OO-design problemen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Traineeship Full Stack .NET Developer

Dit ga je doen Start op 7 augustus 2023 bij de Experis Academy en ontwikkel jezelf tot een gewilde Full Stack .NET Developer. Maar hoe ziet het traineeship eruit en wat kun je verwachten? Periode 1 De eerste 3 maanden volg je fulltime, vanuit huis, een op maat gemaakte training in teamverband. Je leert belangrijke theorie en krijgt kennis van de benodigde vaardigheden en competenties die nodig zijn om de IT-arbeidsmarkt te betreden. Zowel zelfstandig als in teamverband voer je praktijkopdrachten op het gebied van front- en backend development uit. Wat er per week op het programma staat kun je

Bekijk vacature »

Software developer - C Sharp

Functie omschrijving Voor een opdrachtgever, met een prachtig kantoor in omgeving Wateringen zijn wij op zoek naar een software ontwikkelaar die graag werkt met C#, JAVA of Oracle. Heb jij interesse in het programmeren en ontwikkelen van software? En heb jij enige ervaring met Oracle databases en PL/SQL? Als software developer werk je met je collega's samen in een leuk en informeel team aan het (her)ontwerpen van bedrijfssystemen. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van REST API's en je onderhoudt applicaties in Oracle PL/SQL en APEX. Vind jij het leuk om in een Agile/Scrum omgeving te werken? Wil jij

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving In deze functie ga je werken als C# Developer. Jij gaat aan de slag met de volgende taken: Maatwerk software bouwen; Huidige softwareprojecten verder uitbouwen en optimaliseren; Ideeën van de klant omzetten naar handige oplossingen en tools; Bovenstaande doe je middels de Microsoft- stack: C#, ASP.NET en MVC/ Entity Framework. Ben je net afgestudeerd aan een HBO opleiding Informatica, aarzel dan niet om te solliciteren. Dit is namelijk de ideale startersfunctie! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van websites. Dit is door

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Teamlead PHP Developer

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in de buurt van Middelburg zijn wij op zoek naar een gemotiveerde teamlead PHP developer met affiniteit met Symfony/Laravel. Een enthousiast persoon die het ontwikkelteam komt versterken met het aanpakken van uitdagende projecten. Ben jij op zoek naar een uitdaging waar je de tijd en ruimte krijgt jezelf te ontwikkelen en je eigen IT-team aan te sturen? Lees dan snel verder! Die ga je doen: Bijdragen aan de implementatie van aanpassingen, verbeteringen en aanvullingen in de PHP based applicaties; Ontwikkeling en beheer van de serviceportal in Symfony en de webshops in de tweede versie van

Bekijk vacature »

Junior .NET Software Developer

Dit ga je doen Software development met behulp van C# .NET en / of PHP, je mag zelf kiezen waar jij je in wil specialiseren Meedenken over het nieuwe pakket, waar moet het aan voldoen? Unit-, integratie- en diverse andere tests schrijven en uitvoeren Nauw samenwerken met je IT collega's zoals Testers, Developers, DevOps Specialisten en Architecten Jezelf ontwikkelen met behulp van trainingen en cursussen Hier ga je werken Onze klant, een grote speler in de medische sector, is op zoek naar een enthousiaste junior (of meer ervaren) Software Developer die klaar is voor een nieuwe stap in zijn of

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je MBO of HBO ICT in ontvangst mogen nemen? Of ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk in jouw carrière? Voor een uitdagende werkgever in de regio van Tilburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze back-end programmeur met affiniteit met MS Acess. Samen met een enthousiast team ben je verantwoordelijk voor het bouwen van maatwerk software voor hun klanten. Je hebt kennis of ervaring van SQL, Maar affiniteit met MS Acess is nog belangrijker. Je bent sociaal naar klanten en flexibel ingesteld. Je denkt altijd in kansen en gaat graag de uitdaging aan. Verder

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Dit ga je doen Ontwikkelen van de Back-end in .NET6 / C# en WebAPI (Focus);) Ontwikkelen van de Front-End in Nodje.js en Angular (secundair); Ontwikkelen in Blazor; Opstellen van een technisch ontwerp; Testen, documenteren en implementeren van de nieuwe applicatie; Verzorgen van de nazorg, na de implementatie. Hier ga je werken Binnen deze organisatie werken duizenden mensen binnen allerlei verschillende disciplines. Tevens hebben zij veel specialiteiten in huis, waaronder ook .Net Developers. Ter uitbreiding van een nieuw team en ter ondersteuning van het project zijn ze opzoek naar een nieuwe collega voor het team. Als C#.NET Developer zal jij je

