[oop] abstract vraagje

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Applicatiebeheerder/ Ontwikkelaar

Dit ga je doen - Verantwoordelijkheid dragen voor het complexe applicatielandschap; - Schakelen met eindgebruikers en leveranciers; - Verdeling in werkzaamheden tussen dagelijks beheer ontwikkelen; - Het analyseren van de behoeften van gebruikers en het vertalen hiervan naar functionele specificaties voor de applicaties; - Actief bijdragen aan het leveren van passende oplossingen voor het applicatielandschap. Hier ga je werken Deze organisatie, gevestigd in de regio van Amsterdam is een van de meest toonaangevende mediaorganisaties in Nederland. Door de organisatiecultuur krijg jij veel ruimte om initiatief te nemen en zelfstandig aan het werk te gaan. Samen met het IT team zorg

Bekijk vacature »

Fasttrack learning & development voor Java dev

Wat je gaat doen: Wij zoeken enthousiaste en ambitieuze junior en medior ontwikkelaars die toe zijn aan de volgende stap in hun carrière. Wij helpen je op je pad naar senior ontwikkelaar door ons fasttrack learning en development programma. Na een kort en intensief programma ga jij aan de slag bij klanten van DPA. Daarnaast krijg je veel ruimte om je te ontwikkelen als persoon en als specialist. De eerste maand gaan we aan de slag om je certificeringen te behalen waaronder OCP (Oracle Certified Professional). Daarnaast nemen we een deepdive in Spring Boot. Ook laten we je kennismaken met

Bekijk vacature »

Senior Front end developer Digital Agency

Functie Jij als Front end developer komt te werken in een van de 8 multidisciplinaire teams binnen de organisatie. Deze teams werken op basis van Scrum agile in 2 wekelijkse sprints. De grootte van de teams varieert van 9-14 collega’s en bestaan altijd uit één of meerdere project managers en een project manager. Samen met je team werk je aan verschillende projecten voor uiteenlopende klanten zoals grote multinationals tot het kleine mkb. De stack waarmee gewerkt wordt is voornamelijk Javascript, ES6, Es.next, HTML, CSS, React.js en Node.js. Wat deze organisatie onderscheid is dat ze echt langdurige partnerships aangaan met hun

Bekijk vacature »

SQL database developer

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van logistieke software in omgeving Tilburg zijn wij op zoek naar een ervaren SQL database developer. Je gaat werken aan uitdagende, complexe projecten. Iedere klant/project betekent maatwerk in de database. Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit zien: Je bent verantwoordelijk voor de gehele ontwikkelstraat. Van architectuur tot ontwikkeling Je gaat je bezig houden met het ontwerpen en ontwikkelen van MS SQL server databases. Je gebruikt hiervoor T-SQL als programmeer laag. Je begeleidt als lead developer de projecten bij klanten van A – Z. Je sluit aan bij meetings met klanten,

Bekijk vacature »

IT Infrastructuur Developer

IT Infrastructuur Developer Ben jij (bijna) klaar met je HBO studie in de richting van IT? Opzoek naar een spannende eerste baan, waar je ontzettend veel kan leren? Dan hebben wij de ultieme job voor jou! Voor een goede klant van ons in de financiële dienstverlening zijn wij opzoek naar een Junior Infrastructure Developer. Deze baan is een mooie kans om een sterke start te geven aan jouw carrière binnen de IT! De job Je werkt nauw samen met het Devops team, en zal je voornamelijk bezighouden met het automatiseren van infrastructure componenten. De componenten worden opgevraagd door het DevOps

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Software Developer

Longship.io gaat de wereld veroveren met baanbrekende software en legendarische... pizza-avonden! Lees hier de vacature van IT Operations Manager! Bij Longship werken we met een team van 5 mensen aan software voor laadpaal operators. Longship is ontstaan in 2020 met als doel om de elektrische mobiliteitstransitie aan te jagen. We zijn nu al een wereldwijde speler doordat we continu voorop lopen in innovatie. Ons platform helpt het versneld elektrificeren van wagenparken, internationaal! Wij zijn een startup met grote ambities die we willen bereiken met een relatief klein en efficiënt team. Je krijg de kans om ontzettend veel te leren van

Bekijk vacature »

