecten waar we momenteel mee bezig zijn of binnenkort aan willen beginnen: – Real-time interactie creëren in onze web

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

As a Senior Front-end Developer you maintain the balance between creativity and functionality for our webshop, and you coach your fellow developers. How do I become a Senior Front-End Developer at Coolblue? As a Front-end Developer you work on the user-friendliness of our webshop for millions of customers. You enjoy working with the UX Designer to pick up stories. You get energy from coming up with creative solutions and are happy to present this within the team. You are also proud of your work and welcome all feedback. Would you also like to become a Senior Front-End Developer at Coolblue?

Bekijk vacature »

Front end developer binnen het onderwijs

Functie Het doel van dit team is om te zorgen dat de studenten altijd op de hoogte zijn van relevante informatie en de mogelijkheid hebben om online vragen te stellen. Hiervoor hebben ze een portal ontwikkeld. De app is echt een greenfield project met een eigen inrichting middels cloud. De ontwikkeling wordt gedaan door gebruik te maken van oa. Javascript, React, CSS, Next.js, GraphQL in een Azure Cloud omgeving. Daarnaast gebruiken ze tooling als Figma, storybook, Jest en Github. De complexiteit in deze rol zit hem in het feit dat data uit verschillende bronsystemen komt waarbij er zowel gekoppeld wordt

Bekijk vacature »

Gezocht: .Net ontwikkelaars met een maatschappelij

Bedrijfsomschrijving Zoek jij als medior .Net ontwikkelaar een inspirerende werkplek bij een bedrijf met maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is deze vacature je op het lijf geschreven. De organisatie bestaat ruim 20 jaar en ze ontwikkelen in house applicaties waarmee de zorgsector enorm mee gebaat is. Jouw applicaties worden gebruikt door duizenden gebruikers waardoor je echt een waardevolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Het bedrijf is zeer innovatief en vindt een goede werk/privé balans belangrijk. Je krijgt alle mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen, je werktijden in te delen en daarnaast is het ook mogelijk om deels thuis te werken. Het

Bekijk vacature »

Cloud Engineer

Ben jij een ervaren Cloud Engineer die complexe omgevingen kan overzien en wil je graag in vaste dienst werken bij een professioneel en kleinschalig bedrijf waar je een belangrijke rol kan spelen? Wij, IntelliMagic in Leiden, ontwikkelen specialistische IT monitoring software die we als SaaS oplossing verkopen aan grote bedrijven in Europa en de VS. We zijn een Nederlands bedrijf met een goede sfeer en met grote waardering voor de persoonlijke inbreng en kwaliteiten van onze medewerkers. Wij zoeken een ervaren Cloud Engineer met academisch denkniveau die verantwoordelijk wordt voor het beheer van de cloud infrastructuur voor onze Europese klanten.

Bekijk vacature »

SAP ABAP Developer

Dit ga je doen Software ontwikkeling met behulp van o.a. ABAP, Sapscript en Smartforms Maatwerk development op SAP ECC 6.0, in de toekomst S/4 HANA Samenwerken met Business Analisten die functioneel en technisch ontwerpen aanleveren Testen van opgeleverde software Bugfixing Ondersteuning van eindgebruikers Hier ga je werken Onze klant, een internationaal gevestigd productiebedrijf dat mensen blij maakt, is ter versterking op zoek naar een ABAP Developer voor hun SAP team. Het team van 4 mensen verzorgt de ontwikkeling van maatwerk voor de SAP omgeving waar wordt gewerkt met modules SD, FI/CO, PM en MM. Momenteel draait het bedrijf op SAP

Bekijk vacature »

Junior/medior Back end developer PHP, Laravel

Functie Jij als ontwikkelaar komt te werken in een team bestaande uit 4 back end programmeurs, 2 vormgevers/ Front end developers en een online marketeer. Qua persoonlijkheden is het team erg gevarieerd van sportfanaten tot gameliefhebbers en Golfers. Een ding heeft iedereen hier gemeen; Passie voor goede code. In jouw rol zul je voor veel van je tijd je bezig houden met het ontwikkelen van maatwerk features en applicaties. Daarnaast hebben wij op aanvraag ook wel eens een website of onderhoudsklusje, die opgepakt moet worden en hier ben jij ook niet vies van. Jij als full stack developer zult dus

Bekijk vacature »

Freelance JAVA / C# Developer

Functieomschrijving Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar ervaren JAVA of C# Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid

Bekijk vacature »

