dicht timmeren?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

PHP ontwikkelaar

Functie Jij komt te werken in een development team van 9 man. Het grootste deel doet back end development en daarnaast is er 1 teamlead en 1 tester in het team. Dit Agile team is van groots belang voor de organisatie omdat zij voornamelijk alle eigen systemen in-house ontwikkelen. Naast het door ontwikkelen van het bestaande platform en de software die daarbij komt kijken, zul jij je ook bezighouden met het realiseren en opzetten van nieuwe projecten binnen het bedrijf. Je staat nauw met de klant in contact om zo hun wensen zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Daarnaast ontwikkel

Bekijk vacature »

Java Developer

Functieomschrijving Are you an experienced Java Developer who wants to be challenged? Then this is your job! As a Java Developer, you are co-responsible for building custom applications within our extensive IT landscape. Development takes place on both the back-end side (Spring/JEE). Together with the IT department, you are responsible for the daily adjustments and expansions of our IT systems. In addition, you will work in small scrum teams using the Agile methodologies. Besides the realization of our in-house systems, you are responsible for the roll-out of the application (version) as well as the operational support after going live. Team

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

Java developer Zorgsysteem

Dit ga je doen Werken aan het eigen gebouwde zorgsysteem; Verbeteringen maken en toepassen binnen de applicatie; Jij gaat werken aan de Back-end van de applicatie en sporadisch werk je mee aan de Front-end; Samenwerken met andere teams voor een optimaal resultaat; Jij kan 'clean' werken en high quality code schrijven; Jij werkt resultaatgericht. Hier ga je werken De organisatie houdt zich bezig met diverse applicaties met betrekking tot zorgregistratie. Dankzij hun systeem komt alle informatie, omtrent de zorg van een patiënt, op een overzichtelijke en toegankelijke manier samen in één systeem te staan. Op deze manier is deze informatie

Bekijk vacature »

IoT Software Developer PHP

Functie omschrijving Voor een klein softwarebedrijf in Breda, zijn wij op zoek naar een IoT software developer met kennis van PHP. In deze rol wordt je verantwoordelijk voor het vernieuwen van het multimedia platform van een super tof bedrijf in Breda. Je gebruikt PHP als programmeerlaag, en bent in staat om de helicopterview te pakken / projectmatig te werken. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Je gaat aan de slag met de ontwikkeling en vernieuwing van het "intern" ontwikkelde multimedia platform. Je neemt de lead in het moderniseren van het platform door het deels opnieuw op te zetten of

Bekijk vacature »

Software Ontwikkelaar PHP

Functie omschrijving Full Stack Software Ontwikkelaar gezocht! Voor een bedrijf in de regio van Ermelo zijn wij op zoek naar een Software Ontwikkelaar die gaat bijdragen aan het door ontwikkelen, onderhouden en optimaliseren van SaaS applicatie van dit bedrijf. Hierbij ga jij voor- en samenwerken met de klanten van de organisatie, het is hierbij dus van groot belang dat je communicatief vaardig bent en dat je beschikt over beheersing van zowel de Nederlandse als Engelse taal. Bedrijfsprofiel Waar ga je werken? Altijd al in een echt familiebedrijf willen werken? Dan is dit je kans! Het bedrijf waar je komt te

Bekijk vacature »

UX Writer (m/v/d)

UX Writer (m/v/d) Everything we do, starts with you. Together with you, we build the most human-centric fintech. We have the ambition to create the next. And - with Bertelsmann - a strong foundation to start from. Let’s make it new – for society and for yourself. Wij zijn op zoek naar een UX Writer (m/v/d) Fulltime - Op ons kantoor in Amsterdam of Heerenveen / deels vanuit huis Als UX Writer bij Riverty hou jij je bezig met onze strategie om daar te zijn waar onze gebruikers zijn en op de manier waarop zij ons nodig hebben, terwijl wij

Bekijk vacature »

Medior Front-end Developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als Medior Front-end Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Onze klantenkring is groot en divers, dat vraagt om flexibiliteit van jou. Tegelijkertijd betekent dit dagelijks nieuwe dingen leren én dat geen werkdag hetzelfde is. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling waarbij iedereen welkom is, zowel

Bekijk vacature »

