Starten met Java(script)

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Sander Z

Sander Z

07/09/2012 09:51:54
Quote Anchor link
Goedendag!

Na nu al enige jaren bezig te zijn met PHP en met simpele sites me daar goed mee heb weten te redden wil ik de volgende stap gaan maken.
Ik weet dat er meer mogelijk is met java(script). Zoals je al ziet, weet ik niet of het nu over java of javascript gaat.

Wat kan ik (of is best practive) om te gebruiken in combi met PHP?
En weet iemand een goed boek waarmee ik kan starten te leren?

Edit: Oh en voor ik het vergeet: Het gebruik van JQuery, wel of niet aan te raden?

Hoop dat jullie mij op weg willen helpen!

Alvast veel dank, Sander
Gewijzigd op 07/09/2012 10:27:41 door Sander Z
 
PHP hulp

PHP hulp

29/03/2024 08:25:32
 

07/09/2012 10:26:34
Quote Anchor link
Java is een programmeertaal en kan dus geheel andere dingen dan JavaScript.
Java kan je zien als een soort .NET of C++ of C# of PHP. Een echte server-side taal.

JavaScript is meer een taal die in combinatie met iets word gebruikt.

Bekijk de beide talen eens op Wikipedia ik weet het ook niet precies maar weet wel dat het verschillende talen zijn.


Om JavaScript te leren zal je zelf kleine dingen moeten maken die dan iets op je website doen.
Makkelijk is om natuurlijk een framework zoals Jquery of Mootools o.i.d te gebruiken, de meeste dingen zijn hier dan al voor je gedaan.

Succes ermee! En vragen mag je altijd hier, alleen moet je zelf wel eerst wat dingen proberen natuurlijk.
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 10:47:57
Quote Anchor link
Beetje "zelfde" verschil als VB en VBScript?
Ik begijp dat beide verschillend zijn, maar voor het bouwen van hedendaagse sites met automatisch verschijnende/verdwijnende tekst/div etc of het opnieuw laden van content zonder reload van de pagina. Met de rechtermuisknop op bepaalde items kunnen klikken en dan een eigen menu laten zien ipv die van de browser.
Hebben we het dan over Java of javascript.

Het proberen ga ik uiteraard doen, dat is de beste leerschool. Maar ik weet niet welke van de 2 te gebruiken, vandaar mijn vraag. Zonde om veel tijd in javascript te stoppen als blijkt dat ik Java nodig heb toch?

Edit: spelvout verweiderd ;)
Gewijzigd op 07/09/2012 10:50:06 door Sander Z
 
Erwin H

Erwin H

07/09/2012 10:56:26
Quote Anchor link
Je hebt het over Javascript en dat is heel iets anders dan Java. Die twee talen zijn, anders dan de naam, niet aan elkaar verwant.
 

07/09/2012 10:56:34
Quote Anchor link
Interactieve elementen op je pagina of AJAX dan spreken we over JavaScript.
Mijn collega vertelde mij ook dan Java ook gebruikt word voor het maken van spelletjes en websites en nog meer van dat soort dingen.

Wiki's:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Java_%28programmeertaal%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/JavaScript

Als je een website met PHP heb zal je Java niet gebruiken, dit kan niet door elkaar.
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 11:05:28
Quote Anchor link
@erwin Dank je. Heb ik die beginnersfout iig ook gemaakt ;)

@rick Heb het doorgelezen en wat meer info gevonden. JavaScript is inderdaad hetgeen ik wil gaan gebruiken.

Over deze opmerking:
Rick de Graaff op 07/09/2012 10:56:34:
Als je een website met PHP heb zal je Java niet gebruiken, dit kan niet door elkaar.


Dit was namelijk het eerste wat ik las, het is zeker wel mogelijk dit door elkaar te gebruiken. Alleen schrok ik er van wat er bij kwam kijken (ook al qua installatie)
Hieruit kwam namelijk dus ook mijn vraag naar voren, ben ik wel naar het juiste aan het kijken. Nee dus.

En het gebruik van JQuery? Misschien wel in het begin, maar ga je dan op een bepaald moment in de toekomst toch javascript nodig hebben? Of gebruik je het uiteindelijk beide? (javascript & JQuery)
Gewijzigd op 07/09/2012 11:06:05 door Sander Z
 
Bart V B

Bart V B

07/09/2012 11:11:40
Quote Anchor link
Jquery is javascript.
Het is een framework die onderling bepaalde dingen kan uitvoeren zonder daarvoor veel code te hoeven kloppen.

Je zou het moeten zien als een php framework zoals Zend framework, codeigniter e.d.
Het is wel makkelijk als je een beetje basis kennis van javascript hebt.
Zodat je weer hoe een variabele werkt, loops maken, array's e.d.
 