PHP Web Developer

Functie omschrijving Voor een klein softwarebedrijf in de omgeving Roosendaal, zijn wij op zoek naar een PHP web developer met een aantal jaar werkervaring. Wil jij graag werken aan in-house software projecten voor diverse klanten? Voel jij je prettige in een klein team developers, waar jouw inbreng enorm gewaardeerd wordt? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je wordt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diverse applicaties. Dit kan de ene keer een online platform voor aanbiedingen zijn, en de andere keer een software pakket dat gebruikt wordt om interne processen te automatiseren. Het zijn stuk voor

Bekijk vacature »

Back-end Developer (Permanent position with the em

Bedrijfsomschrijving Dutch specialist in technical installation materials. Functieomschrijving Purpose of the position: Our client is looking for a Back-end Developer who, together with the rest of the energetic and dynamic team, is responsible for the development and management of the website. This not only concerns the development and management of the current website, but also the development of a new Headless Commerce Platform to keep the customer's website Future proof. Within the IT department, there is a real DevOps culture and the commerce team is at the forefront and tries to implement continuous improvements. Most important tasks: ï‚· Designing and

Bekijk vacature »
Dennis Achternaam

Dennis Achternaam

22/09/2017 03:44:51
Quote Anchor link
Hallo allemaal,

Voor een introductie in classes / OOP moet ik ervaring opdoen met classes.
Opdracht: classes maken voor ophalen, toevoegen, updaten, verwijderen van gegevens uit de verschillende database tabellen.

mijn idee was:
Eerst een database class maken voor connectie, simpel beginnen.
Dit gedaan en geprint, komt een keurig object uit. daarentegen snap ik nog niet hoe ik dit toepas.
Heb simpelweg de file gerequired en de code aangepast maar krijg nu 3 foutmeldingen:
mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, object given in C:\wamp64\www\formulier.php on line 120
Undefined variable: sql3 in C:\wamp64\www\formulier.php on line 139
mysqli_error() expects parameter 1 to be mysqli, object given in C:\wamp64\www\formulier.php on line 139

ik heb nog gebrek aan inzicht mbt het toepassen van mijn class, maar dat de $sql3 niet goed zou zijn vind ik erg raar.. wat ben ik vergeten/doe ik fout?

class:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
<?php
class database {

var
$db_connection = FALSE;    
var
$db_host = "localhost";
var
$db_username = "root";
var
$db_pass = "root";
var
$db_name = "opdracht";

    function
__construct (){
        $this->createConnection();
    }
    
    function
createConnection() {
        $this->db_connection = mysqli_connect($this->db_host,$this->db_username,$this->db_pass,$this->db_name);
    }
    
    function
getConnection() {
        return $this->db_connection;
    }
}


$connection = new database();
?>


formulier.php:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
<?php

    include_once('header.php');
    require ('test2.php');
    //todo: include class met databasefuncties
    
// zodra submit wordt gedrukt, stop input in variabelen voor verificatie en verzending naar database

if(isset($_POST['submit'])){
        $voornaam = ($_POST["Voornaam"]);
        $achternaam = ($_POST["Achternaam"]);
        $straat = ($_POST["Straat"]);
        $plaats = ($_POST["Plaats"]);
        $email = ($_POST["Email"]);
        $telefoon = ($_POST["Telefoon"]);
        // todo: bestandsnaam /&bestand
        
//define test input functie voor validatie, 3 soorten type input verwacht (varchar-tekst, varchar-email, int-telefoon

    function test_input($var,$soort){
    if ($soort == 'tekst'){
        if(preg_match("/^[a-zA-Z -]*$/",$var) == FALSE)
        return FALSE;
    }
elseif ($soort == 'email'){
        if(filter_var($var, FILTER_VALIDATE_EMAIL) == FALSE){
            return FALSE;
        }
    }

    elseif($soort == 'telefoon'){
    if(preg_match('/^[0-9]{10}$/',$var) == FALSE)
        return FALSE;
    }

    else {
        return TRUE;
    }
    }

    //?todo: validatie bestandtype, overzichtelijk of toch in aparte upload file?
    
