session cookies verwijderen

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Front-end Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Front-end Developer! Als Front-end Developer binnen dit softwarebedrijf ga je de frontends voor zowel je eigen interne projecten als die voor klanten opzetten, onderhouden en uitbreiden. Je zet ideeën om naar mooie successen voor de klanten. Dat is in een notendop wat je gaat doen! Wat kun je verwachten? Je werkt aan de doorontwikkeling van bestaande maatwerkapplicaties. Bijvoorbeeld wanneer de klant de applicatie wil uitbreiden met een nieuwe feature; Samen met het team van backenders en desginers zet je nieuwe ideeën van klanten om naar mooie oplossingen; Je werkt met verschillende frameworks.

Bekijk vacature »

(Junior) Back-end Ontwikkelaar

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Altijd al willen werken bij een organisatie, die maatwerk applicaties bouwt, die echt impact hebben in de maatschappij? Dit is je kans. Voor een kleine organisatie in de regio van Eindhoven ben ik op zoek naar een C# Ontwikkelaar. Jij gaat aan de slag met de ontwikkeling van maatwerk software en applicaties. Deze organisatie werkt voor grote organisaties in Nederland, maar ook voor het MKB. De projecten waar je aan gaat werken zijn erg divers, waardoor je werk uitdagend blijft en je erg veel kan leren. Verder ga je aan

Bekijk vacature »

Junior Java Developer

Dit ga je doen Full stack web- en appdevelopment; Vertalen van de functionele wensen naar de technische specificaties; Sturing geven aan/klank board zijn voor de software teams; Trainen van de software teams; Sparren met klanten; Meedenken over architectuur. Hier ga je werken De organisatie is een bureau welke websites en mobiele applicaties bouwt voor verschillende toonaangevende organisaties. Hierbij richten zij zich voornamelijk op de sectoren leisure, overheid en zorg. De sfeer intern kenmerkt zich door informaliteit, gezelligheid en ambitie. Ze werken dag in dag uit samen om mooie producten op te leveren voor hun klanten. Op dit moment zijn er

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

Database Developer

Functie omschrijving Voor een logistieke dienstverlener in omgeving Zuid Beijerland zijn wij op zoek naar versterking. Weet jij als geen ander systemen aan elkaar te koppelen en heb jij goede kennis van SQL en UML, lees dan snel verder! Jouw taken zien er als volgt uit: Je bent in deze rol voornamelijk verantwoordelijk voor het bouwen, implementeren en beheren van koppelingen tussen de bestaande systemen (zowel business 2 business als application 2 application). Daarnaast inventariseer je de wensen van in- en externe klanten, die je vervolgens samen met je collega's, vertaalt naar technische specificaties, die jullie zelf ontwikkelen en implementeren.

Bekijk vacature »

Cloud Engineer

Ben jij een ervaren Cloud Engineer die complexe omgevingen kan overzien en wil je graag in vaste dienst werken bij een professioneel en kleinschalig bedrijf waar je een belangrijke rol kan spelen? Wij, IntelliMagic in Leiden, ontwikkelen specialistische IT monitoring software die we als SaaS oplossing verkopen aan grote bedrijven in Europa en de VS. We zijn een Nederlands bedrijf met een goede sfeer en met grote waardering voor de persoonlijke inbreng en kwaliteiten van onze medewerkers. Wij zoeken een ervaren Cloud Engineer met academisch denkniveau die verantwoordelijk wordt voor het beheer van de cloud infrastructuur voor onze Europese klanten.

Bekijk vacature »

Junior .NET Developer

Dit ga je doen Als junior .NET Developer lever je met jouw oplossingen direct een bijdrage aan de bedrijfsprocessen van de klanten. Werkzaamheden waar jij je zoal mee bezig houdt zijn; Het ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van de draaiende platforms van de klanten; Softwareontwikkeling middels C#, .NET; Klantcontact om de wensen te bespreken en uit te werken; Optimaliseren van de (huidige) bedrijfsprocessen; De IT-afdeling bestaat uit 30 personen verdeeld over 3 teams. Het team waar je in terecht komt bestaat uit ongeveer tien man. Het is een team wat bestaat uit betrokken collega’s, waar iedereen bereidt is om elkaar te

