Normalisatie

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Junior Front end developer

Functie Jij als developer gaat ons helpen onze producten verder te ontwikkelen en in te zetten in de markt. Op dit moment bestaat ons SaaS product uit 3 componenten die zowel los als in een pakket gekocht kunnen worden. Het gaat hier om een online kaartapplicatie, een workflow tool en een monitoring tool. Momenteel zijn wij 3 jaar geleden gestart met de ontwikkeling. De tech-stack waarmee we werken is voornamelijk Javascript, Vue.js en Python. Daarnaast gebruiken wij FaundaDB als database en werken we veel met GIS applicaties. De uitdaging die we momenteel hebben is dat we momenteel een intern team

Bekijk vacature »

Front-end React developer

Functie Het frontend team bestaat momenteel uit 4 dedicated front-enders en is hard aan het groeien! Ook werken er diverse designers waar je veel mee schakelt. Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren, jij bent hierin de schakel tussen de eindgebruiker en de slimme backend. Je werkt in het frontend team samen met de backend teams en product owners om te zorgen dat onze applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Ze werken o.a. met: React, Atomic design, Styled components, JavaScript / TypeScript, NPM, Webpack Blade templates, HTML, SCSS, Git flow. Eisen • HBO

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Front-end Developers opgelet! Bij Luminis zijn ze opzoek naar jou. Lees de vacature en solliciteer direct. Luminis is een software- en technologiebedrijf met meerdere vestigingen. Vanuit deze vestigingen werken 200 professionals aan technisch hoogwaardige oplossingen voor klanten zoals KLM, Nike en Bol.com. Ook ontwikkelt Luminis eigen oplossingen op het gebied van cloud, Internet of Things, data intelligence, e-sports en e-learning. Luminis onderscheidt zich door aantoonbaar voorop te lopen in technologie en innovatie. Luminis heeft drie kernpunten die verankerd zitten in alles wat we doen: het omarmen van nieuwe technologie, meesterschap en kennis delen. Functiebeschrijving First things first! Het is belangrijk

Bekijk vacature »

Front-end (Angular) developer

Functie Om bovenstaande ambities waar te kunnen maken zijn ze op zoek naar een Front-end (Angular) developer. Het it-team bestaat momenteel uit de IT Manager, 2 back-end developers, 1 fullstack developer, 1 designer en een DevOps engineer. Ze zijn dus op zoek naar professionals die autonoom en gedisciplineerd aan de slag gaan, en bij aanvang als enige developer met hun Front-end applicaties aan de slag gaat. Wel hebben ze de ambitie om hier snel een 2e developer bij te vinden die jij dan ook zal kunnen aansturen/begeleiden. Je zult aan de slag gaan met het doorontwikkelen van hun bestaande UI

Bekijk vacature »

NodeJS developer

Functie Als Fullstack developer kom je te werken in het ontwikkelteam. Je bent samen met je collega’s continu bezig om de software uit te breiden, maar hiernaast doe je onderzoek naar de inzet van nieuwe technieken, tools of bijvoorbeeld Machine Learning. Ze willen met hun software echt voorlopen op andere en toegevoegde waarde leveren voor de eindgebruiker. Mede hierom zijn ze erg benieuwd naar iemand zijn persoonlijkheid, of hij graag nieuwe dingen uitzoekt (Google!), en initiatief neemt. Qua technische kennis zoeken ze iemand die goed op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen, daar zij nu ontwikkelen op NodeJs back-end,

Bekijk vacature »

C#.NET-developer - JUNIOR

Functie omschrijving Voor een leuke opdrachtgever in omgeving Brielle zijn wij op zoek naar een junior developer. Werk jij graag met de volgende tools & technieken? C#, .NET, ASP.NET, MVC en SQL? Kijk dan snel of dit iets voor jou is! Als programmeur bij een productiebedrijf zal je voornamelijk nieuwe software schrijven maar ook bestaande software verbeteren. Verder werk je veel samen in back end projecten met leuke collega's. Bedrijfsprofiel Met een team van ruim 130 personen staan ze elke dag weer klaar om IT en Business te combineren door het ontwikkelen van producten op maat. Er zijn 3 teams,

Bekijk vacature »

