Google Maps

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Senior Airport Developer ( System engineer)

De functie Nice to know (you) De nieuwe A-pier wordt de duurzaamste van Schiphol. Als deze af is ligt er 4000 vierkante meter zonnepanelen op het dak. En de toiletten? Die spoelen door met regenwater. we gaan ervoor: het creëren van de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens ter wereld. een toekomstbestendig en duurzaam Schiphol. Daar werken we elke dag hard aan in team Development & Sustainability. Jij bent regisseur, expert én aanjager van de ontwikkeling van Schiphol. Connecting your world Hoe maak je de ambities en doelstellingen van Schiphol concreet in een project? De waarde voor Schiphol naar eisen die

Bekijk vacature »

Ambitieuze medior developer

Wat je gaat doen: Heb jij al een paar jaar ervaring als developer maar wil jij naar the next level? In ons NextLevelDev Programma helpen wij jou om de volgende stap te zetten: een mooi programma aan trainingen op het gebied van Java, hippe frameworks, Agile/Scrum, OCP-certificering en optioneel: andere JVM-talen als Kotlin en Scala; Cloud (AWS, Azure, GCP) Soc Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun

Bekijk vacature »

Senior Applicatie ontwikkelaar Java

Bedrijfsomschrijving De IV- organisatie van de Belastingdienst is verantwoordelijk voor en verzorgt de ICT- voorzieningen. Het merendeel van de applicaties wordt op dit moment door de IV- organisatie zelf ontwikkeld, onderhouden en beheerd in het eigen data center. Naast de zorg voor continuïteit op de massale heffing- en inningsprocessen die plaatsvinden binnen een degelijke, stabiele omgeving, wordt er tevens volop gewerkt aan modernisering van het IV- landschap. Dit gebeurt deels intern door gebruik te maken van de expertise die intern aanwezig is, maar ook door het aantrekken van (kant-en-klaar) oplossingen en expertise uit de markt. Functieomschrijving We verwachten van je,

Bekijk vacature »

.Net ontwikkelaar - Het schoolsysteem verbeteren!

Bedrijfsomschrijving Onze klant is een prettige en kleinschalige organisatie waar hard gewerkt wordt om het onderwijs te verbeteren. Daarom werken ze aan complexe om administratieve, financiële en facilitaire processen te versnellen en te verbeteren. Dit doen ze vanuit een platte organisatie voor klanten die door geheel Nederland verspreid zitten, hier horen vanzelfsprekend een aantal aansprekende HBO scholen en universiteiten toe. Functieomschrijving Je komt terecht in een organisatie waar op dit moment 2 scrumteams werken. Jij zal als .Net developer binnen 1 van deze scrumteams functioneren, iedereen binnen dit team heeft zijn/haar eigen expertise waardoor er met verschillende invalshoeken aan een

Bekijk vacature »

Back-end developer (Magento2)

Functie E-commerce is een ‘’snelle’’ wereld. Om hierin continu voorop te blijven omarmen ze in een vroeg stadium nieuwe technieken. Een webshop is nooit af en kan altijd beter, sneller en efficiënter. Tegelijkertijd hebben ze vanaf hun oprichting altijd vastgehouden aan kwaliteit boven snelheid, en dit loont. Als back-end developer fungeer je als het verlengstuk van hun klanten. Technisch complexe zaken pak je met liefde op, en hierin werk je samen met o.a. front-end developers en designers. Klanten verwacht hierin kwaliteit van het hoogste niveau en een proactieve, meedenkende rol bij het maken van zowel technische als strategische keuzes. Ga

Bekijk vacature »

Front-end developer (Vue.js) gezocht!