.NET Developer C# VB

Samengevat: Deze werkgever is actief in software voor het matchen van vraag en aanbod van gebruikte auto-onderdelen. Ben jij een .NET Developer? Heb je ervaring met het ontwikkelen (REST) en integreren van webservices? Vaste baan: C# .NET Developer C# VB HBO €2.600 - €6.200 Wij ontwikkelen software om vraag en aanbod van onderdelen van personenauto's bij elkaar te brengen. Deze werkgever is een veelzijdige organisatie. Je werkt voor de eigen IT organisatie. Zij werken met moderne technologie en staan open voor innovatie. De branche van dit bedrijf is Automotive. Functie: Voor de vacature als .NET Developer Dordrecht HBO ga je

Bekijk vacature »

Low Code Ontwikkelaar

In het kort Als Low Code Developer werk je aan projecten bij en voor onze klanten, waarbij je voor het ontwikkelen van de oplossingen een technisch low-code platform gebruikt. Samen met het team streef je naar de beste oplossing en bepalen jullie de juiste aanpak. Je rol is divers en je bent van begin tot eind betrokken bij de ontwikkeling zowel de back-end en de front-end van de applicatie. Naast de ontwikkeling en oplevering, breng je ook advies uit aan de klant waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Je bent dan ook communicatief sterk en kunt je keuzes goed (inhoudelijk) onderbouwen.

Bekijk vacature »

Starter/junior PHP developer

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een junior PHP developer om het team te versterken. Als back-end developer bouw je de enterprise software die hun bedrijf helpt bij haar primaire processen. Afhankelijk van de omvang van het project werk je in een klein team aan een project. Ze hebben dagelijkse stand-ups en elke twee weken een scrumsessie, begeleid door de Scrum Master, waar je je ideeën kunt presenteren en samen met de Product Owner kunt werken aan het beste product. Ze vertrouwen enorm op hun eigen bedrijfssoftware. Dit geeft hun een groot voordeel ten opzichte van hun concurrentie. Zo

Bekijk vacature »

Android developer

De functie Schiphol is een plek om te reizen, te verblijven en te werken. Door middel van data en technologie richten we op al deze gebieden het leef- en werkklimaat optimaal in en zorgen we voor een slimmere en efficiëntere operatie. Wij ontwikkelen nieuwe producten en diensten vanuit de wensen en behoeften van onze klanten, voorspellen passagier flows en testen digitale oplossingen om rijen en andere pijnpunten in het proces te verminderen. Met slimme feedback van sensortechnologie maken we zelfs data van toiletten en stoelen inzichtelijk en bruikbaar. Het Commercial Platform bestaat uit multidisciplinaire teams met een end-2-end verantwoordelijkheid voor

Bekijk vacature »

In-house .NET software developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende in-house development functie? Maak jij graag hét verschil m.b.t. interne automatisering? Haal jij energie uit het automatiseren van processen voor je eigen collega's? Dan hebben wij de perfecte vacature voor je! Voor een gezellig Brabants familiebedrijf, zijn wij op zoek naar een .NET software developer. Je gaat in deze zelfstandige functie werken aan de ontwikkeling van eigen applicaties & en het koppelen van deze applicaties aan de ingekocht software. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: Het management team signaleert behoeftes vanuit de business. Vervolgens worden deze behoeftes uitgewerkt en geprioriteerd.

Bekijk vacature »

Software Developer .NET

Functie omschrijving .NET developer gezocht! Wij zoek op zoek naar een .NET Developer die zich niet uit het veld laat slaan voor een software bedrijf in de regio Veenendaal. Je gaat in deze functie aan de slag met het door ontwikkelen van bestaande producten en het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit bedrijf ontwikkeld SaaS applicaties die zowel intern als extern gebruikt worden. Verder bestaat je functie uit: Het ontwikkelen en bouwen van webapplicatie, mobiele applicaties en websites vallen onder jouw verantwoordelijkheden; Werken met onder andere .NET, C#, HTML/CSS, Javascript en MSSQL/Oracle Databases; Hierin werk je samen met andere developers en

Bekijk vacature »

Senior PHP Developer

As a Senior PHP Developer at Coolblue, you ensure that our webshops work as optimal as possible and you choach other colleagues on the hard and soft skills. How do I become a Senior PHP Developer at Coolblue? As a PHP Developer you work together with other development teams to make our webshop work as optimal as possible and to make our customers happy. Although you are a PHP Developer, you are not averse to a little TypeScript or other technologies that might be used. Would you also like to become a PHP Developer at Coolblue? Read below if the

