[Difficult] groter dan 3 Machten berekenen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 21:26:00
Quote Anchor link
Hoi iedereen,

ik ben een script proberen aan het maken die de machten kan oplossen.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
-1163*a^3+6566*b^7+3900*d^7+5712*b^4=-1487*e^5+9098*e^8-9601*d^6+4336*e^9-6619*b^9+14978870789


nou heb ik totaal geen idee om machten hoger dan 3 op te kunnen lossen (ik ken alleen de abc formule die net niet gebruikelijk is).

ik heb een class gemaakt tot nu toe, waarbij ik alle getallen goed geordend heb gezet.

enige probleem is waar ik vast loop is om dit formule op te lossen...

ik zit trouwens te twijfelen of ik de wiskunde methode: 'Quaternion' moet gebruiken.

hulp?
Met Vriendelijke Groeten,
Peter
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Kumkwat Trender
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 06:37:17
 

05/02/2009 21:36:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 21:26:
nou heb ik totaal geen idee om machten hoger dan 3 op te kunnen lossen (ik ken alleen de abc formule die net niet gebruikelijk is).

Dan ga je eerst wiskunde leren.
3 tot de derde levert 27.
3 wortel 27 levert 3.
4 tot de derde levert 64.
3 wortel 64 levert 4.
64 tot de één-derde levert 4.
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 21:38:00
Quote Anchor link
Karl von Pruilenbörg schreef op 05.02.2009 21:36:
Peter schreef op 05.02.2009 21:26:
nou heb ik totaal geen idee om machten hoger dan 3 op te kunnen lossen (ik ken alleen de abc formule die net niet gebruikelijk is).

Dan ga je eerst wiskunde leren.
3 tot de derde levert 27.
3 wortel 27 levert 3.
4 tot de derde levert 64.
3 wortel 64 levert 4.
64 tot de één-derde levert 4.


ehh
en wat levert a tot de macht 7 dan slimmerik..

vorige post staat dit:
-1163 * a^3+6566*b^7+3900*d_7+5712*b^4=-1487*e^5+9098*e^8-9601*d^6+4336*e^9-6619*b^9+14978870789
dat moet worden opgelost.
los jij dat effetjes op met je 3^3 of zo :P
 
- -

- -

05/02/2009 21:43:00
Quote Anchor link
pow(getal, macht)
 

05/02/2009 21:48:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 21:38:
Karl von Pruilenbörg schreef op 05.02.2009 21:36:
Peter schreef op 05.02.2009 21:26:
nou heb ik totaal geen idee om machten hoger dan 3 op te kunnen lossen (ik ken alleen de abc formule die net niet gebruikelijk is).

Dan ga je eerst wiskunde leren.
3 tot de derde levert 27.
3 wortel 27 levert 3.
4 tot de derde levert 64.
3 wortel 64 levert 4.
64 tot de één-derde levert 4.


ehh
en wat levert a tot de macht 7 dan slimmerik..

a^6 => 7wortel a V a^(1/7).
Ik weet het teminste nog op te lossen, jij niet. Jou vraag is:
Peter schreef op 05.02.2009 21:26:
nou heb ik totaal geen idee om machten hoger dan 3 op te kunnen lossen (ik ken alleen de abc formule die net niet gebruikelijk is).

Dat halve brabbel Nederlands heb ik niet gelezen, bovendien kon het ook naar die macht 3 gekloot verwijzen.