Write Down

Write Down

07/09/2012 11:17:40
Quote Anchor link
Rick de Graaff op 07/09/2012 10:26:34:
Java is een programmeertaal en kan dus geheel andere dingen dan JavaScript.
Java kan je zien als een soort .NET of C++ of C# of PHP. Een echte server-side taal.


Even dit toch nuanceren. Java kan je niet per definitie als server side rekenen. Het kan zijn dat een applicatie volledig server side werkt. Het is bijvoorbeeld mogelijk bepaalde zaken van een website via Java te regelen en een verbinding met PHP leggen. Maar als je spreekt over vele programma's die in Java geschreven zijn, draait dit op je eigen PC. Al kan je er over discussiëren, Java draait nl. in de JVM, wat je eigenlijk als een soort server kan beschouwen.
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 11:24:52
Quote Anchor link
@bart Daar doelde ik inderdaad op. JQuery gebruiken is ok, maar verdiep je ook in Javascript zelf, zul je namelijk ook nodig hebben. Dank!

@Write down Dit had ik ook al gelezen, maar dit is goede uitleg. Dank.
 
Erwin H

Erwin H

07/09/2012 11:33:42
Quote Anchor link
Sander Z op 07/09/2012 11:24:52:
@bart Daar doelde ik inderdaad op. JQuery gebruiken is ok, maar verdiep je ook in Javascript zelf, zul je namelijk ook nodig hebben. Dank!

'Zal je ook nodig hebben' klinkt alsof je JQuery ook zonder javascript kan gebruiken. Dat is pertinent niet juist. JQuery == javascript. Zonder javascript kennis zal je geen JQuery kunnen gebruiken. Het is dan ook verstandig om eerst ALLEEN met javascript te gaan beginnen. Daarmee leer je wat het echt is en hoe het werkt. Pas als je daarmee uit de voeten kan zou je kunnen gaan kijken naar een framework om je productiviteit te verhogen.

Bedenk ook dat JQuery misschien wel wat taken vereenvoudigt, maar niet de heilige graal is. Het heeft een enorme overhead en zal je website onnodig trager maken als je niet echt gebruik maakt van JQuery. Als je het alleen gebruikt om hier of daar iets korter te kunnen scripten ben je verkeerd bezig.
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 12:07:00
Quote Anchor link
Precies wat ik wilde weten Erwin. JQuery zou af en toe misschien kunnen maar ik zal me moeten storten op javascript. En dat zal ik ook zeker doen!
Eerste boek is al besteld.
 
Albert de Wit

Albert de Wit

07/09/2012 12:13:23
Quote Anchor link
Quote:
Na nu al enige jaren bezig te zijn met PHP


en je weet niet het verschil tussen java of javascript?
 
Kees Schepers

kees Schepers

07/09/2012 12:43:06
Quote Anchor link
Albert, het is misschien apart dat hij het verschil niet weet maar dat hij het niet weet lijkt me intussen wel duidelijk. Gezien je alleen hier naar vraagt ga ik ervan uit dat het alleen is om een reactie uit te lokken en voegt het niets toe dus in het vervolg zo'n reactie graag achterwege laten a.u.b.
 
Kris Peeters

Kris Peeters

07/09/2012 12:56:46
Quote Anchor link
Sander Z op 07/09/2012 10:47:57:
... Beetje "zelfde" verschil als VB en VBScript? ...


Een beetje het zelfde verhaal als de walvis en de vis.

Ze zwemmen beide in water en hebben de letters 'vis' in de naam.
Maar daar houdt de vergelijking ongeveer op.

(Voor wie het niet snapt: een walvis is geen vis, maar een zoogdier)
Gewijzigd op 07/09/2012 12:58:06 door Kris Peeters
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 13:15:38
Quote Anchor link
@Kris Die is nog beter!

@kees & @albert Beetje jammer van jullie beide. Moet er toch op reageren gezien zelfs kees het apart vindt.
Dat ik het verschil niet weet komt omdat veel mensen javascript (onbewust) aanspreken als java. Voor iemand die zich er tot dat ogenblik niet in verdiept heeft is het dus niet duidelijk wanneer men wat dus precies bedoeld.
En voor alle projecten die ik tot nu toe gedaan heb kon ik mij uitstekend redden met alleen PHP. Dat wil niet zeggen dat het dus ook een slechte site is!
soms is er gewoon botweg niet meer nodig.
Javascript is naar mijn weten NIET verplicht om te gebruiken. Dus ook niet vreemd dat iemand zich daar dus niet direct mee bezig gaat houden.
Nu ben ik op het punt gekomen dat ik met een project bezig ben waarbij ik bepaalde dingen wil bereiken waar ik zie dat PHP "tekort" schiet. En ben ik mij gaan orienteren op wat ik dan zou kunnen gebruiken.