Back-end Developer

Functie omschrijving Als Back-end Developer heb je de eer om als eerste interne developer bij deze organisatie te beginnen. Op dit moment zijn er externe developers, maar daar wil de organisatie verandering in brengen. Op termijn moet de gehele afdeling uit intern personeel bestaan. Je kan je voorstellen dat de eerste interne developer ook de nodige kennis mee moet brengen. Dat klopt. Je gaat je namelijk aan het begin bekommeren over de externe developers en uiteindelijk over je interne collega's. Verder ga je het volgende doen: Het bedenken, beheren en onderhouden van webportalen, API-koppelingen en applicaties; Je bedenkt en werkt

Bekijk vacature »

Software Developer

Functie omschrijving Heb jij affiniteit met ICT en een WO diploma in de pocket? Dan ben je hier aan het juiste adres. Voor een opdrachtgever in Amsterdam zijn wij op zoek naar kandidaten die (enige) ervaring hebben met Java, Javascript, C of C++. Je zal door middel van trainingen worden opgeleid tot een volwaardige Software Developer. Er wordt tijdens de training natuurlijk veel aandacht besteedt aan de vaktechnische aspecten, maar er gaat ook veel aandacht uit naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Bedrijfsprofiel Bij deze opdrachtgever in de omgeving van Amsterdam zoeken ze meerdere enthousiaste kandidaten die hun carrière willen starten met

Bekijk vacature »

Senior front end developer Digital Agency Amsterda

Functie Wij werken in multidisciplinaire teams aan verschillende projecten, echter blijf je niet gebonden aan 1 team. Dit houdt in dat wij verschillende specialisten in dienst hebben en deze door middel van een roulatiesysteem in multidisciplinaire teams laten werken. Het team bestaat vaak uit Frontend developer(s), Backend Developer(s), Designer(s), Tester(s) en Mobile Developer(s). Deze teams worden afgewisseld waardoor jij de mogelijkheid krijgt om met iedereen een keer samen te werken. Als Frontend Developer ben jij ónze Specialist op dit gebied. Jij werkt mee aan verschillende projecten voor verschillende klanten. Denk bijvoorbeeld aan klanten, zoals’; BAM, IDFA en Ultimaker. Hierbij zorg

Bekijk vacature »

Senior java ontwikkelaar integratie

Functieomschrijving Voor de gemeente Rotterdam zijn wij op zoek naar een senior java ontwikkelaar integratie. Taken Binnen een zelfsturend Scrumteam voer je geheel zelfstanding je opdrachten uit en levert het eindresultaat op aan het Integratieteam. Jij voelt je net als alle teamleden verantwoordelijk voor alle aspecten, vanaf de vraag tot en met de oplevering in productie. Je bent kritisch, je helpt de klant om zijn wensen helder te krijgen, je schrijft zelfstandig clean code die van hoge kwaliteit is, met bijbehorende unit- en integratietesten, je ondersteunt zo nodig bij deployments naar productie. Het Integratieteam bouwt componenten (Endpoints) op de ESB.

Bekijk vacature »

PHP developer (Symfony, Doctrine)

Functie Als PHP developer wordt er een hoge mate van zelfstandigheid verwacht, maar ook dat je goed opereert in een team waar kennis wordt gedeeld en dingen als codereviews erg veel voorkomen. Kwaliteit staat voorop, mede hierom werken ze bijvoorbeeld zonder echte deadlines in hun sprints. De SaaS-applicatie wordt volledig ontwikkeld in PHP en Symfony. De module bestaat uit een stuk informatie verrijking en intelligentie wat resulteert in een medische check. De logica wordt daarom in de code geïntrigeerd. Je bent onder andere bezig met complexe databases waar meer dan 80.000 medicijnen op verschillende niveaus in staan, die maandelijks worden

Bekijk vacature »

Medior Front end developer React

Functie Voor deze functie ben ik op zoek naar een enthousiaste front end developer die communicatief vaardig is. Jij wordt onderdeel van een enthousiast jong team dat werkt aan grote websites. Binnen jouw rol ben jij diegene die de vertaling maakt van design naar functionele code en zorg jij voor goede experience op meerdere platformen. Dit doe je natuurlijk door gebruik te maken van Javascript, HTML, CSS en React. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van Webcomponents en verschillende authenticatie tools. Doordat er hier gestreefd wordt naar de beste gebruikerservaringen, wordt het product constant doorontwikkeld. Hierdoor blijven ze voor op de

