o.. oo... oop!

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior .NET Ontwikkelaar

In het kort Als .NET ontwikkelaar ga je binnen onze business unit Transport en Logistiek aan de slag complexe maatwerk software voor bedrijf kritische systemen binnen de technische automatisering. Denk bijvoorbeeld een IoT-oplossing voor de logistieke sector waarbij we van ruim 200.000 machines de telemetrie en events verwerken. We zijn actief in de distributielogistiek, havenlogistiek en productielogistiek. Naast C# en .NET Core maken we ook gebruik van Azure technologie. En als trotse Microsoft Gold Partner leren we graag van en met jou. Wil jij jezelf blijven ontwikkelen binnen de technische automatisering met .NET, dan gaan we deze uitdaging graag met

Bekijk vacature »

Senior Front-end developer Consultancy

Functie Als front-end developer ga je aan de slag voor verschillende klanten, waarbij veel rekening wordt gehouden met waar je woont (dit is altijd binnen het uur), en word er gezocht naar een organisatie die past bij jou. Zowel qua persoonlijke ambities als de technische aansluiting. De opdrachten duren gemiddeld 1 à 2 jaar maar dit hangt ook af van je wensen. Je werkt in een teamverband voor een klant en zult nauw samenwerken met zowel eigen collega’s als die bij de klant werkzaam zijn. Ze zijn op zoek naar een technische front-end developer die ruime ervaring heeft in één

Bekijk vacature »

OutSystems Developer

Dit ga je doen Het van scratch af aan ontwikkelen van applicaties met OutSystems; Het aanhaken bij diverse projecten binnen de organisatie; Schakelen met de business; Meedenken over de mogelijkheden van het platform binnen de organisatie. Hier ga je werken Deze organisatie is een toonaangevende speler in de vastgoedbranche en telt momenteel ruim 500 medewerkers. Met meer dan 150 applicaties staat er een complex applicatielandschap, bestaande uit standaard- en maatwerkapplicaties. De maatwerkapplicaties worden ontwikkeld door een inhouse development team. Het doel voor de komende periode is het verder vernieuwen en optimaliseren van het huidige applicatielandschap. Zo staat de organisatie aan

Bekijk vacature »

C# .NET Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een C# .NET Developer voor een bedrijf in de omgeving van Utrecht! Wil jij werken voor een internationaal bedrijf waar je legio mogelijkheden krijgt als Software Ontwikkelaar? Grijp nu je kans! Je kunt een uitdagende rol gaan vervullen als C#.NET Developer binnen een internationaal bedrijf dat gevestigd is in omgeving van Utrecht. Je zult gaan samenwerken met collega's die over de hele wereld verspreid zitten. Dit bedrijf is zeer vooruitstrevend en werkt met de nieuwste technieken. Als C#.NET Developer ga jij je bezig houden met het volgende: Je blijft op de hoogte van

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Front-end Developers opgelet! Bij Luminis zijn ze opzoek naar jou. Lees de vacature en solliciteer direct. Luminis is een software- en technologiebedrijf met meerdere vestigingen. Vanuit deze vestigingen werken 200 professionals aan technisch hoogwaardige oplossingen voor klanten zoals KLM, Nike en Bol.com. Ook ontwikkelt Luminis eigen oplossingen op het gebied van cloud, Internet of Things, data intelligence, e-sports en e-learning. Luminis onderscheidt zich door aantoonbaar voorop te lopen in technologie en innovatie. Luminis heeft drie kernpunten die verankerd zitten in alles wat we doen: het omarmen van nieuwe technologie, meesterschap en kennis delen. Functiebeschrijving First things first! Het is belangrijk

Bekijk vacature »

Ervaren Software Developer

Functie omschrijving Ben jij een ervaren Software Developer, en heb je ervaring met technieken zoals C#, MS Access & SQL? Vind jij het leuk om maatwerk software te ontwikkelen voor klanten in een specifieke branche? Dan is dit de baan voor jou! Als ontwikkelaar ben jij samen met een team van 12 collega’s verantwoordelijk voor het bouwen van nieuwe functionaliteiten en het uitbreiden van de core applicatie. Belangrijk is dat je ervaring hebt met C# en MS Access. Je bent flexibel en klantvriendelijk ingesteld, omdat het belangrijk is om de klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Thuiswerken

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

.Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Als developer bouw je in DevOps teams aan enterprise applicaties, nieuwe IOT, Chatbots of AI oplossingen. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren in dit vakgebied. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij vorig jaar Microsoft Partner of the year geworden.