Functie Als Front-end developer is het jouw doel om efficiënte en effectieve frontend code te ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden die goed aansluit bij de functionele behoefte vanuit de klant. Je zorgt voor optimale SEO-resultaten, sitespeed en frontend security. You build it, you run it, you own it! Je maakt deel uit van een DevOps Scrum team en werkt samen met back-end developers, test-engineers, interaction designers en een projectmanager. Er zijn verschillende groepen Scrum teams. Een roadmap team is jouw ‘’thuisbasis’’, daar wordt gewerkt aan doorontwikkeling van bestaande omgevingen voor een aantal klanten. Hiernaast zijn er projectteams waar nieuwe omgevingen worden

Bekijk vacature »

Senior Java Ontwikkelaar

Dit ga je doen Werken aan uiteenlopende interne projecten voor grote (internationale) organisaties; Ontwikkelen van diverse (web)applicaties en platformen met technieken als Java, Azure en ASP.NET; Complexe vraagstukken tackelen met jouw expertise en ervaring; Waar nodig help jij je collega's om samen tot de juiste oplossing te komen. Hier ga je werken Als Java Developer kom je te werken bij een internationale organisatie in regio Amsterdam die zich richt op procesoptimalisatie door middel van zeer complexe IT oplossingen. Dit doen zij op het allerhoogste niveau met vestigingen over heel de wereld en met een groot aantal aansprekende, maatschappelijk betrokken klanten.

Bekijk vacature »

Technical Asset Specialist Substations

TenneT is growing fast to realize its strategic ambitions. We play a leading role in driving the energy transition. We are looking for a passionate Technical Asset Specialist for substations (onshore and offshore) at our location in Arnhem who will contribute to this and that might be you? Your contribution to TenneT We are searching for a motivated and engaged colleague as a technical asset specialist (onshore and offshore) for instrument transformers and surge arresters, with preferably a strong background in the area of insulation coordination. As a specialist for insulation coordination you are responsible for overarching topics regarding insultation

Bekijk vacature »

Front-end Developer Magento 2/Wordpress

Voor het aantrekkelijk houden en steeds vernieuwen van de huidige websites en webshops en het meedenken in de marketing zijn wij per direct op zoek naar een ervaren Front-end developer met gedegen kennis van Magento 2 (webshops) en Wordpress (websites). Wat bieden wij jou Mooi salaris! Meteen op contract bij de opdrachtgever! Gezellig, Kempisch bedrijf! 35 uur per week! Auto van de zaak! Wie ben jij Van een front-end developer verwachten wij: Een afgeronde Bachelor ICT opleiding met profiel ICT & Media Design. Dat je in het bezit bent van een Magento 2 professional front-end developer certificaat; Je hebt ruime

Bekijk vacature »

Digitale Tovenaar Gezocht: Junior Low-code/No-code

Bedrijfsomschrijving Duik mee in een wereld vol innovatieve avonturen waar gegevens en technologie een magische symbiose aangaan! Al meer dan twee decennia lang zijn we de tovenaars achter de schermen die oplossingen creëren voor de meest complexe klantcontactvraagstukken en datagedreven software-uitdagingen. Bij ons draait het om de kracht van samenwerking en groei. We zijn een hechte vriendengroep die samen bergen verzet om elkaar én onze klanten te laten schitteren. Jouw succes is ons succes en we streven ernaar om elkaar naar nieuwe hoogten te tillen, niet voor even, maar voor altijd. We willen dat jij je helemaal thuis voelt in

Bekijk vacature »

Ervaren C#.NET programmeur

Functieomschrijving Voor een moderne werkgever in regio Prinsenbeek zijn wij op zoek naar een ervaren C#.NET programmeur die graag de uitdaging aangaat. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van maatwerk webapplicaties voor diverse klanten, waarbij complexe processen optimaal worden ondersteund. Verder ziet jouw takenpakket er als volgt uit: Ontwikkelen en onderhouden van C#.NET-applicaties; Schrijven van hoogwaardige, herbruikbare codes; Schrijven van technische documentatie en gebruikershandleidingen; Bijdragen aan het ontwerp en de architectuur van softwaretoepassingen; Troubleshooten en oplossen van bugs in softwaretoepassingen; Werken met databases en dataopslagoplossingen; Implementeren van beveiligingsoplossingen en het waarborgen van de beveiliging van applicaties en gegevens. Bedrijfsprofiel