Bekijk vacature »

Software Programmeur PHP - JAVA

Functie Voor een opdrachtgever in omgeving Zoetermeer zijn wij op zoek naar een ontwikkelaar ter versterking van het huidige developers team. Heb jij altijd al willen werken voor een bedrijf, dat veilige netwerkverbindingen levert, door middel van veilige oplossingen, die door middel van de nieuwste technologieën ontwikkelt zijn? Stop dan nu met zoeken! Hoe kan jouw dag er straks uitzien? Je gaat software en webapplicaties ontwikkelen met behulp van de talen C / C++ / PHP. Je gaat technische klussen uitvoeren op locatie bij klanten. Je onderhoudt contact met de projectleider om er zeker van te zijn dat een projecten

Bekijk vacature »

Medior .NET Ontwikkelaar

In het kort Als .NET ontwikkelaar ga je binnen onze business unit Transport en Logistiek aan de slag complexe maatwerk software voor bedrijf kritische systemen binnen de technische automatisering. Denk bijvoorbeeld een IoT-oplossing voor de logistieke sector waarbij we van ruim 200.000 machines de telemetrie en events verwerken. We zijn actief in de distributielogistiek, havenlogistiek en productielogistiek. Naast C# en .NET Core maken we ook gebruik van Azure technologie. En als trotse Microsoft Gold Partner leren we graag van en met jou. Wil jij jezelf blijven ontwikkelen binnen de technische automatisering met .NET, dan gaan we deze uitdaging graag met

Bekijk vacature »

Medior Front-end Developer

Bij Getnoticed doen wij wat we leuk vinden, websites bouwen en online marketing. Voor veel van onze klanten doen we dan ook allebei. Wel zo fijn om campagnes te draaien voor conversiegerichte websites die in eigen beheer zijn. In onze vestiging in Nederweert zit onze development afdeling en worden de websites gebouwd. Op dit moment zijn we op zoek naar jou: dé Medior Front-end Developer die net als wij, het hoofd boven het maaiveld durft uit te steken! In het kort Even een paar punten die omschrijven wat deze toffe baan inhoudt: Het uitwerken van designs tot functionele layouts Je

Bekijk vacature »

Software Developer C# - Deventer

Software Developer C# – Deventer Bijdragen aan de toekomst van het onderwijs! Ben jij op zoek naar een dynamische omgeving waar vol enthousiasme wordt gewerkt aan software voor interactieve dashboard- en analysetoepassingen ter verbetering van het onderwijs? Dan zijn wij het bedrijf voor jou! TIG is een bedrijf met een informele en ondernemende werksfeer, waarbij goede ideeën snel leiden tot concrete acties. Wij zijn een software ontwikkelorganisatie en focussen ons op het ontwikkelen en implementeren van oplossingen voor het leveren van managementinformatie, datavisualisatie en analyses voor het onderwijs. Met onze dashboard- en analyseoplossingen zetten scholen gegevens om naar betekenisvolle informatie.

Bekijk vacature »

.NET Developer Azure

Dit ga je doen Het ontwerpen en bouwen van diverse applicaties (C#, ASP.NET, MVC); Het ontwikkelen van Webservices (WCF); Het meewerken aan de transitie naar Azure; Het samenwerken met collega's binnen een Scrumteam en meedenken over de User Stories; Het bouwen van unittesten; Meedenken over nieuwe tooling, ontwikkelingen en technologieën in de markt. Hier ga je werken Je komt te werken bij een organisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van verschillende portalen. Deze portalen worden gebruikt door diverse partijen en jouw taak is om ervoor te zorgen dat deze optimaal functioneren. Je wordt onderdeel van een Scrumteam en werkt

Bekijk vacature »

.NET Developer

Dit ga je doen (Door)Ontwikkelen van het applicatielandschap; (Door)Ontwikkelen van microservices; Bouwen van nieuwe functionaliteiten; Verbeteringen aandragen voor het applicatielandschap; Sparren met de business. Hier ga je werken De organisatie is werkzaam in de financiële dienstverlening met meer dan 200 medewerkers en meer dan 250.000 eindgebruikers is het een van de grotere binnen haar branche. Je komt te werken in een team waarmee je verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen en onderhouden van de financiële applicaties binnen de organisatie, denk hierbij aan het bouwen en onderhouden van portalen. Als .net developer ga jij het development team ondersteunen met de transitie naar