// create error voor als leeg, validatie ja, validatie nee, voor elke variabele.
// todo: toevoegen errors voor bestandsvariabelen, tododo: vervangen in array voor overzichtelijkheid

$error = FALSE;
    if (empty($voornaam)) {
        $voornaamerr = "<li>Voornaam is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif (test_input($voornaam, 'tekst') === FALSE) {
        $voornaamerr = "<li>Voornaam ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {
        $voornaamerr = "";
    }

    
    if (empty($achternaam)) {
        $achternaamerr = "<li>Achternaam is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif (test_input($achternaam, 'tekst') === FALSE) {
        $achternaamerr = "<li>Achternaam is ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {
        $achternaamerr = "";
    }

    
    if (empty($straat)) {
        $straaterr = "<li>Straat is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif  (test_input($straat, 'tekst') === FALSE) {
        $straaterr = "<li>Straatnaam is ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {
        $straaterr = "";
    }

        
    if (empty($plaats)) {
        $plaatserr = "<li>Plaats is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif  (test_input($plaats, 'tekst') === FALSE) {
        $plaatserr = "<li>Plaatsnaam is ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {
        $plaatserr = "";
    }

    
    if (empty($email)) {
        $emailerr = "<li>Email is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif  (test_input($email, 'email') === FALSE) {
        $emailerr = "<li>Email is ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {    
    $emailerr = "";
    }

    
    if (empty($telefoon)) {
        $telefoonerr = "<li>Telefoonnummer is verplicht</li>";
        $error = TRUE;
    }

    elseif  (test_input($telefoon, 'telefoon') === FALSE) {
        $telefoonerr = "<li>Telefoonnummer is ongeldig</li>";
        $error = TRUE;
    }

    else {
        $telefoonerr = "";    
    }


// wanneer error niet aanwezig, verwerk gegevens in database, wanneer wel, creeer error en geef deze weer via errormelding
    if(!$error){
        //todo: Doe de post shit naar database via class

        // oude/huidige sql: insert query in losse variabelen stoppen, per databasetabel dmv loop

        $sql1 = "INSERT INTO persoonsgegevens(voornaam,achternaam) VALUES('$voornaam','$achternaam')";
        
        if (mysqli_query($connection, $sql1)) {
            
            $user_id = mysqli_insert_id($connection);
            $sql2 = "INSERT INTO contactgegevens (email,telefoon,user_id) VALUES('$email','$telefoon','$user_id')";
            //vraagje: kan de $user_id declaratie beter bij persoonsgegevens query weergeven ofniet?
            
            if (mysqli_query($connection, $sql2)) {
        
                $sql3 = "INSERT INTO adresgegevens (straat,plaats,user_id) VALUES('$straat','$plaats','$user_id')";
                if (mysqli_query($connection, $sql3)) {
                    echo '<p style="width:100%; padding:10px; background-color:#32beeb;color:#000000;text-align:center;">Gelukt!</p>';
                    header ("Refresh: 3 url=overzicht.php");
                }
else {
                    echo "Error: " . $sql1 . "<br>" . mysqli_error($connection);
                }
            }
else {
                echo "Error: " . $sql2 . "<br>" . mysqli_error($connection);
            }
        }
else {
            echo "Error: " . $sql3 . "<br>" . mysqli_error($connection);
        }
    }
else{
        // create 1 errormelding voor implementatie, combineer losse errors van elke variabele string (.=) om zo en kleine, overzichtelijke PHP code in de HTML shell te krijgen
        $errormelding = '<ul>';
        if(isset($voornaamerr) && !empty($voornaamerr)){
            $errormelding .= $voornaamerr;
        }

        if(isset($achternaamerr) && !empty($achternaamerr)){
            $errormelding .=  $achternaamerr;
        }

        if(isset($straaterr) && !empty($straaterr)){
            $errormelding .=  $straaterr;
        }

        if(isset($plaatserr) && !empty($plaatserr)){
            $errormelding .=  $plaatserr;
        }

        if(isset($emailerr) && !empty($emailerr)){
            $errormelding .=  $emailerr;
        }

        if(isset($telefoonerr) && !empty($telefoonerr)){
            $errormelding .=  $telefoonerr;
        }
        
        $errormelding .= '</ul>';
    }
}


?>
 
PHP hulp

PHP hulp

28/05/2024 02:02:17
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

22/09/2017 07:12:55
Quote Anchor link
De $connection is een instance van jouw class 'database', en dat is geen extension van mysqli. In je class maak je wel een $db_connection aan. Kort door de bocht kun je dit probleem dus oplossen door mysqli_query($connection->db_connection, ...) te schrijven.

Wat je normaal echter met zo'n 'wrapper' class probeert te doen is zoveel mogelijk recht-toe-recht-aan ellende uit je code te krijgen. Je zou dus een functie $connection->query() kunnen maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
public function query($sql){
  return mysqli_query($this->db_connection,$sql);
}

scheelt je steeds wat typewerk.

Of bijvoorbeeld nog abstracter: $connection->insert('tabel',['veld1' => 'waarde1', ...]);

O: 'var' is niet meer van deze tijd. Gebruik public of private of protected.
O2: zoek eens op SQL-injectie, of vul anders een keer 's Hertogenbosch als plaatsnaam in.
O3: als je deze class vaker wilt gaan gebruiken moet je de connection details (user, pass, enz) niet in de class zelf opslaan maar juist als params meegeven in de __construct. Kun je elke keer wat anders meegeven.