Bekijk vacature »

Software Developer

Longship.io gaat de wereld veroveren met baanbrekende software en legendarische... pizza-avonden! Lees hier de vacature van Software Developer! Bij Longship werken we met een team van 5 mensen aan software voor laadpaal operators. Longship is ontstaan in 2020 met als doel om de elektrische mobiliteitstransitie aan te jagen. We zijn nu al een wereldwijde speler doordat we continu voorop lopen in innovatie. Ons platform helpt het versneld elektrificeren van wagenparken, internationaal! Wij zijn een startup met grote ambities die we willen bereiken met een relatief klein en efficiënt team. Je krijg de kans om ontzettend veel te leren van ervaren

Bekijk vacature »

Pagina: « vorige 1 2

Wouter J

Wouter J

23/02/2014 20:06:40
Quote Anchor link
Dat laatste voorbeeld is compleet anders dan je voorbeeld met Users. In je laatste voorbeeld behoor je het strategy pattern te gebruiken. Hier hoor je helemaal geen inheritance voor te gebruiken (inheritance is 1 van de meeste misbruikte methodes in OO).

Met het strategy pattern heb je 1 klasse: Vehicle (voertuig, hoe je het beestje noemen wil) Dan hebben we vele andere strategy klassen die het gedrag van dit voortuig bepalen. Bijv:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
<?php

interface VehicleHorn
{
    public function alert();
    public function normal();
}


class Toot implements VehicleHorn
{
    public function alert() { return 'TOOOEET!!'; }
    public function normal() { return 'toettoet'; }
}


class Bell implements VehicleHorn
{
    public function alert() { return 'TRIIING!'; }
    public function normal() { return 'tringtring'; }
}


class NoHorn implements VehicleHorn
{
    public function alert() { return '*silence*'; }
    public function normal() { return '*even more silence*'; }
}


class Vehicle
{
    protected $horn;

    public function __construct(VehicleHorn $horn)
    {

        $this->horn = $horn;
    }


    public function useHorn($alert = false)
    {

        return $alert ? $this->horn->alert() : $this->horn->normal();
    }
}


$car = new Vehicle(new Toot);
echo $car->useHorn(); //> 'toettoet'

$bicycle = new Vehicle(new Bell);
echo $car->useHorn(true); //> 'TRIIING!'

$oldBicycle = new Vehicle(new NoHorn);
echo $car->useHorn(); //> '*silence*'
?>
 
PHP hulp

PHP hulp

29/04/2024 02:06:52
 
Dennis Stolmeijer

Dennis Stolmeijer

23/02/2014 20:22:30
Quote Anchor link
Ozzie PHP op 23/02/2014 19:57:01:
Jongens, de discussie dwaalt een beetje af. Ik ga mijn vraag nog een keer stellen en ben dan benieuwd naar jullie antwoord. We vergeten even het hele database gebeuren.

Stel we hebben een auto en een fiets. Beiden zijn voertuigen, dus het lijkt me dan zinvol om een abstracte class Voertuig te maken. Mee eens?

Nu is mijn vraag wat er in die abstracte class thuis hoort.

We kunnen stellen dat ieder voertuig kan sturen, remmen en gasgeven. Dus in de voertuig class kunnen we de methods stuurLinks, stuurRechts, rem en gas zetten. Maar... hoort daar bijv. ook een method getNummerbord in? Veel voertuigen hebben een nummerbord, maar een fiets bijvoorbeeld niet. Plaatsen we de getNummerbord method in de voertuig class en accepteren we dat het mogelijk is dat iemand van een fietsobject het nummerbord opvraagt? Of plaatsen we getNummerbord alleen in de auto class?


Dit is een hele goeie vraag, zoals jij een paar berichten terug al zei: zijn er twee mogelijke manier van handelen. Welke manier van handelen het wij aanraden ligt naar mijn mening aan het aantal methoden/variabelen die fiets en auto van elkaar verschillen. Wanneer je er dus veel verschil is tussen auto en fiets zou ik 2 aparte klassen maken die ook mappen naar een Fiets/Auto tabel waarna die verwijzen naar een Voertuig tabel.

