Welke rating is meer waard?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Marcel

Marcel

20/04/2008 10:29:00
Quote Anchor link
Ik heb een rating systeem. Je kan elk item 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, of 5 sterren geven. Als een persoon nu 5 stemt op een bepaald item, dan is de gemiddelde rating van dat item meteen 5 sterren. Van een ander item is de gemiddelde rating 4.09, maar daar hebben 1000 mensen op gestemd. Je kunt dus bijna zeker zijn dat het item met de gemiddelde rating van 4.09 ook echt beter is dan die waar maar één iemand op heeft gestemd.

Dus een item met 1000 stemmen en een gemiddelde rating van 4.09, vind ik beter dan een item met 1 stem en een gemiddelde rating van 5.

Waar kan ik nu die grens trekken? En hoe kan ik dat gebruiken om te sorteren op rating en aantal stemmen? Ik wil het beste item bovenaan, maar niet het item met de hoogste gemiddelde rating: er moet ook rekening worden gehouden met het aantal stemmen.
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 00:35:31
 
Pepijn de vos

pepijn de vos

20/04/2008 12:36:00
Quote Anchor link
formuletje opstellen...
wat dacht je van dit:

$real_rating = $rating + ($votes / 100);

en dan 100 aanpassen voor hoe zwaar je de votes me wil rekenen.
een item met 5 sterren en 1 vote krijgt dus 5.001(klopt dat..?) punten, maar een met 4.5 met 100 stemmen een 5.5, je kan zo wel meer dan 5 krijgen, maar dat hoef je natuurlijk niet te laten zien.... dus gewoon $rating tonen of:

$showed_rating = $real_rating > 5 ? 5 : $real_rating;

is dat wat je bedoelt?
 
Marcel

Marcel

20/04/2008 13:07:00
Quote Anchor link
Als 100 mensen dan 0.5 stemmen, is de rating 0.5+100/100=1.5

Dat is ook niet goed
 
Robert Deiman

Robert Deiman

20/04/2008 14:32:00
Quote Anchor link
Je kan bijvoorbeeld ook:

Bronzen sterren (minder dan 50 stemmen) zilveren sterren (50-150 sterren) gouden sterren (150+ stemmen)

en geef gewoon het aantal stemmen erbij aan. Iemand kan zelf prima bepalen aan de hand van een rating en het aantal stemmen, hoe betrouwbaar iets is.
 
Marcel

Marcel

20/04/2008 18:08:00
Quote Anchor link
Dat is wel een idee inderdaad, maar ik ben er nog niet 100% tevreden over. Ook snap ik dat iemand zelf wel kan bepalen hoe betrouwbaar iets is, maarja, iemand kan zelf ook het gemiddelde van een reeks stemmen uitrekenen: het lijkt me juist een leuke uitdaging om een formule of een scriptje te bedenken dat dat voor je doet.

Als mensen massaal 0.5 stemmen, dan zou je de rating wel kunnen verlagen naar 0.4. En als mensen massaal 5.0 stemmen, zou je de rating wel kunnen verhogen naar 5.1. Maar dan verandert de schaal ook weer, beetje vreemd dus. Ik kom er niet uit in ieder geval.
 
GaMer B

GaMer B

21/04/2008 12:42:00
Quote Anchor link
Ik vind dit wel een goede vraag; ik zou namelijk ook wel een (het) antwoord willen weten... Ik ben niet zo goed met formules opstellen, dus ik waag het niet :)
 
Joren de Wit

Joren de Wit

21/04/2008 12:57:00
Quote Anchor link
Marcel schreef op 20.04.2008 13:07:
Als 100 mensen dan 0.5 stemmen, is de rating 0.5+100/100=1.5
Nee, de rating blijift natuurlijk gewoon 0.5, die verandert verder niet. Die 1.5 geeft enkel aan hoe relevant die rating is (100 stemmen is relevanter dan 1 stem) en deze waarde zou je dus kunnen gebruiken om, op te sorteren...
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Joren de Wit
 
Leon Kunst

Leon Kunst

21/04/2008 14:34:00
Quote Anchor link
Zorg gewoon ervoor dat dingen met 1 of 2 stemmen, verborgen worden gehouden voor sorteren.

Zou houd je altijd een reeel overzicht

lkkr simpel, zeer efficient.
 
Marcel

Marcel

21/04/2008 16:48:00
Quote Anchor link
@Leon: nu ontwijk je de uitdaging een beetje.

Blanche: een gemiddelde rating van 4.00 met 1000 stemmen komt dan hoger dan een gemiddelde rating van 4.50 met 500 stemmen. Ik begin nu te denken dat je ergens gewoon een grens moet trekken.
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

21/04/2008 16:52:00
Quote Anchor link
Robert_Deiman schreef op 20.04.2008 14:32:
Je kan bijvoorbeeld ook:

Bronzen sterren (minder dan 50 stemmen) zilveren sterren (50-150 sterren) gouden sterren (150+ stemmen)


je vergeet titaniumen sterren, witgoude sterren en platina sterren
 
Joren de Wit

Joren de Wit

21/04/2008 16:55:00
Quote Anchor link
Quote:
een gemiddelde rating van 4.00 met 1000 stemmen komt dan hoger dan een gemiddelde rating van 4.50 met 500 stemmen.
Dat hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe zwaar jij het aantal stemmen mee laat tellen. Maar een grens tellen is om het eenvoudig te houden waarschijnlijk geen gek idee...
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/04/2008 17:49:00
Quote Anchor link
Je moet ergens een grens trekken ja, dat sowiezo.. Even een voorbeeld, je werkt met halve punten. Bij meer dan 500 stemmen, veranderd de rating niet zo snel en is de rating echt wel heel betrouwbaar. (je kan die grens ook bij 100 zetten, ook dat is heel betrouwbaar)
Dus tot aan de 500 stemmen ga je een rekening geven met het aantal stemmen.. Voor elke stem komt er dan een betrouwbaarheidsfactor van 0,0001 bij...