Bekijk vacature »

.NET developer

Functie Als junior .NET ontwikkelaar ga jij aan de slag in één van de 5 IT teams van dit bedrijf. Jullie werken op basis van interne klantprojecten aan voornamelijk webapplicaties. Dit betekent dat jij continu uitgedaagd wordt en veelal met verschillende soorten projecten bezig bent. Het gave is dan ook dat jullie als team samen bekijken welke technieken het beste passen bij het project waar jullie verantwoordelijk voor zijn. Zo kan het zijn dat jij als .NET developer gaat werken aan een project, maar dat jullie als team liever gebruik maken van Haskell of F# om de klus te klaren.

Bekijk vacature »

Full stack developer Node.js

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

HBO startersfunctie .NET Ontwikkelaar

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Ben je in januari 2023 klaar met je HBO opleiding en zoek je een mooie uitdaging? Wacht niet langer en solliciteer direct! Voor een familiebedrijf in de regio van Boxtel ben ik op zoek naar een C#.NET Ontwikkelaar. Jij gaat aan de slag met de (door)ontwikkeling van de maatwerksoftware projecten en gaat ook nieuwe software bouwen, middels de Microsoft-stack. Het bedrijf maakt gebruik van de volgende technieken: C# & ASP.NET; MVC; MS SQL; Entity Framework; Je krijgt hier veel tijd om te leren en eventueel door te groeien en het

Bekijk vacature »
Jan R

Jan R

17/06/2023 10:02:01
Quote Anchor link
Hi

Ik wil een "read-only" veld toevoegen op bepaalde tabellen.
Wat zou nu het beste zijn?
Een extra tabel die vermeld wat de status is en bij ontbreken een standaard gebruiken of
gewoon toevoegen als veld waarbij er altijd een status is; veldwaarde.

In andere gevallen zou ik dit niet vragen maar het gaat hier maar over 1 bool waarde per record. De tabel toevoegen gebruikt ook ruimte :)

Jan
Gewijzigd op 17/06/2023 10:02:24 door Jan R
 
PHP hulp

PHP hulp

29/04/2024 06:53:51
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

17/06/2023 11:02:22
Quote Anchor link
Je bedoelt een veld dat aangeeft dat het betreffende record "read-only" is? Of een enkel veld (in een record) dat "read-only" is (maar hoe wordt het dan bepaald, of in eerste instantie gevuld)?

En wat houdt "read-only" in: nooit meer aanpassen (tenzij "read only" weer wordt opgeheven), of alleen niet door bepaalde gebruikers. Op record niveau lijkt het me dan dat je het eerder over een soort status hebt (waarbij "read only" het "gevolg" is van deze status).
 
Jan R

Jan R

17/06/2023 11:54:14
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 17/06/2023 11:02:22:
Je bedoelt een veld dat aangeeft dat het betreffende record "read-only" is? Of een enkel veld (in een record) dat "read-only" is (maar hoe wordt het dan bepaald, of in eerste instantie gevuld)?

En wat houdt "read-only" in: nooit meer aanpassen (tenzij "read only" weer wordt opgeheven), of alleen niet door bepaalde gebruikers. Op record niveau lijkt het me dan dat je het eerder over een soort status hebt (waarbij "read only" het "gevolg" is van deze status).


Record is ro nu standaard in dezelfde tabel met standaard false
ro-record kan niet aangepast door geen enkele gebruiker tenzij opgegeven door hoger gebruiksniveau via een formulier.

via query iets zoals update veld="123" where id="852" and readonly=false zelfde principe voor delete.

Jan
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

17/06/2023 14:38:55
Quote Anchor link
In MySQL zijn BOOL en BOOLEAN synoniemen van TINYINT(1), waarbij (int) 1 gelijk is aan TRUE en (int) 0 gelijk is aan FALSE. Zie:

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/numeric-type-syntax.html

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/boolean-literals.html
 
Ad Fundum

Ad Fundum

17/06/2023 15:48:52
Quote Anchor link
Autorisatie op kolommen regelt de database voor je. Je kunt het bedienen met het GRANT statement en het REVOKE statement.
Je kunt daarmee aangeven wat de CRUD-rechten zijn van elke database entiteit.