Wanneer de verschillen tussen een auto en fiets klein zijn dan zal ik een klasse en een tabel Voertuig ook accepteren.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 20:34:38
Quote Anchor link
@Wouter: thanks voor je voorbeeld. Ik snap ook wel wat je bedoelt. Maar wat doe je dan met een voertuig wat wel of niet een nummberbord heeft? En ieder voertuig moet sturen, remmen en gasgeven. Dan gebruik je daar toch wel een abstracte class voor die je extend?
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 23:17:38
Quote Anchor link
>> Dan gebruik je daar toch wel een abstracte class voor die je extend?

Je extend niet, je hebt maar 1 klasse: Vehicle.

En om maar in het voorbeeld te blijven, ieder voertuig moet sturen, remmen en gasgeven. Maar als ik rem op een fiets doe ik dat met mijn handen en in een auto met mijn voet. Gasgeven doe ik op de fiets door als een gek rondjes te maken met mijn voet en in een auto door een pedaal door de vloer te drukken. Als ik stuur in een auto doe ik dat door het stuur te draaien, zit ik in een vliegtuig dan doe ik dat weer met 2 pedaaltjes en zit ik in een helikopter dan doe ik dat door een knuppel alle hoeken van de cabine te laten zien.
Zit ik op een segway dan doe ik dit allemaal door mijn lichaam te bewegen.

Dat alles iets moet kunnen hoeft niks te zeggen dat de manier waarop overal hetzelfde is. En als je ergens niet zeker van kan zijn dan mag je in de OO wereld jezelf er zeker niet op limiteren.

Gelukkig zijn er nog wel dingen die zeker zijn. Een User heeft bijv. altijd een naam en geboortedag. Of die een adres heeft weet je niet. En dan komen we weer bij een ander belangrijk OO principe: Iets wat veranderd moet los worden gekoppeld van hetgeen dat constant is.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 23:23:39
Quote Anchor link
>> Je extend niet, je hebt maar 1 klasse: Vehicle.

Oké... maar hoe doe je dat dan met een nummerbord?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?php
$car
= new Vehicle;
$car->getLicensePlate();

$bike = new Vehicle;
$bike ->getLicensePlate(); // dit klopt niet, want een fiets heeft geen nummerbord
?>

>> En dan komen we weer bij een ander belangrijk OO principe: Iets wat veranderd moet los worden gekoppeld van hetgeen dat constant is.

Oké... je weet niet of ie een adres heeft zeg jij. Bedoel je dan dus, dat het adres NIET tot de default user class behoort?
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 23:36:45
Quote Anchor link
>> maar hoe doe je dat dan met een nummerbord?

Een fiets heeft ook een registratie nummer, die staat welliswaar niet op een nummerbord, maar hij heeft er wel 1 (waarschijnlijk ergens in het frame gegraveerd). En een marineschip heeft ook een nummerbord, maar dan niet zo'n geel ding, maar een grote naam op de zijkant van het schip. Een nummerbord in nederland is ook weer anders dan een nummerbord in frankrijk (kleur enzo...). Dus ook dit wordt doormiddel van het Strategy pattern opgelost.

>> Bedoel je dan dus, dat het adres NIET tot de default user class behoort?

Er is geen default user class, er is maar 1 user class. En inderdaad, het adres hoort daar naar mijn mening van losgekoppeld te worden.

Edit:
Even mijn laatste statement uitleggen. Ik zou een Address class linken aan een User object ipv een User object aan een Address klasse. Dus:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
<?php
// jij
$person = Person::born('Jaap', new \DateTime());
$person->livesIn(Address::parse('Janpietstraat 12', Postcode::parse('1643 KS')));

$post->sendCartTo($person);

// ik
$address = Address::parse('Janpietstraat 12', Postcode::parse('1643 KS'));
$address->assignTo(Person::born('Jaap', new \DateTime()));

$post->sendCarTo($address);
?>
Gewijzigd op 23/02/2014 23:42:24 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

23/02/2014 23:40:47
Quote Anchor link
>> Er is geen default user class, er is maar 1 user class.

Ik bedoel eigenlijk een abstract user class, bijv.

Admin extends User

Is dat niet goed?

>> Een nummerbord in nederland is ook weer anders dan een nummerbord in frankrijk (kleur enzo...). Dus ook dit wordt doormiddel van het Strategy pattern opgelost.

Ah oké :)
 
Wouter J

Wouter J

23/02/2014 23:49:32
Quote Anchor link
>> Is dat niet goed?