Bekijk vacature »

Lead Front-end developer

Functie Hun huidige applicatie worden ontwikkeld in o.a. React, Redux, TypeScript. Ze werken graag met de nieuwste technieken en tooling en zoeken ook developers die hier proactief op zoek naar gaan. Als senior/lead developer ben je een kartrekker in het team. Naast het meedenken over bijvoorbeeld de architectuur of toepassing van nieuwe technieken krijg je ook veel tijd om de meer junior (front-end) developers te begeleiden. Zo kun je bijvoorbeeld 1 dag in de week met 2 collega’s bezig zijn om samen met hen te kijken naar hun ontwikkeling, doelstellingen en uiteraard de gewenste begeleiding hierin. Hiernaast sta je als

Bekijk vacature »

Junior .NET developer

Functie Jij hebt natuurlijk net jouw Bachelor op zak en gaat nu voor het eerst aan de slag bij een werkgever als junior .NET ontwikkelaar. Waarschijnlijk lijkt het jou spannend om ineens aan de slag te gaan bij klanten in de consultancy. Maak je niet druk, jij komt hier terecht in een warm bad en wordt totaal niet in het diepe gegooid. Zodra jij hier begint wordt jij gekoppeld aan een persoonlijke manager met een persoonlijk ontwikkelplan. Jij krijgt een scala aan trainingen, denk aan trainingen ten behoeve van het opdoen van zelf kennis en gedragscompetenties, maar ook trainingen voor

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar C# .NET

Functie omschrijving C# .NET Developer gezocht. Ben jij een full stack developer die op zoek is naar een nieuwe uitdaging binnen een leuk snel groeiend bedrijf? Lees dan snel verder! Wij zijn op zoek naar een Developer met ervaring op het gebied van .NET die een organisatie in de regio Amersfoort gaat versterken. Jij gaat je binnen dit bedrijf vooral bezighouden met het verbeteren van de functionaliteiten van hun dataplatform. Samen met andere ontwikkelaars denk je mee in oplossingsrichtingen, architectuur en nieuwe technologieën. Bedrijfsprofiel De organisatie waar je voor gaat werken heeft een onafhankelijk dataplatform ontwikkelt voor de agrarische sector.

Bekijk vacature »

Front-end PHP Developer

Dit ga je doen Bouwen van de frontend van een nieuwe applicaties; Verbeteren van de user experience; Opstellen van een style guide; Schakelen met collega developers over de te bouwen oplossing; Je speelt een belangrijke rol in het neerzetten van het nieuwe systeem; Werken met o.a. Symfony 6, API Platform, Twig, Javascript, Redis Automatiseren van processen; Koppelen van verschillende functionaliteiten; Unit tests, integration tests, end-to-end tests; In de toekomst ga je nog werken aan andere projecten. Hier ga je werken Voor onze vaste opdrachtgever in de regio Breda zijn wij op zoek naar een Frontend Developer. Het betreft een organisatie

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functie Middels Scrum en sprints bouw jij in deze functie mee aan complexe webapplicaties en ons SaaS platform. Hierbij hoort ook architectuur tot een van je taken. Daarnaast ben je één van de leden van het Scrum team. Dat betekent dat je naast je kerntaken ook in contact staat met de product owner. Oftewel, je bent bij het gehele ontwikkelproces betrokken. Tools die hierbij gebruikt worden zijn o.a. PHP, Symfony en Git. Eisen • Minimaal HBO werk- en denkniveau • Minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring met PHP • Kennis en ervaring Symfony (Laravel is pré) & Lando • Kennis van

Bekijk vacature »