Bekijk vacature »

C# .NET Developer IoT SQL Server

Samengevat: Wij ontwikkelen innovatieve oplossingen om apparaten en bezittingen op een eenvoudige en flexibele manier te beveiligen. Ben jij een C# .NET developer? Heb jij ervaring met C# en SQL server? Vaste baan: C# .NET Developer IoT HBO €3.200 - €4.500 Deze werkgever is gespecialiseerd in hoogwaardige GSM/GPRS alarm- en telemetrietechnologie. Met een eigen productlijn en klantspecifieke ontwikkelingen biedt deze werkgever oplossingen om op afstand te meten, melden, loggen en aansturen, ook op plaatsen zonder stroomvoorziening. Onze producten worden gekarakteriseerd door flexibiliteit in de configuratie, betrouwbaarheid en een extreem laag stroomverbruik. Zij werken voor MKB klanten. Deze werkgever heeft veel

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Full Stack Developer

Ben jij een kei van een full-stack developer? Heb je ambitie om te groeien en jezelf te ontwikkelen binnen een ambitieus bedrijf? Gaat jouw hart sneller kloppen van transpilers of frameworks zoals Angular, Vue of React? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een full-stack developer om onderdeel te zijn van een team dat bestaat uit gedreven developers. Ieders met hun eigen specialiteiten en kennis van de projecten en behoeften vanuit de product owners. We zoeken iemand die met zijn/haar huidige competenties en domeinen dit team wil begeleiden, stimuleren en tevens

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Ervaren .NET Developer gezocht! Wij zoeken een ervaren .NET developer die aan de slag gaat voor een softwarebedrijf in de regio Rhenen. In deze rol ben jij zowel zelfstandig als in teamverband verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verbeteren van bestaande producten. Daarnaast houdt jij je bezig met de nieuwbouw van websites, webapplicaties en mobiele applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Je werkt hierbij nauw samen met andere developer, productmanagers en product specialisten om mooie producten te creëren. Bedrijfsprofiel Waar kom je te werken? Je komt te werken voor snelgroeiende softwareleverancier en allround dienstverlener. Klanten van deze

Bekijk vacature »

Ontwikkelaar MS Dynamics 365 Projecten

Samengevat: Deze werkgever is de kwaliteitsdienst in de tuinbouwsector. Ben jij een ervaren ontwikkelaar? Heb jij ervaring met Ms Dynamics 365 BC? Vaste baan: Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC ICT MBO 3.500 - 5.000 Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Ons bedrijf bewaakt en bevordert de kwaliteit van producten, processen en ketens in de tuinbouw. Wij kenmerken zich door openheid, ruimte voor initiatief, collegialiteit en zelfontplooiing. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. Functie: Voor de vacature als Ontwikkelaar Ms Dynamics 365 BC Roelofarendsveen MBO

Bekijk vacature »

IoT Developer

Ben jij innovatief, heb jij passie voor energie en ben je data gedreven? Bouw dan mee aan IoT binnen Bredenoord. Samen met een gedreven team werk jij aan mooie technische en innovatieve oplossingen. Wat houdt de functie van IoT Developer in? Binnen Bredenoord zijn wij momenteel volop in ontwikkeling met ons IoT platform. Als uitbreiding van ons team zijn wij op zoek naar een IoT Developer. Je zal in projectverband meehelpen met het implementeren van IoT vraagstukken binnen Bredenoord. Als IoT Developer op onze R&D-afdeling word je verantwoordelijk voor het verder inrichten en beheren van ons nieuwe IoT platform. Dat

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »
Lasse

Lasse

20/02/2008 14:03:00
Quote Anchor link
Hallo,

Ik ben bezig met het (ter oefening) ontwerpen van een forum in OOP. Nu heb ik twee problemen, en ik wil daar graag jullie oplossing/visie van horen:

1: Een heleboel klassen maken gebruik van PDO. Aangezien ik in PDO geen singleton heb gevonden zoek ik nu naar een andere oplossing om geen overdreven veel verbindingen met de database te maken:
-Ik kan een nieuwe klasse maken die PDO extend, en waar wel een singleton in zit
-Ik kan gebruik maken van persistente connecties, maar ik weet niet tot in hoevere dat handig is
-Ik kan een soort register klasse maken, maar dat heeft ook niet mijn voorkeur...

Heeft iemand hier nog een andere oplossing voor, of wil iemand mij zeggen waarom één van de drie hierboven beschreven oplossingen het beste zijn?

