Vraag over Python script die ik aanroep in een Crontab op een Raspberry Noobs

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Pagina: 1 2 volgende »

Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 07:42:42
Quote Anchor link
Goedemorgen,

Ik weet niet of deze vraag hier past maar zit er mee in mijn maag. Ik kom maar niet verder.
Ik heb een python script geschreven die mijn pakbonnen en verzendlabels print via het lezen van een email van een imap connectie. Als ik dit script draai vanuit mijn terminal werkt het goed: "pyhton3 pi/home/printmailattachment/printmailattachments.py". Er komt een geluidje bij een bestelling en de bonnen printen uit.

Alleen als ik dit script in de sudo crontab -e (als root) aanroep loopt hij door het script heen, alleen print hij alles 2 x en speelt die geen geluid af. Ik heb het bestand schrijfbaar gemaakt,

wat zou het kunnen zijn? Ik heb geen idee.. Alvast bedankt

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
#!/usr/bin/python3
# prints and stores E-Mail Attachments

import datetime
import email
import getpass, imaplib
import os
import sys
import cups
import time
import locale
import shutil
import pprint
from bs4 import BeautifulSoup


### Set your IMAP Serverdata and the printer name (you need a running cups server on your machine)
userName = ''           # Imap Username
passwd = ''  # Imap Password


imap_server = 'imap.gmail.com'        # Imap server address (without port)
printer_name='HP_LaserJet_M14-M17'         # Name of the printer - you can get the names of the printers by running the printer.py script
Imapfolder='Afdrukken'      # Imap Folder


detach_dir = '.'
if 'attachments' not in os.listdir(detach_dir):
    os.mkdir('attachments')


try:
    imapSession = imaplib.IMAP4_SSL(imap_server)
    typ, accountDetails = imapSession.login(userName, passwd)
    if typ != 'OK':
        print ('Not able to sign in!')
        raise
    imapSession.select(Imapfolder)
    typ, data = imapSession.search(None, 'UnSeen')
    if typ != 'OK':
        print ('Error searching Inbox.')
        raise

    # Iterating over all emails

    for msgId in data[0].split():

        typ, messageParts = imapSession.fetch(msgId, "(RFC822)")

        if typ != 'OK':
            print ('Error fetching mail.')
            raise

        emailBody = messageParts[0][1]
        mail = email.message_from_bytes(emailBody)


        for part in mail.walk():
            if part.get_content_maintype() == 'multipart':
                def get_text(msg):
                    if msg.is_multipart():
                        return get_text(msg.get_payload(0))
                    else:
                        return msg.get_payload(None, True)
            string=get_text(mail)  # string = E-Mail Text - maybe for later use...
          #  print (string)


        if part.get('Content-Disposition') is None:
            continue
        fileName = part.get_filename()
        
        
            
        if bool(fileName):
            filePath = os.path.join(detach_dir, 'attachments', fileName)
            if not os.path.isfile(filePath) :
                fp = open(filePath, 'wb')
                fp.write(part.get_payload(decode=True))
                fp.close()

               # if ('Inpaklijst' in fileName) or ('Pakbon' in fileName):    # Prints attachments, if filename contains 'invoice' or 'order'
                    #os.system("mplayer "+ soundfile)       # comment in, if a sound should play, when a attachment gets printed
        
                if  ('OFF' in fileName) or ('verzendlabel' in fileName):
                    #os.system("mplayer /home/pi/printmailattachment/applause.wav")
                    filePath1='attachments/'
                    conn = cups.Connection()
                    printers = conn.getPrinters()
                    conn.printFile (printer_name, filePath1+fileName, "", {})
                    print ('Attachment gets printed')
                if  ('Nieuwe-order' in fileName):    
                    os.system("mplayer /home/pi/printmailattachment/applause.wav")
                    
                os.remove(filePath1+fileName)    
        
    imapSession.close()
    imapSession.logout()

except :
    print ('There was an error during getting mails from the server.')
 
PHP hulp

PHP hulp

28/03/2024 12:28:02
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

17/02/2022 10:02:21
Quote Anchor link
En wat gebeurt er als je samen met je cronjob de uitvoer naar een bestand schrijft? Wordt het script ook dan twee keer uitgevoerd?
Gewijzigd op 17/02/2022 10:02:54 door - Ariën -
 
Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 10:22:07
Quote Anchor link
dat heb ik niet getest, hoe zou ik dat kunnen testen? de cronjob is
/2* * * * * pyhton3 pi/home/printmailattachment/printmailattachments.py"
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

17/02/2022 10:25:59
Quote Anchor link
Pyhton3? Je bedoelt python3 als executable. ;-)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
/2* * * * * python3 pi /home/printmailattachment/printmailattachments.py >> /home/printmailattachment/log.txt
Gewijzigd op 17/02/2022 10:26:52 door - Ariën -
 
Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 10:52:38
Quote Anchor link
Dit is de versie van uit terminal handmatig
MPlayer 1.3.0 (Debian), built with gcc-8 (C) 2000-2016 MPlayer Team
do_connect: could not connect to socket
connect: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing /home/pi/printmailattachment/applause.wav.
libavformat version 58.20.100 (external)
Audio only file format detected.
Load subtitles in /home/pi/printmailattachment/
==========================================================================
Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 1411.2 kbit/100.00% (ratio: 176400->176400)
Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM)
==========================================================================
AO: [pulse] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A: 4.0 (04.0) of 4.0 (04.0) 0.1%


en deze vanuit de log

MPlayer 1.3.0 (Debian), built with gcc-8 (C) 2000-2016 MPlayer Team
Terminal type `unknown' is not defined.