Software developer - C Sharp

Functie omschrijving Heb jij interesse in het programmeren en ontwikkelen van software? En heb jij enige ervaring met Oracle databases en PL/SQL? Wij zijn voor een leuke opdrachtgever in omgeving Naaldwijk op zoek naar een software ontwikkelaar die graag werkt met C#, JAVA of Oracle. Wij zoeken iemand die breed inzetbaar is en die aan veel verschillende applicaties wilt werken. Als software developer werk je met je collega's samen in een leuk en informeel team aan het (her)ontwerpen van bedrijfssystemen. Je houdt je bezig met het ontwikkelen van REST API's en je onderhoudt applicaties in Oracle PL/SQL en APEX. Vind

Bekijk vacature »

Database developer - SQL

Functie omschrijving Kan jij goed overweg met complexe algoritmes en het schrijven van procedures in T-SQL? Heb jij al wat ervaring opgedaan met SQL en vind je het tijd voor de volgende stap? Lees dan snel verder! Dit software bedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling van logistieke software, is op zoek naar een ervaren SQL database developer. Jouw werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit: Je sluit aan bij meetings en brengt het gehele logistieke proces in kaart. Vervolgens ga je als lead developer aan de slag om de klus te klaren. Je stuurt het junior developer team en helpt, zo nodig,

Bekijk vacature »
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 14:35:29
Quote Anchor link
Net even deze tutorial doorgelezen: http://www.phphulp.nl/php/tutorial/overig/oop-beginnershandleiding-php5/701/inleiding/1841/

Als mijn vragen niet zo helder zijn dan komt dat omdat ik informatie aan het processen ben en hier en daar was sterretjes zie... * * * :-)

Hier dan even wat vragen:

- Is het zo dat je alles in zoveel mogelijk objecten moet stoppen? Dus stel je hebt een class / object huis, dan heb je bijv. ook een class 'kamer', 'deur', 'raam', 'muur' enzovoorts en ook een class 'slaapkamer' en 'woonkamer' die de class kamer extenden. Is dat correct? Je krijgt dan wel heeeel veel classes lijkt mij.
- Als je zo heel veel classes hebt plaats je die dan allemaal los in je library, of zet je classes die bij elkaar horen in een aparte folder?
- Is het gebruikelijk om meerdere classes in 1 bestand te zetten? Dus stel je noemt het bestand house.php en dat je daar dan een class 'room', 'door', 'window' etc. in zet? Of toch gewoon alle classes als een los bestand?
- Hoe strict is de naamgeving? Ik doe het namelijk anders. Ik schrijf een class naam als volgt met hoofdletters voor ieder nieuw woord, bijvoorbeeld 'MijnClass' en het bestand zou ik dan gewoon mijnclass.php noemen. In variabelen gebruik ik juist kleine letters en een underscore, bijvoorbeeld '$kamer_modern'. En een underscore voor een protected / private variabele of functie doe ik nooit (is dat wel aan te raden)?
- In de tutorial ging het over het maken van een tabel, en daarbij ook het aanmaken van een tabelcel. Je hebt dan een class Cell en bijvoorbeeld een class BorderCell die de class Cell extend. De class BorderCell zet een randje om de cel heen. Nu vraag ik me af... je zou ook 1 class Cell kunnen maken en dan als type 'border' kunnen meegeven, dus $cell = new Cell('border'). Wat is de beste manier?

Een heleboel vragen... ik ben benieuwd of iemand dit kan ophelderen!
Gewijzigd op 28/01/2011 14:37:33 door Ozzie PHP
 
PHP hulp

PHP hulp

18/04/2024 12:44:46
 
Pim -

Pim -

28/01/2011 14:41:37
Quote Anchor link
1: Ja. Hoe meer klassen hoe meer abstractie hoe beter. Soms wil je echter moeite besparen door niet alles te delegeren aan aparte klassen, maar begin maar met gewoon echt 1 klasse, 1 taak.
3: Nee
2/4: Klassen kan je indelen. Vaak gaat dit met de naam. Denk aan Kamer_Woon, Kamer_Bad oid. Kamer zit dan in je hoofdmap (Kamer.php) en Woon als Woon.php in de map Kamer. Deze naamgeving gebruiken de meeste frameworks en raad ik je ook aan. Heel strict is dit echter niet.
5: Dit hangt erg van het verschil tussen de items. Als ze dus meer dan alleen de naam verschillen, kan je beter een aparte klasse maken. Als het enige verschil dus die naam is, niet. De BorderCell heeft dus een eigenschap (bijv borderwidth) die andere cellen niet hebben, daarom moet het in een aparte klasse.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 18:15:24
Quote Anchor link
Hoi Pim,