Als het goed is kan dit sinds een paar jaar ook met MariaDB (in ieder geval voor kolommen)
Mocht je een gecastreerde database moeten gebruiken dan zijn VIEWs met aparte leestoegang een alternatief.
Ik zie geen reden waarom je dit zelf opnieuw zou willen maken, anders dan om te leren.

Voor het geval ik de vraag niet helemaal heb begrepen; databases zijn ook in staat om per rij autorisatie te regelen, via RLS of Row Level Security. Voorwaarde is dat je het eerst per tabel aanzet met ALTER TABLE ... ENABLE ROW LEVEL SECURITY; Daarna kan je policies aanmaken om te bepalen in welke situatie welke rechten van toepassing zijn voor welke rol(len).
Gewijzigd op 17/06/2023 15:56:30 door Ad Fundum
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

17/06/2023 16:06:39
Quote Anchor link
Nou ... ik heb er niet voor (door)geleerd, maar ik zou 'm gewoon lekker in dezelfde tabel laten staan. Ik heb wel voor minder een veld toegevoegd dat maar sporadisch wordt gevuld. Als je elk afzonderlijk veld "dat wel eens null kan zijn" af gaat splitsen naar een aparte tabel raak je het overzicht ook kwijt.

Tenzij het over een paar miljoen records gaat, waarvan er maar 1 of 2 "read-only" zijn.

En zoals gezegd zou ik er een "status" veld van maken (tinyint enum). Dan kun je er in de toekomst misschien nog wat extra functionaliteit aan hangen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

17/06/2023 17:36:50
Quote Anchor link
Je kunt in MySQL ook Bit als datatype gebruiken om een boolean op te slaan.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

18/06/2023 08:40:52
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 17/06/2023 16:06:39:
Nou ... ik heb er niet voor (door)geleerd, maar ...

Ervaring telt ook!

Als het puur om rechten tot gegevens gaat, is niets makkelijker dan te typen GRANT <SELECT, INSERT, UPDATE..> ON tabel (kolom1, kolom2) TO <rol of user>;
Kom je er niet meteen uit dan kan je de linkjes gebruiken in mijn vorige post.

Bij normalisatie wil je elk begrip of ding of een eigen tabel geven. Dat is alles wat je kunt zien als een zelfstandig naamwoord. In de tabellen sla je een of meerdere dingen op die je kunt benoemen met het zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld in de tabel 'stoel' sla je elke stoel op van de achtbaantrein.

In de meeste gevallen geef je elke rij in de tabel een eigen ID als sleutel, zodat je de relaties kunt vastleggen tussen de verschillende dingen (zelfstandig naamwoorden). In beschrijvende ERD-schema's zie je vaak op de lijntjes van de relaties een verklaring als 'W maakt een X', of 'Y bestaat uit meerdere Z'.

Eigenschappen van begrippen of dingen leg je vast in kolommen van de tabel. Ofwel je legt bijvoeglijke naamwoorden vast. De stoel kan misschien rood zijn, of blauw. Voordat je kolommen aanmaakt, onderga je de lastigste stap van normaliseren. Maak je twee kolommen die je 'rood' of 'blauw' noemt, of moet je eerst de bijvoeglijke naamwoorden categoriseren? Rood en blauw zijn kleuren, dus misschien is een kolom 'kleur' toepasselijker. Dat hangt af van waarvoor je het vastlegt. Wil je van beide kleuren weten of ze voorkomen? Dan is een kolom 'kleur' handiger. Zijn er veel kleuren mogelijk, zijn er andere objecten die een kleur kunnen hebben (bijvoorbeeld de achtbaantrein), of wil je meer dingen vastleggen over de kleur? Dan moet je kleur een eigen tabel geven.