Bekijk vacature »

Junior Front end developer

Functie Als Front end developer binnen onze organisatie ga jij je bezig houden met het bouwen van de user experience van de webapplicaties. Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van concepten, briefings en designs naar werkende functionaliteit. Hierbij zorg je ervoor dat applicaties betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig zijn en een goede architectuur hebben en behouden. Verder denk je actief na- en mee over nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten om zo elke dag de klantervaring weer te verbeteren. Dit doe je natuurlijk niet alleen maar in een development team. Het team bedraagt momenteel 4 man bestaande uit 2 devops engineers en 2

Bekijk vacature »

Trainee pega developer

Wil jij een mooie stap maken in jouw carrière? Mooi! Bij De Mandemakers Groep haal je binnen 6 maanden je CSA- en CSSA-certificaten, waarna jij aan de slag kan als Pega-developer in ons IT-team. Achter de schermen zorg jij ervoor dat collega’s efficiënt werken en klanten iedere dag beter geholpen worden. Wil jij daaraan bijdragen? En jouw ICT-skills ontwikkelen? Lees dan snel verder en solliciteer vandaag nog als trainee Pega-developer. Wat ga je doen? Als trainee Pega developer leiden wij je op tot gecertificeerd software developer voor het low-code platform PegaSystems. In de training ben je verantwoordelijk voor een te

Bekijk vacature »

Pagina: 1 2 volgende »

Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

15/02/2017 17:01:02
Quote Anchor link
Van de week heb ik de map waar de session cookies op de server bij mijn host worden opgeslagen gewijzigd naar een map waar ik zelf toegang toe heb (buiten de root). De reden hiervan was dat het heel soms gebeurd dat een session cookie corrupt raakt en je dan de helpdesk moet vragen de session te verwijderen voordat je door sessions beveiligde gedeelte van de website weer werkt. Nu kan ik dat in geval van nood zelf. (Dit gebeurd overigens alleen tijdens development, als er heel veel geupload en gerefreshed wordt, heb het nog nooit in een live omgeving meegemaakt of gezien)
https://secure.servage.net/wiki/Session

Anyway, nu valt me het volgende op. Als ik een sessie verwijder met session_destroy(); dan wordt de session cookie helemaal leeg gemaakt, maar het bestandje zelf blijft wel staan. Hoort dat zo? Ik ging er altijd van uit dat bij session_destroy() gewoon alles verwijderd zou worden...

De permissies van de map waarin de session cookies opgeslagen worden staan op 777 en de eigenaar ben ik.
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 23:10:17
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

15/02/2017 17:44:33
Quote Anchor link
Marlies Maalderink op 15/02/2017 17:01:02:
Als ik een sessie verwijder met session_destroy(); dan wordt de session cookie helemaal leeg gemaakt, maar het bestandje zelf blijft wel staan. Hoort dat zo?

Ja, dat hoort zo. Het bespaart namelijk heel wat uitstapjes naar het bestandssysteem. Er wordt niet aan de lopende band steeds maar één sessiebestand gewist, maar in één keer een heleboel sessiebestanden.

De kans dat deze garbage collector wordt geactiveerd, kun je regelen met session.gc_probability en session.gc_divisor in php.ini. De kans is daarbij gelijk aan session.gc_probability / session.gc_divisor.
 
Bart V B

Bart V B

15/02/2017 17:50:23
Quote Anchor link
Waarom zou je een session map de rechten geven om te lezen/schrijven/en UITVOEREN?
Is dat niet teveel van het goede?

Als www-data er in kan schrijven en lezen is dat voldoende.
Ook vraag ik me af of session_destroy() ook niet te veel van het goede is?
Kan je niet beter het onderdeel van de session wat niet meer nodig is unsetten?
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

15/02/2017 18:25:20
Quote Anchor link
Ward, dank je voor de uitleg! Dat moet je ook maar net weten zeg!