Full stack Javascript ontwikkelaar

Functie Benieuwd hoe jouw dag eruit ziet? Je komt binnen rond een uur of 10 en dat start je met de morning call. Dit doen we vanaf het hoofdkantoor of op het lab, ligt eraan welk project je mee bezig bent. Na de call en het verdelen van de tickets ga je met je team aan de slag. Rond een uur of 12 is er een goede lunch en ga je smiddags weer lekker door met je werk. De ene keer maak jij een game voor een groot merk om de interactie tussen product en eindgebruiker te vergroten. De andere

Bekijk vacature »

Randstad B.V.- Freelance Senior Fullstack Develope

Startdatum: 01.05.2023 Richttarief: € 75,00 - €85,00 Duur van de opdracht: 1 jaar Uren per week: 40 Werkmodel: Hybride, dinsdag en donderdag aanwezig op kantoor in Diemen en meer wanneer dit nodig is. Functieomschrijving: De ideale kandidaat gaat onderdeel uitmaken van een junior team binnen het foundation domein. Vanuit het foundation domein werkt dit team samen met andere foundation teams en teams uit het online domein (professionals B2B en B2C) voor het bouwen en integreren van HRM functionaliteiten (verlof en benefits) in de persoonlijke portal van Interim Professionals. Er is meer backend werk dan frontend, maar kandidaat moet beiden leuk

Bekijk vacature »

Belastingdienst - Freelance Senior Applicatie ontw

Startdatum: 01.06.2023 Richttarief: €65,00 - €75,00 Duur van de opdracht: 6 maanden Uren per week: 36 Taal: Nederlands vereist! Gelieve in het Nederlands te solliciteren. Functieomschrijving: We verwachten van je, dat je: Brede ervaring hebt als JAVA-ontwikkelaar; Ervaring hebt met Agile/Scrum-werken en je thuis voelt in een Agile omgeving; Een aandeel levert aan het scrumproces en in de SAFe-releasetrain; Zelfstandig werkt in een scrumteam en intensief de samenwerking op zoekt met je directe collega’s en je omgeving; Ervaring meebrengt met het schattten en inplannen van taken tot en met het testen en demonstreren van de opgeleverde functionaliteit; Collega’s in je

Bekijk vacature »

Front-end developer (Vue.js) gezocht!

Functie Als Front-end developer is het jouw doel om efficiënte en effectieve frontend code te ontwerpen, ontwikkelen en onderhouden die goed aansluit bij de functionele behoefte vanuit de klant. Je zorgt voor optimale SEO-resultaten, sitespeed en frontend security. You build it, you run it, you own it! Je maakt deel uit van een DevOps Scrum team en werkt samen met back-end developers, test-engineers, interaction designers en een projectmanager. Er zijn verschillende groepen Scrum teams. Een roadmap team is jouw ‘’thuisbasis’’, daar wordt gewerkt aan doorontwikkeling van bestaande omgevingen voor een aantal klanten. Hiernaast zijn er projectteams waar nieuwe omgevingen worden

Bekijk vacature »

Front-end Developer Angular

Dit ga je doen Jouw taken als Front End Developer bestaan uit: Het ontwikkelen van maatwerkoplossingen voor klanten; Het meedenken over nieuwe tools en technieken; Het begeleiden van junioren; Het meewerken aan diverse projecten; Het meedenken in UX/UI design. Hier ga je werken Als Front-End Developer ga je in een Scrum team aan de slag met de nieuwste digitale technologieën om klanten en overheden over de hele wereld te ondersteunen met het ondersteunen van hun software, veelal op het gebied van watermanagement en infra. Door middel van real-time data in combinatie met voorspellende analyses, AI, Deep Learning en Machine Learning

Bekijk vacature »

Oracle Developer / PL SQL

Dit ga je doen Software ontwikkeling aan een internationaal gebruikt pakket; Werken met technieken als Oracle 19c, Toad, PL/SQL, Oracle Forms, Reports en Designer; Meedraaien in internationale projecten; Meedenken over technisch en functioneel ontwerp; Samenwerken met collega's als Informatie Analisten, Testers en Release Managers; Soms wensen en eisen afstemmen met de business. Hier ga je werken Onze klant, een internationaal bekend bedrijf dat essentiële producten maakt waar iedereen graag gebruik van maakt, zoekt versterking in het Software Development team. Samen met 3 developers, een release manager, een informatie analist en 3 testers werk jij aan een systeem waarmee complexe producten