Peter schreef op 05.02.2009 21:38:
vorige post staat dit:
-1163 * a^3+6566*b^7+3900*d_7+5712*b^4=-1487*e^5+9098*e^8-9601*d^6+4336*e^9-6619*b^9+14978870789
dat moet worden opgelost.
los jij dat effetjes op met je 3^3 of zo :P

Hoezo moet dat opgelost worden?
Je weet nu hoe de techniek werkt, dan kan je het zelf ook gaan doen. Verder heb je meer dan 3 onbekende, dus dat wordt heel leuk met substitutie e.d.
Ik dacht dat er meer dan drie onbekende waren, het zijn er blijkbaar precies drie. Wat d_7 moet voorstellen weet ik niet.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door
 
Terence Hersbach

Terence Hersbach

05/02/2009 21:51:00
Quote Anchor link
Je kan hier naar kijken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
<pre><?php
$vergelijking
= '-1163*a^3+6566*b^7+3900*d^7+5712*b^4=-1487*e^5+9098*e^8-9601*d^6+4336*e^9-6619*b^9+14978870789';

$values = array(
    'a' => 0,
    'b' => -4,
   // 'c' => 1, niet gebruikt
    'd' => 1,
    'e' => 2,
);


$vergelijking = str_replace(array_keys($values),$values,$vergelijking);

list($links, $rechts) = explode('=', $vergelijking);

echo 'links  v/d = : ' . $links . ' = '; eval('echo ' . $links .';'); echo PHP_EOL;
echo 'rechts v/d = : ' .$rechts . ' = '; eval('echo ' . $rechts .';'); echo PHP_EOL;
?>
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 21:54:00
Quote Anchor link
ehh terence hoe kom je eigenlijk achter dat a 0 is en b -4 is?

en karl alleen je laatste zin was nuttig. nu weet ik hoe dat systeem heet: "subsitutie".
 
GaMer B

GaMer B

05/02/2009 21:54:00
Quote Anchor link
@Terence, de vraag is nou juist:
Hoe kom je aan die waarden in de array $values. Die moeten uitgerekend worden.
 

05/02/2009 21:56:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 21:54:
ehh terence hoe kom je eigenlijk achter dat a 0 is en b -4 is?

en karl alleen je laatste zin was nuttig. nu weet ik hoe dat systeem heet: "subsitutie".

Of uitdrukken in...
Ik weet niet welk niveau je doet, maar je krijgt het vast en zeker wel op je examen.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 21:58:00
Quote Anchor link
ow jah? xD lol
ik doe havo NT (leerjaar 5)
en aangezien jij vwo 6 doet.. zou ik het wel moeten weten denk ik. maar volgens mij heb ik het nog nooit gehad :S

edit: ik ken het woord wel van scheikunde eigenlijk, of een woord dat erop lijkt..
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Kumkwat Trender
 

05/02/2009 22:00:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 21:58:
ow jah? xD lol
ik doe havo NT (leerjaar 5)
en aangezien jij vwo 6 doet.. zou ik het wel moeten weten denk ik. maar volgens mij heb ik het nog nooit gehad :S

Naja, lijkt mij wel. Ook voor natuurkunde e.d. Of met scheikunde, zuur-base daarin kan je ook een vergelijking krijgen met drie onbekende.
En die e machten ook, das namelijk het getal van euler.

En waarvoor is dit nou precies? Waar komt die vergelijking vandaan?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 22:06:00
Quote Anchor link
nja, voor natuurkunde gebruik ik echt niet zulke soort formules.
e=p*t
q=c*T
zulke soort formules worden het dan
c*T=p*t
en dat is niet echt super lastig of zo. Er zijn wel een paar formules met machten maar dat zijn als ik het goed weet geen machten hoger dan 3. en zuur en base reactie heb ik alleen mol nodig gehad verder niet echt machten o.i.d.
 

05/02/2009 22:10:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 22:06:
nja, voor natuurkunde gebruik ik echt niet zulke soort formules.
e=p*t
q=c*T
zulke soort formules worden het dan
c*T=p*t
en dat is niet echt super lastig of zo. Er zijn wel een paar formules met machten maar dat zijn als ik het goed weet geen machten hoger dan 3. en zuur en base reactie heb ik alleen mol nodig gehad verder niet echt machten o.i.d.

Pffft... Niet meer? Geen 1/2mv^2 ofzo? En dat soort gekloot?
Ik heb besloten dat deze niet echt in 1-2-3 op te lossen is, en ga het dan ook niet doen.