Bart, ja, misschien is dat idd wel wat veel van het goede. Had het nu klakkeloos overgenomen omdat mijn hostingprovider aangeeft dat je het zo moet doen. Vraag me wel af waarom ze dat dan zeggen.

Wat betreft session_destroy(), is dat niet een normaal onderdeel van uitloggen? In de praktijk zal dat trouwens niet eens zo heel veel voorkomen, maar het lijkt mij logischer om een log uit af te sluiten met een session_destroy(). Of zijn er goede redenen om dat niet te doen?
 
Bart V B

Bart V B

15/02/2017 18:49:04
Quote Anchor link
Nou, dan is de hostingprovider wel erg enthousiast met advies geven.
Chmodden naar 777 werkt inderdaad altijd, maar technisch gezien laat je nu een iedereen en dan bedoel ik de goede, maar ook de slechte lezen, schrijven, en uitvoeren.
Op zich is lezen en schrijven (heel voorzichtig gezegd) niet zo heel erg. Maar uitvoeren is een potentieel gevaar. Daarmee kan je hele stoute dingetjes doen. En dat zou ik als zowel gebruiker, als provider toch minder vinden als ik zomaar van alles mag doen op een server.

Dus wat ik zou doen is chown www-data:en_jou_gebruiker /var/www/html/weet_ik_niet_welkemap/sessions/

Wat betreft session_destroy(), dat het een hele normale actie is, en vrijwel overal op het net gebeiteld staat klopt. Maar als je wat verder er over nadenkt is het net zoiets als een mug met een kanon proberen af te schieten. Ik weet natuurlijk niet wat voor applicatie dat je aan het schrijven bent, maar ik zou me zomaar kunnen voorstellen bij een webshop bijvoorbeeld dat je een $_SESSION['ingelogd'] aanmaakt om bestellingen in te zien, maar in die zelfde session_start() kan bijvoorbeeld ook een $_SESSION['bewaar_winkelwagen'] of $_SESSION['favoriet'] in zitten. Met session_destroy() schiet je dus ook met dat zelfde kanon de rest van de bewaarde waardes in je $_SESSION af.
Dus waarom zou je de als je alleen het inloggen wilt opheffen alles weggooien?

Toegeven, ik gebruik voor enkel inloggen en uitloggen het ook session_destroy(), maar zou ik wat meer opties hebben dan doe ik dat niet.
Gewijzigd op 15/02/2017 18:57:44 door Bart V B
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

15/02/2017 18:57:24
Quote Anchor link
Ik beheer een site waar sessiebestanden inderdaad een probleem waren. Dat was niet omdat ze niet werden verwijderd (want dat gaat gewoon automatisch), maar omdat ik er een megabyte aan tijdelijke data in opsla. Slaat de garbage collector niet tijdig aan, dan loopt zo'n site vast op onvoldoende schijfruimte.

De oplossing is niet alleen session_destroy() aanroepen, maar éérst niets opslaan in het sessiebestand door $_SESSION op een lege array in te stellen. Bijvoorbeeld uitloggen bestaat dan uit drie stappen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
$_SESSION
= array();
if (ini_get('session.use_cookies')) {
    $cookie_params = session_get_cookie_params();
    setcookie(session_name(), '', time() - 42000, $cookie_params['path'], $cookie_params['domain'], $cookie_params['secure'], $cookie_params['httponly']);
}

session_destroy();
?>
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

15/02/2017 20:00:51
Quote Anchor link
Bart, ik ga het inderdaad even aanpassen. De hele boel staat wel buiten de root folder maar als het niet nodig is dan is het een beetje onzin om die map op 777 te zetten.

In dit geval gaat het alleen om in en uitloggen.