Zijn we niet allemaal met 1 taal begonnen en van daar uit naar een andere gerolt?
Gewijzigd op 07/09/2012 13:17:21 door Sander Z
 
Kris Peeters

Kris Peeters

07/09/2012 13:57:55
Quote Anchor link
Sander Z op 07/09/2012 13:15:38:
...
En voor alle projecten die ik tot nu toe gedaan heb kon ik mij uitstekend redden met alleen PHP.
...
Javascript is naar mijn weten NIET verplicht om te gebruiken.
...
dat ik met een project bezig ben waarbij ik bepaalde dingen wil bereiken waar ik zie dat PHP "tekort" schiet. ...


Wat mij betreft, is dit de ingesteldheid die je moet blijven bewaren.

Javascript 'on top of' een werkende site.
Probeer de site te maken zodat ze volledig werkt met php. Gebruik dan javascript op een manier dat ze iets extra toevoegt, qua gebruiksgemak.

Een voorbeeld: de auto complete van Google. Terwijl je typt, gaat Google je suggesties geven. Maar de <input>, de knop, het verwerken ... gebeurt op de klassieke manier. Je kan perfect verder doen als je als gebruiker javascript uitschakelt. Dan krijg je gewoon die suggesties niet.
 
Wouter J

Wouter J

07/09/2012 14:09:39
Quote Anchor link
Sander, ik vind het heel begrijpelijk dat je niet het verschil weet, dat kan best. Als PHPer hoef je namelijk helemaal niks af te weten van de client-side scripttalen. Tevens is het altijd erg ingewikkeld, dat er een verschil zit tussen bijv. een java script en javascript...
Tevens vind ik het ook heel begrijpelijk dat Kees reageert, ik denk dat je als moderator deze uitlokkende en compleet offtopic antwoorden moet afstraffen.

De engelse hebben vaak een mooie vergelijken: "Java is to JavaScript what Car is to Carpet."


Dan gaan we verder met je vraag. JavaScript is op de client-side, dat betekend dat JS (afkorting van JAvaScript) niks weet van de server en bestanden. Je kunt ervoor zorgen dat pagina's herladen zonder te refreshen en voor wat interactie en animaties. Wil je meer weten over het verschil tussen client en server side? http://wouterj.nl/development/server-side-vs-client-side-en-meer/321/

Vervolgens: Hoe kan ik goed JavaScript leren?
Mijn antwoord op het leren van een computertaal is altijd: Niet via een boek. Deze zijn vaak al verouderd, aangezien er constant nieuwe technieken en versies voorbij komen.
Ik heb JavaScript geleerd via deze tutorialreeks van iemand die echt geweldig is in uitleggen. Bekijk de video's rustig en je zult alles stap voor stap leren. Als het je teveel wordt zet je hem op pauze en ga je na een poosje weer verder. Oefen ook vooral tussendoor veel met wat je geleerd hebt: JavaScript from Null video series

Dan de vraag: jQuery of niet?
Ik raad je aan het voorlopig niet te doen. jQuery een libary met heel veel handige functies en heel bijna een hele eigen syntax. Het is een geweldige tool die op sommige momenten je productiviteit erg verhoogd. Alleen er is 1 grote maar: Als je er verkeerd mee om gaat wordt het niks. Je krijgt dan rommel code, callback spaghetti en je scripten zijn traag.
Ik weet van veel mensen die zeggen met jQuery te kunnen werken, maar niks van JavaScript afweten. Die denken dat elke functie die ze gebruiken jQuery is...
Basiskennis van JS is dus echt aan te raden!!

Ook is het jQuery bestand behoorlijk groot, denk dus goed na wanneer het wel of niet de moeite is om die helemaal in te laden. Als je bijv. alleen wat DOM manipulatie doet is het niet nodig, maar wil je wat animaties toevoegen kan het in het begin best handig zijn. Tegenwoordig gebruik ik het alleen voor de handige plugins, zoals sliders, of voor AJAX.