Toevoeging op 22/09/2017 07:22:26:

O4: je 'else error' constructie staan in omgekeerde volgorde van de aanroep. Op regel 132 moet je dus de foutmelding geven van $sql3, enz. Nu gaat het meteen al fout op regel 119 met $sql1, en dan kom je dus in de error melding op regel 138 uit. Daar tover je dan ineens $sql3 uit de hoge hoed. Die had je nog niet aangemaakt (want zover kwam je code niet), en dus krijg je een PHP foutmelding.
 
Dennis Achternaam

Dennis Achternaam

22/09/2017 14:50:09
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 22/09/2017 07:12:55:
Wat je normaal echter met zo'n 'wrapper' class probeert te doen is zoveel mogelijk recht-toe-recht-aan ellende uit je code te krijgen. Je zou dus een functie $connection->query() kunnen maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
public function query($sql){
  return mysqli_query($this->db_connection,$sql);
}


Ben hiermee aan de slag geweest. Wat ik nog niet snap is het verplaatsen van mijn querycode naar een nieuwe class. ik ben begonnen met een class voor mijn eerste tabel: persoonsgegevens. Deze had ik alsvolgt uitgedacht:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
<?php
class persoonsgegevens extends database {
public $sql = "INSERT INTO persoonsgegevens(voornaam,achternaam) VALUES('$voornaam','$achternaam')";
public $firstName = ($_POST["Voornaam"]);
public $lastName = ($_POST["Achternaam"]);
public $userID = mysqli_insert_id($connection->db_connection);

    function
query($sql){
        return mysqli_query ($this->db_connection,$sql);
}

?>


De bedoeling is dat de input van de gebruiker via de class bij de juiste kolommen en tabellen uitkomt, beginnend dus met de tabel persoonsgegevens. en dan moet dit uiteindelijk voor zowel een INSERT, UPDATE, SELECT als DELETE..
Gewijzigd op 22/09/2017 14:51:18 door Dennis Achternaam
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

22/09/2017 15:06:48
Quote Anchor link
Het klinkt een beetje vreemd dat je persoonsgegevens extend van de database-klasse.
Persoonsgegevens zijn immers geen database.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

22/09/2017 15:15:38
Quote Anchor link
Je bent al gewend aan mysqli. Mysqli wordt standaard al als een class aangeleverd door PHP.
Mijn advies zou zijn deze class uit te breiden. Je kunt dan direct je vertrouwde mysqli methods gebruiken maar je kunt de class uitbreiden met custom methods mocht je daar ineens behoefte aan hebben. Leer je zelf overigens aan om classnames te beginnen met een hoofdletter.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php

class Database extends mysqli // <== You see?
{
    public function __construct($host, $username, $passwd, $dbname) {
        parent::__construct($host, $username, $passwd, $dbname);
    }


    /*
     * custom methods
     */

}

$db = new Database('localhost', 'user', 'pass', 'database');
$result = $db->query('SELECT * FROM table');
// etc
?>


Daarnaast kun je de database class ook in andere classes gebruiken

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<?php
class UserMapper
{
    private $db;

    public function __construct(Database $db) {
        $this->db = $db;
    }


    public function getAllUsers() {
        $result = $this->db->query("SELECT * FROM users");

        if(!$result)
            return NULL;

        return $result->fetch_all(MYSQLI_ASSOC);
    }
}


$db = new Database('localhost', 'user', 'pass', 'database');
$userMapper = new UserMapper($db);

$users = $userMapper->getAllUsers();

if($users) {
    foreach($users as $user) {
        // ...
    }
}


?>
Gewijzigd op 22/09/2017 15:31:17 door Frank Nietbelangrijk
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

22/09/2017 15:20:21
Quote Anchor link
Wat mij aanvankelijk goed geholpen heeft, is het strikt scheiden van dingen de iets doen en dingen die iets zijn. Die scheiding ontbreekt in jouw klasse Persoonsgegevens, want die is iets én die doet iets. Zoals Ariën al aankaart, kun je het sleutelwoord "extends" vrij letterlijk lezen als "is een": "persoonsgegevens is een database" klopt niet, daar ontbreekt nog wat.

Wat je eigenlijk nodig hebt, is een klasse met persoonsgegevens (of een persoon) enerzijds en een tweede klasse die de persoonsgegevens opslaat. Ik gebruik daarvoor meestal een data mapper of een data access object.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.