Ward, dan telt het inderdaad snel op. Maar als je een session_destroy() doet, wordt hij dan ook niet leeg gemaakt? (als ik een session cookie bekijk van een session die ik heb ge-destroyed, dan staat er ook niets meer in namelijk...) Of is er dan nog verborgen data of maakt hij hem niet altijd leeg?
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

16/02/2017 10:20:15
Quote Anchor link
session_destroy() zorgt er denk ik effectief voor dat je niet meer naar het sessie-bestand (niet te verwarren met $_SESSION) kunt schrijven totdat je session_start() opnieuw aanroept. Het eerst leegmaken en vervolgens uitzetten van de wegschrijfmogelijkheid zijn dus stappen die garanderen dat een sessie leeg is en leeg blijft tijdens het afbouwen hiervan.

Indien het gaat om uitloggen, wat een "state change" is, loont het misschien ook de moeite om:
- het sessie-id te verversen met session_regenerate_id()
- direct na dit alles de pagina te verversen met header('Location: xyz') gevolgd door een exit-statement zodat de nieuwe toestand ook meteen van kracht is
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 11:41:00
Quote Anchor link
Ok, duidelijk, dank je wel voor de uitleg.

Thomas van den Heuvel op 16/02/2017 10:20:15:
Indien het gaat om uitloggen, wat een "state change" is, loont het misschien ook de moeite om:
- het sessie-id te verversen met session_regenerate_id()
- direct na dit alles de pagina te verversen met header('Location: xyz') gevolgd door een exit-statement zodat de nieuwe toestand ook meteen van kracht is


Dat laatste doe ik al. Wat betreft het eerste, op welke plek de je dat? Na het leegmaken van de session maar voor session_destroy? Klopt het dat je dan dit krijgt?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
<?php
public function uitloggen() {
        
    $this->lifetime = -4200;
    $_SESSION = array();
        
    $cookie_params = session_get_cookie_params();
        session_set_cookie_params( $this->lifetime, $cookie_params[ 'path' ], $cookie_params[ 'domain' ], $cookie_params[ 'secure' ], $cookie_params[ 'httponly' ] );
    session_regenerate_id(true);

        session_destroy();
        
    }

?>
Gewijzigd op 16/02/2017 11:44:49 door Marlies Maalderink
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

16/02/2017 14:29:47
Quote Anchor link
Goede vraag, geen idee wat een goede plek is :). De sessie is in principe toch leeg + onschadelijk gemaakt.

Maar als je dit (aanroep van session_regenerate_id()) op zijn minst bij het inloggen doet (ook een state change) is dat misschien al wel genoeg.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 14:33:04
Quote Anchor link
Ik doe het bij inloggen en dan nog in 10% van de gevallen bij het aanroepen van session_start();

Dus in principe wordt het session_id regelmatig geregenereerd. Het lijkt overigens prima te werken zoals het hierboven staat, alleen betwijfel ik of session_regenerate_id hier uberhaupt iets toevoegd of er een beetje voor niets tussen staat.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

16/02/2017 14:42:14
Quote Anchor link
Hm, laat voorlopig maar weg dan. Er stond mij iets bij over state changes, maar als de state change tevens inhoudt dat de sessie beëindigd wordt dan is dat nogal loos wellicht ja.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 14:43:41
Quote Anchor link
Ga ik het weghalen. Thanks voor het meedenken!
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

16/02/2017 15:43:02
Quote Anchor link
Thomas van den Heuvel op 16/02/2017 14:42:14:
Er stond mij iets bij over state changes, maar als de state change tevens inhoudt dat de sessie beëindigd wordt dan is dat nogal loos wellicht ja.

Dat is gewoon correct. Overschakelen van HTTP naar HTTP/S is zo'n state change. En overschakelen van anonieme bezoeker naar ingelogde gebruiker is er ook een.

Maar de hamvraag is daarom: heeft de uitgelogde gebruiker nog een sessie? Gebruik je ergens anders nog een session_start(), dan is het antwoord waarschijnlijk: ja. Wordt de sessie na het uitloggen niet beëindigd maar voortgezet met minder rechten, dan is ook dat een state change.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 16:48:06
Quote Anchor link
De uitgelogde gebruiker heeft geen sessie meer, zie mijn uitlog script een paar posts hierboven.