Dankjewel voor je uitleg. Ik heb weer wat bijgeleerd. Bij punt 2/4, begrijp ik het goed dat je eigenlijk iedere class gewoon in de library zet, maar alle classes die een andere class extenden in een aparte map die dezelfde naam heeft als de class die ze extenden? En geef je met die underscore aan dat de class in een aparte folder staat?

Bij punt 5 zou je toch ook kunnen zeggen dat border een property van cell is? En dat die property standaard op 0 staat? Ik probeer een beetje het principe te begrijpen wat er achter zit.
 
Pieter Jansen

Pieter Jansen

28/01/2011 18:18:30
Quote Anchor link
Ligt eraan wat je zelf wil. Over het algemeen is het wel raadzaam om een methode te hanteren die jou het beste uit komt, maar als je weet dat er ook andere mensen mee gaan werken, kun je het beste de "best practices" hanteren zoals je die gelezen hebt. Overigens, elk framework heeft z`n eigen werkwijze dus denk niet dat alle frameworks etc een en dezelfde stijl hanteren.

Als je zelf iets schrijft, geef vooraf aan hoe je dingen gaat doen, en hou je aan die regels. Het is niet ontzettend belangrijk hoe je dingen noemt zoals het voor de mensen die er mee moeten werken maar wel duidelijk is.

Ook over je mappenstructuur, hangt helemaal van jezelf af, maar als je echt een huis als voorbeeld neemt, zou ik ( persoonlijk ) in mappen werken. Anders krijg je op een gegeven moment echt heel veel files in je map.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 18:23:20
Quote Anchor link
Hoe zou je dat in het voorbeeld van het huis doen? Net als Pim zegt in de library room.php zetten en dan een map Room in de library zetten waar je dan bijv. bath.php en living.php zet? Of zou jij het anders aanpakken?
 
Pieter Jansen

Pieter Jansen

28/01/2011 19:07:25
Quote Anchor link
nee hoor, ongeveer op die manier. Ik zelf hou altijd super klasse zelf ook in de map. Om naamgevingen etc niet door elkaar te houden.

dus:

House
class.House.php
Rooms
class.Room.php
LivingRoom
class.LivingRoom.php
etc etc
BathRoom
class.BathRoom.php
etc etc
Gewijzigd op 28/01/2011 19:25:07 door Pieter Jansen
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 19:21:58
Quote Anchor link
Ik volg je opbouw niet helemaal... wat hoort bij wat?
 
Pieter Jansen

Pieter Jansen

28/01/2011 19:32:27
Quote Anchor link
Tabs en spaties werken niet heh. Maar ik zou dus een mappen structuur aanhouden waar je elke sub klasse ook in z`n eigen map zet. Dit om naamgeving problemen etc te voorkomen. Als je dus class.House.php hebt, zou ik die in de map House plaatsen. Een sub klasse Room zou ik dan ook in een map binnen Room zetten. Dus dan krijg je House/Room/ en daar dan de class.Room.php. Als je nu een livingRoom hebt, plaats je die binnen de map Room. Dus: House/Room/LivingRoom/ en daar dus ook de klasse class.LivingRoom.php.

Stel nou dat je objecten hebt welke voor meerdere subklasses geldt, bijvoorbeeld een Lamp, dan kun je die onder Room zetten, of desnoods onder House. Immers elke room en sub klasses kunnen een lamp krijgen. Maar die mag ook onder House vallen, je kunt ook lampen aan de buitenkant van je huis hebben. Die valt dus onder /House/
Gewijzigd op 28/01/2011 19:33:12 door Pieter Jansen
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 19:40:19
Quote Anchor link
"Tabs en spaties werken niet heh".
Even tussen de code tags zetten ;)

Maar wat nu als je Lamp ook wil gebruiken voor iets wat niet bij het huis hoort? Bijvoorbeeld bij auto?
 
