Praktisch voorbeeld public/private/protected

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Back-End Web Developer

As a Back-End Web Developer at Coolblue, you ensure that our webshops work as optimal as possible. How do I become a Back-End Web Developer at Coolblue? As a Back-End Web Developer you work together with other development teams to make our webshop work as optimal as possible and to make our customers happy. Although you are a PHP Developer, you also feel confident with setting up microservices in Typescript or are open to learning this. Would you also like to become a PHP Developer at Coolblue? Read below if the job suits you. You enjoy doing this Writing pure

Bekijk vacature »

Magento developer

Functie E-commerce is een ‘’snelle’’ wereld. Om hierin continu voorop te blijven omarmen ze in een vroeg stadium nieuwe technieken. Een webshop is nooit af en kan altijd beter, sneller en efficiënter. Tegelijkertijd hebben ze vanaf hun oprichting altijd vastgehouden aan kwaliteit boven snelheid, en dit loont. Als back-end developer fungeer je als het verlengstuk van hun klanten. Technisch complexe zaken pak je met liefde op, en hierin werk je samen met o.a. front-end developers en designers. Klanten verwacht hierin kwaliteit van het hoogste niveau en een proactieve, meedenkende rol bij het maken van zowel technische als strategische keuzes. Ga

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Als junior .NET Developer start jij in een team met 15 developers. In het team is er genoeg senioriteit om ervoor te zorgen dat jij de juiste begeleiding krijgt. Jij begint als eerst alle software pakketten en processen eigen te maken. Vervolgens ga jij deze software programmeren, onderhouden en testen. Ook ga jij research doen naar nieuwe mogelijkheden en zoek jij uit hoe je dit kan implementeren. Jullie werken intern op project basis en afhankelijk van het project werken jullie wel of niet iedere ochtend met een standup. Je gaat als Full stack developer aan de slag en gaat

Bekijk vacature »

PHP Developer

Als PHP Developer bij Coolblue zorg je ervoor dat onze webshops elke dag een beetje beter zijn. Wat doe je als PHP Developer bij Coolblue? Als PHP Developer werk je met andere development teams samen om onze webshop zo optimaal mogelijk te laten werken en onze klanten blij te maken. Hoewel je een PHP Developer bent, sta je open om C# of Typescript in te zetten of te leren. Ook PHP Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen pure PHP code schrijven. Samenwerken met de klantreiziger om onze klanten

Bekijk vacature »

Full Stack Developer/ Applicatie Ontwikkelaar

Wat jij doet Als Applicatie Ontwikkelaar ben je onderdeel van het team die de Rimote omgeving ontwikkeld en onderhoud. Hierbij kan je denk aan de cloud, on premise en webapplicaties welke worden gebruikt in bijvoorbeeld industriële bakkerijen, biogasinstallaties en kwekerijen. Deze applicaties verzorgen (remote) de aansturing en monitoring van processen, machines en robots. Van a tot z ben je betrokken bij projecten. Dit betekent vanaf ontwerp tot oplevering. Je moet samen met jouw team een goed product neer zetten. Dit begint met het opzetten van het ontwerp. De basis van de software moet staan als een huis. Daarvoor moet jij

Bekijk vacature »

No-Code Betty Blocks ontwikkelaar

Bedrijfsomschrijving Wil jij de bedrijfsprocessen van klanten revolutionair digitaliseren en optimaliseren zonder beperkt te worden door programmeertalen? Kom werken bij een snelgroeiende en professionele organisatie met een gezonde dosis humor en veel vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Als No-Code Betty Blocks ontwikkelaar werk je vanuit ons kantoor in het hart van Nederland, je thuiswerkplek of op locatie bij de klant. We faciliteren de juiste trainingen en ondersteuning zodat je een echte Betty Blocks expert wordt. Naast het werk zijn er bij ons bijzondere events, zoals een jaarlijkse zeildag, een zomerse barbecue en een knus kerstdiner om de grillige maanden door

Bekijk vacature »

Senior Front end developer Angular

Functie Er zijn momenteel 5 SCRUM-teams waarvan drie gefocust zijn op DevOps en de huidige projecten en twee op innovatie van de platformen. Jij zal onderdeel worden van het innovatie Scrum team. De 2 multidisciplinaire innovatie teams bestaan momenteel uit 14 werknemers. Jij als senior Front end developer wordt onderdeel van onze innovatieteams. De innovatieteams houden zich bezig met het door ontwikkelen van de huidige producten en denken na over nieuwe functionaliteiten. Binnen de rol van Front end developer krijg je veel vrijheid en kan je je dag zelf indelen. Dingen waar jij je dagelijks mee bezig zult houden is