Probleem 2:
Stel ik heb de klasse Topic. Die heeft een compositieverbinding met de klasse Post. Dat houd dus in dat in de klasse topic een array moet zitten waarin alle posts zijn opgeslagen (en uiteraard bijbehorende methoden). In de klasse Post moet een method zitten waar de juiste instantie van Topic in zit (of is dit niet nodig?).
Als ik nu een nieuwe post wil defineren, doe ik dat dan via een methode createPost() (of iets dergelijks) in klasse Topic? Als ik dat namelijk niet doe, en ik maar gewoon rechtstreeks een new Post, dan moet ik hem daarna nog registreren bij een instantie van Topic.
En geldt dan ook dat ik bij het verwijderen van een Post, gewoon een functie deletePost() aanroep? Want anders verwijder ik vrolijk een Post, en dan staat hij nog wel geregistreerd in de instantie van Topic.

Ik hoop dat mijn verhaal een beetje duidelijk is, en alvast bedankt voor het antwoord!
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Lasse
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 01:41:30
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 14:33:00
Quote Anchor link
Singleton voor een database klasse zou misbruik van het singleton pattern betekenen. Singleton heb je bijna nooit nodig, je mag het alleen gebruiken als je zeker weet dat je maar één instantie van een klasse krijgt, maar wie zegt je dat je maar 1 instantie van PDO mag maken?

Persoonlijk zou ik 'm zo-ie-zo in een registery zetten omdat je 'm dan meteen overal tot je beschikking hebt.
 
Slurp

Slurp

20/02/2008 14:57:00
Quote Anchor link
SIngelton zorgt er voor dat je maar 1 database instatie kan aanmaken. DUs het kan best. OF maak jij altijd per connectie een nieuwe instantie aan?
Dus het is geen misbruik maar juist goed gebruik als je er wilt voor zorgen dat je per instantie maar 1 connectie wilt ;)
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 15:22:00
Quote Anchor link
@Slurp, nee dat is het niet, singleton zorgt er voor dat je maar 1 connectie KAN maken, als je bijvoorbeeld ook een connectie wil maken met een postgresql database kan dat niet meer door het singleton pattern. Of als je ook met een andere mysql database wil connecten kan dat niet meer.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Bo az
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 16:58:00
Quote Anchor link
@Boaz: Dat is niet helemaal waar, want je kunt altijd rechtstreeks de constructor aanroepen, maar verder heb je inderdaad wel gelijk.

Maar hoe zit het dan met een persistente verbinding? In principe kan je die ook wel gewoon gebruiken toch?

En weet iemand nog het antwoord op mijn tweede probleem?
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 17:07:00
Quote Anchor link
Dat zou je eens moeten testen. Met de SQL query 'SHOW PROCESSLIST' kan je kijken hoeveel verbindingen er nog open staan, en door te hameren op je server met bijvoorbeeld apache ab en kijken wanneer hij het opgeeft.

Wat je ook nog kan doen is in plaats van een register gebruiken een Factory voor je klassen (of meerdere factories) gebruiken om de instanties te maken, en de instanties direct te voorzien van een verwijzing naar de instantie van PDO. M.a.w de instantie van PDO door de constructor heen drukken zodat je wel overal maar 1 instantie gebruikt, en vervolgens het 'new Instantie($PDO)' gebeuren laten afhandelen door een aparte klasse/method/functie die die instantie van PDO tot z'n beschikking heeft zodat hij die kan uitdelen aan de nieuw aan te maken instanties.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 17:56:00
Quote Anchor link
@Jelmer: Dat is wel een goed idee (beide). Mag ik weten wat je zelf gebruikt?

En wil er ook nog iemand kijken naar mijn tweede probleem, want ik weet gewoon niet zeker of ik het op die manier goed doe...

Alvast bedankt voor alle reacties!
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 19:04:00
Quote Anchor link
Ik gebruik zelf eigenlijk alleen toegang tot de database in mijn controllers en models. De controllers worden aangemaakt vanuit een centrale klasse, IHGApplication, welke ook de database-instantie beheert. Dus die geef ik mee bij het aanmaken zodat ik die vanuit de controller kan raadplegen. De models haal ik via een method uit de database-klasse, dus op dat moment wordt er ook een verwijzing naar die database meegegeven aan de models. Of ik maak ze aan zonder database, en wanneer ik Model::save aanroep, geef ik een instantie van de database mee (die heb ik immers in de controller tot mijn beschikking, en alleen daar zal ik waarschijnlijk de method save() aanroepen)