Bekijk vacature »

Mendix Developer

For our client in Amsterdam, we are looking for a Senior Mendix Developer. Company description Our client is an IT Consultancy company who’s been active for 10 years now. With their ambitious team, they are working with different clients in order to help them with analyzing their data and giving advice to them, regarding how they can use their data in the smartest ways, or to make sure that their mobile or web applications are working efficiently. As you get a glimpse of various industries, it is guaranteed that no day will be the same. Job description As a Mendix

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »

Ozzie PHP

Ozzie PHP

20/03/2012 21:14:32
Quote Anchor link
Inmiddels weer even verder en wat wijzer. Ik heb besloten om als ik een key ophaal NIET te controleren of die key bestaat, maar direct de value terug te geven. Als de key niet bestaat.. dan heeft de programmeur een fout gemaakt. Weet je niet of een key bestaat, dan gebruik je de exists functie. Zo voorkom ik dus allerlei dubbele controles.

Enige twijfelpuntje is of ik i nm'n exists functie de combinatie van isset en array_key_exists moet gebruiken. Dit doe ik nu wel. Dit levert voordeel op als de key via isset wordt gevonden (deze functie is zeer snel), maar een nadeel als de key niet geset is... iemand advies daarin?
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 16:54:01
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 09:52:46
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Dit is dus één van de situaties waar je het juist wel moet doen.

Oplossing: Maak een functie, exists en controleer in de get / set functie of een key daadwerkelijk bestaat.

Je kan je register ArrayObject laten extenden. Dan kan je met offsetExists controleren of hij daadwerkelijk bestaat.

Snap je?

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 09:59:33
Quote Anchor link
Hoi Niels,

Nee, dat snap ik niet.

Ik heb het nu als volgt... waarbij ik meld dat deze situatie niet alleen voorkomt bij de registry maar ook bij m'n session class en configuration class.

Ik heb dus een functie get, die geeft direct de waarde terug (zonder te controleren of die bestaat). Het is dus de verantwoordelijkheid van de programmeur om ervoor te zorgen dat wanneer hij iets "get" hij zeker weet dat het eerder al ge"set" is. Als hij dat niet zeker weet, dan zet hij om de get een exists functie, als volgt:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if (Registry::exists('geenideeofditgesetis')) {
  $data = Registry::get('geenideeofditgesetis');
}

?>


Ik vind dit eigenlijk wel een mooie manier. Zo kan er niks mis gaan.
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 10:07:20
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Ik vind dit geen mooie manier. Als je iets niet zeker weet kost het altijd drie regels code. Of je moet de ternary operator methode gebruiken.

Ik zou het als volgt doen: (als je ArrayObject extends)

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php

public static function get($index) {
    $instance = self::getInstance();

    if (false === $instance->offsetExists($index)) {
        throw new Registry_Exception('No entry is registered fory key ...'); // blablabla
    }

    return $instance->offsetGet($index);
}


?>


Niels
Gewijzigd op 22/03/2012 10:07:30 door Niels K
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 10:31:57
Quote Anchor link
Hoi Niels,

Dat zou op zich wel kunnen, en zo had ik het eerst ook.

ECHTER... nu komt het :)

Ik heb er eens goed over nagedacht. Op jouw (en voorheen ook mijn) manier voer je ten eerste meer controles uit dan wanneer je het resultaat direct teruggeeft.

Ten tweede, stel een user moet inloggen en bij een geslaagde inlogpoging wordt het userobject in de registry geplaatst. Nu haal ik op een andere pagina de user op, maar deze is niet aanwezig in de registry omdat de inlogpoging niet geslaagd is. BOEM, er wordt een exception gegooid! Niet handig, want ik wil in dit geval gewoon een nette melding tonen dat de gebruiker eerst moet inloggen! Hoe lossen we dat op? Toch maar een exists functie eromheen bouwen en pas daarna de user ophalen. Nog meer controles!

Ik leg dus de verantwoordelijkheid nu bij de programmeur neer. Dat is iets minder gebruiksvriendelijk voor de programmeur, maar wel beter voor de performance.

Maar allemaal leuk en aardig dat geneuzel over wat goed en niet goed is. Laat ik het eens vergelijken met een real-life voorbeeld.