Bekijk vacature »

.Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij dit jaar Microsoft Partner of the year geworden. Sogetisten staan klaar voor elkaar, hebben lol met elkaar en daarmee behalen we de mooiste resultaten! Werken bij Sogeti

Bekijk vacature »

Senior Front-End Developer

Als Senior Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Senior Front-End Developer bij Coolblue? Als Senior Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Senior Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te doen Verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Nadenken

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

C# Ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een software ontwikkelaar in de omgeving van Vught zijn we op zoek naar een gemotiveerde C# ontwikkelaar. Deel jij hun passie voor development en dan vooral in C#.NET? Dan kan dit wel eens jouw droombaan zijn! Jouw werkzaamheden zullen er ongeveer als volgt uit gaan zien Door de wensen van de klant goed te begrijpen ga jij aan de slag dit om te zetten naar passende oplossingen en werk je deze uit tot een sterk eindproduct. Je gaat je bezighouden met de ontwikkeling van webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Frameworks en C#.

Bekijk vacature »

Java Developer

Functieomschrijving Are you an experienced Java Developer who wants to be challenged? Then this is your job! As a Java Developer, you are co-responsible for building custom applications within our extensive IT landscape. Development takes place on both the back-end side (Spring/JEE). Together with the IT department, you are responsible for the daily adjustments and expansions of our IT systems. In addition, you will work in small scrum teams using the Agile methodologies. Besides the realization of our in-house systems, you are responsible for the roll-out of the application (version) as well as the operational support after going live. Team

Bekijk vacature »

Developer

Functie omschrijving In deze functie ga je werken als C# Developer. Jij gaat aan de slag met de volgende taken: Maatwerk software bouwen; Huidige softwareprojecten verder uitbouwen en optimaliseren; Ideeën van de klant omzetten naar handige oplossingen en tools; Bovenstaande doe je middels de Microsoft- stack: C#, ASP.NET en MVC/ Entity Framework. Ben je net afgestudeerd aan een HBO opleiding Informatica, aarzel dan niet om te solliciteren. Dit is namelijk de ideale startersfunctie! Bedrijfsprofiel Deze organisatie is gevestigd in de regio van Boxtel. Het is van oorsprong een familiebedrijf, die gestart zijn met het bouwen van websites. Dit is door

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Front end developer

Functie Jij als front end developer gaat werken binnen de teams van onze klant, uiteraard met alle moderne technieken. Opdrachten worden echt gericht op jouw leerdoelen en jouw behoeftes. Wij hebben een omgeving gecreëerd waarin je echt jezelf kan zijn en waar echt gekeken wordt naar jouw voorkeuren. Maak je een fout? Geen probleem, leer ervan en dan ga weer door. Door de variëteit aan werk kun je in verschillende omgevingen een kijkje nemen en dus jezelf snel ontwikkelen. Eisen Je bent communicatief vaardig en houdt van een dynamische omgeving Je hebt HBO werk- en denkniveau Je hebt gedegen kennis

Bekijk vacature »
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:14:04
Quote Anchor link
Beste forummers,

Ik ben OOP aan het leren. Ik snap de basis nu, maar kan me moeilijk inbeelden hoe het praktisch gebruikt kan worden.

Kan iemand een praktisch voorbeeld geven van hoe een visibility property bijvoorbeeld nuttig kan zijn?

Mvg
 
PHP hulp

PHP hulp

26/04/2024 02:24:11
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

23/08/2015 17:21:11
Quote Anchor link
Lees de OOP-tutorial van phptuts.nl eens door.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:32:05
Quote Anchor link
Dat heb ik gedaan, een goede tutorial.