Bekijk vacature »

Senior Front end developer

Functie Wij zijn op zoek naar een ambitieuze, zelfsturende Front-end Expert die ons (internationale) team komt versterken. Onze huidige software development afdeling bestaat uit 7 developers en designers. Wij zijn een écht softwarehuis, dus ervaring in software development is wel echt een must. Er wordt tegelijkertijd aan meerdere projecten gewerkt, voor mooie toonaangevende klanten. Je hebt dus regelmatig te maken met deadlines en opleveringen. Een deel van onze omgeving is in Angular.JS. Dit deel wordt langzamerhand omgebouwd naar de nieuwste versie van Angular. Jouw werkzaamheden zullen bestaan uit: Het aansturen en begeleiden van jouw collega’s Het implementeren van visuele elementen

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Front-end Developers opgelet! Bij Luminis zijn ze opzoek naar jou. Lees de vacature en solliciteer direct. Luminis is een software- en technologiebedrijf met meerdere vestigingen. Vanuit deze vestigingen werken 200 professionals aan technisch hoogwaardige oplossingen voor klanten zoals KLM, Nike en Bol.com. Ook ontwikkelt Luminis eigen oplossingen op het gebied van cloud, Internet of Things, data intelligence, e-sports en e-learning. Luminis onderscheidt zich door aantoonbaar voorop te lopen in technologie en innovatie. Luminis heeft drie kernpunten die verankerd zitten in alles wat we doen: het omarmen van nieuwe technologie, meesterschap en kennis delen. Functiebeschrijving First things first! Het is belangrijk

Bekijk vacature »

Lasrobotprogrammeur/operator

Heb je interesse in trekkers en beschik je overvlijmscherpse precisie? Solliciteer dan op deze vacature! Als Lasoperator ben je vooral bezig met het maken van nieuwe lasrobotprogramma’s en het optimaliseren van bestaande programma’s, zowel online als offline (incl. het bedienen van de Lasrobots). Daarnaast draag je bij aan een optimaal rendement van de las robots. Verder heb je de volgende werkzaamheden: Het meewerken als operator c.q. Robotlassen niveau 2 (van complexe samenstellingen/halffabricaten), het om- en instellen van de diverse stations van lasmallen (productdragers), het afwerken van laswerk (verwijderen lasspetters en oxiden), het bewaken van de machineplanning (op bewerkingen) incl. de

Bekijk vacature »

Lead Webdeveloper

Als Lead webdeveloper bij KUBUS ben je verantwoordelijk voor het implementatie design van requirements en de software architectuur van de webapplicatie en services van BIMcollab. In je rol als lead developer zoek je als vanzelf op een creatieve manier naar het optimum tussen benodigde implementatie-tijd, de performance van de applicatie en een snelle go-to-market van features, aansluitend bij onze geautomatiseerde test- en release train. Hierbij bewaak je in samenwerking met de andere senior ontwikkelaars in je team de architectuur van de applicatie en adviseer je de product owner over noodzakelijke refactoring om de onderhoudbaarheid van het platform te verbeteren. Ons

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 volgende »

Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 10:58:15
Quote Anchor link
even kijken hoor
Nu moet ik eerst mijn query aanpassen.
ben nog niet zo snel met scripten
laat het hore wanneer het gelukt is

Toevoeging op 26/05/2012 11:12:46:

IS HET NIET HANDIGER EEN ARRAY TE MAKEN?
$dbResult = mysql_query($selectAdresQuery);
//print "resultaat: $result"; // TEST

if (!$dbResult) {
print 'Select query kon niet worden uitgevoerd.';

}
else {

$row = mysql_fetch_assoc($dbResult);
print '<pre>'; print_r($row); print '</pre>'; // TEST TEST