Ik ga iedere ochtend douchen, ontbijten en dan met de auto naar m'n werk. Ik ga er iedere ochtend vanuit dat ik brood en beleg heb (dat heb ik immers gekocht) en dat mijn auto aanwezig is op de plek waar ik 'm de avond van tevoren heb neergezet. Mijn proces ziet er in code als volgt uit:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$ik
->douchen();
$brood_beleg = Registry::get('brood_beleg');
$ik->eten($brood_beleg);
$auto = Registry::get('auto');
$ik->vroem($auto);
?>


Op jouw manier ziet het proces er als volgt uit, waarbij ik de controle in de get functie even heb vertaald in een boolean controle. Dit is even met een hele dikke knipoog en het gaat niet om de exacte invulling. Het gaat vooral om de algemene gedachte erachter. Mijn manier is, vind ik, efficiënter en meer to the point. Jouw manier kent een betere foutafhandeling, maar weegt dat zwaarder op tegen de extra controles... in ieder geval leuk om daar je gedachten eens over te laten gaan. Jouw manier:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
<?php
$niels
->douchen();
$boolean = isErBroodBeleg();
if ($boolean) {
  $brood_beleg = Registry::get('brood_beleg');
}
else {
  die('Whhaaaahhh... mn brood is op!!');
}

if ($brood_beleg) {
  $niels->eten($brood_beleg);
}

$boolean = staatMnAutoOpDeJuistePlek();
if ($boolean) {
  $auto = Registry::get('auto');
}
else {
  die('Helluuuup mn auto is gejat!!');
}

if ($auto) {
  $niels->vroem($auto);
}

?>
Gewijzigd op 22/03/2012 10:34:26 door Ozzie PHP
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:00:36
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Zoals beloofd een reactie ;-)

Quote:
Ik heb er eens goed over nagedacht. Op jouw (en voorheen ook mijn) manier voer je ten eerste meer controles uit dan wanneer je het resultaat direct teruggeeft.


Dat maakt in mijn ogen in dit geval niet uit. Dit is gewoon noodzakelijk.

Quote:
Ten tweede, stel een user moet inloggen en bij een geslaagde inlogpoging wordt het userobject in de registry geplaatst. Nu haal ik op een andere pagina de user op, maar deze is niet aanwezig in de registry omdat de inlogpoging niet geslaagd is. BOEM, er wordt een exception gegooid! Niet handig, want ik wil in dit geval gewoon een nette melding tonen dat de gebruiker eerst moet inloggen! Hoe lossen we dat op? Toch maar een exists functie eromheen bouwen en pas daarna de user ophalen. Nog meer controles!


Dat is een foute denkwijze best Ozzie. Ik ben van mening dat je een user niet in het register moet stoppen. Die moet het sessie object onthouden.

Per functie moet je controleren of een user daadwerkelijk ingelogd is. Niet of hij in de storage zit.

Bijv:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php

if (Auth::getInstance()->hasIdentity()) {
    // Er is dus iemand ingelogd.
}

?>


Snap je? Je moet leren de verantwoordelijkheden te abstraheren. Een Register heeft niets te maken met het feit of een gebruiker daadwerkelijk ingelogd is nietwaar? Een register moet zich druk maken om het feit dat hij / zij dingen moet opslaan en weer moet retourneren. Wat hij precies opslaat, retourneert? Tzal hem een worst zijn!

;-)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:05:48
Quote Anchor link
Niels, thanks voor je reactie ;)

Dat van die user was een voorbeeld. Ik zal m'n voorbeeld aanpassen.

Stel ik wil een user opslaan in de registry, maar dit doe ik pas als die user is ingelogd...

Ergens anders wil ik die user weer uit de registry halen. Ik controleer of de user is ingelogd. Ik weet dat als hij is ingelogd er een user object in de registry aanwezig is, dus dan haal ik dat direct uit de registry. Ik hoef dan niet eerst nog te controleren of het aanwezig is.

Snap je? Mijn stelling is dus dat op het moment dat ik iets uit de registry ophaal ik ervan overtuigd moet zijn dat datgene ook in de registry aanwezig is. Indien ik dat niet zeker weet, dan pas gebruik ik de exists functie.
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:08:10
Quote Anchor link
Hoi Ozzie,

Geef mij eens een situatie waarin dit soort dingen voorkomen? Ik kan zo snel geen (goede) situatie bedenken.