Maar; het voorbeeld is daar private $username. Waarom zou je ervoor willen zorgen dat $username niet meer direct te benaderen is? Welk voordeel levert dat op? Beveiliging?
Gewijzigd op 23/08/2015 17:32:13 door Lorre Mertens
 
Wouter J

Wouter J

23/08/2015 18:04:50
Quote Anchor link
Binnen je class wil je een gecontroleerde omgeving hebben. Stel we hebben een BlogPost class die een property $tags heeft, met daarin een array van Tag classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
class BlogPost
{
    public $tags = array();

    // ...
}
?>


Hij is nu publiek, dus niks weerhoud ons ervan om hier lekker andere waardes in te gooien:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
$blogPost
= new BlogPost('De titel', $content);
$blogPost->tags[] = 'een string mag niet';
$blogPost->tags[] = $blogPost; // een blog post die zichzelf als tag heeft mag ook niet echt...
?>


We hebben dus geen gecontroleerde omgeving meer binnen deze class. Wanneer we de property nu protected maken hebben weer een, voorlopig, gecontroleerde omgeving:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
class BlogPost
{
    protected $tags = array();

    public function addTag(Tag $tag)
    {

        // ... we kunnen hier bijv. ook controleren of de tag niet
        // al was toegevoegd

        $this->tags[] = $tag;
    }
}


$post = new BlogPost('De titel', $content);
$post->addTag(new Tag('phphulp'));
$post->addTag('een string'); // Error: Expected instance of Tag, got "string"
?>


We kunnen nu echter nog steeds de class extenden en verkeerde waardes toevoegen, dus maken we er private van zodat we erg echt zeker van zijn dat addTag() de enige manier is om tags toe te voegen aan de BlogPost.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 18:20:42
Quote Anchor link
Bedankt voor de heldere uitleg Wouter, het is nu veel duidelijker.
 

23/08/2015 22:35:28
Quote Anchor link
Ik vind PHP in vergelijking met andere talen een onhandige taal om de voordelen van OOP uit te leggen.

Het 'probleem' van een web-omgeving is dat PHP telkens eenmalig reageert op een verzoek van een browser. Dat is nogal procedureel en 'immer gerade aus'. Dan ben je ook nog eens de enige ontwikkelaar, en is het eigenlijk best wel handig dat je overal bij kunt. Private variabelen is dan gewoon onzin. Waarom zou je objecten in het geheugen vasthouden? Geen idee. Lukt ook prima zonder.

Als je deze weg blijft volgen loop je vanzelf tegen een probleem aan, ondanks hergebruik van code via include en require(_once) statements. Afhankelijk van hoe groot je programma wordt, wordt je code steeds meer spaghetti omdat je voor elk scherm weer andere code moet maken. Je kunt alleen nog maar snelheidswinst in programmeren krijgen door je eerdere code te copy-pasten. En als je dan bugs aan de ene kant gaat oplossen ontstaan ze weer aan de andere kant en vice versa. Het schiet niet op, je bent vastgelopen in je eigen denkwerk.

Om code uit elkaar te houden en gestructureerd (als een soort adresboek in familieboomstamvorm) is het concept van OOP geintroduceerd. Wat je dan doet is je code opdelen in zo klein mogelijke stukjes. Dat heeft als voordeel dat die stukjes heel overzichtelijk en foutvrij worden. Je zet die stukjes in een functie (methode) en je groepeert functies die samenwerken in een object. Als je de methoden benoemt naar wat ze doen, kan je je eigen code als een soort pseudo-code lezen, en wordt het voor jezelf volstrekt duidelijk wat de code precies in welke volgorde doet. Documentatie van code heb je dan bijna niet meer nodig.

Om variabelen binnen een naamruimte (namespace ;) qua naam en inhoud per functie gescheiden te houden, heb je een variabele scope met de keuze om variabelen private te houden. Zo van: 'die variabele is niet bedoeld om direct door andere code veranderd te worden', want dan weet je het op een gegeven moment zelf ook niet meer.

Naast dan OOP jezelf ontlast van de internals van je eigengeschreven code, geldt dat ook voor jou met code van anderen en andersom; je hoeft alleen nog maar elkaars API aan te roepen en je bent klaar. Dat vergroot de schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van de code enorm. Daarbij worden de objecten/API's een soort zelfbedachte LEGO-stukjes, die niet als spaghetti maar met nopjes aan elkaar hangen, je kunt de code eenvoudig vervangen voor andere code die dezelfde nopjes heeft.

De praktische voorbeelden volgen vanzelf als je code schrijft.
Gewijzigd op 23/08/2015 22:37:12 door
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 22:50:42
Quote Anchor link
Bedankt An tje, erg waardevol antwoord!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.