Playing /home/pi/printmailattachment/applause.wav.
libavformat version 58.20.100 (external)
Audio only file format detected.
Load subtitles in /home/pi/printmailattachment/
==========================================================================
Opening audio decoder: [pcm] Uncompressed PCM audio decoder
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 1411.2 kbit/100.00% (ratio: 176400->176400)
Selected audio codec: [pcm] afm: pcm (Uncompressed PCM)
==========================================================================
AO: [alsa] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Video: no video
Starting playback...
A: 0.0 (00.0) of 4.0 (04.0) ??,?%
A: 0.0 (00.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.0 (00.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.1 (00.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.1 (00.0) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.1 (00.1) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.2 (00.1) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.2 (00.1) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.2 (00.2) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.2 (00.2) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.3 (00.2) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.3 (00.3) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.3 (00.3) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.4 (00.3) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.4 (00.3) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.4 (00.4) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.5 (00.4) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.5 (00.4) of 4.0 (04.0) 0.0%
A: 0.5 (00.5) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.5 (00.5) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.6 (00.5) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.6 (00.6) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.6 (00.6) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.7 (00.6) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.7 (00.6) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.7 (00.7) of 4.0 (04.0) 0.2%
A: 0.7 (00.7) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.8 (00.7) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.8 (00.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.8 (00.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.9 (00.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.9 (00.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 0.9 (00.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.0 (00.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.0 (00.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.0 (01.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.0 (01.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.1 (01.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.1 (01.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.1 (01.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.2 (01.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.2 (01.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.2 (01.2) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.2 (01.2) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.3 (01.2) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.3 (01.3) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.3 (01.3) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.4 (01.3) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.4 (01.3) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.4 (01.4) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.5 (01.4) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.5 (01.4) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.5 (01.5) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.5 (01.5) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.6 (01.5) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.6 (01.6) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.6 (01.6) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.7 (01.6) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.7 (01.6) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.7 (01.7) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.8 (01.7) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.8 (01.7) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.8 (01.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.8 (01.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.9 (01.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.9 (01.8) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 1.9 (01.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.0 (01.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.0 (01.9) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.0 (02.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.0 (02.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.1 (02.0) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.1 (02.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.1 (02.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.2 (02.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.2 (02.1) of 4.0 (04.0) 0.1%
A: 2.2 (02.2) of 4.0 (04.0) 0.1%
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

17/02/2022 10:57:34
Quote Anchor link
Zo te zien zijn er dus nog wat fouten op te lossen.
 
Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 11:00:40
Quote Anchor link
En wat betrefd de dubbele print functie.. hij voert hem 2 keer uit ofzo maar wel een tussen van die 2 min, misschien bij de uitvoering van de cron maak het hij mailtje niet ongelezen in dat systeem terwijl via de handmatige terminal wel?

Attachment gets printed
Attachment gets printed > hier zou dit moeten stoppen
Attachment gets printed
Attachment gets printed


Toevoeging op 17/02/2022 11:06:54:

Terminal type `unknown' is not defined.
Hoe zou ik dit op kunnen lossen en heeft die ook te maken met de dubnbele print functie?

1 * * * * export TERM=vt100; /

ik vind hier iets over, maar snap dit niet wat ik er mee kan
 
Aad B

Aad B

17/02/2022 11:45:44
Quote Anchor link
Geluidjes afspelen werkt niet als je de opdracht middels een cronjob aanstuurt. Gaat fout misschien daarom die TERM melding. Verwijder alle uitvoer audio omdat die niet naar de logging kan. Verander print statements naar write(logfile) statements, van uit waar print de cron naartoe immers??, de cron heeft geen scherm.
Het verwerken in de cron kent geen paden. Je moet dus steeds voor alles het volledige pad opgeven. Ook voor een eigen logfile. Dus /usr/bin/python3 ipv python3. Heb je echt een pi/home ?? Misschien zo:

*/2 * * * * /usr/bin/pyhton3 /home/pi/printmailattachment/printmailattachments.py" >>/home/pi/errorlog.log

*/2 is elke 2e minuut en wellicht is dat te snel en gaat de timing fout en daarom 2x printen?

Check foutlogging in /home/pi/errorlog /var/log/syslog
Weet je zeker dat 1 cronjob binnen 2 minuten klaar is?
Gewijzigd op 18/02/2022 14:30:29 door Aad B
 
Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 12:15:12
Quote Anchor link
Hallo Aad,

Dank je wel.
Ja hij is snel klaar..