$i = 0;
while($row = mysql_fetch_assoc($dbResult)) {

$straten[$i] = $row['straat'];
$nummers[$i] = $row['nummer'];
$plaatsen[$i] = $row['plaats'];
$landen[$i] = $row['land'];
$i++;
}
}

Toevoeging op 26/05/2012 11:20:17:

ik weet niet hoe ik de query moet schrijven
ik kom er niet uit
het is voor jullie misschien makkelijk
maar het lukt me niet
 
PHP hulp

PHP hulp

11/05/2024 23:53:36
 
Jeroen VD

Jeroen VD

26/05/2012 11:22:38
Quote Anchor link
plaats ten eerste eens [code.] en [/code.] , zonder de punten, om je code heen. leest wat makkelijker

Toevoeging op 26/05/2012 11:23:59:

ik ga je niet voorzeggen wat je precies moet doen. probeer eens in 1 zin op te schrijven wat je precies nodig hebt. houd dan met alles rekening wat je kunt bedenken. punten mogen niet!
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:24:14
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
$dbResult = mysql_query($selectAdresQuery);
//print "resultaat: $result"; // TEST

if (!$dbResult) {
print 'Select query kon niet worden uitgevoerd.';

}
else {

$row = mysql_fetch_assoc($dbResult);
print '<pre>'; print_r($row); print '</pre>'; // TEST TEST

$i = 0;
while($row = mysql_fetch_assoc($dbResult)) {

$straten[$i] = $row['straat'];
$nummers[$i] = $row['nummer'];
$plaatsen[$i] = $row['plaats'];
$landen[$i] = $row['land'];
$i++;
}
}
 
Jeroen VD

Jeroen VD

26/05/2012 11:31:41
Quote Anchor link
ik heb het even omgeschreven:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
$dbResult
= mysql_query($selectAdresQuery);
//echo 'resultaat: ' . $result; //TEST

if ($dbResult === false)
{

    echo 'Select query kon niet worden uitgevoerd.';
}

else
{
    $row = mysql_fetch_assoc($dbResult);
    echo '<pre>' . print_r($row) . '</pre>'; // TEST TEST
    for($i = 0; $row = mysql_fetch_assoc($dbResult); $i++)
    {

        $straten[$i] = $row['straat'];
        $nummers[$i] = $row['nummer'];
        $plaatsen[$i] = $row['plaats'];
        $landen[$i] = $row['land'];
    }
}

?>

zaten een paar niet echt foutjes in, maar dat kon netter. bekijk het eens, wat ik veranderd heb

Toevoeging op 26/05/2012 11:32:17:

en nu de query nog! probeer die zin eens te maken.
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:34:11
Quote Anchor link
ja ik weet dat alleen de zon voor niets op komt, MAAR ik ben nu 3 dagen bezig om uberhaupt een kaart te voorschijn te toveren. Tutorials bekeken en gelezen.
Ik heb ALLE output tevoorschijn gekregen in mijn adresboek. Queries geschreven en uitgelezen. ALLES
en nu die stomme google map nog
Krijg ik een mooi script (hierboven) maar nu lukt het me niet de Query uit te lezen
want ik heb alles in een array gestopt. (van Gunther)
Nu staat alle in een $adres '' en moet ik weer helemaal om.
 
Wouter J

Wouter J

26/05/2012 11:35:03
Quote Anchor link
Het kan nog steeds beter, je fetcht nu onnodig 2 keer de data. Ook begrijp ik niet waarom je de while in een for loop hebt veranderd? De while is echt beter 10x beter. Of je moet het zoiets maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
$fetchedRows
= mysql_fetch_assoc($dbResult);
echo '<pre>'.print_r($fetchedRows).'</pre>'; // test test

for ($i = -1; $row = $fetchedRows[++$i]; ) {
    $straten[] = $row['Straten'];
}

?>
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:37:06
Quote Anchor link
ik probeer het script van Gunther uit te lezen
en gunter gebruikt geen array
dus de $row gaat het niet mee lukken.
Weet dat het simpel is maar
ben de weg nu echt even kwijt
 