Ik probeer nu zelf op het moment zo veel mogelijk instanties mee te geven. In het verleden heb ik veel singleton gebruikt, maar dat beviel achteraf niet zo goed (altijd maar 1 instantie, en wanneer je een soort semi-singleton gebruikte, wist je niet meer welke instantie je nu voor je neus kreeg, en waar geef ik de verbindinggegevens mee?) En ook het register-pattern heb ik geprobeerd, maar dan was het vaak maar de vraag of de database al beschikbaar was, en als ik hem vooraf initialiseerde en registreerde, was het maar de vraag of hij wel nodig was. Daarnaast had je relatief weinig controle over welke database hij nu pakte. Ik gebruik bijvoorbeeld meerdere databases, vaak een MySQL of andere standaard-database, en een SQLite voor de cache of de configuratie. Maar dat wisselde nog wel eens (experimenteren e.d.) dus vind ik het tegenwoordig wel handig als ik veel controle over welke database meegegeven wordt, en vind ik het belangrijk dat ik meerdere databases tegelijkertijd kan aanspreken.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 19:25:00
Quote Anchor link
Maar die IHGApplication kun je ook tot de controller toch? Maar waarom zou je de database in de controller nodig hebben? Je hebt hem alleen in het Model nodig toch? Dus eigenlijk zeg je: Maak in je controller een instantie van PDO, en geef die bij het instantieren van een klasse steeds door (via de constructor ofzo?).
 
Bo az

Bo az

20/02/2008 19:48:00
Quote Anchor link
Hoe initialiseer je meerdere models die uit de database komen als je dat niet via de controller doet? Als je voor ieder model een eigen query gaat uitvoeren ben je nogal inefficiënt bezig.
 
Lasse

Lasse

20/02/2008 20:31:00
Quote Anchor link
Stel ik heb een klasse Topic, en daar wil ik alle Posts van hebben. Dan roep ik toch een method van Topic aan, en die gaat alle informatie uit de database halen (zo heb ik het tenminste geleerd). En aangezien Topic onder het type Model valt...
 
Jelmer -

Jelmer -

20/02/2008 23:56:00
Quote Anchor link
Ik gebruik de database soms vanuit mijn controllers redelijk direct om een wat geavanceerdere query te draaien. Bijvoorbeeld een overzicht van de laatste tien posts van persoon a, die gepost zijn in een topic waar persoon b ook een post heeft geplaatst. Aangezien die query maar op 1 plek wordt uitgevoerd vind ik het zelf niet nodig om hem op te nemen in een method in een of andere factory (die je models opzoekt) mede omdat hij zo specifiek voor dat ene probleem is.

In mijn IHGApplication initialiseer ik een zootje klassen. Helpers, registery, identificatie, configuratie. En dus een database-verbinding (onderdeel van configuratie :) ) Vanuit de IHGApplication instantie wordt dan de URL omgezet in een aanroep naar een Controller-klasse & method, met argumenten. Bij het instantiëren van de controller geef ik de instantie van IHGApplication mee, zodat ik binnen de controller de helpers, configuratie en database e.d. kan gebruiken.

Vanuit de controller wil ik nu bijvoorbeeld 10 personen met een L in de naam opzoeken. Dan maak ik daarvoor een SQL-query, en die prop ik in mijn aangepaste PDO::prepareFor. Als 2e argument geef ik een model waarin de resultaten moeten worden gestopt mee. PDO vraagt nu mijn 10 mensen op, en maakt daar 10 instanties van mijn model voor aan. En geeft bij het aanmaken een verwijzing naar zichzelf mee, zodat ik binnen de models ook een verwijzing naar de goede database heb. Ze komen er immers net uit!

Voor vaker voorkomende queries, bijvoorbeeld 'vind model waarvan primary key = a' gebruik ik wel een simpele aanroep naar het model, maar op zo'n mannier dat de 'factory' eerst wordt aangemaakt door de controller (via een parent-klasse met dit soort handige methods) die dus weer de instantie van de huidige database kan meegeven. $this->models->Persoon->findById(14); Via __get kan je een heleboel gemene trucjes uithalen :) Weer wordt de data via de PDO instantie van IHGApplication (via de controller) gebruikt, en dus weer krijgen alle models een verwijzing naar de database. Dus ik zou in een model Topic nu gewoon findPosts kunnen maken, hij heeft al toegang tot de database.