Mocht je genoeg weten van JS kun je jQuery gaan leren via deze geweldige serie, van dezelfde maker als eerst: 30 days to learn jQuery

Als laatst is het handig om je wat te verdiepen in de nieuwe technieken met raw JS. Daarvoor is het handig Paul Irish te volgen. Deze is een Google Advocate die gespecialiseerd is in JS en HTML5 enzo. Handige video's van hem om te kijken: 10 things I learned from jQuery source code en 11 more things .... En ook zijn blog bevat mooie berichten zoals RequestAnimationFrame for smart animating
 
Sander Z

Sander Z

07/09/2012 15:22:49
Quote Anchor link
@wouter Het boek is alleen om me qua basis iets op weg te helpen. Elke taal heb ik mezelf altijd verder aangeleerd door gewoon te doen en experimenteren. (online kijken/vragen etc) Dus dat komt goed.
Verder bedankt voor je uitgebreide uitleg en op weg helpen! Ik heb weer wat te doen aankomende perioden!

De opmerking van Kees dat het "apart" is vind ik een beetje kortzichtig, zijn ingrijpen vond ik overigens wel volledig terecht en waardeerde ik ook.
 
Erwin H

Erwin H

07/09/2012 16:41:05
Quote Anchor link
Wouter J op 07/09/2012 14:09:39:
Vervolgens: Hoe kan ik goed JavaScript leren?
Mijn antwoord op het leren van een computertaal is altijd: Niet via een boek. Deze zijn vaak al verouderd, aangezien er constant nieuwe technieken en versies voorbij komen.

En ik blijf dit antwoord altijd volkomen onzin vinden. Het spijt me (geen disrespect naar Wouter). Als je nog niets weet van een taal zijn er altijd genoeg beginnersboeken die de concepten en de syntax van een taal prima uitleggen. De meeste veranderingen die er zijn komt een beginner niet direct tegen, dat zie je pas als je verder bent, voorbij dat eerste boek.

Persoonlijk heb ik vijf talen geleerd uit een boek (Pascal/Delphi, C, PHP, Javascript en SQL) en ik heb nog steeds altijd boeken bij de hand als naslagwerk.

En het boek versus website verhaal, alsof alle websites direct geupdate worden als er een nieuwe versie van een taal uitkomt. Ga maar eens zoeken op eregi tutorials voor php....
 
Wouter J

Wouter J

07/09/2012 17:10:28
Quote Anchor link
Quote:
alsof alle websites direct geupdate worden als er een nieuwe versie van een taal uitkomt. Ga maar eens zoeken op eregi tutorials voor php....

Nee, dit wil ik helemaal niet beweren. Als je mijn reacties op dit forum een beetje leest, en volgens mij doe je dat wel :), zal je wel weten dat ik een enorme w3schools vermeider ben. Waarom? Omdat daar ook verouderde en slechte informatie opstaat.
Alleen het makkelijke van het web is dat je dan geen heel boek hebt gekocht om verouderde informatie te lezen, je kunt zo weer doorgaan naar een andere tutorial of site. Ik raad mensen ook altijd aan eerst naar de datum en code voorbeelden te kijken of de tutorial wel up to date is.

Tevens vind ik jou standpunt ' De meeste veranderingen die er zijn komt een beginner niet direct tegen, dat zie je pas als je verder bent, voorbij dat eerste boek. ' niet echt goed. In mijn ogen moet een beginners boek die PHP en MySQL behandeld (Dat is iets anders dan een PHP beginnersboek, want MySQL hoort niet in een PHP beginnersboek) het eerste hoofdstuk praten over foutafhandeling. Daarna komt pas de rest. En als het goed is moet die foutafhandeling geen or die zijn, maar goede foutafhandeling. Meteen weer zo'n fout die je heel vaak ziet.
Tevens hoort zo'n boek het anno 2012 niet meer te hebben over de mysql_* extensie, weer zo'n typisch probleem waar veel boeken en websites tegenaan lopen.
 
Erwin H

Erwin H

07/09/2012 19:39:38
Quote Anchor link
Dat je geen fan van w3school bent dat weet ik, en daar zijn we het dan niet over oneens in elk geval.

Voor de rest zijn we het ook wel redelijk eens, alleen de conclusie is compleet anders ;-)
Een boek dat foute dingen aanleert is iets anders dan een veroudert boek in mijn ogen. Boeken die dus 'or die' promoten zijn inderdaad niet goed. Dat heeft dan alleen niets met verouderd te maken, maar gewoon met slechte scripts. Die boeken zal ik dus ook niet aanprijzen.

Foute scripts en verouderde functies gebruiken in boeken (en op websites!) zijn dus twee verschillende dingen. Er zijn genoeg goede boeken te vinden die niet de gebruikelijke fouten promoten.

En om terug te keren op het onderwerp, javascript en niet php, zoveel verandert er ook weer niet in javascript dat je elk beginnersboek bij voorbaat al moet afdanken vanwege verouderde technieken.
Gewijzigd op 07/09/2012 20:46:57 door Erwin H
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.