Nee, dat is 1 van de gevallen waarin inheritance overgebruikt wordt. Ik was vroeger een normaal lid van dit forum en nu ben ik een moderator. Ben ik nu ineens een andere persoon? Nee, ik ben nog steeds Wouter en noch mijn lichaam noch mijn ziel zijn veranderd (voor zover ik kan zien...). Waarom zou ik dan wel ineens een andere klasse zijn?

Om weer terug te komen op het principe van toen net: Het veranderlijke is hier wat de user kan, de rest blijft het zelfde. Dit is dus niet op te lossen door het veranderlijke gewoon nog een klasse op te schuiven, het zit dan nog steeds bij elkaar, alleen zie je dat in je code niet meer. Wat we echt moeten doen is wat een User mag loskoppelen van een User. Dit kun je bijv. doen door een Role object erbij te maken:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php
$ozzie
= User::register('Ozzie');
$ozzie->setRoles(Role::create('READ'), Role::create('WRITE'), Role::create('EDIT_OWN'));

$wouter = User::register('Wouter');
$wouter->setRoles(Role::create('READ'), Role::create('WRITE'), Role::create('DELETE'), Role::create('EDIT'));

$guest = User::register('guest1235');
$guest->setRoles(Role::create('READ'));
?>


Bekijk trouwens ook even mijn edit, mocht je die gemist hebben.
Gewijzigd op 23/02/2014 23:49:57 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

24/02/2014 00:03:49
Quote Anchor link
>> Nee, dat is 1 van de gevallen waarin inheritance overgebruikt wordt. Ik was vroeger een normaal lid van dit forum en nu ben ik een moderator. Ben ik nu ineens een andere persoon? Nee, ik ben nog steeds Wouter en noch mijn lichaam noch mijn ziel zijn veranderd (voor zover ik kan zien...). Waarom zou ik dan wel ineens een andere klasse zijn?

Maar zo zie ik het toch echt heel vaak hoor. En nee, je bent niet een ander persoon, maar je hebt bijv. andere rechten. In plaats van dat je zegt $wouter = new User(), zeg je dan $wouter = new Admin(), waarbij de Admin klasse dan meer rechten heeft dan de "default" user.

Begrijp me overigens niet verkeerd. Ik begrijp jouw insteek ook. Ik vraag me dus af, is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur, of is het een daadwerkelijk beter dan het ander?

>> Bekijk trouwens ook even mijn edit, mocht je die gemist hebben.

Thanks, had 'm inderdaad gemist. Ik snap wat jij doet en ik snap oop de gedachtengang. Wat ik alleen niet begrijp... als je iemand een kaart wil sturen, dan ga je uit van die iemand, en niet van die iemand z'n adres. In je code wil je toch zoiets kunnen doen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$user
= $this->getUser();
$post->sendCardTo($user->getAddress());
?>
 
Wouter J

Wouter J

24/02/2014 00:26:34
Quote Anchor link
>> Ik vraag me dus af, is dit een kwestie van persoonlijke voorkeur, of is het een daadwerkelijk beter dan het ander?

De een (1 klasse) volgt de OO basisprincipes, de ander niet.

>> als je iemand een kaart wil sturen, dan ga je uit van die iemand, en niet van die iemand z'n adres

Mijn brief gaat uit van de persoon. De enveloppe gaat uit van het adres, die je ergens hebt verkregen.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php

$person
= ...;

$letter = Letter::write(<<<EOT
Hallo {$person->getName()},

...

EOT
);

// YellowPages#getAddressForPerson is de factory van Address object (DataMapper als het ware)
$address = YellowPages::getAddressForPerson($person);

$post->sendCardTo($address);
?>


Merk ook op hoe veel dichter deze code bij de waarheid staat dan jouw code. Ik heb geen persoon waarvan ik het adres krijg, dat adres haal ik uit het telefoonboek of een adresboekje.
Gewijzigd op 24/02/2014 00:28:02 door Wouter J
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

24/02/2014 00:32:20
Quote Anchor link
>> Merk ook op hoe veel dichter deze code bij de waarheid staat dan jouw code. Ik heb geen persoon waarvan ik het adres krijg, dat adres haal ik uit het telefoonboek of een adresboekje.

Hehe, ja, ik snap wel wat je bedoelt. Maar ik vind het wel lastig om dat zelf zo te bedenken. En hoe zit dat dan bijv. met een e-mailadres? Koppel je die wel aan de persoon zelf?
 

Pagina: « vorige 1 2



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.