Ik heb het bovenstaande nog niet meegemaakt eigenlijk. Terwijl ik toch de manier gebruik die ik hierboven heb omschreven.

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:12:59
Quote Anchor link
Voorbeeld: in mijn "bootstrap" (of hoe je dat ook noemt) plaats in een configuratie-object met instellingen in de registry.

Als ik nu iets nodig heb uit de configuratie doe ik simpelweg:
$value = Registry::get('config')->my_value;

Dit is puur even een voorbeeldje he. Aangezien ik weet dat de config altijd aanweig is in de registry is het niet nodig om eerst een controle uit te voeren. Dat is eigenlijk wat ik bedoel te zeggen.

Pas op het moment dat ik niet zeker ben of een waarde aanwezig is in de registry pas dan bouw ik een extra controle in:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
if (Registry::exists('misschienbestaatdit')) {
  $value = Registry::get('misschienbestaatdit');
}

?>


Snap je?
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:16:48
Quote Anchor link
Ja in snap volkomen wat jij bedoeld.

Jij retourneert nu het configuratie object en aan het configuratie object vraag je nu die 'my_value'. Het register hoeft hier dus niets van af te weten. In de __get van het configuratie object moet je afvangen of die value daadwerkelijk bestaat. (ik neem overigens aan dat je de key bedoeld ;-))

Zoals ik al zei kan ik geen situatie bedenken waarin ik niet weet of een object daadwerkelijk in het register zit.

Snap je ? ;-)

Niels
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:20:29
Quote Anchor link
"Jij retourneert nu het configuratie object en aan het configuratie object vraag je nu die 'my_value'. Het register hoeft hier dus niets van af te weten."

CORRECT

"In de __get van het configuratie object moet je afvangen of die value daadwerkelijk bestaat. (ik neem overigens aan dat je de key bedoeld ;-))"

Maar dat afvangen doe ik dus niet omdat ik weet dat de waarde die ok opvraag bestaat.

"Zoals ik al zei kan ik geen situatie bedenken waarin ik niet weet of een object daadwerkelijk in het register zit."

CORRECT, in de praktijk zal dit ook niet vaak voorkomen, dus.... daarom heb ik geen controle in de get functie :)))))

Snap je?
 
Niels K

Niels K

22/03/2012 16:36:23
Quote Anchor link
Quote:
Maar dat afvangen doe ik dus niet omdat ik weet dat de waarde die ok opvraag bestaat.

In het configuratie object zou ik daar iets voorzichtiger mee zijn. Dit omdat je in de loop van het project ook nog configuratie kan aanmaken. (of je moet er voor zorgen dat dit niet kan)

In het register is dat dan inderdaad niet nodig, your right ;-) Ik heb even naar Zend Framework gekeken, maar daar zie ik wel dat het register mijn bovenstaande manier toepast. (iets anders, maar komt op hetzelfde neer)

This en blijft een persoonlijke keuze ;-)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

22/03/2012 16:39:38
Quote Anchor link
Hehe, oke... de praktijk zal leren of het de juiste keuze is. Nadeel is dat ik goed moet opletten. Voordeel is dat het me heel veel onoodige controles scheelt :)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

29/03/2012 16:55:03
Quote Anchor link
Hallo mensen, in navolging van een opmerking van Pim (klik) vraag ik me af in hoeverre je classes moet "dicht timmeren".

Ik heb een paar classes (bijv. de Application / bootstrap class en een Autoloader class) waarin ik een statische variabele set nadat ze 1x geconstruct zijn. Als je ze daarna nog een keer probeert te constructen wordt er een exception gegooid. Ik heb dit gedaan om te voorkomen dat iemand zo'n class ooit per ongeluk zal gaan gebruiken... want zoals je wel zult begrijpen gebruik je een bootstrap class in je project maar 1x en kun je een bootstrap niet meerdere keren gebruiken. Echter, het "dicht timmeren" van zo'n class zodat je deze niet dubbel kan gebruiken zorgt voor extra code en de code wordt er ook niet echt niet netter op. Maar goed, het voorkomt dus wel dat iemand een class dubbel gebruikt als dat niet mag.

Wat vinden jullie hiervan? Goed of niet?