Heb nu logging aangepast, maar in de cronjob leest de mail zie ik en print de bijlage uit. maar hij zet de mail niet op gelezen, en de 2de keer wel.

Als muziek afspelen niet werk, haal ik dat wel weg.

output is:
Attachment gets printed
Attachment gets printed

maar deze blijven open in de mailbox vandaar dat ze weer geprint worden en dan staan ze wel op gelezen
 
Ivo P

Ivo P

17/02/2022 15:51:30
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
.---------------- Minuut (0 - 59)
|  .------------- Uur (0 - 23)
|  |  .---------- Dag van de maand (1 - 31)
|  |  |  .------- Maand (1 - 12) of januari, februari, maart...
|  |  |  |  .---- Dag van de week (0 - 6) (zondag is 0 of 7) of zondag, maandag, dinsdag...
|  |  |  |  |
*  *  *  *  *  commando dat uitgevoerd moet worden


Dat zijn 5 posities: jij hebt volgens mij een * te veel:
*/2* * * * *

bedoel je niet */2 * * * *
 
Johan Sluit

Johan Sluit

17/02/2022 16:35:58
Quote Anchor link
hij voert hem wel uit, maakt dat uit dan?
 
Ivo P

Ivo P

17/02/2022 16:57:02
Quote Anchor link
ik weet niet hoe */2* geïnterpreteerd wordt door je systeem.

Dat zou er toe kunnen leiden, dat je script gelijktijdig 2x gestart wordt.

Ik wilde het eens testen, maar ik krijg de crontab niets eens opgeslagen met */2* op de eerste plek.
Gewijzigd op 17/02/2022 17:02:21 door Ivo P
 
Aad B

Aad B

18/02/2022 14:28:42
Quote Anchor link
Ivo P op 17/02/2022 16:57:02:
ik weet niet hoe */2* geïnterpreteerd wordt door je systeem.
Dat zou er toe kunnen leiden, dat je script gelijktijdig 2x gestart wordt.
Ik wilde het eens testen, maar ik krijg de crontab niets eens opgeslagen met */2* op de eerste plek.

*/2 is wel in orde, dat betekent elke 2 minuten. De volgende * na de twee moet wel na spatie of tab. En inderdaad in totaal 5 posities en */2 is één positie. De crontab werkt met tijd, niet met maal 2 ofzoiets. Het systeem interpreteert het altijd als zijnde een tijd.

https://crontab.guru/every-2-minutes
Gewijzigd op 18/02/2022 14:33:43 door Aad B
 
Ivo P

Ivo P

18/02/2022 14:34:40
Quote Anchor link
Dat probeer ik te zeggen.
maar met een spatie tussen de 2 en de volgende * heb je nog steeds een * te veel.
 
Johan Sluit

Johan Sluit

18/02/2022 15:44:42
Quote Anchor link
Ik had het even handmatig over getypt, maar het staat gewoon goed dus geen extra *.. Ik ben er zelf nog niet uit waarom die nou de eerste keer wel het mailtje opent en print maar deze niet op gelezen zet en de 2de keer wel, iemand een idee?
 
Ivo P

Ivo P

18/02/2022 16:24:03
Quote Anchor link
staat er inderdaad 1 regel in je cronjob-lijst?

Als dat niet het geval is starten mogelijk 2 jobs bijna gelijktijdig.

job 1 leest de mails in
job 2 leest de mails in
intussen begint job 1 aan de verwerking
job 2 ook
job 1 meldt de mail af / wist hem
job 2 is ook klaar en probeert mogelijk ook om de mail te wissen of te verplaatsen, maar dat lukt niet of heeft netto geen effect, aangezien job 1 dat al gedaan had.

Daarbij kan natuurlijk ook job 2 job 1 inhalen, als er een vertraging optreedt ergens.
 
Johan Sluit

Johan Sluit

18/02/2022 16:34:47
Quote Anchor link
Dit staat er precies

*/5 * * * * ….
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

18/02/2022 16:48:27
Quote Anchor link
https://crontab.guru/#*/5_*_*_*_*

Dat is prima. Dat betekent dat hij elke vijf minuten wordt uitgevoerd.
Gewijzigd op 18/02/2022 16:49:42 door - Ariën -
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

18/02/2022 19:26:39
Quote Anchor link
Ivo P op 18/02/2022 16:24:03:
staat er inderdaad 1 regel in je cronjob-lijst?


Of misschien in 2 crontabs (van 2 verschillende users, bijvoorbeeld jezelf en de sudo/root user)?
 
Johan Sluit

Johan Sluit

18/02/2022 20:23:17
Quote Anchor link
Hij staat alleen in de cronjob van de rootuser
 
Ivo P

Ivo P

20/02/2022 17:25:47
Quote Anchor link
en ook niet bij andere users?
 

Pagina: 1 2 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.