En waarvoor is dit nou precies? Waar komt die vergelijking vandaan?
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 22:11:00
Quote Anchor link
jah dat heb ik ook xD
maar dat is niet lastig...

is voor een challenge..
 

05/02/2009 22:12:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 05.02.2009 22:11:
jah dat heb ik ook xD
maar dat is niet lastig...

is voor een challenge..

Welke?
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

05/02/2009 22:15:00
Quote Anchor link
welke challenge?
rankk.org
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

06/02/2009 19:19:00
Quote Anchor link
ik ben nog steeds niet achter een formule kunnen komen :S
het is eigenlijk een simpel om op te lossen maar er staan te veel letters bij.
volgens mij kan het met logaritme maar het is vet lastig om eruit te komen..

hulp?

[Edit: kan een van de moderator misschien deze topic opschonen? (gwn de post na gamer13 tot de laatste bericht van karl verwijderen? dan ziet het ook wat overzichtelijker uit)]
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Kumkwat Trender
 

06/02/2009 19:23:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 06.02.2009 19:19:
ik ben nog steeds niet achter een formule kunnen komen :S
het is eigenlijk een simpel om op te lossen maar er staan te veel letters bij.
volgens mij kan het met logaritme maar het is vet lastig om eruit te komen..

hulp?

Ik vind niet dat het teveel letters zijn, ik vind het gewoon te grote getallen, want dan moet je weer zus en zo delen.
Hier heb je geen logaritme nodig denk ik, maar eerder natuurlijk logaritme. Hier staan logaritmische rekenregels, die zijn wel van toepassing.
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

06/02/2009 19:28:00
Quote Anchor link
Karl schreef op 06.02.2009 19:23:
Peter schreef op 06.02.2009 19:19:
ik ben nog steeds niet achter een formule kunnen komen :S
het is eigenlijk een simpel om op te lossen maar er staan te veel letters bij.
volgens mij kan het met logaritme maar het is vet lastig om eruit te komen..

hulp?

Ik vind niet dat het teveel letters zijn, ik vind het gewoon te grote getallen, want dan moet je weer zus en zo delen.
Hier heb je geen logaritme nodig denk ik, maar eerder natuurlijk logaritme. Hier staan logaritmische rekenregels, die zijn wel van toepassing.


Nou okeej, kun je me dan een handje helpen hoe ik het aan moet pakken.
 

06/02/2009 19:40:00
Quote Anchor link
Peter schreef op 06.02.2009 19:28:
Karl schreef op 06.02.2009 19:23:
Peter schreef op 06.02.2009 19:19:
ik ben nog steeds niet achter een formule kunnen komen :S
het is eigenlijk een simpel om op te lossen maar er staan te veel letters bij.
volgens mij kan het met logaritme maar het is vet lastig om eruit te komen..

hulp?

Ik vind niet dat het teveel letters zijn, ik vind het gewoon te grote getallen, want dan moet je weer zus en zo delen.
Hier heb je geen logaritme nodig denk ik, maar eerder natuurlijk logaritme. Hier staan logaritmische rekenregels, die zijn wel van toepassing.


Nou okeej, kun je me dan een handje helpen hoe ik het aan moet pakken.

Naja, je moet hem eerst vereenvoudigen. Dus als je aan dingen aan beide kanten hebt, kan je dat naar een kant brengen. Verder zijn die e machten gewoon getallen. En natuurlijk ontbinden in factoren.
Afbeelding

Edit:
Peter schreef op 06.02.2009 19:41:
O_o
iemand anders?

Moet iemand het nou helemaal voor je voorkauwen? Gewoon wiskunde op toepassen, das toch niet moeilijk. Desnoods ga je weer met substitutie aan de gang. Volgens mij steek je d'r geen enkele moeite in.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door
 
Kumkwat Trender

Kumkwat Trender

06/02/2009 19:41:00
Quote Anchor link
O_o
iemand anders?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.