(Aub geen opmerkingen over singletons, want daar gaat mijn vraag niet over. Het gaat mij er puur om of je een programmeur of jezelf moet beschermen tegen het mogelijk dubbel gebruiken van een class die daar niet voor bedoeld is.)
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 17:58:42
Quote Anchor link
Is er iemand die mijn bovenstaande vraag durft te beantwoorden? Ik heb hier een klein voorbeeldje (van de construct functie) dat aangeeft hoe ik er voor zorg dat de Application class slechts eenmaal gebruikt kan worden:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
public function __construct() {
  if (self::$_application_started) {
    // gooi een Exception, toon een melding dat de Application class
    // slechts eenmaal gebruikt kan worden

  }
  self::$_application_started = true;
}

?>
 
Mark PHP

Mark PHP

30/03/2012 18:17:51
Quote Anchor link
__construct en __clone private maken, en via een statische methode getInstance o.i.d. toegang verlenen.

Toch even een opmerking, voor als iemand dit topic ooit eens doorleest:
Ik meen me te herinneren dat al eens gezegd is dat je eigenlijk nooit een klasse hebt die maar één keer gebruikt *mag* worden. Probeer dit soort programmeertrucjes dan ook te vermijden.
Gewijzigd op 30/03/2012 18:19:13 door Mark PHP
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 19:29:53
Quote Anchor link
Mark, dankjewel voor je reactie. In dit geval gaat het om een class waarvan ik niet wil dat ie meerdere keren gebruikt wordt. De application class is een bootstrap die een aantal functies doorloopt en aan het eind van de rit wordt dan de pagina getoond. Natuurlijk kan ik de getInstance methode gebruiken, maar ik wil dus uberhaupt niet dat na de eerte keer functies in die class worden uitgevoerd. Met getInstance kun je die functies nog steeds gewoon gebruiken.

Maar de vraag is dus of via trucjes ervoor moet gaan zorgen dat die class maar 1x gebruikt kan worden... of moet je dat aan een programmeur overlaten en hopen dat die snugger genoeg is om die class niet nog een keer te gebruiken?
 
Mark PHP

Mark PHP

30/03/2012 20:23:36
Quote Anchor link
Wat dan nog? Probeer niet jouw denkwijze op te dringen aan andere programmeurs. Dus: als de programmeur per-se twee klassen wil maken, moet 'ie dat lekker doen. Zolang je documentatie goed is, is er niets aan de hand. En werk je in een team, dan heb je zoiets als een Software Design Specification, waarin precies staat hoe er gewerkt workt.

Tot slot: gebruik NOOIT trucjes als je programeert.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/03/2012 20:28:24
Quote Anchor link
"Probeer niet jouw denkwijze op te dringen aan andere programmeurs."

Dit is dus min of meer mijn vraag... in hoeverre moet je middels code voorkomen dat een programmeur verkeerde dingen doet?

Liever gooi ik ook al die controles eruit, want dat vind ik een stuk netter staan, maar het gaat mij vooral om de gedachte erachter:

"Moet ik als ik aan het programmeren ben dingen doen om te voorkomen dat een andere programmeur (of ikzelf) in de toekomst bepaalde dingen fout kan doen?"

Of moet je daar gewoon helemaal niet over nadenken en die verantwoordelijkheid volledig aan de programmeur laten?

Toevoeging op 30/03/2012 20:30:59:

Ander voorbeeld:

Stel een programmeur moet ergens als parameter een url prefix invullen, maar ik wil niet dat die prefix begint of eindigt met een slash.

Nu kan ik dit bij de functieomschrijving aangeven, maar in sommige gevallen controleer ik dus ook of de invoer correct is en gooi ik een exception als dit niet het geval is.

Ik doe dit vooral met dingen die makkelijk fout kunnen gaan, maar is zoiets nu wel of niet goed om te doen... ik vind het lastig...
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

05/04/2012 20:18:47
Quote Anchor link
Ola allemaal. Ik zit te denken om mijn extra controles er toch maar uit te slopen en duidelijke instructies in het commentaar bij een functie te geven.

Stel een pad mag niet eindigen op een slash, dan staat dit in het commentaar bij de functie-omschrijving. Echter, ik controleer het vervolgens ook nog eens via regex. Ik zit er nu dus aan te denken om die regex controle achterwege te laten.

Goed idee?
 

Pagina: « vorige 1 2 3 4 5 volgende »



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.