De vuistregel is: zelfstandig naamwoorden een eigen tabel, bijvoeglijk naamwoorden in een kolom. Maar zoals je hierboven al kunt lezen is elke situatie uniek, en ook het categoriseren is meestal niet zo eenvoudig. Tijdens het bedenken van een schema kun je met een veelheid van bijvoeglijk naamwoorden te maken hebben wat het meteen al lastig maakt om te verzinnen wat bij wat hoort.

Vergeet niet het doel van normalisatie. Dat is om niets dubbel op te slaan. Er is op Wikipedia een heel artikel aan gewijd, met onderaan een artikel naar het tegenovergesteld denormalisatie.

Denormalisatie doe je wanneer het de database relatief veel moeite scheelt om gegevens op te vragen. Bijvoorbeeld als het combineren van tabellen lang gaat duren, of als je ingewikkelde queries moet gebruikt om gegevens af te leiden (al kun je daarvoor ook een MATERIALIZED VIEW voor gebruiken).

Ga lekker aan de slag en ontdek wat goed werkt voor jouw situatie. Kom je er niet uit dan helpt het ons om te weten wat je precies waarom wilt vastleggen, en hoe het schema er uitziet. Dan kan je heel gericht commentaar krijgen.
 
Jan R

Jan R

18/06/2023 10:49:32
Quote Anchor link
Ad Fundum op 18/06/2023 08:40:52:
Als het puur om rechten tot gegevens gaat, is niets makkelijker dan te typen GRANT <SELECT, INSERT, UPDATE..> ON tabel (kolom1, kolom2) TO <rol of user>;
Kom je er niet meteen uit dan kan je de linkjes gebruiken in mijn vorige post.


Spijtig genoeg werkt een website altijd met dezelfde gebruiker.
Ozzie PHP op 17/06/2023 17:36:50:
Je kunt in MySQL ook Bit als datatype gebruiken om een boolean op te slaan.

Ward van der Put op 17/06/2023 14:38:55:
In MySQL zijn BOOL en BOOLEAN synoniemen van TINYINT(1), waarbij (int) 1 gelijk is aan TRUE en (int) 0 gelijk is aan FALSE.

ja/nee, waar/onwaar, 0/1 komt allemaal op hetzelfde neer hé :) sommigen gebruiken zelfs tekst. Dat is niet bepaald mijn favoriet.


Rob Doemaarwat op 17/06/2023 16:06:39:
Ik heb wel voor minder een veld toegevoegd dat maar sporadisch wordt gevuld. Als je elk afzonderlijk veld "dat wel eens null kan zijn" af gaat splitsen naar een aparte tabel raak je het overzicht ook kwijt.

Tenzij het over een paar miljoen records gaat, waarvan er maar 1 of 2 "read-only" zijn.

Om het overzicht niet kwijt te raken wou ik het ook in de tabel houden maar ik wou het toch een vragen.
Het gaat momenteel over 2 tabellen waarbij de grootste nu op 4400 records bevat met een stijging van ±350 per jaar. Ik zal het einde van 1 000 000 niet halen denk ik. 2 800 jaar er nog bij.


Allen bedankt om mee te denken en ideeën door te geven.
Jan
 
Ad Fundum

Ad Fundum

19/06/2023 06:31:25
Quote Anchor link
Jan R op 18/06/2023 10:49:32:
Spijtig genoeg werkt een website altijd met dezelfde gebruiker.

Je kunt de gebruiker tijdens een sessie eenvoudig veranderen met SET SESSION AUTHORIZATION, bijvoorbeeld aan het einde van de authenticatieprocedure. Zelfs MySQL heeft iets vergelijkbaars in PHP met mysqli::change_user().

In plaats van bovenstaande kan je een tweede keer een databaseverbinding aanmaken met de andere gebruiker.
Je hebt in ieder geval keuze.
Gewijzigd op 19/06/2023 06:39:25 door Ad Fundum
 
Jan R

Jan R

19/06/2023 07:02:14
Quote Anchor link
Theoretisch heb je gelijk. Praktisch niet. Bepaalde providers kennen je maar 1 gebruiker toe.
Op mijn nas zou ik er een paar honderd kunnen maken. Op mijn one.com website echter geen BIJmaken.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

19/06/2023 07:25:43
Quote Anchor link
En wie bepaalt er welke provider jij hebt?
Gewijzigd op 19/06/2023 07:27:47 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.