Hoewel hij na het uitloggen geredirect wordt naar de login pagina waar ik wel weer session_start gebruik. (maar dat staat los van de uitloggende gebruiker)
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

16/02/2017 17:29:36
Quote Anchor link
Dat staat er niet los van: eigenlijk hadden ze session_start() voor de duidelijkheid session_start_or_restart() moeten noemen.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 17:35:17
Quote Anchor link
Hmmm... Ok. Maar nu weet ik nog niet of ik nu bij het uitloggen het session id moet regeneren. De session cookie is dus leeg gemaakt, de lifetime in het verleden gezet, en daarna een session_destroy().

Is die sessie dan nog steeds niet echt weg? En zou ik dus toch het session id moeten regeneren?

Potverdorie wat moet je doen om van een sessie af te komen ;)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/02/2017 18:06:51
Quote Anchor link
>> Is die sessie dan nog steeds niet echt weg? En zou ik dus toch het session id moeten regeneren?

Waarom zou je het NIET doen? Het kan toch geen enkel kwaad?

Het regenereren van een ID doe je om een mogelijke session-hijacking te voorkomen.

Als Piets eerste session ID 'abc' heeft en na het regenereren 'xyz' dan is hij nog steeds gewoon gekoppeld aan hetzelfde sessiebestand. Het enige wat je doet is het een hacker lastig maken die het gemunt heeft op de sessie (het sessiebestand) met ID 'abc'.

Dus ... heel simpel. Maak gewoon de sessie leeg als iemand uitlogt.

$_SESSION = [];

Nu staat er niks zinvols meer in. En als je wilt kun je dan ook nog regenereren.
 
Marlies Maalderink

Marlies Maalderink

16/02/2017 20:05:28
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 16/02/2017 18:06:51:

Waarom zou je het NIET doen? Het kan toch geen enkel kwaad?


Dat is waar. Ik zet hem er wel weer in...

ondertussen ga ik wel een beetje off-topic, sorry daarvoor.

In totaal zijn de sessies nu beveiligd op de volgende manier:

- de session-cookies worden ingesteld op httponly en op secure als die mogelijkheid er is
- de user agent en het ip adres worden opgeslagen als er iemand inlogt (gehashed samen met het wachtwoord)
- het session id word geregenereerd direct na inloggen, en daarna bij 20% van de session_starts
- bij het uitloggen wordt de sessie leeggemaakt, de lifetime in het verleden gezet, nogmaals geregenarate en dan gedestroyed
- de formulieren zijn voorzien van tokens die ik ook in een sessie opsla en direct na het controleren weer leegmaak.

Kan ik nog meer doen om de sessies te beveiligen of zit ik zo wel goed?
Gewijzigd op 16/02/2017 20:06:50 door Marlies Maalderink
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

16/02/2017 21:11:22
Quote Anchor link
>>> de user agent en het ip adres worden opgeslagen als er iemand inlogt (gehashed samen met het wachtwoord)

Dit kun je beter niet doen. Een IP-adres kan gedurende de sessie wijzigen.

>> de lifetime in het verleden gezet

Dit lijkt me niet nodig.

>> de formulieren zijn voorzien van tokens die ik ook in een sessie opsla en direct na het controleren weer leegmaak

Het leegmaken lijkt me ook niet per se nodig. Gewoon zorgen dat er iedere keer als je het formulier aanroept een nieuwe token wordt gegenereerd.
 
Thomas van den Heuvel

Thomas van den Heuvel

16/02/2017 22:56:53
Quote Anchor link
Als je het token niet weghaalt zou je het form de hele tijd kunnen her-submitten, wat het (mede)doel van het token (dubbelposts tegengaan) een beetje verslaat :). Het is goed dat deze meteen ongeldig/verwijderd worden na eenmalig gebruik.

Ik denk dat het pas weer uitmaakt dat het sessie id verandert (na leeggooien, destroy en het unsetten van het cookie) als je er weer spannende dingen mee gaat doen zoals inloggen. Maar je zei al dat je op dat moment regenerate. Daarnaast ben je je "link" met je sessie id kwijt doordat je het sessie-cookie weggooit.

In het ergste geval kaapt iemand een lege sessie ;-). Niet zo bijzonder boeiend lijkt mij. Maar het is een state change, da's waar :].
Gewijzigd op 16/02/2017 22:57:36 door Thomas van den Heuvel
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.