Jeroen VD

Jeroen VD

26/05/2012 11:38:13
Quote Anchor link
wouter, waarom is de while hier beter? ik heb nu 3 regels samengevat in 1 regel, zonder dat daar de functionaliteit in het geding kwam. vind ik dan beter.

die fetches zijn inderdaad beter.
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:41:47
Quote Anchor link
er leiden toch vele wegen naar Rome?
maar....

hie lees ik nu
$straat = '';
$huisnummer = '';
$postcode = '';
$gemeente = '';
$provincie = '';
$land = '';

uit?
zoals het in het script van gunter staat?



Toevoeging op 26/05/2012 11:42:38:

sorry
ik kan ook al niet meer typen
hoe lees ik nu de query uit met gebruik te maken van het script van Gunter
 
Wouter J

Wouter J

26/05/2012 11:43:32
Quote Anchor link
Jeroen, sorry. Toen ik begon met schrijven had ik die $i++ en $i=0 over het hoofd gezien, beide opties kunnen en zijn goed.
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:45:28
Quote Anchor link
het draadje dwaalt van het onderwerp af
heeft 1 van de heren voor mij misschien ook een goede tip?
 
Jeroen VD

Jeroen VD

26/05/2012 11:49:57
Quote Anchor link
bekijk eens wat er in het script van gunther gebeurt! hij zet gewoon alles achter elkaar in een link dmv de contenatie-operator (de punt). dus de waardes van bovengenoemde variabelen kun je eenvoudig in die link zetten, waardoor je de custom link hebt, die je nodig hebt. wat jij dus zult moeten doen zijn databasevariabelen in die link zetten.
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 11:57:28
Quote Anchor link
ik ga het vast vinden ...
en dan voor eens en altijd plaats ik dat hele script hier
zodat anderen niet zoals ik, in 3 dagen 3 jaar ouder worden

sjonge met dat scripten denk je iets te hebben opgelost om aan de andere kant weer helemaal vast te lopen

oke ik ga aan het werk en hou mijn mond verder
 
Koen Vlaswinkel

Koen Vlaswinkel

26/05/2012 13:08:21
Quote Anchor link
Als je toch nog via de coördinaten wilt doen, dan kan je dit script gebruiken. Je moet het script niet elke keer runnen, dat zou te veel snelheid kosten. Je moet het telkens nadat je iets hebt toegevoegd aan de database runnen. Je moet wel een tabel maken enzo, maar ik hoop dat je toch wel een beetje van deze code kunt verstaan.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
<?php
$mysql_host
= "";
$mysql_user = "";
$mysql_pass = "";
$mysql_db   = "";
define("MAPS_HOST", "maps.google.com");
// KEY via https://code.google.com/apis/console
define("KEY", "YOUR_GOOGLE_MAPS_API_KEY");

// Opens a connection to a MySQL server
$connection = mysql_connect($mysql_host, $mysql_user, $mysql_pass);
if (!$connection) {
  die("Not connected : " . mysql_error());
}


// Set the active MySQL database
$db_selected = mysql_select_db($mysql_db, $connection);
if (!$db_selected) {
  die("Can\'t use db : " . mysql_error());
}


// Select all rows in the places table
$query = "SELECT * FROM places";
$result = mysql_query($query);
if (!$result) {
  die("Invalid query: " . mysql_error());
}


// Initialize delay in geocode speed
$delay = 0;
// Set base url for the API
$base_url = "http://" . MAPS_HOST . "/maps/geo?output=xml" . "&key=" . KEY;
// Iterate through the rows, geocoding each address
while ($row = @mysql_fetch_assoc($result)) {
  $geocode_pending = true;

  while ($geocode_pending) {
    $address = $row['straat'] . $row['nummer'] . $row['plaats'] . $row['land'];
    $id = $row['ID'];
    $request_url = $base_url . "&q=" . urlencode($address);
    $xml = simplexml_load_file($request_url) or die("url not loading");