Pieter Jansen

Pieter Jansen

28/01/2011 19:44:27
Quote Anchor link
Dan moet je dus een niveau hoger. Wat je ook kunt doen is een interface gebruiken voor de Lamp. Of ( wellicht beter ) een abstracte klasse. Dit kun je als aparte groep hanteren.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

28/01/2011 19:46:46
Quote Anchor link
jemig... ingewikkeld allemaal...
 
Hendrik de Jager

Hendrik de Jager

01/02/2011 21:45:09
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 28/01/2011 19:46:46:
jemig... ingewikkeld allemaal...

Zoals gezegd, werk zoals je zelf het mooiste/makkelijkste vind, mocht je voor een bedrijf gaan werken vertellen die je wel hoe hun structuur in elkaar steekt.

Ga je met een groepje iets starten(Lees: 3-4 mensen) kan je met elkaar overleggen welke structuur.
 
Pim -

Pim -

01/02/2011 22:56:34
Quote Anchor link
Wat je wel het beste kan doen, is de delen in de naam laten corresponderen met de mapstructuur. Anders zijn klassen onvindbaar in de mappen.

Punt 5:
Je hebt wel gelijk, want elke klasse kan een border hebben. Een beter voorbeeld is:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
abstract class Organisme {
    protected $leeft = true;
    public function gaDood() { $this->leeft = false; }
    public function leeft() { return $this->leeft; }
}


class Dier extends Organisme {
    protected $loopt = false;
    public function gaLopen() { $this->loopt = true; }
    public function staStil() { $this->loopt = false; }
    public function loopt() { return $this->loopt; }
}


class Plant extends Organisme {
    protected $doetFotosynthese = true;
    public function belicht() { $this->doetFotosynthese = true; }
    public function belichtNiet() { $this->doetFotosynthese = false; }
    public function doetFotosynthese() { return $this->doetFotosynthese; }
}

?>

Een wat abstract voorbeeld, maar ik hoop dat je het begrijpt. Hoewel zowel dieren als planten organismen zijn en dus de gedeelde eigenschappen van organismen hebben, kunnen dieren geen fotosynthese doen en planten niet lopen. Daarom zijn het verschillende klassen.

'Organisme' is abstract, omdat het alleen (in dit voorbeeld) als dier of als plant bestaat, niet als 'organisme'. Een 'dier' bestaat natuurlijk ook niet, maar je snapt het voorbeeld vast.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/02/2011 23:02:09
Quote Anchor link
thanks voor je toelichting Pim. Lijkt me inderdaad logischer dat je dan border als onderdeel van een cel neemt in plaats van als nieuwe class.
 

01/02/2011 23:14:02
Quote Anchor link
Sowieso, een border kan je ook weer als aparte klasse zien...
(Beetje offtopic, maar goed.)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/02/2011 23:16:54
Quote Anchor link
Maar je gaat voor zoiets "kleins" als een border toch niet een aparte class maken? Of wel??
 

01/02/2011 23:21:47
Quote Anchor link
Ik weet niet in wat voor context je denkt. Maar als ik aan html denk, dan zijn er genoeg elementen die gebruik kunnen maken van een border.
Of het klein is maakt niet zoveel uit. Je scheid dan wel mooi alles. Zie ook low coupling high cohesion en GRASP[/google].
Ook moet je maar eens naar bijvoorbeeld de
Dimension klasse van java kijken. Die doet ook niet veel...
(Java wordt toch gezien als de taal om OOP te leren.)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

01/02/2011 23:23:49
Quote Anchor link
oke... vage shit... krijg je wel erg veel bestanden op deze manier :-/
 
Niek s

niek s

02/02/2011 00:32:18
Quote Anchor link
echt super grappig die topic title :D
zo met die letters, en dan steeds 1 meer :D
 

02/02/2011 00:33:05
Quote Anchor link
Niek s op 02/02/2011 00:32:18:
echt super grappig die topic title :D
zo met die letters, en dan steeds 1 meer :D


LOOOOOOOL
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.