Dus een 3,5 met 1 stem is dan een 3,5001 Met 101 stemmen is dat een 3,5101. Zo hou je toch de 3,5 maar staat iets met een scoring van 3,5 en meer stemmen toch hoger in de ranking dan iets met minder stemmen en de zelfde score. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iets met 1 stem (omdat het pas net in de lijst staat bijvoorbeeld) helemaal niet meetelt. Qua ranking staat het dan hoger dan iets wat na honderd stemmen een 3 gemiddeld heeft, en dat moet ook wel denk ik.

Eigenlijk is het dan heel simpel.
 
Harmen

Harmen

21/04/2008 17:53:00
Quote Anchor link
Zou je niet beter die grens ook relatief doen? Stel er zijn maar 3 dingen met 100 stemmen, dan heb je er maar 3 te laten zien... En over een poos zijn er 900 dingen met meer dan 100 stemmen. Zou je niet eerst een formule maken om de grens te trekken?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Harmen
 
Jurgen assaasas

Jurgen assaasas

21/04/2008 18:08:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
SELECT AVG(votes) FROM table WHERE id=1


Dit bedoel je?
 
Marcel

Marcel

21/04/2008 18:59:00
Quote Anchor link
@Robert: dat kan inderdaad, klinkt wel goed. Alleen de marge van ±0,05 die je neemt zou ik liever nog vertienvoudigd zien.

Stel, item 1 krijgt een 3 en een 4,5. Dat is gemiddeld 3,75.

Item 2 komt op een gemiddelde van 3,5 uit met 500+ stemmen: dat is dan 3,55 volgens jouw idee, maar ik zou eigenlijk wel zonder twijfel zeggen dat item 2 beter is.

Misschien is het slim voor me om het volgende idee uit te werken: een gemiddelde dat uitgerekend is uit minder dan 500 waarden, heeft een soort marge. Op het begin is die marge ±0,5. Een gemiddelde van 3.5 met 1 stem kan dus 3,0 tot 4,0 zijn. Een item met gemiddelde rating berekend uit 500+ stemmen waarvoor geldt 4,0≥gemiddelde rating≥3,0 komt dan sowieso hoger te staan.

En die marge van ±0,5 loopt in 500 stappen van 0,001 terug naar 0.

Het idee is dan dus dat je een rating voor ±0.5 niet vertrouwt als er 1 iemand stemt, en dat die marge afneemt met het aantal stemmenden.

@Harmen: dat snap ik niet
@Jurgen: bedankt, maar dat kende ik al :P
 
Robert Deiman

Robert Deiman

21/04/2008 19:11:00
Quote Anchor link
@Marcel

Ik denk dat jij dan heel verkeerd denkt. Waarom is een item dat na 500 keer op een 3,50 uitkomt (uit jou voorbeeld) beter dan een nieuw item, waarop na 2 keer stemmen een gemiddelde van 3,75 staat? Een nieuw item moet ergens beginnen. Volgens wat jij zegt kan er 2 keer een 4 zijn gestemd op een nieuw item, maar dan staat er nog maar een 3,5 voor dat item. Terwijl die blijkbaar toch heel goed is.
Het is niet te doen om een reële afwijkingsmarge te bepalen voor nieuwe items en over het algemeen items waarop nooit wordt gestemd. Vandaar ook het idee wat ik opperde. De rating is gewoon het werkelijke getal, maar op dat niveau staan de gene met de meeste stemmen (en meeste betrouwbaarheid) wel bovenaan. Dit in combinatie met de kleuren van de sterren lijkt me ook wel voldoende duidelijkheid te bieden aan je bezoekers.

Over jou voorbeeld:
Hoe bepaal je of het gemiddeld een 3,0 is (na die marge) of een 4,0 -> Dat lijkt me niet reëel, waarom zou het ene item dan een 4,0 hebben en een ander een 3,0?

Misschien dat je wel met halven kan gaan werken, alles afronden op halven en dan bijvoorbeeld, op de in mijn voorbeeld genoemde manier, de marge te berekenen.
 
Frank -

Frank -

21/04/2008 19:19:00
Quote Anchor link
En vergeet niet, een rating heeft ook een houdbaarheidsdatum. Een geweldig product van een jaar oud met honderden zo niet duizenden positieve reacties, kan vandaag de dag volkomen achterhaald zijn. De rating is dan ook volkomen waardeloos... Een nieuw product dat die ouwe zooi op alle punten verslaat maar nog maar weinig reacties heeft gekregen, is dat dan een slechter product? Dacht het niet. Kijk dus bij het maken van een rating ook naar de datum waarop een cijfer is toegekend. Je kunt er bv. voor kiezen om alleen cijfers van de afgelopen maand te gebruiken in je berekening, of per X weken een rating op te stellen. Zo kun je ook in een grafiekje het verloop van de rating weergeven.

Mogelijkheden genoeg dus.
 
Marcel

Marcel

22/04/2008 11:32:00
Quote Anchor link
@p: Datum van stemmen is inderdaad ook makkelijk meegenomen voor leuke statistieken.

@r: je hebt wel gelijk ja. En het is inderdaad ook goed het te combineren met verschillende kleuren stemmen.

Ben eruit dan.

Bedankt.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.