    $status = $xml->Response->Status->code;
    if (strcmp($status, "200") == 0) {
      // Successful geocode
      $geocode_pending = false;
      $coordinates = $xml->Response->Placemark->Point->coordinates;
      $coordinatesSplit = explode(",", $coordinates);
      // Format: Longitude, Latitude, Altitude
      $lat = $coordinatesSplit[1];
      $lng = $coordinatesSplit[0];

      $query = sprintf("UPDATE places " .
             " SET lat = '%s', lng = '%s' " .
             " WHERE ID = '%s' LIMIT 1;",
             mysql_real_escape_string($lat),
             mysql_real_escape_string($lng),
             mysql_real_escape_string($id));
      $update_result = mysql_query($query);
      if (!$update_result) {
        die("Invalid query: " . mysql_error());
      }

      else
      {
          echo $address . " OK!<br />";
      }
    }
else if (strcmp($status, "620") == 0) {
      // sent geocodes too fast
      $delay += 100000;
    }
else {
      // failure to geocode
      $geocode_pending = false;
      echo "Address " . $address . " failed to geocoded. ";
      echo "Received status " . $status . "
\n"
;
    }

    usleep($delay);
  }
}

?>
Gewijzigd op 26/05/2012 13:09:50 door Koen Vlaswinkel
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 13:46:25
Quote Anchor link
ik kan het een beetje lezen
toevoeging van een tabel places in je database

maar moet ik de coordinaten opslaan in een xml bestand?
 
G P

G P

26/05/2012 13:49:52
Quote Anchor link
Ineke, 'k heb je een pm gestuurd ;)
 
Koen Vlaswinkel

Koen Vlaswinkel

26/05/2012 14:02:10
Quote Anchor link
Je hoeft niet perse een nieuwe tabel te maken, je kan ook de kolommen lat en lng aan je bestaande tabel toevoegen. Als je dit script dan draait wordt het adres opgehaald op regel 38 en worden de coördinaten toegevoegd aan lat en lng bij regel 53-55. Dan kan je voor de coördinaten dus de kolommen lat en lng gebruiken.
 
Ineke kleinloog

ineke kleinloog

26/05/2012 14:17:43
Quote Anchor link
dus als ik het goed begrijp kan ik de exacte coordinaten toevoegen aan de bijv. de vestigingen tabel. Dat zijn dus 2 coordinaten.
Ik kan niet goed lezen waar de coordinaten worden uitgelezen

en de $id = $row['ID'];
die gebruik ik niet dus die kan ik dan toch gewoon weglaten?
of is dat de vestigings_id? (in mijn geval)

ik probeer het te begrijpen/lezen maar pittig
 
Koen Vlaswinkel

Koen Vlaswinkel

26/05/2012 14:38:41
Quote Anchor link
In jouw geval is dat dus vestigings_id, maar dan moet je ook op regel 55 de query aanpassen voor vestigings_id, anders worden alle records in de database aangepast. De coördinaten worden uitgelezen op regels 46-51. Ze worden eerst uit Google's XML bestand gehaald en dan worden ze gesplit met de functie explode. Ze worden namelijk uit het XML bestand op http://maps.google.com/maps/geo?output=xml&q=Amsterdam gehaald. Je kan zien dat daar de coördinaten in een regel staan, dus daarom worden ze gesplitst. Meer uitleg over dit script op https://developers.google.com/maps/articles/phpsqlgeocode, waar ik het script ook vandaan heb.
 
G P

G P

26/05/2012 16:40:39
Quote Anchor link
Het probleem is opgelost via online support. Het script is goed maar foutief geplaatst, daarom kon er dus niets getoond worden.
 

Pagina: « vorige 1 2 3 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.