Let overigens wel op dat je niet alle SQL wilt weglaten of genereren. In mijn idee is dat niet echt handig achteraf. Het staat misschien wel netjes, en in het begin levert het kortere code op, maar wanneer je nu een extra veld wilt selecteren, of een JOIN erbij wilt maken, of een iets ingewikkeldere WHERE-voorwaarde wilt opstellen gaat dat echt enorm onhandig worden. Daarnaast veranderen de queries amper, en is het dus eigenlijk overbodig om ze iedere keer opnieuw te genereren. Wat wel een goeie gewoonte is is om de veelgebruikte queries in methods van een soort factory onder te brengen, zodat je gemakkelijk deze queries kan aanpassen en verbeteren, en je niet gaat kopiëren en plakken. Zodra je dat gaat doen, gaat er waarschijnlijk iets mis. Knippen en plakken is daarentegen weer wel een goeie handeling, want dat betekent dat je constant je indeling zit door te rekenen en te verbeteren ;)

edit: jezus, kan ik serieus geen korte posts meer schrijven tegenwoordig?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Frank -

Frank -

21/02/2008 01:48:00
Quote Anchor link
Quote:
Daarnaast veranderen de queries amper
Gebruik voor dat soort zaken een VIEW, dat maakt de SQL in je PHP-code een heel stuk eenvoudiger.

Daarnaast is een VIEW eenvoudiger te optimaliseren, hier zijn prima indexen op te maken, je weet dat ze niet zo maar veranderen. Dit komt de performance zeker ten goede.

Met VIEW's kun je eveneens de rechten op de database beter gaan regelen, dat zorgt weer voor meer veiligheid, ook altijd een belangrijk onderwerp.
 
Lasse

Lasse

21/02/2008 12:15:00
Quote Anchor link
@jelmer: Je hebt inderdaad een punt als je zegt dat je 'speciale' querys uitvoert in de controller.

Maar jij werkt waarschijnlijk met één index bestand voor je hele website, waar je dan de juiste controller in included? Persoonlijk houd ik meer van de aanpak dat je verschillende functies van de website ook echt onderbrengt onder meerdere rechtstreeks aan te roepen pagina's. Daarom zal ik dus die IHGApplication niet nodig hebben, want de controller staat gewoon meteen al in de pagina. En het initialiseren van services waar jij het over hebt kan dan gewoon in de desbetreffende controller gebeuren. Maar dat is denk ik maar net welke stijl je preffereert.

Dank jewel voor je uitleg... Daar heb ik heel wat aan.

@pgFrank:
Een view gebruiken is inderdaad ook een goed idee. Bedankt voor de tip!
 
Lasse

Lasse

25/02/2008 20:58:00
Quote Anchor link
Hier ben ik weer, met een ander probleem:

Stel ik heb de klasse Topic. Deze gaat een compositie aan met de klasse Post. Dat houd dus in dat de klasse Topic een variabele heeft met instanties van Post. Het probleem is nu: Wanneer haal ik welke data op uit de database...
Ik kan bijvoorbeeld meteen als ik een instantie van Topic aanmaak alle Posts ook uit de database halen. Dat met het risico dat al die Post instanties helemaal niet gebruikt gaan worden. Ook kan ik een specifieke post pas uit de database halen als hij ook echt nodig is (bv bij het aanroepen van $topic->nextTopic();). Het nadeel is dan dat ik allemaal aparte query's nodig heb, wat ook niet echt meehelpt voor de performance...

Hoe zouden jullie dit aanpakken? Alvast bedankt voor de hulp.
 
Jelmer -

Jelmer -

27/02/2008 08:45:00
Quote Anchor link
"Wanneer je ze nodig hebt" lijkt mij het meest logische antwoord. Ik zou een 'getter' voor je posts maken die de array met posts teruggeeft. Is de array nog niet intern geset, dan haal je ze op uit de database.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
<?php
class Topic {
    protected $posts;
    
    public function getPosts()
    {

        if(is_null($this->posts)) {
            $stmt = $pdo->prepare nogwat
            $this->posts = $stmt->fetchAll();
        }

        
        return $this->posts;
    }
}

?>

Nu worden de posts alleen opgehaald wanneer ze voor het eerst nodig zijn. Daarna staan ze in het object zelf en is de database niet meer nodig.

Eventueel kan je nog een aantal en een offset als parameter meegeven aan getPosts, zodat hij daarmee een LIMIT-statement vult. Stel dat je dan een topic hebt met 100 posts en je wil er maar 20 weergeven, dan kan je die andere 80 ongeroerd laten. Het is dan wel handig om ook deze 2 parameters even op te slaan ergens, zodat je kan weten of je meer posts uit de database moet halen of dat de $posts-array vol genoeg is bij een volgende aanroep.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.